ΔΑΣΗ, ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ;

Χρόνια γράφεται στον κυνηγετικό τύπο ότι τα δάση υποφέρουν από εγκατάλειψη και έλλειψη διαχείρισης. Ολοι σχεδόν οι δημοσιογράφοι του χώρου καθώς και εξειδικευμένοι επιστήμονες που έγραψαν κατά καιρούς στα κυνηγετικά περιοδικά τόνισαν το πρόβλημα της εγκατάλειψης των δασών.

Στο ίδιο διάστημα τα γενικά ΜΜΕ μετέδιδαν την άποψη περί παρθένας Φύσης, περί ισορροπίας της Φύσης που μόνη της, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση ισορροπεί, και τα ίδια ΜΜΕ καταδίκαζαν κάθε ανθρώπινη παρέμβαση στο δάσος. Συχνά οι καταγγελίες ήταν αυτούσιες επαναλήψεις “θέσεων” δήθεν οικολόγων.

Καταλαβαίνετε λοιπόν την έκπληξη που αισθάνεται κανείς όταν βλέπει τον τίτλο εφημερίδας “Τα Δάση Εχουν Εγκαταλειφθεί για αυτό Καίγονται” (Νέα 8-8-18). Η έκπληξη μεγαλώνει διαβάζοντας στο άρθρο ότι η απουσία, (σε εμάς μοιάζει περισσότερο με εκδίωξη), των βοσκών, των ρητινοσυλλεκτών και άλλων νόμιμων χρηστών του δάσους οδηγεί στην καταστροφή του.

Τελικά τα απλά και προφανή πέρνουν χρόνο να γίνουν αντιληπτά σε αυτή τη χώρα. Ας ελπίσουμε ότι το άρθρο αυτό και άλλα παρόμοια που δημοσιεύονται αυτές τις μέρες είναι η αρχή και ότι θα δούμε μια πιο ενεργή διαχείριση των δασών μας. Δεν ελπίζω σε πολλά, καθώς οι ίδιοι ξεροί κορμοί κάτω από ένα παχύ στρώμα πευκοβελόνων βρίσκονται στα δάση που κυνηγώ από το 1989!