ΜΙΑ ΜΠΟΡΑ ΜΙΑ ΒΡΟΧΗ…

 

Ο καιρός αυτό το Μάη μας θύμισε ότι η ξαφνική βροχή που ξαφνιάζει ακόμα και τους μετεωρολόγους είναι πάντα μια πιθανότητα, ακόμα και στους καλούς μήνες. Κάτι που καθιστά επίκαιρο το θέμα του πρόχειρου αδιάβροχου που μπορεί κυριολεκτικά να σώσει καταστάσεις.

Το νερό, για όσους βγαίνουν την ύπαιθρο είναι επικίνδυνο. Οταν βραχούν τα ρούχα χάνουν την μονωτική τους ιδιοτητα και αφήνουν την θερμοκρασία του σώματος να χαθεί στον αέρα. Αν φυσά και λίγο αεράκι η απώλεια θερμότητας επιταχύνεται και η υποθερμία καραδοκεί.

Η υποθερμία είναι σοβαρό πρόβλημα. Συμβαίνει όταν το σώμα χάνει θερμότητα και το κυκλοφοριακό μπαίνει σε φάση επιβίωσης. Το αίμα φεύγει από την περιφέρεια προς τον κορμό για να ενισχύσει τα ζωτικά όργανα. Το αποτέλεσμα είναι αποπροσανατολισμός, μείωση τηε περιφερειακής όρασης, μειωμένη διανοητική ικανότητα, που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες εκτιμήσεις κινδύνων, ή ακόμα σε παράτολμες πράξεις.

Ο πρώτος κανόνας λοιπόν για αποφυγή υποθερμίας είναι «μην βραχείς» και αυτό επιβάλλει την ΜΟΝΙΜΗ ύπαρξη κάπου μέσου αποφυγής της επαφής με τη βροχή. Το ιδανικό είναι ένα καλό ελαφρύ αδιάβροχο μικρού όγκου που μπορεί να μεταφέρεται στην τσέπη. Οταν δεν υπάρχει το ιδανικό αρκεί και μια βαρέως τύπου σακούλα απορριμάτων για να προστατευθεί ένας άνθρωπος από την βροχή. Σίγουρα η θέα ενός ανθρώπου τυλιγμένου σε μια μαύρη σακούλα απορριμάτων δεν είναι κομψή, αλλά είναι προτιμότερη η κωμική φιγούρα από την υποθερμία. Το βίντεο δείχνει πως μετατρέπεται μια σακούλα σκουπιδιών (βαρέου τύπου) σε αδιάβροχο έκτακτης ανάγκης:

Το πιο πρακτικό είδος αδιάβροχου για χρήση σε ώρες ανάγκης είναι τα πόντσο. Λόγω κατασκευής, χωρίς μανίκια, κουμπιά ή φερμουάρ, είναι φτηνά, ελαφριά, και στην ανάγκη εύχρηστα και πιο αποτελεσματικά στο να κρατούν έναν άνθρωπο στεγνό σε νεροποντή. Πόντσο υπάρχουν σε μορφή μιας χρήσεως, που ζυγίζουν ελάχιστα και πωλούνται σε φακελλάκια που άνετα χωρούν στην τσέπη. Επίσης υπάρχουν πόντσο ελαφριού τύπου αλλά πολλαπλών χρήσεων, που είναι ελάχιστα πιο ογκώδη και βαριά αλλά πολύ πιο ανθεκτικά.

Παραδόξως τα ελαφριά και κάπως πρόχειρα πόντσο, ακριβώς επειδή είναι ελαφριά και έχουν ελάχιστο όγκο, είναι πιο χρήσιμα από βαριά και περίπλοκα αδιάβροχα σε μορφή πανωφοριού ή τζάκετ. Διότι το ελαφρύ και πρόχειρο θα μας συνοδεύει ενώ το βαρύ και ογκώδες μάλλον θα αφεθεί σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Οτι δεν είναι προσιτό τη στιγμή που χρειάζεται είναι άχρηστο.

Επίσης το πόντσο πολλαπλών χρήσεων μπορεί να χρησιμεύσει και ως θερμαινόμενο καταφύγιο ανάγκής όπως δείχνει αυτή η παλαιότερη ανάρτηση: