ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 350

ΚΑΝΝΕΣ 71 εκ ΝΤΕΜΙ ΚΑΙ ΦΟΥΛ, ΓΙΑΤΙ;

Κύριε Νικήτα
Έχω παρατηρήσει εδώ και καιρό, ψάχνοντας δίκανα πλαγιοκανα παλιά, ότι τα περισσότερα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά : 71cm κανές και 1,3 αστέρια. Γιατί συναιβενε αυτό; Υπήρχε κάποιος λογος; Είχε παραπάνω εμπορικότητα ;

Ευχαριστώ εκ των προτερων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η απάντηση βρίσκεται στα… βάθη του χρόνου, στην εποχή της μαύρης πυρίτιδας. Η μαύρη πυρίτιδα για να έχει πλήρη καύση θέλει μακρυές κάννες. Το σύνηθες μήκος στην εποχή της μαύρης ήταν 76 εκατοστά. Η άκαπνη έχει γρήγορη καύση και έτσι επιτρέπει κοντύτερες κάννες. Το μήκος των 71 εκατοστών ήταν η χρυσή τομή, δίνει καλό ζύγισμα, κρατά τον ήχο της τουφεκιάς αρκετά μακριά από το αυτί, ενώ βολεύει την πλειοψηφία των κυνηγών.

Το τσοκάρισμα ντεμί και φουλ, δηλαδή ένα τρία, προέκυψε επειδή οι κυνηγοί ήθελαν ένα δίκαννο γενικής χρήσης που πρόσφερε κατάλληλη συγκέντρωση για μακρινές και κοντινές τουφεκιές.

ITHACA SKB 500

Γειά σας.
Απέκτησα πρίν λίγο καιρό ένα super pose εταιρείας ITHAKA και μοντέλο SKB 500 από τον πεθερό μου που δεν κυνηγάει.
Είναι μονοσκάνδαλο 76 πόντους 1* και 3* ( πάνω κάτω αντίστοιχα).
Επειδή δεν μπορώ να βρω αρκετές πληροφορίες, θα ήθελα την γνώμη σας και αν μπορούσατε να εκτιμήσετε το κόστος.
Είμαι στην διάθεση σας για περαιτέρω πληροφορίες.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σουπερποζέ σας είναι από την εποχή που η αμερικανικη Ithaca είχε συνεργασία με την SKB. Είναι αρκετά γνωστό μοντέλο. Εχει την γνωστή βάση και μηχανισμό Ithaca, με τα πολλαπλά κλειδιά και ενισχυτικά νεύρα. Αν θυμάμαι καλά έχει ανάγλυφο σκάλισμα και μαύρο φινίρισμα. Είναι καλό σουπερποζέ και ανθεκτικό.

Υπολογίστε το κόστος του στο μισό του αντίστοιχου καινούργιου μοντέλου. Αν και η SKB έχει σταματήσει παραγωγή στην Ιαπωνία και τα τουρκικά όπλα δεν έχουν τεχνική συγγένεια με τα ιαπωνικά, η εταιρεία Τουρής ΑΕ έχει στοκ ιαπωνικών SKB τα οποία πουλά ακόμα στην Ελλάδα.

HAENEL 11

Τα τελευταία χρόνια εισήχθησαν στην Ελλάδα τα δίκανα hanel- jaeger mod. 11. Από τη χρονιά που πρωτοεισήχθησαν ανέτρεξα στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας www.cg.haenel-jaeger.de για περισσότερες λεπτομέρειες όμως ουδέποτε υπήρχε το mod. 11 στη λίστα με τα όπλα που παραγάγει η εταιρεία. Μπορείτε να με διαφωτίσετε γιατί συμβαίνει αυτό ή τουλάχιστον ποιά είναι η επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας που το παράγει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παραθέτω αυτούσια ερώτηση και απάντηση από περασμένη ανάρτηση για το Haenel 11:

ΔΙΚΑΝΝΟ HAENEL

Νικήτα καλημέρα και χρόνια πολλά!!!

Είναι, τελικά, το αλληλεπίθετο “Haenel Jaeger 11”, made in Germany…; Γιατί αν όντως είναι, τότε πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία, δεδομένης και της καλής τιμής του…!

Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Haenel είναι διάσημη για τα ραβδωτά και αεροβόλα της. Δεν έτυχε να δω λειόκαννο της. Οταν έψαξα στο Διαδίκτυο είδα ότι δείχνει μια πρόσοψη εργοστασίου με πινακίδες Merkel δίπλα από την πινακίδα Haenel. Δεν δείχνει όμως κανένα λειόκαννο όπλο της Haenel.

Οι σφραγίδες στο όπλο θα δείξουν την καταγωγή του. Αυτές τι λένε; Είναι γερμανικές ή από άλλη χώρα;

Η ανάθεση κτασκευής σε άλλους είναι απόλυτα θεμική τακτική που ακολουθούν ακόμα και πολύ μεγάλα ονόματα της οπλοκατασκευής πχ η Holland. Αλλά χωρίς να δούμε σφραγίδες δεν βγαίνει συμπέρασμα.»

BELLMONTE Ή VITORIA

Θα ήθελα λίγη βοήθεια. Ενώ ήμουν έτοιμος να αγοράσω τη Beretta bellmonte 2, βρήκα μια τελευταία ολοκαίνουρια Vitoria es 100 (απλή ματ ξύλινα μερη). Τα χρήματα είναι ακριβώς τα ίδια. Ποιο θα μου προτεινατε? Μήπως η vitoria λόγω μεταλλικών μερών (π.χ. σκανδαλοθηκη κλπ), ξύλων και βάρους ήταν πιο στιβαρό όπλο? Η να πάω απευθείας στη bellmonte, που δείχνει πιο ολοκληρωμένο λόγω εμφάνισης, πέλματος κλπ? Ο μηχανισμός είναι ο ίδιος όπως ήδη γνωρίζετε. Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η αντοχή της σκανδαλοθήκης δεν παίζει ρόλο στην αντοχή των κρίσιμων μερών του μηχανισμού που ει΄ναι το κλείστρο, κάννη και βάση. Η χρήση σύγχρονων πλαστικών για την σκανδαλοθήκη τείνει να γίνει κανόνας στα αυτογεμή όπλα.

Αν μπορείτε να δοκιμάστε και τα δύο μοντέλα στην επώμιση την ίδια ώρα ώστε να κρίνετε επιτόπου πιο σας βολεύει καλύτερα είναι το ιδανικό. Η σύγκριση εκ του σύνεγγυς θα δείξει πιο είναι πιο βολικό για εσάς προσωπικά.