ΚΡΑΤΑΩ ΜΑΧΑΙΡΙ!

Το κράτημα του μαχαιριού είναι από τα κρίσιμα τεστ στην πρόσληψη μαγείρων. Αυτό και το τηγάνισμα αυγού, λένε οι έμπειροι, είναι βασικές τεχνικές που χωρίζουν τους γνώστες από τους αδαείς.

Το μαγειρικό κράτημα μαχαιριού δεν προέκυψε τυχαία. Βγαίνει από την πρακτική εμπειρία κάποιων αιώνων και είναι ενδιαφέρον ότι είναι παγκόσμιο, δηλαδή παρατηρείται σε διάφορες εθνικές κουζίνες που χρησιμοποιούν διαφορετικά σύνεργα.

Κινέζικος μπαλτάς, το βασικό εργαλείο της απαιτητικής κινέζικης κουζίνας, κρατιέται από τη λάμα μεταξύ δείκτη και αντίχειρα.

Ο αντίχειρας από τη μια μεριά, ο δείκτης από την άλλη, “τσιμπούν” τη λάμα και το χέρι αποκτά μεγαλύτερο έλεγχο στο μαχαίρι και το κόψιμο γίνεται πιο ασφαλές.

Οι φωτογραφίες δείχνουν αυτό το κράτημα του μαχαιριού, με τα δάχτυλα στη λάμα, για αυξημένο έλεγχο. Το ερώτημα που προκύπτει για εμάς τους κυνηγούς εκεί έξω στο πεδίο είναι αν αυτή η τεχνική είναι ασφαλής επιλογή στο κράτημα του σουγιά χωρίς κλείδωμα λάμας.

Το “τσίμπημα” της λάμας μικρού σουγιά, δεν αφήνει τη λάμα να κλειδώσει στα δάχτυλα.

Ο κοινός σουγιάς που δεν έχει κλείδωμα λάμας έχει κατηγορηθεί ως επικίνδυνος αφού μπορεί να κλείσει η λάμα και να κόψει τα δάχτυλα του χειριστή. Ομως, αν εφαρμοστεί το μαγειρικό κράτημα και τα δάχτυλα “τσιμπήσουν” τη λάμα, τότε δεν μπορεί να κλείσει απότομα η λάμα. Ισως αυτή η τεχνική να ακούγεται περίεργη, αλλά βγαίνει από την εμπειρία επαγγελματιών που χειρίζονται το μαχαίρι καθημερινά για δουλειά και όχι από κάποια περίεργη “Tactical” προσέγγιση που συνήθως βγαίνει από φαντασιώσεις και δεν προσφέρει τίποτε σε κανονική χρήση.