ΟΠΛΑ ΛΕΗΖΕΡ, ΑΝΑΛΥΣΗ

Αξιότιμε Κε Κυπρίδημε,

Έχοντας επικοινωνήσει μαζί σας και στο παρελθόν (αναφορικά με τη δυνατότητα ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων καλύκων από λειόκανα όπλα), επιτρέψτε μου να σχολιάσω το ρεπορτάζ της εφημερίδας South China Morning Post, περί του οποίου μας πληροφορείτε στην εξαιρετική «Οπλογνωσία» σας.

Έχετε δίκιο ότι το συγκεκριμένο όπλο, δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικό κυνηγετικό (πολλώ δε μάλλον ως πολεμικό).

Να αφήσουμε τη Φυσική να μιλήσει:

Η ενέργεια μετράται σε διάφορες μονάδες, οι πλέον συχνά χρησιμοποιούμενες είναι η βαττώρα (Wh) και το Τζάουλ (J).

H ισοδυναμία είναι 1 Wh = 3600 J. Κρατήστε το νούμερο 3600 J, είναι το τυπικό ενεργειακό περιεχόμενο (κινητική ενέργεια) μιας εξερχόμενης από την κάνη βολίδας .308 Winchester (7.62×51 NATO), ενός συνηθισμένου πυρομαχικού ικανού να πλήξει θανάσιμα σε μεγάλες αποστάσεις (400m) λεπτόδερμα ζώα μεσαίου μεγέθους.

Το ενεργειακό περιεχόμενο ενός συσσωρευτή (μπαταρίας), ο οποίος είναι η πηγή ενέργειας του «τυφεκίου laser», εξάγεται απλουστευμένα από τον τύπο:

“Ενέργεια συσσωρευτή (Wh)» = “χωρητικότητα” (Ah) X “τάση» (V).

Συνεπώς, αν αναλογιστούμε ένα (ή μια συστοιχία) σύγχρονο συσσωρευτή ιόντων λιθίου-πολυμερούς, μεγάλης ενεργειακής πυκνότητας, αυτός έχει ονομαστική τάση 3,6 V.

Για να αποθηκευτούν τα 3600 J (τα οποία είναι αποθηκευμένα στην πυρίτιδα ενός και μόνο κάλυκα πυρομαχικού 7,62Χ51 ΝΑΤΟ), χρειάζεται συσσωρευτής (ή συστοιχία) λιθίου-πολυμερούς με χωρητικότητα 1000 Αh ή 1.000.000 mAh !!!

Σκεφτείτε τώρα ότι η μπαταρία μολύβδου του αυτοκινήτου σας είναι 50 Αh, ή ότι η μπαταρία λιθίου-πολυμερούς του smartphone σας (ή του laptop σας) είναι 3.500 mAh !!!

Το τυφέκιο laser, για να επιφέρει στο θήραμα πλήγμα ισοδύναμο με ΜΙΑ βολίδα 7,62Χ51 ΝΑΤΟ, δηλαδή σε τελική ανάλυση να μεταφέρει στο θήραμα την ίδια ενέργεια, θα έπρεπε αυτή η ενέργεια να είναι αποθηκευμένη σε 20 μπαταρίες αυτοκινήτου ή 285 μπαταρίες smartphone/laptop. Και μετά το τυφέκιο laser θα χρειαζόταν ξανά πολύωρη φόρτιση!

Τα άνω είναι αναμφισβήτητα, διότι ουδείς υπεράνω των φυσικών νόμων.

Όχι λοιπόν, δεν ήλθε το τέλος των πυροβόλων όπλων, ούτε είναι δυνατό το τουφέκι laser της φωτογραφίας να πλήξει θανάσιμα μεγάλο θήραμα (και φυσικά ούτε κατά διάνοια να αποθηκεύσει ενέργεια για 1000 βολές!). Να τυφλώσει, ναι. Να προκαλέσει μικρό τοπικό έγκαυμα, ναι. Να πλήξει θανάσιμα ή να ακινητοποιήσει μεγάλο ζώο, με τίποτα.

Δικός σας,

Γιώργος Παπαδάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Χρησιμότατη ανάλυση των τεχνικών δεδομένων. Εξηγεί επίσης γιατί οι Αμερικανοί συνοδεύουν εγκατάστση ανάλογου πυροβόλου σε πλοίο τους με γεννήτρια και όχι συσσωρευτές.