MIDLAND BACKPACK- ΣΟΦΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

Το όνομα Midland παραπέμπει σε αγγλική οντότητα αντλώντας έτσι μιαν αίγλη για τον έμπορο και προσφέροντας μια σιγουριά για τον αγοραστή. Ωστόσο το συγκεκριμένο είδος όπλου μάλλον δεν ήταν στο ρεπερτόριο της αγγλικής Midland Gun Company όταν αυτή ήκμαζε στις δεκαετίες του 1920 και 1930.

Βασικά το Midland Backpack είναι ακριβής αντιγραφή των φτηνών διπλωτών ιταλικών μονόκαννων της μεταπολεμικής εποχής. Τότε, στα πρώτα χρόνια μετά το 1945 όλοι σχεδόν οι Ιταλοί κατασκευαστές πρόσφεραν ένα διπλωτό μονόκαννο. Ακόμα και η κραταιά Beretta είχε μια σειρά σε διάφορα διαμετρήματα. Προφανώς εφαρμοζόταν η πάγια και σοφή τακτική που βλέπουμε συχνά σε οπλοκατασκευαστικές πόλεις: κάποιος κατασκευαστής ειδικεύτηκε στην παραγωγή αυτού του απλου μονόκαννου και το πουλούσε σε άλλους που σφράγιζαν το όνομα τους. Πάντως πιστεύω ότι τα αναδιπλούμενα μονόκαννα της Beretta και της Bernardelli ήταν δική τους κατασκευή, κάτι που πιστοποιεί και η ανώτερη ποιότητα τους.

Σε παλιό προσπέκτους της Beretta απεικονίζονται τα δύο μοντέλα 412 διπλωτά τουφέκια, το απλό και το λούσο.

Μια αναβίωση αυτού του φτηνού κατασκευάσματος έκανε την εμφάνιση της πρόσφατα στην Αμερική και η παρουσία αυτού του μονόκαννου, στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι μια έξυπνη κίνηση μάρκετινγκ που υπόσχεται να φέρει σημαντικά κέρδη στους εμπνευστές της.

Που βρίσκεται η εξυπνάδα όταν το αντικείμενο είναι τόσο απλό και φτηνό;

Πρωτίστως στο ότι το νέο αυτό μοντέλο έχει «ντυθεί» κατάλληλα ώστε να απευθύνεται στην αγορά των επιβιωτιστών και αυτών που προπαρασκευάζονται για την κατάρρευση. Των survivalists και των preppers.

Πρόκειται για αγορά που δημιουργεί τζίρο πέντε δισεκατομμυρίων δολλαρίων ετησίως στην αμερικανική οικονομία. Για σύγκριση σκεφτείτε ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα δημιουργεί τζίρο περίπου διπλάσιο, γύρω στα δέκα δισεκατομμύρια.

Το Backpacker προσφέρεται με κοντές κάννες, από 18 έως 26 ίντσες, κάνοντας το εύκολο στη μεταφορά σε σακκίδιο. Εχει συνθετικό κοντάκι και πάπια, και είναι όλο σε ματ χρώμα. Δηλαδή είναι ένα εξ αρχής ένα όπλο επιβίωσης χωρίς καμία παραχώρηση στις όποιες κυνηγετικές ευαισθησίες.

Οταν τα μονόκαννα κατασκευάζονται για κυνηγετικές ευαισθησίες, αν και φτηνά είχαν ξύλινα κοντάκια και λειασμένες μεταλλικές επιφάνειες.

Το δεύτερο σημείο που δείχνει εξυπνάδα είναι η απλότητα του μηχανισμού. Απλότητα που πάει πέρα από το τετριμμένο «μονόκαννο είναι απλό θα είναι». Αυτό το μονόκαννο είναι σχεδιασμένο για φτηνή παραγωγή με συμβατικά μηχανήματα, δεν χρειάζεται επένδυση σε ακριβά μηχανήματα CNC. ΑΝ δείτε στις φωτογραφίες ο καθρέφτης σχηματίζει γωνία 90 μοιρών με τη βάση, αντί για την γωνία των 88 μοιρών στα συνήθη σπαστά όπλα. Μικρή διαφορά αλλά αυτό σημαίνει ότι η γωνία διαμορφώνεται με κοπτικά εμπορίου και όχι κοπτικά ειδικής παραγγελίας.

Η γωνία μεταξύ καθρέφτη και επίπεδου κάννης είναι 90 μοίρες, δεν υπάρχει ούτε μια βίδα στο μηχανισμό, τα πλάγια της βάσης εντελώς επίπεδα, στοιχεία που κάνουν την κατασκευή εύκολη, γρήγορη και φτηνή.

Κάννη διπλωτού Beretta 412, δεν υπάρχει απλούστερο κλειδί κάννης από αυτό!

Αν και διπλωτό και φτηνό, με κοντάκι πλαστικό σε απομίμηση ξύλου, αυτό το ιταλικό μονόκαννο έχει κάποια χάρη που λείπει από το «επιβιωτικό» στυλ του Backpack.

Η ουρά της βάσης είναι παράλληλη και όχι κωνική, δεν υπάρχουν πουθενά βίδες, όλος ο πυροδοτικός μηχανισμός, καθώς και το κλειδί, στηρίζεται στη βάση με πίρους, το κοντάκι με τζαβέτα, ενώ το σχέδιο δεν χρειάζεται σίδερο πάπιας. Ολα τα εσωτερικά μέρη κόβονται από το ίδιο πάχος επίπεδου φύλλου ατσαλιού με υδροκοπή ή με νήμα ηλεκτροδιάβρωσης.

Εν ολίγοις ο τρόπος παραγωγής μειώνει το κόστος και αφήνει κέρδος από τα 149 δολλάρια λιανικής που έχει το συγκεκριμένο οπλάκι στην Αμερική.

Επίσης η απλή κατασκευή επιτρέπει την γρήγορη αλλαγή καννών χωρίς καμία εφαρμογή. Ξεβιδώνοντας τη βίδα που συγκρατεί την κάννη στη βάση αλλάζει η κάννη. Στα σχέδια της Midland για το μέλλον είναι μια σειρά από κάννες σε διάφορα διαμετρήματα ραβδωτού. Ακόμα πριν βγουν οι κάννες στην αγορά, το Backpack στα διαμετρήματα 20 και 12 δέχεται υποδιαμετρήματα, με τη μορφή κοντών καννών που εφαρμόζουν στη θαλάμη και επιτρέπουν την χρήση δημοφιλών διαμετρημάτων πιστολιού και τουφεκιού.

Τρίτο σημείο που δείχνει την τόλμη και το ένστικτο μάρκετινγκ των εμπνευστών είναι ο χρόνος που επέλεξαν να λανσάρουν το Backpack. Οταν η μεγαλύτερη εταιρεία φτηνών μονόκαννων στην Αμερική έχει σταματήσει την παραγωγή της και τα προσφερόμενα μονόκαννα επιβίωσης έχουν τιμές που αγγίζουν τα 1000 δολλάρια.

Οι συγκυρίες δείχνουν ότι το Backpack προορίζεται για έναν τομέα της αγοράς, όπου δεν θα έχει σοβαρό ανταγωνισμό. Εχει πιάσει ένα καλό Niche που λένε οι μαρκετίστες.

Το βάρος του είναι μόλις 2,5 κιλά, κάτι που το κάνει εύκολο στη μεταφορά, αλλά με θαλάμη 76 χιλιοστών μπορεί να ρίξει όλα τα φυσίγγια μέχρι και μάγκνουμ. Χρειάζεται νεύρο και αποφασιστικότητα να ρίξει κάποιος μάγκνουμ από τουφέκι με κάννη 18,5 ιντσών (45 εκατοστών) που ζυγίζει 2,5 κιλά. Ομως να μην ξεχνάμε ότι ως όπλο επιβίωσης το Backpack δεν θα δει συχνή χρήση, ο ρόλος του είναι να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να καταπραΰνει μερικά άγχη και φοβίες των κατόχων του. Και αυτό μάλλον θα το κάνει καλά και με το αζημίωτο.