ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 354

ΠΑΛΙΟ ΕΜΠΡΟΣΘΟΓΕΜΕΣ

Καλησπερα σας…ό θειος μου μεγάλος σε ηλικια μια μερα καθάριζε την αποθήκη του και βρήκε ένα όπλο σε κακή κατάσταση.πηγε να το πετάξει καθώς δεν γνωρίζει από όπλα και ειδικά τη συναισθηματική τους αξια.θα ήθελα να μάθω αν γίνεται τη όπλο ειναι και αν μπορώ κάπως να το συντηρησω για να το σώσω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η κατάσταση του όπλου δεν δικαιολογεί καμία προσπάθεια ανακαίνισης του. Είναι κατάλληλο για διακόσμηση. Ενα καθάρισμα και μια προληπτική επικάλυψη μεκερί για να μην προχωρήσει η σκουριά είναι αρκετά, δεν χρειάζεται περισσότερη δουλειά ή έξοδα.

ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΚΩΝΟΥ ΣΕ BENELLI CRIO

Γεια σας κύριε νικητα…φέτος ψαχτηκα να βρω μια κανη για τη Μπενελι comfort μου…Θέλω τη γνώμη σου για κάτι…Μου πουλάει ένας φίλος μια κανη 66 εκατοστά κριογενη στην οποία έχει φτιάξει κώνο…Δηλαδή επιμηκυνση…Ο άνθρωπος την πουλάει την κανη γιατί άλλαξε κυνηγι και πήρε μια κανη 75 εκατοστά στην οποία έφτιαξε κώνο επίσης…Είμαι επιφυλακτικός γιατί είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει να πειραζουμε τα εργοστασιακα και πως η αντιπροσωπεία για κάποιο λόγο βγάζει έτσι τις κανες…εκείνος ορκίζεται πως έχει πολύ καλύτερα σκοτωματα από τότε που έφτιαξε τον κώνο και έχει παρατηρήσει καλύτερη διάτρηση…εσάς η γνώμη σας ποια είναι ? Ο μακρύτερο κωνος έχει καλυτερα βλητικα αποτέλεσμα τα ? αξίζει να την αγοράσω ? εκείνος ισχυρίζεται ότι με γομωσεις 34 γραμμάρια και πάνω η διαφορά με συμβατικό κώνο της Μπενελι είναι εμφανές ιδικά σε πιο χοντρά κυνηγια (φασσα παππι)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η επιμήκυνση του κώνου προσαρμογής γίνεται συχνά για βλητική βελτίωση και για μείωση του αισθητού κλωτσήματος. Πρόκειται για αρκετά παλιά επέμβαση και δοκιμασμένη σε κάθε τύπο κυνηγετικού όπλου.

Το θέμα με την επιμήκυνση είναι να γίνεται σωστά και να μην μειώνει το ελάχιστο απαιτούμενο πάχος της κάννης στο σημείο του κώνου. Αυτό στις καραμπίνες που έχουν σχετικά χοντρά τοιχώματα κάννης δεν είναι πρόβλημα.

Φανταστείτε τον κώνο όπως τη ράμπα που βάζουν στα πεζοδρόμια για να ανεβαίνουν τα αυτοκίνητα. Μια μακριά ράμπα επιτρέπει ευκολότερη κύλιση από ότι μια κοντή και απότομη.

Η όποια βελτίωση έχει επιφέρει η εργασία επιμήκυνσης στη συγκεκριμένη κάννη εξακριβώνεται με μια απλή δοκιμή σε πίνακα. Μερικές βολές σε μεγάλο χαρτόνι που πιάνει το σύνολο των σκαγίων θα δείξουν την ποιότητα των βολών. Το ζητούμενο είναι στις αποστάσεις που κυνηγάτε να έχετε μια ομαλή κατανομή σκαγίων χωρίς πολλά κενά.

ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ CITORI Ή ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ SKB 705

Κύριε Νικήτα γεια σας,
Ήθελα τη βοήθειά σας στο εξής δίλημμα:
Αγορά ενός μεταχειρισμένου Browning citori σε πολύ καλή κατάσταση ή ενός καινούργιου SKB 705; Η αντοχή του πρώτου είναι αδιαμφισβήτητη. Μπορούμε να πούμε το ίδιο για το δεύτερο; Κ τα δύο όπλα μου έρχονται πολύ καλά. Αξία του δεύτερου περίπου διπλάσια του πρώτου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να τονίσω εξ αρχής μια δυνητικη μεροληψία αφου κυνηγώ με Citori του 1976 που αγόρασα μεταχειρισμένο το 1985. το κάθε ένα έχει υπέρ και κατά.

Το Citori έχει θετικά στοιχεία ότι είναι αντίγραφο του μεγάλου Β25, είναι απλό, υπάρχουν για αυτό ανταλλακτικά και η μακροχρόνια παραγωγή έχει καταστήσει τις ιδιοτροπίες και την επισκευή του γνωστή σε όλους σχεδόν τους οπλουργούς.

Κατά του Citori είναι το κάπως βαθύ προφίλ.

Υπέρ του SKB είναι το ρηχό προφίλ, ο απλός και γερός μηχανισμός με το εαξιρετικό κλείδωμα.

Κατά του SKB είναι η παύση της παραγωγής στην Ιαπωνία, άρα και η προμήθεια ανταλλακτικών αν ποτέ χρειαστούν. Η παραγωγή άρχισε ξανά αλλά στην Τουρκία και το νέο SKB είναι αντιγραφή του ιταλικού τύπου Brescia, άρα τα νέα ανταλλακτικά δεν θα ταιριάζουν στε παλιά μοντέλα.

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΓΙΑΤΡΟΥ

Κυριε Νικητα καλησπερα και καλη κυνηγετικη σαιζον να εχουμε.Λεγομαι Παναγιωτης Γκιοκας και θα ηθελα να σας ρωτησω σχετικα με τις ιατρικες γνωματευσεις κατα την αγορα κυνηγετικου οπλου. Στο ΑΤ Κηφισιας οπου πηγα να βγαλω την αδεια για το οπλο που προκειται να αγορασω μου ειπαν πως πρεπει να ειναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ απο γιατρο ΜΗ συμβεβλημμενο με τον ΕΟΠΠΥ. Αυτο ομως καταστρατηγει τον νομο περι ισοτητας της υπογραφης ΟΛΩΝ των γιατρων ,δημοσιου και ιδιωτικου τομεα (ειμαι κι εγω γιατρος γι αυτο και το γνωριζω)και σε υποχρεωνει να επισκεφθεις γιατρο ιδιωτη καταβαλοντας ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και την σχετικη αμοιβη. Ειναι πραγματικοτητα αυτο ή προκειται για αλλη μια αυθαιρετη επεξηγηση του νομου απο εναν αδαη υπαλληλο; Σας ευχαριστω εκ των προταιρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτή η απαίτηση είναι πρωτόγνωρη. Σε άλλες περιπτώσεις, παλαιότερα, ήταν επιβεβλημένη η σφραγίδα γιατρού από δημόσιο νοσοκομείο ώστε να υπάρχει η “στρόγγυλη” σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μετά άλλαξε η κατάσταση και έγιναν δεκτές οι σφραγίδες ιδιωτών γιατρών. Μάλλον πρόκειται για θέμα του συγκεκριμένου τμήματος.

ΕΜΠΛΟΚΕΣ ΣΕ Α-5

Γειά σας κύριε Νικήτα, ευχαριστώ που μοιράζεστε τις πολύτιμες γνώσεις σας με μας.
Έχω στην κατοχή μου, μία Browning a5 12άρα magnum είναι σε καλή κατάσταση όμως μπλοκάρει. Πυροβολεί το φυσιγγι στην θαλαμη αλλά δεν γυρίζει πίσω η καννη με το κλείστρο για να ρίξει το άδειο φυσιγγι και να πάρει το επόμενο φυσιγγι, παρόλο που χρησιμοποιώ 50γρ.-52γρ.φυσιγγια magnum.
Κατά την μεγάλη εμπειρία που έχετε, ποιο το πρόβλημα;. Πώς μπορώ να το διορθώσω;
Μπορείς να μου πεις αν είναι Βελγίου η Ιαπωνίας;.
Η καννη γράφει Βέλγιο η βάση δεν γράφει,έχει μόνο τον αριθμό ο οποίος είναι 76V42445 και της καννης είναι VM45541. Μου είπαν ότι είναι από Αμερική.
Σε ευχαριστώ πολύ με εκτίμηση Γιώργος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρώτο θέμα για τις εμπλοκές: είναι τα φρένα τοποθετημένα σωστά; Εκεί αρχίζει η εξέταση. Αν δεν γνωρίζετε την τοποθέτηση των φρένων πηγαίνεται την καραμπίνα σε έναν οπλουργό να σας δείξει πως ακριβώς τοποθετούνται. Με τα φρένα των ήπιων γομώσεων η Α-5 κάποτε μένει ανοιχτή όταν ρίχνονται βαριά φυσίγγια.

Επίσης πρέπει να εξεταστεί η ουρά της κάννης για τυχόν οεξιδώσεις ή για ράγισμα που αυξάνει την τριβή με τη βάση και δεν αφήνει την κάννη να δουλέψει ελεύθερα.

Ο αριθμός του όπλου και το γράμμα V δείχνουν ότι είναι μάγκνουμ και κατασκευάστηκε το 1976. Ηταν η τελευταία χρονιά κατασκευής στο Βέλγιο. Η βελγική κατασκευή επιβεβαιώνεται αν έχει σφραγίδες Βελγίου στη βάση, δηλαδή των οβελίσκο και την σφραγίδα με το καλλιγραφικό L σε ένα κύκλο.

ΚΟΛΛΑΡΑ ΚΟΝΤΑΚΙΟΥ ΓΙΑ ΜΡ153

Νικήτα καλησπέρα!!
Έκανα δοκιμές με δράμια και μονόβολα με διαφορετικά τσοκ με την BAIKAL MP 153 που διαθέτω και παρατήρησα στο χαρτόνι, πως γενικά το όπλο ρίχνει λίγο ψηλότερα από κει που σημαδεύω.
Διορθώνεται η κλίση του κοντακίου σε αυτό το όπλο??
Έχεις να μου δώσεις κάποια συμβουλή??
Ευχαριστώ για το χρόνο σου….καλή κυνηγετική χρονιά να έχουμε!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ΜΡ153 δεν έχει κολλάρα ρύθμισης του κοντακιού. Εχει ακουστεί ότι τα κολλάρα της Mossberg ταιριάζουν στην ΜΡ153. Είναι αρκετά φτηνά για μια δοκιμή και σίγουρα η δοκιμή αξίζει καθώς το λιμάρισμα του ξύλου για αλλαγή κλίσεων είναι πιο ακριβή δουλειά και μη αναστρέψιμη.

BREDA 930i

Γεια σας κ. Νικητα. Προσφατα ειδα στο ιντερνετ και μου αρεσε εμφανισιακα η καραμπινα breda 930i x. Θα θελατε να κανετε μια συντομη παρουσιαση, να αξιολογησετε το μηχανισμο και τα υπολοιπα μεταλλικα μερη του οπλου (ευχρησια-αξιοπιστια-μακροζωια), καθως και τη χρηση του οπλου σε διαφορετικα κυνηγια (απο φτερωτα θηραματα εως κυνηγι αγριοχοιρου με μονοβολα);

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ΔΟΡΚΑΣ ΑΒΕΕ που εισάγει τις Breda μου έχει υποσχεθεί μια δοκιμή με την 930. Ακόμα δεν την έχω δει από κοντάκι έτσι δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Σε ερώτηση που απηύθυνα στον εργοστάσιο με παρέπεμψαν στις σελίδες τους στο Faceboοκ από όπου δεν βγαίνουν και πολλά στοιχεία.