ΣΦΙΞΙΜΟ ΚΟΝΤΑΚΙΟΥ Α-5

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Πως θα σφιξω το κοντάκι στην brawning a5 βελγιου;

Δημήτρης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα μπόσικα στο κοντάκι της Α5 είναι ίσως το πιο συχνό πρόβλημα που εμφανίζει αυτή η καραμπίνα.

Οι λόγοι είναι αφενός η σχεδίαση του όπλου και αφετέρου η υπερβολική λιπανση.

Η σχεδίαση της σύνδεσης κοντακιού βάσης της Α5 ακολουθεί το πρότυπο των παλιών δίκαννων όπου το κοντάκι συνδέεται με μια εγκάρσια βίδα αντί για τζαβέτα. Η εγκάρσια βίδα διαπερνά τη λαβή του κοντακιού, έχοντας μια επαφή με το ξύλο σε βάθος περίπου 20 χιλιοστών.

Οταν το ξύλο δεχτεί ορυκτά λάδια μαλακώνει και αν η ποσότητα λαδιών είναι μεγάλη και μένει για αρκετό χρόνο τότε το ξύλο σαπίζει. Οταν αυτή η υπερβολική λίπανση γίνει σε ένα κοντάκι με γκάρσια βίδα, τότε διυρύνεται η διάμετρος της τρύπας που διαπερνά η βίδα και αρχίζει το κουνημα του κοντακιού.

Η διόρθωση είναι εύκολη αλλά χρειάζεται κατάλληλα εργαλεία. Το βίντεο, από το σημείο 38.27 και μετά, δείχνει την διαδικασία καθώς και τα ειδικά εργαλεία που χρειάζονται για να γίνει η δουλειά σωστά ώστε να σφίξει το κοντάκι και να κρατήσει την επαφή για χρόνια.

Ο οπλουργός στο βίντεο είναι ο Art Isaacson που ήταν για πολλά χρόνια πρωτομάστορας στην Browning και γνωρίζει τις λετπομέρειες των μοντέλων, και ειδικά της Α5, όσο λίγοι άνθρωποι στον κόσμο.

Τα σημεία που τονίζει ο Αρτ αφορούν τόσο την διο΄ρθωση του προβλήματος όσο και την πρόληψη επιπόλαιης ζημιάς. Βάζει ένα κατσαβίδι στην υποδοχή της σωλήνας του ελατηρίου στο κοντάκι για να μην επιτρέψει στο τρυπάνι να διαπεράσει την πάνω μεριά της λαβής.

Σε αυτή την διευρυμένη τρύπα κολλά μια καβίλια από ξύλο βαλανιδιάς και κόβει το περίσσευμα που εξέχει.

Στη συνέχεια έχει μια παλιά βάση Α5 με μια σωλήνα κολλημένη στην τρύπα της λαβής που λειτουργεί ως οδηγός για την δημιουργία νέας οπής στην ακριβώς κατάλληλη γωνία. Η γωνία είναι κρίσιμη διότι αυτή είναι που τραβά το κοντάκι προς τα πίσω.

Το τελικό εργαλείο που χρησιμοποιεί με λαβή Ταυ είναι ένα αλεζουάρα που ανοίγει την τρύπα στην ακριβή διάμετρο που χρειάζεται και όχι παραπάνω.

Πρόκειται για απλή διαδικασία που όμως χρειάζεται τα κατάλληλα εργαλεία. Κάθε οπλουργός αναπτύσσει δικές του μεθόδους και φτιάζνει δικά του εργαλεία για συγκεκριμένες δουλειές. Οι καλοί οπλουργοί που ασχολούνται με την Α5 θα έχουν τα δικά τους κόλπα. Αποφύγετε μαστόρους που περιφρονούν τις σωστές μεθόδους και πάνε με το «μάτι». Το ανθρώπινο σώμα δεν διαθέτει αρκετή ακρίβεια για να γίνει αυτή η δουλειά με το «μάτι».

Το βίντεο διαρκεί μια ώρα και κάτι και καλύπτει διάφορες φάσεις ανακαίνισης της Α5. Το σημείο σχετικό με το σφίξιμο του κοντακιού είναι ένα πεντάλεπτο από το 38ο λεπτό. Επίσης καλύπτει και την τοποθέτηση των φρένων της Α5 που τόσο ταλανίζει μερικούς κατόχους.