ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 347

ΤΕΣΤ CHURCHILL ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Νικήτα γειά σου
με το όπλο της φωτογραφίας έκανα Churchill test και το αποτέλεσμα είναι αυτό της δεύτερης φωτογραφίας.
Το κοντάκι το είχα κάνει στα πρώτα μου βήματα της ενασχόλησής μου με τα όπλα, όταν δεν γνώριζα την πολυτιμότητα του Churchill test και από τότε το όπλο ήταν σε αχρηστία στο οπλοκιβώτιό μου. Τώρα που, για διάφορους λόγους, χρειάζομαι δισκάνδαλο όπλο, θυμήθηκα οτι δεν το είχα δοκιμάσει παλιά και έκανα τώρα το τεστ. Δυστυχώς μου προκύπτει , όπως καταλαβαίνεις καλύτερα από μένα, οτι πρέπει να ανεβάσω την ράχη και να το φάω λίγο απ’ τ’ αριστερά. Το όπλο όμως είναι πολύ όμορφο και θέλω να κάνω τις επεμβάσεις με όσο το δυνατόν λιγότερη ζημία .

Εχεις να προτείνεις κάποια λύση ώστε να μην το χαλάσω πολύ; πχ το ανέβασμα της ράχης μπορούμε να το αποφύγουμε αλλάζοντας την γωνία Pich; οπότε όποια ζημία γίνει να είναι από το πλάϊ; έχεις να προτείνεις κάτι για να περιορίσω την ζημία στο αριστερό πλαϊνό;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο οπλουργός Κώστας Λιάκος στην Ασπρόπυργο μπορεί να στραβώσει κοντάκια με τζαβέτα και χωρίς την χρήση λαδιου. Αυτή είναι μια επιλογή.

Η άλλη είναι με ανύψωση της ράχης με τα προσθετικά της Bear Claw που εισάγει η Διαμαντόπουλος και Σια (diamanco.gr). Με αυτά γίνεται πρώτα η ανύψωση της ράχης, έλεγχος στον πίνακα και μετά βλέπουμε αν χρειάζεται και πλάγια μετατόπιση. Το πλεονέκτημα των προσθετικών είναι ότι δεν αλλοιώνουν καθόλου το κοντάκι.

Η τρίτη επλογή είναι να βρεθεί ένα κοντάκι «θύμα» που θα χρησιμεύσει ως πειραματόζωο και θα έλθει στα απόλυτα μέτρα μέσω τριψίματος, προσκολλήσεων στόκου ή ότι άλλο χρειαστεί και θα χρησιμεύσει ως πρότυπο είτε για να μετατραπεί το «καλό» κοντάκι ή για να γίνει ένα καινούργιο.

ΑΓΓΛΙΚΑ ΟΠΛΑ ΙΝΔΙΑΣ;

Σας χαιρετώ
Ακουσα πολλές φορές οτι υπάρχουν Αγγλικά δίκανα επώνυμα που είναι κατασκευασμένα στην Ινδία
Υσχίει αυτό ή είναι μύθος?
Και αν υσχίει υπάρχει τρόπος πχ καμιά σφραγίδα ή κάτι αλλο που μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι Ινδικής κατασκεύης?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καθώς η Ινδία ήταν για τους Αγγλους το πετράδι στο στέμμα, δηλαδή η πιο μεγάλη, πολυπληθής και πλουτοπαραγωγική αποικία, πολλές αγγλικές εταιρείες άνοιξαν εκεί παραρτήματα. Στα προϊόντα αυτών των εταιρειών όταν πωλούνταν στην Ινδία σφραγιζόταν η διεύθυνση που είχαν στην Ινδία.

Υπάρχουν όπλα που αναφέρουν το όνομα του Αγγλου κατασκευαστή και την διεύθυνση στην Ινδία. Αυτά τα όπλα δεν κατασκευάζονταν στην Ινδία, αλλά στην Αγγλία από την κεντρική μονάδα και μεταπωλούνταν στην Ινδία. Στην Ελλάδα έτυχε να δω όπλο Rodda, με διεύθυνση στην Καλκούτα, αλλά οι σφραγίδες ήταν από το Μπέρμιγχαμ.

Ο καλύτερος οδηγός για τον τόπο κατασκευής δεν είναι η διεύθυνση που αναγράφεται στις κάννες ή τη βάση αλλά οι σφραγίδες που φέρει το όπλο. Οι σφραγίδες μπαίνουν σε όπλα τοπικής κατασκευής και αν είναι ξένα υπάρχει ειδική σφραγίδα που το δείχνει. Αυτή η τακτική εφαρμόζεται από όλες τις Τράπεζες Δοκιμών.