ΑΤΣΑΛΙΑ BAIKAL

Χαιρετε κ.Νικήτα,
ηθελα να σας ρωτησω αν ειχατε καμια απαντηση απο τον «συνεργατη» σας για το ατσαλι της baikal απο τα στοιχεια που σας ειχα δωσει προσφατα.

Μ. ΠΟΥΛΟΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο συνεργάτης θα επιστρέψει από διακοπές σύντομα και ελπίζω να μας διαφωτίσει περισσότερο. Εχω όμως ψάξει το θέμα και έχω μπερδευτεί κάπως από τις κατηγορίες ατσαλιών. Από ότι φαίνεται δεν υπάρχει ενιαίο διεθνές σύστημα ταξινόμησης τύπων ατσαλιού.

Η κατηγορία Gost 50 των Ρώσσων, στα δικά τους εγχειρίδια  (από όπου και ο πίνακας παραπάνω) ιδιοτήτων ατσαλιών περιγράφει το ατσάλι αυτό ως κράμα χάλυβα κατασκευών(structural alloy steel). Από ότι αναγράφεται σε αρκετά εγχειρίδια και ιστοσελίδες η αντοχή του είναι στα 100 000 psi. Συγκριτικά, το κατά γενική ομολογία καλύτερο ατσάλι καννών, το Bohler έχει αντοχή στις 130 000 psi, και το ισπανικό Bellota Urco 80 000 psi.

Εκεί που μας μπλέκουν οι Ρώσσοι είναι ότι στον δικό τους πίνακα αναφέρουν ως αντίστοιχο αμερικανικό ατσάλι το 1050 που είναι ένα απλό ανθρακούχο ατσάλι, το οποίο όμως έχει και αυτό αντοχή στα 100 000 psi. Οι Αμερικανοί δεν το περιγράφουν ως κράμα κατασκευών, αλλά απλό ανθρακούχο ατσάλι, αν και αυτοί δίνουν ως όριο αντοχής τα 100 000 psi.

Οι πιέσεις που καλείται να αντέξει μια κάννη λειόκαννου σε κανονική χρήση είναι 11000 psi για κανονικά φυσίγγια, 15000 για μάγκνουμ (των 1050 bar) ενώ η δοκιμή στα 1340 bar αντιστοιχεί σε 19500 psi. Το ατσάλι που προτάσσει μια κάννη Baikal στην περιοχή της θαλάμης, το σημείο των ύψιστων πιέσεων, είναι αρκετό για να αντέξει άνετα αυτές τις πιέσεις.

Δεν θα δώσω ακριβείς αριθμούς για να μην πάρει φόρα κανένας ιδογομωτής και νομίσει ότι μπορεί να ξεπεράσει τα κανονικά όρια πιέσεων.

Η αναφορά σε τύπους ατσαλιών με κατηγορηματικές απόψεις είναι κάτι που συνηθίζεται ανάμεσα στους χομπίστες του μαχαιριού. Αυτό αναφέρεται διότι η άποψη που συνήθως δηλώνεται από «μαχαιράδες» για το αμερικανικό 1050 το κατατάσσει χαμηλά. Ισως στα μαχαίρια αυτό να δικαιολογείται, αλλά να μην ξεχνάμε ότι μια κάννη επιτελεί διαφορετικό έργο από μια λάμα μαχαιριού.