ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 344

ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ SAVANA

Γεια σας κύριε Νικήτα σας στέλνω δύο φωτογραφίες από τις οποίες στη μια υπάρχει ένα κομμάτι σπασμένο και θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτό μπορεί να κολληθεί η θα πρέπει να βρω καινούργιο και από που και αν γνωρίζετε κοστολογιο και στη δεύτερη αν γνωρίζετε την μάρκα του όπλου και που είναι κατασκευασμένο.αντωνης θεσνικη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η έρευνα στην βιβλιογραφία και στο Διαδίκτυο δεν ανέδειξε κανένα λειόκαννο μάρκας Savana. Ενδέχεται να είναι παραγγελία οίκου με δική του ονομασία.

Εκτός από το όνομα δεν έχει άλλα στοιχεία το όπλο σας, πχ ένδειξη χώρας κατασκευής, διαμέτρημα, τσοκάρισμα, σφραγίδες δοκιμής και άλλα στοιχεία από όπου μπορεί να βγει κάποιο συμπέρασμα;

Οντας σχετικά άγνωστο θα είναι δύσκολο να βρεθεί ανταλλακτικός σιδηρόδρομος. Είναι βέβαια δυνατή η συγκόλληση του σπασίματος αλλά αυτό απαιτεί τεχνίτη που ξέρει καλά τη δουλειά και μπορεί να κάνει συγκολλήσεις υψηλής αντοχής, κατά προτίμηση με σύστημα TIG και όχι κάποια πρόχειρη δουλειά με μπρουντζοκόλληση ή οξυγόνο.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΛΑΪΝΗΣ ΡΙΓΑΣ ΣΕ ΠΟΖΕ

Γειά σας .
Θα ήθελα τι γνώμη σας .
Εδω στην Κύπρο έγινε μόδα διάφοροι οπλουργοί να βγάζουν τις πλαϊνές ρίγες σε αληλεπήθετα δίκανα.Ειδικά σε beretra παλια πχ 686 αλλα και σε νεότερα και ακριβότερα.Ειδα και άκουσα και για άλλες μάρκες.Ηξερα οτι μόνο στα Μπαικάλ ηταν εύκολο αλλά τώρα βλέπω να το κάνουν σε πολλά οπλα.Η ερώτηση μου είναι ο κίνδυνος και η ασφάλεια αφού θα βράσουν τις κάννες για να βγούν οι ρίγες ειδικά σε beretta οπλο που εγω νόμιζα δεν μπορούσε να γίνει..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι κολλήσεις στις ρίγες γίνονται με διάφορους τρόπους και υλικά και κάθε κόλληση έχει τα δικά της επίπεδα θερμοκρασίας για την κόλληση καθώς και την αποκόλληση.

Στα περισσότερα σουπερποζέ η κόλληση γίνεται με μείγμα από κασσίτερο και άλλα μέταλλα. Το μείγμα καθορίζει την θερμοκρασία τήξης. Μερικά μείγματα απαιτούν θερμοκρασία που πυρακτώνει το ατσάλι των καννών, το κάνει κόκκινο και πλησιάζουν την κρίσιμη θερμοκρασία των 650 βαθμών. Μερικά ξεκολλούν χωρίς να ανεβάσουν επικίνδυνη θερμοκρασία.

Επειδή έτυχε να δω από κοντά την διαδικασία αποκόλλησης σε ρίγες Beretta μπορώ να πω ότι η διαδικασία δεν πυρακτώνει το μέταλλο των καννών. Χαλά όμως τη βαφή, το χρώμα των καννών, και μετά την αποκόλληση ή την συγκόλληση νεάς ρίγας γίνεται νέα βαφή.

ΑΝΑΓΟΜΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΦΥΣΙΓΓΙΩΝ

Νικήτα καλησπέρα
Έχουμε γνωριστεί στην λέσχη με τα Σπρίνγκερ στο σπίτι του Γιάννη και βρεθήκαμε στην έκθεση στο περίπτερο που είχαμε και συζητήσαμε .
Θα ήθελα να μου πεις τι λέει η νομοθεσία για τη παρασκευη και γέμισμα φυσιγγίων για ραβδωτα όπλα . Όλα τα φυσίγγια που βλέπω στο σκοπευτήριο είναι Τσεχοσλοβακικα και αλλά τέτοια . Δεν μπορώ να ξεκινήσω κάτι νόμιμα στην χώρα μας ;
Με σκοπό να πουλάω νόμιμα όλα τα διαμετρηματα που χρησιμοποιούν εκεί .

Μ.Φ.Χ
Μάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο νόμος απαγορεύει την γόμωση ή αναγόμωση μεταλλικών καλύκων (φυσιγγίων ραβδωτού) χωρίς άδεια.

Η άδεια έχει την διαδικασία της και οι αρχές θα ζητήσουν την τήρηση προδιαγραφών ασφάλειας και φύλαξης που ανεβάζουν το κόστος της επένδυσης.

Επιπλέον, τα φυσίγγια του ραβδωτού λειτουργούν σε πολλαπλάσιες πιέσεις από αυτές του λειόκαννου, άρα χρειάζεται σύστημα πιστοποίησης ότι είναι μέσα στα όρια που προβλέπει η CIP και αυτό επιβάλλει την αγορά σταθμού ελέγχου πιέσεων.

Από ότι γνωρίζω εκτός από την κρατική ΠΥΡΚΑΛ μεταλλικά φυσίγγια γέμιζε με άδεια μια ιδιωτική εταιρεία που μετά από κάποιο διάστημα μετέφερε τις εγκαταστάσεις της εκτός Ελλάδος. Αν η σκοπευτική κατανάλωση στη χώρα ήταν επικερδής μάλλον θα είχε συνεχίσει η παραγωγή από αυτήν καθώς και άλλες εταιρείες.

ΠΛΑΓΙΟ ΓΙΑ ΚΑΡΤΕΡΙ

Κύριε Νικήτα σας χαιρετίζω.
Το ερώτημά μου είναι απλό. Έχω κολλήσει με το χαμηλό προφίλ των πλαγιόκαννων. Να πάρω ένα πλαγιόκαννο για καρτεροντούφεκο; Ξέρω τα συν και τα κατά, έχω ρίξει και με τα δύο (πλάγιο, ποζέ). Κόλλησα με το πλάγιο. Τα κυνήγια μου θα είναι υδρόβια, άντε και κανένα τρυγώνι και μερικά φυσίγγια (καμιά 200αρια το χρόνο στο σκοπευτήριο), για την προπόνηση. Αναμένω την γνώμη σας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πριν την επικράτηση της καραμπίνας και του ποζέ όλα τακυνήγια γίνονταν με πλαγιόκαννα. Αρα το πλαγιόκαννο έχει αποδείξει την καταλληλότητα του σε αυτό το κυνήγι.

Στο βάλτο θα χρειαστεί κάποια προστασία από υγρασίες κλπ, αλλά τίποτε το υπερβολικό. Επιβάλλεται όμως η επιλογή δίκαννου με θαλάμες τουλάχιστον 70 χιιλιοστών που θα μπορεί να ρίξει γομώσεις των 36 γραμμαρίων. Δηλαδή αποφεύγονται τα παλαιότερα πλαγιόκαννα με θαλάμες 65 χιλιοστών.

Υπάρχουν και πλαγιόκαννα με θαλάμες 76 χιλιοστών, και αυτά δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ρίξουν μάγκνουμ φυσίγγια που συχνά χρησιμοποιούνται σε βαλτοκυνήγια.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΑΚΤΙΣΜΑΤΟΣ

Φίλε Νικήτα σε χερετώ
Κυνηγούσα για χρόνια με ενα σπόρτιγκ όπλο Beretta 686 .3,400kg.Πρόσφατα πήρα ενα κυνηγετικό ελαφρύ Beretta s 56e 3,100kg choke s-s (skeet) για περπατητό κυνήγι ,όμως το πήρα για δοκιμή στις τσίχλες και μετά απο καμιά 15αρια βολές με διάφορα 28γρ φυσίγγια και λίγα 32γρ κατάλαβα οτι κλωτσά υπερβολικά. Το πέλμα του είναι πλαστικό και το πίτς δεν είναι τέλειο για τα μέτρα μου. Αν τα φτιάξω αυτά τα δυο θα δαμάσει το κλώτσημα ή καλύτερα να το πουλήσω πρίν κάνω επεμβάσεις άδικα στο όπλο?
Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το Pitch είναι κρίσιμο μέτρο για το κλώτσημα. Δεν χρειάζεται περίπλοκο μέσα ή δαπάνη για να αλλάξει το Pitch και να γίνουν δοκιμές. Ενα στρώμα από φάλτσο πλαστικό ή ξύλο κάτω από το πέλμα είναι αρκετό για μια δοκιμή.

ΑΞΙΑ ΙΖ58

Καλησπερα κυριε Νικητα ενα baikal ij 58 mae σε καλη κατασταση ποσο κοστιζει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχοντας υπόψη ότι το μοντέλο 58 είναι όμοιο του τρέχοντος μοντέλου ΙΖ43 υπολογίστε την αξία του μοντέλου 58 στο 70 τοις εκατό της αξίας του αντίστοιχου μοντέλου 43.

ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ

Νικητα, συγχαρητηρια για την προσφορα των γνωσεων σου στο κοινο.
Μετα απο πολυ καιρο ξαναστελνω email για να θειξω ενα σπουδαιο θεμα, περι κατοχης και χρησης ασυρματου στο κυνηγι.Δεν γνωριζω που θα το αναρτησεις το θεμα αλλα ελπιζω να δω το κειμενο ειτε στις ερωτησεις-απαντησεις ειτε σε καποια αλλη ενοτητα γιατι πιστευω οτι αφορα ολους τους κυνηγους…
Σαν χρηστης νομιμων ασυρματων και συντομα ραδιοερασιτεχνης εχω να πω τα εξης…
Εχω διαβασει κατα καιρους οτι απαγορευεται η χρηση ασυρματων στο κυνηγι για συντονισμο αυτου…Δηλαδη ειτε καρτερι κανουμε ειτε περπατητο ειτε οτιδηποτε απαγορευεται?
Θελω να ρωτησω λοιπον.Υπαρχει τετοια νομοθεσια? Απο που συναγεται οτι εκτελω διαδικασια κυνηγιου? επειδη φερω οπλο και πυρομαχικα? και αν ειχα μαχαιρι και μαζευα χορτα και μιλουσα με μια αλλη παρεα που επισης μαζευε χορτα 200 μετρα πιο κατω σε διπλανο χωραφι? Μα επιτρεπονται αυτα? Ειδικα σε επικυνδυνα κυνηγια πχ για αγριοχοιρο ειναι σοβαρα πραγματα αυτα? Υπαρχει λοιπον νομοθεσια που να το απαγορευει? Ακομα η νομοθεσια ποια ειδη ασυρματου απαγορευει? γνωριζετε οτι ολοι οι ασυρματοι δεν ειναι ιδιοι? οτι δεν προοριζονται για ολες τις χρησεις? αραγε οι υπηρεσιες και οι ιδιοι οι κυνηγιοι γνωριζουν τις κατηγοριες ασυρματων? τις συχνοτητες που ειναι νομιμες και αυτες που ειναι απαγορευμενες? ειμαστε το 2018 ποτε επιτελους θα υπαρξει επιμορφωση επι του θεματος? και ποτε μια ξεκαθαρη νομοθεσια? το 2128? αμφιβαλλω…
Ας πω δυο πραγματα λοιπον.
Υπαρχουν οι ραδιοερασιτεχνικοι ασυρματοι οι οποιοι λειτουργουν σε συγκεκριμενες συχνοτητες και απευθυνονται σε ατομα που εχουν δωσει εξετασεις, εχουν πτυχιο και ειδικη αδεια και εκτελουν ενα χομπι ραδιοεπικοινωνιας.Αυτοι οι ασυρματοι ορθως απαγορευονται οχι μονο για κυνηγι αλλα και για οποιαδηποτε αλλη χρηση χωρις την ειδικη αδεια…Πολλοι ομως κυνηγοι τους αγοραζουν, επιλεγουν μια συχνοτητα που τους αρεσει και ειτε παρενοχλουν τους ραδιοερασιτεχνες ειτε καποια αλλη υπηρεσια ειναι παρανομοι και απαραδεκτοι και φυσικα πρεπει να απαγορευονται οχι μονο στο κυνηγι αλλα και σε οποιαδηποτε αλλη μη σχετικη δραστηριοτητα…
Υπαρχουν ασυρματοι ομως ελευθερης χρησης που μπορει να παρει ο οποιοσδηποτε και να μιλαει νομιμοτατα…αυτοι ειναι τα PMR/LPD και τα CB…Αυτοι λοιπον εχει επιτραπει ελευθερα η χρηση τους χωρις καποια αδεια…Δυστηχως καποιοι εξακολουθουν και αγοραζουν ραδιοερασιτεχνικους που επειδη ειναι ξεκλειδωτοι γινονται ραδιοπειρατικοι γιατι απλα δεν γνωριζουν τους προαναφερθεντες…
Το θεμα ειναι οτι αν εγω κατεχω ραδιοερασιτεχνικη αδεια η αν χρησιμοποιω καποιος ελευθερους αδειας πομποδεκτες θα εχω ποινικη διωξη αν εκτελω δραστηριοτητα κυνηγιου?
Αν εχετε γνωση του θεματος πειτε μας τι γινεται…
Ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η απαγόρευση επιβλήθηκε από τον Δασικό Κώδικα. Η πρόθεση ήταν να προστατευθεί το θήραμα από την «αντιαθλητική» χρήση ασυρμάτων που πίστευαν κάποιοι ότι διευκολύνει την παγάνα.

Σήμερα με την χρήση κινητών τηλεφώνων έχει μάλλον ξεπεραστεί το επιχείρημα αυτό, αλλά η απαγόρευση παραμένει.