ΝΕΟ PURDEY TRIGGER PLATE LOCK

Πρόσφατα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κραταιάς Purdey το νέο της μοντέλο, το σουπερποζέ με αποσπώμενο μηχανισμό και τιμή από 55000 λίρες Αγγλίας.

Πρώτη πρατήρηση μετά από μια ματιά στις φωτογραφίες του μηχανισμού και του όπλου γενικά. Είναι προφανώς εμπνευσμένο από τα ιταλικά σουπερποζέ με παρόμοιο σύστημα. Σουπερποζέ όπως τα Fratelli Gamba, Perazzi, Peruggini Visini, Renato Gamba.

Πήρε μόλις εξήντα χρόνια για την πρώτη τη τάξη αγγλική εταιρεία να ακολουθήσει (δεν επιλέγω άλλη πι βαριά έκφραση) τους Ιταλούς. Επιπλέον προσφέρει το νέο αυτό επίτευγμα σε τιμή περίπου δεκαπλάσια από το ιταλικό πρότυπο.

Τι προσφέρει λοιπόν πέρα από το όνομα Purdey;

Ο μηχανισμός του νέου Purdey με ελατήρια V.

Προσφέρει διακοσμητικές πλάκες, σκανδάλη χωρίς επιλογέα και χωρίς αυτόματη ανάσυρση, κάννες προφανώς ντεμιμπλόκ, κοντάκι με τζαβέτα (ναι, με τζαβέτα σε αγγλικό πρωτοκλασάτο όπλο!!!) και κατασκευή εξ ολοκλήρου αγγλική. Τονίζεται η αγγλική κατασκευή για να ξεχωρίσει αυτό το μοντέλο από το Sporter που κατακευάζεται από την Peruggini Visini για λογαριασμό της Purdey στην Ιταλία και τελειώνεται στην Αγγλία.

Οι διακοσμητικές πλάκες, θέμα αισθητικής άρα υποκειμενικό, επιφέρουν κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά που είναι αντικειμενικά. Επιβάλλουν μια εξασθένηση του κοντακιου στο πιο ευαίσθητο σημείο. Ταυτόχρονα ο μακρύς υποφυλακτήρας σκανδάλης σε συνδυασμό με τις πλακες απαγορεύουν την γρήγορη αφαίρεση του κοντακιού χωρίς ειδικά κατσαβίδια που δεν θα τσαλακώσουν τις βίδες στις πλάκες και στον υποφυλακτήρα. Χάνεται δηλαδή η πρακτικότητα του κοντακιού με τζαβέτα που επιτρέπει έλεγχο και καθαρισμό του σουπερποζέ από τον ιδιοκτήτη.

Gamba Daytona με κλειδιά Boss, κάννες Boehler, και αποσπώμενη σκανδαλοθήκη.

Τα σουπερποζέ της Fratelli Gamba καθώς και τα Renato Gamba προσφέρουν αποσπώμενη σκανδαλοθήκη με ελατήρια ελικοειδή και αυτόματη ανάσυρση της σφύρας. Η αυτόματη ανάσυρση είναι σημαντικό στοιχείο ασφάλειας και μακροζωίας των βελόνων σε δίκαννα όπλα. Οταν η σφύρα ανασύρεται δεν υπάρχει επαφή των βελόνων με τα καψύλια, άρα δεν υπάρχει τριβή και πίεση στις βελόνες όταν ανοίγει το όπλο.

Το δε Renato Gamba προσφέρει και επιλογέα κάννης με τη μορφή ενός κουμπιού πάνω στην σκανδάλη. Είναι ένα από τα λίγα σουπερποζέ με αποσπώμενη σκανδαλοθήκη που προσφέρει επιλογέα.

Η αποσπώμενη σκανδαλοήκη του Gamba προσφέρει ελατήρια ελικοειδή, αυτόματη ανάσρυση σφύρας και επιλογέα κάννης.

Τα περισσόερα ιταλικά όπλα αυτής της κατηγορίας έχουν κάννες μονομπλόκ, και μερικά προσφέρουν κάννες από ατσάλι Boehler Antinit. Οι κάννες μονομπλόκ έχουν πλεονεκτήματα που έχουν γραφτεί στο παρελθόν στην Οπλογνωσία. Το ατσάλι Boehler είναι από τα πιο ποιοτικά και ανθεκτικά, και βέβαια από τα πιο ακριβά.

Τώρα για την τιμή, την αρχική τιμή να μην ξεχνιόμαστε των 55000 στερλίνων, κάπου 65000 Ευρώ. Εχοντας δει τα τεχνικά χαρακτηριστικά τι παραπάνω από τα ιταλικά πρότυπα προσφέρει το νέο σουπερποζέ της Purdey; Πρόκειται για τιμή πολλαπλάσια των ιταλικών προτύπων, άρα το ερώτημα είναι δικαιολογημένο. Βασικά, εκτός από το όνομα, τίποτε το ορατό. Αν ο αγοραστής αξιολογεί το όνομα που θα είναι σφραγισμένο στις κάννες του τόσο ψηλά, θα πληρώσει το τίμημα.

Ο ενημερωμένος αγοραστής είναι άλλη υπόθεση. Αλλωστε ο ενημερωμένος αγοραστής δεν βαδίζει με πυξίδα το όνομα, έχει αντικειμενική γνώση για το τι αγοράζει και δεν εντυπωσιάζεται εύκολα. Ενας ενημερωμένος αγοραστής που θέλει ένα σουπερποζέ με αποσπώμενη σκανδαλοθήκη, σύστημα κλειδιών Boss, κάννες Boheler, κοντάκι στα μέτρα του ξέρει τι να πάρει και που να αποταθεί για να του φτιάξουν το κοντάκι όπως ακριβώς θέλει. Και θα πλήρωνε το ένα δέκατο έως το πολύ το ένα πέμπτο της τιμής των 55000 λιρών.

Φωτογραφία εισαγωγής: Το νέο Purdey με τις διακοσμητικές του πλάκες.