ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 349

COSMI ΕΝΑΝΤΙΟΝ VINCI

Ζυγισμα και εργονομια και βλητικη αποδοση καραμπινας COSMI VS καραμπινασ BENELLI VINCI

ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΜΙΑ ΟΧΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΜΙΑΣ COSMI SLT ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΒΕΝΕLLI VINCI ΑΛΛΑ H COSMI ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝ ΤΟΥ 1900 ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΚΑΙ Η BENELLI VINCI ENA ΠΡΟΙΟΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΤΟΥ 2010.
ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ 2 ΠΙΟ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΓΕΜΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.ΚΑΙ ΤΑ 3 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΧΟΥΝ
ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΜΠΕΚΑΤΣΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΝΙΣΙΑΣ ΠΕΡΔΙΚΑΣ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΙΔΙΟΦΥΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ 1900 ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ 100+ΧΡΟΝΙΑ ΙΔΙΟΦΥΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ 2015.
ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΑΣ .

ΜΦΧ
ΦΙΛΑΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ναι, η Cosmi έχει σύστημα ελατηρίου που εφηύρε ο Browning το 1900, αλλά….

Ο Americo Cosmi εξέλιξε το σύστημα σχεδιαστικά σε ένα σπαστό όπλο που κατανέμει το βάρος των φυσιγγίων της αποθήκης μπροστά, κάτω από την κάννη καθώς και πίσω, μέσα στο κοντάκι. Πέρα από την σχεδιαστική βελτίωση υπάρχει και η κατασκευαστική ποιότητα. Εχοντας δει φινιρίσματα μετάλλου σε χιλιάδες όπλα καθώς και άλλα αντικείμενα, μπορώ να πω ότι η λείανση της Cosmi είναι η καλύτερη λείανση μετάλλου που έχω συναντήσει.

Με αυτά τα δεδομένα υπόψη είναι άδικη η σύγκριση της εργοστασιακής Vinci με την χειροποίητη Cosmi.

Ωστοσο θέσατε ένα κριτήριο, το κυνήγι μπεκάτσας και ορεινής πέρδικας. Εκεί θα νικήσει η Vinci διοτι ότι και να λένε μερικοί συνάδελφοι, κανείς δεν ταλαιπωρεί αβασάνιστα ένα χειροποίητο όπλο σε εδάφη όπου η πτώση είναι περίπου προδιεγραμμένη. Οσο και να μην νοιάζεται κανείς για το κόστος, θα νοιάζεται για την ζημιά που παθαίνει ένα χειροποίητο αντικείμενο. Η Vinci με το συνθετικό κοντάκι δεν «χαμπαριάζει» από τέτοια, άρα νικά στην συγκεκριμένη σύγκριση.

Εχοντας δοκιμάσει την Vinci θα έλεγα ότι παρουσιάζει μερικά σχεδιαστικά στοιχεία που την καθιστουν μοναδική. Το πρώτο είναι βέβαια η τμηματική σύνθεση, το δεύτερο είναι η εγκατάσταση των ελατηρίων επανάταξης μέσω στη βάση, (ούτε πίσω ούτε μπροστά) και το τρίτο και πιο σημαντικό, έχει πανταχόθεν ελεύθερη κάννη, κάτι μοναδικό στα λειόκαννα όπλα.

CHARLES DALY 500

Καλησπέρα έχω βρει ένα δίκαννο charles daly model 500…όσο και αν έψαξα για στοιχεία και αξία του όπλου δεν βρήκα τίποτα… Γνωρίζετε περισσότερα στοιχεία για το όπλο και αν αξίζει να το αγοράσω ή σε πια τιμή θεωρείται ότι πρέπει να αγοραστεί… Ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Charles Daly ήταν διάσημη εμπορική εταιρεία που δεν κατασκεύαζε όπλα. Ανάθετε την κτασκευή των όπλων της σε εταιρείες άλλων χωρών και τα εμπορευόταν στην Αμερική.

Το μοντέλο 500 πλαγιόκαννο κατασκευαζόταν από την ιαπωνική Miroku που κατασκευάζει και τα Browning. Το μοντέλο 500 είναι παρόμοιο με το μοντέλο BSS της Browning. Είναι ένα πολύ καλό δίκαννο.

Η ποιότητα ενός BSS άρα και του 500 στέκει άνετα δίπλα σε ένα Beretta 626. Ωστόσο λόγω της έλλειψης γνώσης στην αγορά για το τι εστί Charles Daly η εμπορικότητα του είναι μειωμένη, άρα είναι ευκαιρία για τον αγοραστή που ξέρει τι αγοράζει και δεν έχει το άγχος της κοινωνικής καταξίωσης μέσω της αναγνωρισιμότητας του όπλου του. Μια τιμή γύρω στα 800 Ευρώ αν το όπλο είναι σε καλή κατάσταση είναι λογική.

ΔΙΚΑΝΝΟ LE PAGE

ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΜΟΥ ,ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΕΝΑ ΔΙΚΑΝΝΟ ΜΑΡΚΑΣ LE PAGE ΧΩΡΙΣ ΚΟΚΟΡΙΑ .ΕΧΕΙ
ΑΡ.ΣΕΙΡΑΣ 563,,(5 ΨΗΦΙΑ)ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ?ΤΙ ΑΞΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα Le Page είναι τα πιο χειροποίητα και πιο διάσημα γαλλικά δίκαννα. Ακριβώς επειδή είναι αυτό που είναι, ένα πρωτοκλασάτο δίκαννο θα πρέπει να το δει οπλουργός που καταλαβαίνει από ποιοτικά όπλα και να εκτιμήσει την κατάσταση του, αν χρειάζεται κάποια επέμβαση και να εκτιμήσει την αξία του. Θα ήταν χρήσιμο να το δει ο κύριος Παπατσαρούχας τηλέφωνο 210-6445581.

GREENER EMPEROR

Κυριε Κυπριδημε Καλησπερα,
Αγορασα προσφατα ενα GREENER EMPEROR 12 G με αυλους 729 και full choke – improve cyl.
Κυνηγω στην Κυπρο λαγο και θα ηθελα να μου συστησετε καποιο εισαγωμενο φυσιγγιο αγγλικο ή αλλο καθως και για την φασσα το καλοκαιρι.
Θα ηθελα και την αποψη σας για το συγκεκριμενο οπλο.

Ευχαριστω εκ των προτερων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το μοντέλο Emperor (Αυτοκράτωρ) βγήκε σε μόλις 50 αντίτυπα, ήταν μονοσκάνδαλο και η κατασκευή των 50 όπλων έγινε κάπου στο 1895.

Ακολούθησε το δισκάνδαλο μοντέλο Empire (Αυτοκρατορία), που είχε τις ίδιες προδιαγραφές πλην της μονής σκανδάλης βέβαια.

Δεν αναφέρετε το μήκος θαλάμης. Αν έχει θαλάμη 2 1/2 ιντσών ή 2 3/4, δηλαδή 65 και 70 χιλιοστά αντίστοιχα. Τα περισσότερα Empire είχαν 2 3/4 θαλάμη και δέχονται φυσίγγια 2 1/2 καθώς και 2 3/4 ιντσών και παράγουν μέχρι 740 bar πίεση. Τα όπλα με θαλάμη 2 1/2 ιντσών δέχονται πίεση μέχρι 650 bar.

Στην πράξη η διαφορά είναι αμελητέα καθώς τα περισσότερα ΚΑΝΟΝΙΚΑ φυσίγγια της αγοράς που έχουν μήκος 2 3/4 η μικρότερο παράγουν πιέσεις γύρω στα 600 bar. Τονίζεται το κανονικά διότι υπάρχουν και τα σεμί μάγκνουμ, γνωστά και ως baby magnum που έχουν αυξημένη γόμωση σκαγίων, δηλαδή πάνω από 36 γραμμάρια σκάγια και παράγουν αυξημένες πιέσεις. Αυτά ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ για το όπλο σας.

ΔΙΚΑΝΟ DAW

Φωτογραφία: D. Hadoake, Vintageguns.co.uk

Γειά σας κύριε Νικήτα. Βρήκα 2 όπλα στο χωριό δηλωμενα ως άγνωστα. Είναι δικανα λειτουργικά μεν σε κακή κατάσταση δε. Το 1ο είναι πλαγιοκανο cal 12 και cal 20 χωρίς να γράφει τίποτα άλλο. Το 2ο είναι καιαυτό πλαγιοκανο κοκοροντουφεκο g. h.daw’s. Αξίζει να φτιαχτουν και αν υπάρχει κάποιος να τα δώσω. Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο Λονδρέζος Daw ήταν από τους πρωτοπόρους σχεδιαστές και εφευρέτες του λειόκαννου δίκαννου και εργάστηκε στο Λονδίνο στα μέσα και τέλη του 19ου αιώνα. Τα όπλα του λοιπόν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και πολλά από αυτά είναι μοναδικά καθώς ενσωματώνουν πρώιμες ευρεσιτεχνίες μηχανισμών.

Μόνο με αυτοψία από ειδικό μπορεί να καθοριστεί η κατάσταση και αξία ενός τέτοιου δίκαννου. Ας το δει ο κύριος Παπατσαρούχας τηλέφωνο 210-6445581 για εκτίμηση.

ΟΙΚΟΣΗΜΟ RL

Κ.Νικήτα καλησπέρα σας! Έχω παρατηρήσει σε αρκετά δίκανα πλαγιοκανα να φέρουν το οικόσημο RL μέσα σε κύκλο, στην βάση και στην κάννη τους, τα οποία από όσα έχω δεί είναι Ιταλικής κατασκευής. Γνωρίζεται ποιο εργοστάσιο ή βιοτεχνία χρησιμοποιεί ή χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο οικόσημο; Εκτός αν η συγκεκριμένη ένδειξη υποδηλώνει κάτι άλλο. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων να είστε πάντα καλά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Rota Luciano είναι η πιθανότερη περίπτωση. Εμείς τον αποκαλούσαμε Luciano Rota και τα όπλα του ήταν στην δεκαετία του 1980 τα πιο φθηνά σουπερποζέ που μπορούσε να αγοράσει ο Ελληνας κυνηγός. Ηταν μεν έξυπνα σχεδιασμένα όπλα αλλά φτωχά φινιρισμένα για να κρατούν την τιμή χαμηλά.