CAESAR GUERINI, ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΑ

Θα ηθελα λιγες πληροφοριες για τα δικανα της ceasar guerini. Σε προσφατους αγωνες σκοποβολης στην Κυπρο ειδα αρκετους ξενους αθλητες να εχουν τετοια οπλα και μου κινησαν το ενδιαφερον. Ο μηχανισμος τους ειναι ομοιος με αλλες μαρκες ιταλικων οπλων η εχει κατι ξεχωριστο;Μπορουν να συγκριθουν με αλλες γνωστες παραδοσιακες μαρκες ως προς την ποιοτητα τους;Ξερω ειναι δυσκολο να απαντηθουν ερωτησεις συγκρισης με αλλα παραδοσιακα ονοματα αλλα απο την αλλη ειναι καιρος να φυγουμε και λιγο απο τις ιδιες και τις ιδιες μαρκες οπλων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Guerini υιοθετεί τον μηχανισμό Brescia στα σουπερποζέ της, με κάποιες βελτιώσεις. Ο μηχανισμός πήρε το όνομα Brescia διότι χρησιμοποιείται από όλους σχεδόν τους κατασκευαστές στην Ιταλία που δεν έχουν δικό τους πατενταρισμένο μηχανισμό. Εταιρείες όπως B.Rizzini, FAIR, Fausti και άλλες τον χρησιμοποιούν στα όπλα τους.

Τα βασικά συστατικά του μηχανισμού Brescia είναι οι διακεκομμένοι πίροι καννών, το συρταρωτό κλείδι που κλειδώνει στο κάτω μέρος των καννών, πυροδοτικό μηχανισμό στην πλάκα της σκανδάλης και ελατήρια ελικοειδή. Καθώς σχεδόν όλα τα όπλα έχουν μονή σκανδάλη μπορούμε να πούμε ότι ο μηχανισμός είναι μονοσκάνδαλος παρότι μπορεί να γίνει και δισκάνδαλος αν θελήσει ο πελάτης ή ο κατασκευαστής καταδέχεται (!) να τον προσφέρει σε αυτή τη μορφή.

Η Guerini έχει επιφέρει βελτιώσεις στον μηχανισμό Brescia έτσι ώστε να προσφέρει την δυνατότητα ανακαίνισης αν και όταν κουνήσει το όπλο.

Οι βελτιώσεις αυτές είναι:

Νέο σύστημα πίρων, αντίστροφο του συμβατικού καθώς οι πίροι είναι στις κάννες και οι εσοχές των πίρων στη βάση. Οι πίροι στις κάννες αλλάζουν με μεγαλύτερους για να καλύψουν τυχόν φθορά και τζόγο. Βλέπε την φωτογραφία πιο πάνω.

Η βάση έχει ανταλλάξιμο «ώμο» επαφής που και αυτός αλλάζει όταν δημιουργηθούν ανοχές. Αυτός ο ώμος φαίνεται στο σχήμα πάνω καθώς και εδώ:

Η πάπια ρυθμίζεται ως προς την πίεση που ασκεί στη βάση και έτσι οι κάννες δεν πιέζουν μέσω της πάπιας το κυρτό μέρος της βάσης.

Στα σκοπευτικά μοντέλα, με κυριότερο το Invictus, υπάρχει και ενισχυμένη βάση με χοντρύτερα «μάγουλα» από ότι στα κυνηγετικά μοντέλα. Η ενίσχυση της βάσης εξηγεί και το βάρος των σκοπευτικών μοντέλων που αγγίζει τα 3,8 κιλά.

Πλήρες σχήμα που δείχνει την συνέργεια των διαφόρων τμημάτων του μηχανισμού Guerini. Οι βελτιώσεις βέβαια δεν αλλάζουν το γεγονός ότι είναι κατά βάση μηχανισμός Brescia.

Στο βίντεο της Guerini που επιδεικνύει τα στοιχειά του Invictus ο εκφωνητής λέει ότι είναι το πρώτο δίκαννο που παρέχει ανταλλάξιμα σημεία επαφής και έτσι καθίσταται περίπου άπειρα επισκευάσιμο. Αυτή η δήλωση είναι μάλλον τραβηγμένη. Ανταλλάξια σημεία επαφής πρόσφερε από το 1900 το αμερικανικό Parker, μετά πατεντάρισε ο Πετρίκ σουπερποζέ με παρόμοια στοιχεία και στη συνέχεια η Beretta παρήγαγε τη σειρά SO με ανταλλάξιμους πίρους και ώμους, κάτι που προσφέρει μέχρι σήμερα στα ανώτερα μοντέλα της.

Ας συγχωρήσουμε την διαφημστική υπερβολή και ας δούμε που οφείλεται η επιτυχία του Guerini στις ΗΠΑ. Εκεί μετρά πολύ η εξυπηρέτηση των αγοραστών μετά την πώληση καθώς και το είδος της εγγύησης. Σε αυτό το σημείο τα σχόλια Αμερικανών συναδέλφων δείχνουν ότι η Guerini εφαρμόζει ένα μοναδικό σύστημα υποστήριξης αγοραστών που ξεπερνά ότι προσφέρουν άλλες εταιρείες. Η καλή εξυπηρέτηση των αγοραστών όμως δεν ισοδυναμεί αυτόματα με καλύτερη ποιότητα του προϊόντος.

Στην Αμερική το Invictus έχει τιμή στα ίδια επίπεδα με το Perazzi MX8, το Krieghoff και πιο ακριβή από το Blaser F3. Το Perazzi είναι γνωστό για τα κλειδιά τύπου Boss, την μνημειώδη αντοχή του, τον πυροδοτικό μηχανισμό που έχει γίνει σήμα της εταιρείας αυτής. Το Krieghoff με το συρταρωτό καπάκι των καννών παρέχει το πο γερό κλείδωμα θεωρητικά. Αυτό διότι όσο μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ πίρων καννών και κλειδιού μεγαλώνει ο μοχλός που κρατά το όπλο κλειστό. Το F3 παρέχει μηχανισμό πυροδότησης που κτυπά τις βελόνες ευθεία και όχι υπό γωνία και κατά κοινή διαπίστωση έχει εξαιρετική μονή σκανδάλη, ενώ παρέχει και αυτό ανταλλαξιμο «ώμο» για σφίξιμο των καννών αν ποτέ κουνήσουν.


Το Krieghoff K80

 


Perazzi βάση που δείχνει τα κλειδιά τύπου Boss, τους εσωτερικούς ενισχυτικους ώμους στο πλάι και τα κλειδιά στο μέσο ύψος του καθρέφτη, όλα στοιχεία αντοχής.

 

Το Blaser F3, αν και πρόσφατο δημιουργημα έχει κτίσει αξιόλογη φήμη για αντοχή και σκοπευτική απόδοση.

 

Είναι καλύτερο το Guerini από αυτά τα «γερά» ονόματα; Τα τεχνικά κριτήρια λένε όχι, δεν είναι. Η πραγματικότητα το αποδεικνύει με την αντοχή των όπλων στα χέρια σκοπευτών και με τα μετάλλια στα βάθρα διεθνών και Ολυμπιακών αγώνων και η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι το Guerini ακόμα δεν έχει απειλείσει τους «μεγάλους» χωρίς αυτό να αποκλείει να το κάνει μελλοντικά. Να προσθέσουμε και κάτι που σπάνια σχολιάζεται, τι λείπει από αυτό καθώς και από τα άλλα διάσημα σημερινά όπλα. Κανένα τους για παράδειγμα δεν έχει την αυτόματη ανάσυρση σφύρας του παλιού καλού Fratelli Gamba. Οταν το Gamba βρισκόταν σε παραγωγή την δεκαετία του 1970 και 1980 κατείχε τα σκήπτρα ως προς τις επιτυχίες που είχαν οι κάτοχοι του σε αγώνες. Προφανώς η αυτόματη ανάσυρση σφύρας καθώς και οι κάννες από ατσάλι Boehler των Gamba δεν κρίνονται σημαντικά σήμερα.

Επίσης στην σκοπευτική επιτυχία δεν μετρά μόνο η τεχνική αρτιότητα του όπλου αλλά η εργονομία του και πως αυτό βολεύει τους σκοπευτές που το επιλέγουν. Το καλύτερο σύστημα του κόσμου να έχει ένα όπλο δεν θα γίνει αγαπητό αν δεν επιτρέπει στους σκοπευτές να βάλουν τα σκάγια εκεί που θέλουν.

Στην ιστοσελίδα της Guerini για τα τεχνικά στοιχεία υπάρχουν περισσότερα στοιχεία:

http://www.caesarguerini.it/eng/Technology/Over-and-under-shotguns/Invictus-System