ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 345

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΜΟΝΟΣΚΑΝΔΑΛΟ

Κύριε Νικήτα έχω μια ερώτηση. Σας έχουν ρωτήσει πολλές φορές που θα κάνουν τη μετατροπή ενός μόνοσκανδάλου σε δισκανδαλο. Για όλους εμάς που αγαπάμε τα δικαννα αλλά μισούμε τα δισκανδαλα, θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι εφικτή η αντίστροφη διαδικασία. Αν ναι ποιος μπορεί να το κάνει στην Ελλάδα; όχι τπτ άλλο αλλά επειδή υπάρχουν πολλά εξαίρετα δισκανδαλα εκεί έξω!
Μετά Τιμης
Γ. Χ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν είναι σουπερποζέ που ήδη έχει αντίστοιχο μοντέλο μονοσκάνδαλο, τότε είναι σχετικά εύκολη αν και κάπως χρονοβόρα υπόθεση αφού θα χρειαστεί δοκιμές σε σκοπευτήριο για επιβεβαίωση της αξιοπιστίας της μετατροπής.

Αν είναι ποζέ ή πλάγιο με εγκάρσιες βίδες στη λαβή, άρα λίγο χώρο στον μηχανισμό, και χωρίς αντίστοιχο «αδελφάκι» μονοσκάνδαλο η υπόθεση περιπλέκεται.

Υπάρχει μια αμερικανική εταιρεία, η Miller Trigger Company, που έφτιαξε κατά καιρούς μηχανισμούς μονοσκάνδαλων που εφαρμόζουν σε παραδοσιακά όπλα με μισές ή ολόκληρες φωτιές. Το κόστος της μετατροπής θα είναι σημαντικό και θέτει το ερώτημα αν θα είναι πιο οικονομική η αγορά ενός δοκιμασμένου μονοσκάνδαλου πλαγιόκαννου όπως πχ το Beretta 626 ή το Silver Hawk.

CLAPBOROUGH ΔΙΚΑΝΝΟ

ΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΚΥΡΙΕ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟ ,ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΗΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΝΟΥ ΓΙΑΤΙ Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΑΝΩ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΣΕ ΤΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΣΑΝ ΟΠΛΟ ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η βιοτεχνία Clapborough είναι γνωστή και παρήγαγε δίκαννα όλων των ποιοτήτων, τα περισσότερα της μοντέλα όμως ήταν μέτριας ποιότητας δίκαννα. Η μέτρια ποιότητα πάντα εννοείται με την αγγλική έννοια, δηλαδή πολύ καλύτερα από πολλά ισπανικά και βελγικά δήθεν κορυφαία.

Δεν βγαίνει συμπέρασμα για την χρονολογία κατασκευής από τις σφραγίδες. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι σφραγίδες είναι προ του 1904.

Από την φωτογραφία το σχήμα της φωτιάς δείχνει πρώιμο σύστημα ολόκληρης φωτιάς, κάτι αναμενόμενο από την εποχή που οι κατασκευαστές ήταν σε φάση αναζήτησης. Μεταγενέστερα επικράτησε το σύστημα Holland με την χαρακτηριστική φωτιά σε απλό οβάλ σχήμα.

Αν είναι σε καλή κατάσταση και έχει ακόμα αρκετό πάχος καννών μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Για να εξακριβωθεί η χρησιμότητά του καλό έιναι να το δει οπλουργός που καταλαβαίνει τα αγγλικά δίκαννα.

ΠΟΙΟ ΓΙΑ ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ

Κύριε Νικήτα καλησπέρα ,
Θα ήθελα την βοηθειά σας σχετικά με ένα θέμα που σίγουρα έχει συζητηθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν.
Βέβαια τα οικονομικα δεδομένα του καθενός αλλάζουν όπως και η εμφάνιση νέον μοντέλον όπλων στην αγορά.
Και το θέμα δεν είναι άλλο απο την επιλογή ενός όπλου σκοποβολής με σκοπό χρήσης για SPORTING & SKEET.
Σας παραθέτω παρακάτω τις επιλογές μου.
Παρακαλώ, θα ήθελα τη γνώμη σας.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Winchester select II Sporting
Browning B525 Game 1
HAENEL Jaeger 11
BAIKAL SPORTING

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχοντας υπόψη και την εμπορικότητα του όπλου, δηλαδή την ευκολία πώλησης του κάποια στιγμή στο μέλλον θα τα κατέτασσα ως εξής:

Browning 525
winchester
Haenel
Baikal

Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι το σύστημα Browning είναι το πιο δοκιμασμένο έχοντας χηρισμοποιηθεί στα μοντέλα Β25, 325, 425, 525, Citori συνεχώς από το 1929 και μετά.

ΨΗΛΟΤΟΥΦΕΚΑΕΙ Η SUPER BLACK EAGLE;

Νικήτα γειά σου και πάλι

Με αφορμή την παρουσίαση που έκανες στο ένθετο για το κυνήγι της εφημερίδας Δημοκρατία θα ήθελα να σε ρωτήσω αν έχεις κάποια πληροφορία γι αυτά που διαβάζουμε σε ελληνικά αλλά και αμερικάνικα φόρουμ οτι δηλαδή η Benelli Super Black Eagle 3 είναι άστοχη (συνήθως λένε οτι ψηλοτουφεκάει ) και οτι – το πιό περίεργο – δεν μπορούνε να την διορθώσουν παρά την δυνατότητα των επεμβάσεων που μπορεί να κάνει κάποιος στο όπλο μιάς και αυτό συνοδεύεται από διάφορες φλάντζες αλλαγής κλίσεων. Επειδή αυτό το τελευταίο ακούγεται πολύ παράξενο και γενικά εδώ μέσα μάθαμε οτι το κοντάκι μπορεί με τις κατάλληλες επεμβάσεις να έρθει στα μέτρα κάθε σκοπευτή, θα ήθελα την άποψή σου.
Το πρόβλημα ακούγεται οτι αφορά κάποια παρτίδα που προορίζονταν για την αγορά της αμερικής και βλέπω οτι υπάρχουν και βιντεάκια αναρτημένα στο διαδίκτυο που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα όπως πχ αυτό https://www.youtube.com/watch?v=5hojcCo9eZw .
Απ’ την άλλη είναι γνωστό οτι όταν υπάρχουν συμφέροντα πολλά μπορεί να παίζουν και να ακουστούν ιδιαίτερα στο διαδίκτυο όπου ο καθένας μπορεί να λέει και να υποστηρίζει ότι θέλει.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Δημήτρης Κυρατζίδης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Για να ψηλουφεκάει μια καραμπίνα σε σημείο που κανένα χαμήλωμα της ράχης του κοντακιου δεν διορθώνει το πρόβλημα σημαίνει ότι υπάρχει θέμα με την κάννη.

Το θέμα μπορεί να είναι η στραβή κάννη, κάτι που διαπιστώνεται μακροσκοπικά. Το άλλο θέμα είναι η παράγωνη εσοχή της κάννης στη βάση, που δύσκολα θα περνούσε απαρατήρητο αφού θα δυσκόλευε την συναρμολόγηση της καραμπίνας καθώς δεν θα ευθυγραμμιζόταν το δαχτυλίδι της κάννης με την αποθήκη.

Η στραβή κάννη διορθώνεται σε δευτερόλεπτα από κάποιον που ξέρει το κόλπο. Οχι, δεν θα το πω διότι πολλοί άσχετοι θα το δοκιμάσουν και θα χαλάσουν κάννες χωρίς λόγο.

Στο βίντεο δεν φαίνεται κάτι το φοβερό. Το όπλο ψηλοτουφεκάει ελάχιστα, όπως λέει και ο κύριος που το δοκιμάζει βγάζει τουφεκιά 60 πάνω 40 κάτω που στην Ευρώπη θεωρείται ιδανική κυνηγετική βολή. Αυτό μπορεί να μετατραπεί σε 50/50 με μια απλή ρύθμιση κοντακιού.

BROWNING 2000 ME AAA

Κε Κυπριδημε καλησπερα . ηθελα να ρωτησω σε ενα αυτογεμες brovning mod 2000 τι συμβολιζουν τα γραμματα Α Α Α

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχω απηυδήσει με το σύστημα σφράγισης των Browning. Εχει αλλάξει σύστημα τόσες φορές, εφαρμόζοντας διαφορετικό σύστημα για διαφορετικά μοντέλα που τελικά δεν βγαίνει άκρη. Το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι να αφορά χρονολογία, αλλά σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους το γράμμα Α δεν χρησιμοποιήθηκε για χρονολογία. Ισως κάτι βγει με ένα email στο artsgunshop.com.

ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΣΕ ΚΥΛΙΝΔΡΟ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΕ ΝΙΚΗΤΑ ,
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙΣ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ.

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΦΥΣΙΓΓΙΩΝ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΜΕ ΤΣΟΚ ΚΥΛΙΝΔΡΟ , ΕΙΧΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΤΕ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΒΡΊΣΚΩ.
ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΣΚΑΓΙΩΝ Ή ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΚΑΓΙΩΝ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
ΓΚΑΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τα γραφόμενα του Δρος Jones, που έριξε 2500 βολές στον πίνακα και τις ανέλυσε με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο διασπορέας στο φυσίγγι εξουδετρώνει το τσοκάρισμα. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι η βολή με διασπορέα από κάννη χωρίς τσοκ δεν θα αποδώσει μεγαλύτερη διασπορά.

Αν η μεγαλύτερη διασπορά είναι το ζητούμενο τότε φυσίγγια με σκάγια «φακές» ή κυβικά, ή ένα τσοκ με ελικοειδείς γραμμώσεις θα δώσει το επιθυμιτό αποτέλεσμα.

ΔΙΚΑΝΝΟ LEFEVER

Κ.Νικητα θα ηθελα να μου πειτε χαρακτηριστκα κ τιμη του οπλου!!!!

Θανάσης Τ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας είναι της διάσημης αμερικανικής εταιρείας Lefever. Η εταιρεία αυτή ιδρύθηκε το 1878, το 1916 πέρασε στην Ithaca που συνέχισε την παραγωγή του δίκαννου μέχρι το 1924.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν το Lefever ως ένα από τα καλύτερα τους δίκαννα και στην Αμερική έχει έντονο συλλεκτικό ενδιαφέρον. Στην Ευρώπη δεν εκτιμάται ιδιαίτερα. Το Lefever κατασκευάστηκε σε διάφορες βαθμίδες ποιότητας με ανάλογα σκαλίσματα και ποιότητα ξύλων σε κάθε μια. Το δικό σας είναι το πιο απλό, ασκάλιστο, μοντέλο.

Στην κατάσταση που βρίσκεται το όπλο σήμερα, κρίνοντας από τις φωτογραφίες, η αξία του στην Ελλάδα είναι γύρω στα 500 Ευρώ. Στην Αμερική θα έπιανε περισσότερα αλλά όχι τόσα που να δικαιολογεί την εξαγωγή του και το κόστος μεταφοράς.

ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ ΑΕΡΙΩΝ, ΕΠΙΛΟΓΗ

Κύριε Νικήτα καλησπέρα!με ενδιαφέρει η αγορά μιας καραμπινας αεριων και είμαι ανάμεσα στην beretta a300 και την fabarm xlr 5 σε ξύλινες εκδόσεις και τα δύο!Ποια από τις δύο προτείνεται για γενικό,περπατητο κυνήγι?σε θέμα λάκτισματος πιο «κλωτσάει» παραπάνω;Και στο θέμα συντήρησης πιο απαιτεί πιο πολύ προσοχή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Fabarm βγάζει ανθεκτικά όπλα με εθελοντική δοκιμή στις 1600 πιέσεις, ενώ η υποχρεωτική μέγιστη δοκιμή είναι 1370 πιέσεις. Δεν υπάρχει λοπόν αμφιβολία για την αξιοπιστία και αντοχή των όπλων της.

Αυτό που είναι επίσης βέβαιο είναι ότι η Fabarm επιλέγει μια ιδιάζουσα γραμμή στα όπλα της, μια δική της αισθητική που βρίσκει πολλούς θιασώτες.

Η Α300 είναι πιο συμβατική σε εμφάνιση, έχει δοκιμαστεί στις 1370 πιέσεις και φέρει σύστημα αερίων απόλυτα αξιόπιστο και αυτό.

Οντας και τα δύο αερίων το λάκτισμα δεν θα έχει διαφορά. Η επιλογή εδώ είναι θέμα προσωπικής αισθητικής περισσότερο από τεχνικό. Ποια σας αρέσει περισσότερο στο μάτι δηλαδή, διότι τεχνικά είναι ισάξιες καραμπίνες.

ΠΟΙΑ ΚΑΝΝΗ ΣΤΗΝ OUTLANDER

Κύριε Νικήτα καλησπέρα πια κάνη ταιριάζει σε beretta outlader από άλλο μοντέλο;
Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σύστημα αερίων της Α300 Outlander είναι μικρότερο σε όγκο από άλλα μοντέλα Beretta και αυτό μάλλον οδηγεί σε μικρότερο δαχτυλίδι κάννης. Δεν το γνωρίζω με βεβαιότητα αλλά φαίνεται ότι η Α300 δεν δέχεται κάννες από άλλα μοντέλα. Για πιο εμπεριστατωμένη απάντηση απευθυνθείτε στον οπλουργό της Beretta κύριο Παπαϊωάννου στην οδό Καΐρη.

ΑΤΣΑΛΙΝΑ Η ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ

Καλησπέρα σας κύριε Κυπρίδημε. Θέλω την γνώμη σας σχετικά με τον όρο ατσάλινα σκάγια πού ολοι χρησιμοποιούν. Δεν γνωρίζω τί πλεονεκτήματα εχουν τα ατσαλινα εναντι των σιδηρων. Το οτι ειναι ποιό σκληρα από τα σιδηρά αυτό ειναι μειονέκτημα. Ειναι δυσκολότερα στην κατασκευή τους και ακριβότερα.Τα ατσάλινα δεν προέρχοντε από ανακύκλωση οπως δυναντε να προελθουν και από αυτήν τα σιδηρά. Μπορεί να μας πει καποιος τι σκληροτητος ειναι και πόση η περιεκτηκότης τους σε ανθρακα ; Υποπτευομαι να συμβαίνει και εδώ οτι με τα «» μεταλλικα νερά «»» πού ρώτησα γνωστή και επώνυμο μάρκα τί μέταλλα εχει τό νερό σας ;; Απάντηση : ειναι υγιεινό κύριε τό ελέγχουμε . Και το μεταλλικό που γράφετε στή φιάλη ; Ισως λέω ειναι γιά τις ημέρες πού δεν κάνετε ελεγχο για να είστε καλυμμένοι. Και τότε ξαφνικα επήλθε διανοητική εμπλοκή μετα πνιγμονής του συνομιλητού , από κατάποση προφανώς ικανής ποσότητος από το «»μεταλλικό»» τους για διαφημιστικούς λόγους του προ’ι’όντος οπότε και διεκόπει η συνομιλία.
Δημήτριος Καραγεώργος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η σύγχυση προέρχεται από την καθιέρωση στην Αμερική του όρου Steel Shot, ήτοι ατσάλινα σκάγια ενώ ήταν, και είναι, σιδερένια. Εμείς προχωρήσαμε σε μια απευθείας μετάφραση του όρου, και υιοθετήσαμε και την ανακρίβεια του.

Η διαφορά είναι άνευ ουσίας. Το ατσάλι είναι σίδερο με μια πρόσμιξη άνθρακα της τάξης του 0,2 τοις εκατό. Αποκτά δε σημασία αν επεξεργαστεί θερμικά ώστε ο άνθρακας να δώσει κάποια σκληρότητα μεγαλύτερη του σιδήρου. Στα σκάγια είναι ευνόητο ότι δεν γίνεται θερμική επεξεργασία (το κόστος θα ήταν δυσβάχταχτο) και το υλικό είναι απλό σίδερο.

ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ SAVANA

Γεια σας κύριε νικητα,σχετικα με την καραμπίνα savana g και το σπασμένο κομμάτι του σιδηροδρόμου.πανω στην κανη αναγράφει made in italy και σας στέλνω και δύο φωτογραφίες με τις σφραγίδες του όπλου μήπως βγάλω καμία άκρη.ευχαριστω Αντώνης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρόκειται για δουλειά φασόν, όπου μια εταιρεία αναθέτει σε μιαν άλλη κατασκευή όπλων που φέρουν ειδική εμπορική ονομασία. Πρόκειται για γνωστή πρακτική και απόλυτα νόμιμη και θεμιτή.

Επειδή ο κατασκευαστής δεν σφράγισε την καραμπίνα με το οικόσημο του δεν μπορει να εξακριβωθεί ποιος είναι. Οι οίκοι που έκαναν όπλα φασόν στην Ιταλία από παλιά είναι οι Sabbati, Zoli, και ελάχιστοι άλλοι. Η πιο ασφαλής οδός είναι να δει το όπλο κάποιος οπλουργός που έχει πείρα στα ιταλικά αυτογεμή και να διακρίνει τον κατασκευαστή.

ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΝΝΟ

Κ.Κυπριδημε γεια σας και συγχαρητηρια για τις γνωσεις σας που μοιραζεστε μαζι μας.
Επεσε στα χερια μου ενα παλαιο δικανο με τα εξης στοιχεια :
F cc QRUCELEVI Hos CIOAR-ESPANA.
Εχει 76 cm καννες.Δεν εχει κουνησει.Πειτε μου παρακαλω αν ξερετε ποιο υψος μπορει να κυμανθει το ποσο ωστε να το αγορασω απο τον κατοχο του.Ευχαριστω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι φωτογραφίες δείχνουν ένα ισπανικό όπλο με μισές φωτιές, απλούς εξολκείς και εναιαία πλάκα σκανδάλης με ενσωματωμένο κάτω καπάκι μηχανισμού.

Αυτή ήταν η πο φτηνή κατηγορία ισπανικών δίκαννων που κατασκευάζονταν στην πόλη Εϊμπάρ και πωλούνταν σε όλο τον κόσμο.

Υπολογίστε την αξία του στα 300 με 350 Ευρώ.