ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΟΛΦ

Το Γκόλφ είναι σκοπευτικό άθλημα. Αν το αμφισβητείτε δείτε το παιχνίδι και θα εκτιμήσετε την σκοπευτική δεινότητα που απαιτεί. Και συγκρίνοντας τι συμβαίνει εκεί, στο Γκόλφ, με τα δικά μας θα καταλάβετε πως μας αντιμετωπίζουν όλοι οι παράγοντες, κρατικοί και αθλητικοί.

Ενα πλήρες παιχνίδι Γκολφ απαιτεί ευστοχία σε 18 τρύπες. Αυτές οι τρύπες είναι κατανεμημένες σε ένα πεδιό δεκάδεων, συχνά εκατοντάδων, στρεμμάτων και σε διάφορα εδάφη: επίπεδα, επικλινή, δίπλα σε «παγίδες» όπως πχ τάφρους με άμμο, λίμνες, συστάδες θάμνων, κλπ.

Το παιχνίδι αρχίζει με βολές προς μια τρύπα αρκετά μακριά, στις δεκάδες μέτρα. Σπάνια η μπαλιά βάζει την μπάλα στην τρύπα στα 100 μέτρα, και έτσι αρχίζουν οι κοντινές μπαλιές, τα λεγόμενα puts, εωσότου η μπάλα μπει στην τρύπα και μετρήσει στην βαθμολογία.

Τυχόν αστοχίες στέλνουν τη μπάλα στις «παγίδες» και οι πρόσθετες μπαλιές που απαιτούνται για να βγει στο ανοικτό βαρύνουν το σκόρ του παίκτη.

Ευνόητο είναι ότι κάθε Γκόλφερ ασκείται στις μπαλιές. Δηλαδή ασκείται στις μακρινές, τα λεγόμενα Drives, στις κοντινές, τα Puts, και σε μια ποικιλία άλλων βολών. Η προπόνηση σε κάθε μπαλιά είναι ζωτικής σημασίας διότι απαιτείται και επιλογή του κατάλληλου μπαστουνιού και σωστή χρήση του.

Αν στο Γκολφ εφαρμοζόταν η τακτική της ελληνικης σκοποβολής η προπόνηση των παικτών θα απαιτούσε να παίξουν έναν ολόκληρο γύρο Γκολφ και τίποτε άλλο, δηλαδή 18 τρύπες. Ετσι προπονούνται οι σκοπευτές στο λειόκαννο. Πρέπει να ρίξουν τα 25 πιάτα μιας πούλας. Δεν είναι δυνατή η εστίαση στα πιάτα που προβληματίζουν τον σκοπευτή, πχ βατήρας 3 χαμηλό. Οχι κύριε, ή όλα ή τίποτε, αυτή είναι η προσέγγιση μας.

Ευτυχώς για τους Γκολφίστες δεν υπάγονται στη δική μας αθλητική δομή και έτσι μπορούν να εστιάσουν την προπόνηση τους στις μπαλιές που τους προβληματίζουν. Μια παγκόσμια βιομηχανία στήθηκε για να βοηθήσει τους Γκολφίστες σε αυτό ακριβώς το ζητούμενο, την επι μέρους προπόνηση.

Ειδικά δίχτυα που επιτρέπουν την προπόνηση σε μακρινές βολές, πιάνοντας τη μπάλα όμως στα τρία μέτρα, επιτρέπουν προπόνηση ακόμα και σε αυλή σπιτιού. Πολυόροφα κτίρια με δίχτυα επιτρέπουν την προπόνηση σε μακρινές μπαλιές ακόμα και σε αστικές περιοχές. Τα δίχτυα πιάνουν τις μπάλες και δεν τις αφήνουν να πάνε να κάνουν ζημιά σε ανθρώπους. Ενα κτύπημα από μπάλα του Γκολφ μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό.

Στο βίντεο δείχνει Κέντρο προπόνησης μακρινών βολών, Driving Range, διόροφο (!) ανοικτό και το βράδυ για να προπονουνται οι εργαζόμενοι!

Προπονούμενοι σε αυτούς τους χώρους οι Γκολφίστες μπορούν σε μια ώρα να ρίξουν ένα κουβά μπάλες. Η χρέωση γίνεται με τον κουβά! Σε ένα πλήρες επίσημο παιχνίδι θα έπαιζαν μόνο 18 τρύπες. Ετσι ανεβαίνει το γενικό επίπεδο του παιχνιδιού καθώς και το ατομικό επίπεδο του κάθε Γκολφίστα.

Οσες φορές μίλησα για τέτοια προπονητική διευκόλυνση στη χρήση του λειόκαννου με αντιμετώπισαν με τρόμο ή με ειρωνεία. Ωστόσο είδα μερικούς προωταθλητές μας να προετοιμάζονται για μεγάλα πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς και αυτοί είχαν την ευχέρεια να επαναλάβουν βολές από βατήρες που τους δυσκόλευαν, άρα η τεχνική αυτή δεν είναι άγνωστη. Απλά δεν επιτρέπεται στον αρχάριο, αυτόν που την έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλο.

Αφου λοιπόν το Γκολφ είναι σκοπευτικό άθλημα, μήπως να ζητήσουμε από την δική τους ομοσπονδία κάποια βοήθεια και αρωγή ώστε να επιτρέπεται προπόνηση στις επιμέρους βολές; Αυτοί μάλλον θα καταλάβουν το θέμα πιο καλά από τους αποδώ.

Αρχικό βίντεο: Οικιακή εγκατάσταση για τεχνική μακρινών βολών, Drives