ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 353

ΔΥΟ ΠΑΛΙΑ ΔΙΚΑΝΝΑ

Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για την δουλειά σας,
Κληρονόμησα από τον παππού μου δυο κυνηγετικά όπλα – δίκαννα. Δυστυχώς δεν έχω πληροφορίες και γνώση για αυτά τα όπλα ούτε και ασχολήθηκα ποτέ με κυνήγι. Σας στέλνω φωτογραφίες των όπλων με την προσδοκία να μου δώσετε αν μπορείτε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την προέλευση τους, την χρονολογία κατασκευής, την ποιότητα, την ενδεχόμενη συλλεκτική τους αξία. Οπωσδήποτε η συναισθηματική τους αξία ως οικογενειακά κειμήλια είναι τεράστια. Επειδή δεν μπορούσα να βγάλω καλές φωτογραφίες των συμβόλων σχεδίασα ένα σκαρίφημα με τα σύμβολα που υπάρχουν χτυπημένα πάνω τους.
Ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων,

Με εκτίμηση,
Κώστας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γνώριζα τον αείμνηστο Νίκο Παγουλάτο και ο ίδιος μου είχε πει ότι τα ισπανικά όπλα που έφεραν την σφραγίδα του ήταν κατασκευασμένα από τον Arizaga, τον οποίο επίσης γνώριζα. Το πρώτο σας δίκαννο λοιπόν είναι κατασκευής Arizaga, είναι μέτριας ποιότητας ισπανικό όπλο που πωλούταν από τον Νίκο στο κατάστημα του στην Αθήνα προς 20 000 δραχμές στην δεκαετία του 1980.

Το δεύτερο σας εμπροσθογεμές δίκαννο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον αφού φέρει και αυτό ελληνική ονομασία, την ένδειξη C.Polenas Atene. Η σφραγίδα δείχνει πάντως ότι η κατασκευή ήταν στο Σαιντ Ετιέν της Γαλλίας. Τα κοκόρια χωρίς αυτόματη ανάσυρση δείχνουν κατασκευή πριν το 1865.

Δυστυχώς το εμπροσθογεμές έχει δει σκληρή χρήση και η κατάσταση του μειώνει την εμπορική του αξία, αυξάνει όμως την συναισθηματική αξία αφού δείχνει ότι ο κάτοχος το είχε κυνηγήσει σκληρά και το απόλαυσε έντονα.

ΔΙΚΑΝΝΟ G.GAMBA

Καλησπέρα κ.Νικήτα,εχω στην κατοχή μου ένα πλαγιοκανο G.GAMBA mod.53 με καννες aciaio Vickers,με τσοκαρισμα 2-3 με 68εκ μήκος 900πιεσεις του 1959 σε πολύ καλή κατάσταση με καποια σκαλίσματα και κλειδωμα σαν Helicobloc V.Carron.Γνωρίζετε αν είναι ποιοτικό η της σειράς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Υπήρχαν δύο G.Gamba στο Γκαρντόνε και οι δύο είναι συγγενείς μεταξύ τους και συγγενεύουν με τους άλλους Gamba της οπλοκατασκευής, τον Rrenato Gamba, και τους αδελφούς Gamba. Το φαινόμενο μελών μιας μεγάλης οικογένειας να ασχολούνται με την ίδια δουλειά δεν είναι άγνωστο στο Γκαρντόνε.

Τόσο ο Giovanni όσο και ο Giuseppe Gamba κατασκεύαζαν καλά όπλα. Δεν ήταν όπλα της πρώτης γραμμής, όπως τα ακριβά χειροποίητα, ήταν πάντως άνω του μέσου όρου. Το δίκαννο σας είναι καλό όπλο, στέκει στο ίδιο επίπεδο με ένα Robust ή ένα Beretta 625.

Είναι όπλο με μισές φωτιές, προσεγεμένη κατασκευή, με κρυφό τρίτο κλειδί και εκτεταμένο σκάλισμα. Η αξία του κυμαίνεται από 1200 έως 1600 Ευρώ βάσει αγγελιών σε ιταλικές ιστοσελίδες.

HONING, SLEEVING, Η ΔΙΑΦΟΡΑ

K. KYΠΡΙΔΗΜΕ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΤΕ TIS ENNOIES TOU HONΙNG KAI SLEEVING ΓΙΑ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΝΩΝ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Honing είναι το ρεκτιφιέ εσωτερικά των καννών που αφαιρεί μέταλλο ώστε να σβήσουν τυχόν διαβρώσεις ή κρατήρες. Παλιά γινόταν με μολυβένιους κύλινδρους και σμυρίδι, σήμερα γίνεται με σύγχρονα μηχανήματα που ρυθμίζονται ως προς το μέταλλο που αφαιρείται.

Sleeving είναι η διαδικασία ανακαίνισης καννών σε σπαστά όπλα, και περιλαμβάνει το κόψιμο των παλιών καννών στο σημείο του κώνου προσαρμογής, την διεύρυνση του εναπομείναντος τμήματος με τις θαλάμες, και τελικά την εμφύτευση νέων καννών. Η διαδικασία μοιάζει με την μέθοδο μονομπλόκ αλλά δεν είναι όμοια. Υπάρχουν διαφορές που καθιστουν το Sleeing, την χιτωνίωση, μια χωριστή και εξειδικευμένη εργασία.

ΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΚΟΚΟΡΑΣ

Καλημέρα από Κρήτη έχω ένα δίκαννο ιταλικό του 1950 και του έχει σπάσει ό ένας κόκορας μήπως ξέρετε που μπορώ να βρώ ανταλλακτικό
ευχαριστώ για τον χρόνο σας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Επειδή δύσκολα θα βρεθεί όμοιος κόκορας με αυτόν που σώζεται στο όπλο σας, η πιο πρακτική λύση είναι η αλλαγή και των δύο ώστε να είναι όμοιοι.

Ζευγάρια από κόκορες διαθέτουν αρκετά οπλουργεία και καταστήματα στην Αθήνα. Η δουλειά είναι εύκολη και όταν βρεθεί το κατάλληλο ζευγάρι από κοκόρια η αλλαγή μπορεί να γίνει μέσα σε λίγη ώρα.

ΣΠΟΥΔΕΣ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΗΣ

Καλημέρα!
Όπως τίτλος θέματος – θα εκτιμούσα υποδείξεις που τυχόν δύναστε να μου κάνετε, όσον αφορά ανωτάτου επιπέδου σπουδές. Οι μόνες που παρακολούθησα ήταν στην ΣΣΕ, από καθηγητή που δεν ευρίσκω.
Στο διαδίκτυο δεν βρίσκω κάτι, έστω και συναφές.
Ο σκοπός της αναζήτησης μου είναι η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής που θα αποτελέσει και βάση για την συγγραφή βιβλίου με θέμα «Οπλοπαιδεία και Οπλοφορία», που τόσο πολύ (εκτιμώ) έχει ανάγκη ο Έλληνας.
Οποιαδήποτε βοήθεια θα την εκτιμούσα ιδιαιτέρως.
Ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σας.
ΥΓ. Επισυνάπτω εικόνα με κάποια στοιχεία μου, για καλύτερη επικοινωνία.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν γνωρίζω κανένα πανεπιστήμιο που να προσφέρει ειδικό πρόγραμμα σπουδών βλητικής. Από ότι συμπεραίνω διαβάζοντας τα βιογραφικά ειδικών, οι ακαδημαϊκές σπουδές ξεκινούν με πτυχίο Φυσικής ή κάποιου σχετικού κλάδου, πχ μηχανολογία, και η εξειδίκευση έρχεται με την εργασία σε εταιρεία κατασκευής πυρομαχικών ή όπλων.

Ενα κλάδος που προσφέρει σπουδές βαλλιστικής, αλλά όχι σαν αυτοσκοπό, είναι η εγκληματολογική ανάλυση όπου η βλητική αντιμετωπίζεται ως μέρος του μεγαλύτερου θέματος ανίχνευσης και ανάλυσης αποτυπωμάτων που αφήνουν διάφορα μηχανικά εργαλεία.

ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ L. C. SMITH

Καλησπερα!
Εχω ενα δικανο l.c. Smith. Πως θα μπορουσα να μαθω ετος κατασκευης;(γραφει καπου επανω του που δεν ειναι εμφανες;)
Ευχαριστω!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στην ιστοσελίδα του συλλόγους συλλεκτών L. C. Smith, www.lcsmith.org θα βρείτε πληροφορίες για την χρονολόγηση μέσω του σειριακού αριθμού.

SKEET ΤΣΟΚ ΣΕ MERKEL 201E

Κ. Νικήτα . Θέλω να ρωτήσω το εξής . Έχω στην κατοχή μου ένα Merkel 201E κατασκευής 1975.. Σε επικοινωνία με το εργοστάσιο μου απάντησαν οτι το μήκος των κανόνων είναι 66 εκ. και τα τσοκ skeet-skeet. Έχω ακούσει οτι η Merkel ονομάζει τα τσοκ ανάλογα με την κατανομή και όχι τη σύσφιξη και σας ρωτώ αν το όπλο μου έχει στην πραγματικότητα αναστροφα στοκ( που η Merkel ονομάζει skeet). Σας ευχαριστώ πολύ για τον κόπο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εξαρτάται το τσοκάρισμα από ποια αγγλική γλώσσα χρησιμποιεί η Merkel, την αμερικανική ή την βρετανική. Ακούγεται παράξενο αλλά είναι γεγονός ότι μερικές λέξεις της ίδιας γλώσσας έχουν διαφορετική έννοια στην κάθε χώρα. Στην αμερικανική τσοκ Skeet σημαίνει τσοκ με σύσφιξη ενός δεκάτου επί του αυλού. Στην βρετανική σημαίνει τσοκ για το άθλημα του Skeet άρα χωνί.

Επειδή υπάρχει αυτή η αμφιβολία ο πιο αξιόπιστος τρόπος να εξακριβωθεί το τσοκάρισμα των καννών του 201 είναι με μια απλή μέτρηση με ένα μετροληπτικό κάννης ή ακόμα και με ένα παχύμετρο.

ΑΤΣΑΛΙΑ BAIKAL

Χαιρετε κ.Νικήτα,
Ειχα στειλει την ιδια ερωτηση που σας εκανα την προηγουμενη φορα κ στο εργοστασιο της baikal κ μου απαντησαν.
Επειδη στην απαντηση σας γραψατε πως απεφυγαν να σας απαντησουν,σας επισυνάπτω σε φωτογραφια την απαντηση που μου εδωσαν για την ενημερωση τη δικη σας κ τον αναγνωστων σας,
ο τυπος του ατσαλιου ειναι σημειωμενος απο τον αποστολεα της baikal με κοκκινο κυκλο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ευχαριστώ για την πληροφορία και το αντίγραφο του καταλόγου ατσαλιών.

Φαίνεται ότι τελικά κάτι αλλάζει στην τακτική επικοινωνίας των στελεχών της Baikal!

Οι Ρώσσοι έχουν δικό τους σύστημα ταξινόμησης ατσαλιών και από ότι βρήκα αυτό φέρει τον τίτλο GOST. Το ατσάλι Gost 1050 δεν έχει σχέση με το αμερικανικό ατσάλι 1050 που είναι ένα απλό ανθρακούχο ατσάλι.

Το ρωσσικό 1050 περιέχει νικέλιο, χρώμιο και μαγγάνιο, ανάμεσα σε άλλα στοιχεία, και είναι ατσάλι προηγμένου τύπου και μεγάλης αντοχής. Ο όρος 1050 καλύπτει μια γκάμα 20 περίπου ατσαλιών.

Ελπίζω σύντομα να απαντήσει ένας δικός μας ειδικός συνεργάτης για την αντιστοιχία του 1050 προς τα δυτικά ατσάλια. Ετσι θα δούμε πως ακριβώς συγκρίνεται αυτό το ατσάλι με άλλα ατσάλια καννών.