ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΟΥΠΕΡΠΟΖΕ

Γεια σου Νικήτα!

Ψάχνοντας στο ίντερνετ έπεσα πάνω στο βίντεο που σου στέλνω (το καναλι στο Youtube είναι αρκετά ενδιαφέρον). Από ότι φαινεται, θέλουν να βελτιώσουν ένα σχετικά φθηνό σούπερ ποζέ χωρίς πολλά εξειδικευμένα εργαλεία και χωρίς μεγάλο κόστος. Επίσης, το βίντεο φαίνεται αρκετά αναλυτικό!
Ποια η γνώμη σου για τις βελτιώσεις που προτείνουν;

Το εν λόγω βίντεο:

Αργύρης

Υ.Γ. Πολύ θα ήθελα να δω ένα βίντεο με το «βελτιώμενο» σου μονόκανο (Baikal)
Υ.Γ.2 Μήπως φτάνει η ώρα για τη διμιουργία του καναλιού της Οπλογνωσίας στο Youtube; 🙂

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ως μανιώδης «βελτιωτής» δεν έχω αναστολές για την ΣΩΣΤΗ βελτίωση. Σωστή είναι βέβαια αυτή που δεν μειώνει την ασφάλεια του όπλου!

Το βίντεο δεν με εντυπωσίασε, όχι από κάποια προσωπική αντίθεση, αλλά επειδή άλλοι, όπως ο Larry Potterfield της Midway κάνουν καλύτερη δουλειά και την προβάλλουν με περισσότερη επιμέλεια.

Από τις βελτιώσεις γενικά η πρώτη κατά σειρά ωφέλους είναι η μετατροπή του κοντακιού στα μέτρα και τις συνήθειες του κατόχου του όπλου. Στο λειόκαννο η εφαρμογή είναι κρίσιμη για την σκοπευτική επιτυχία.

Βελτιωμένο ΙΖ18 φίλου που είναι επαγγελματίας φωτογράφος. Η έμφαση ήταν στο κοντάκι, προσέξτε τη σεμί πιστολέ λαβή, ενώ η κάννη έχει τσοκάκια!

Ο επίδοξος «βελτιωτής» θα πρέπει να σκεφτεί τη λεγόμενη εμπορική αξία του όπλου του σε περίπτωση που θα θελήσει κάποια ανταλλαγή ή πώληση στο μέλλον. Ενα «πειραγμένο» όπλο θα έχει μειωμένη αξία, άσχετα αν το «πείραγμα» το έχει βελτιώσει αντικειμενικά. Από εμπορικό ένστικτο και μόνο ο επίδοξος αγοραστής θα στιγματίσει την όποια αλλαγή ως απόκλιση από το εργοστασιακό πρότυπο και θα απαιτεί μείωση τιμής. Ασχετα αν μετά επιδεικνύει το απόκτημα του με περηφάνια στους φίλους επειδή έχει κοντάκι με νερά κλπ.

Ο βελτιωτής που έχει τα κότσια να απορρίψει εκ των προτέρων την εμπορική αξία, παίρνει την απόφαση να εφαρμόσει τις βελτιώσεις που θέλει και ότι ήθελε προκύψει, είναι σε καλύτερη μοίρα από αυτόν που θα ανησυχεί για την «επένδυση» του.

Πέρα από το κοντάκι υπάρχει περιθώριο για την βελτίωση του ζυγίσματος, που σε σουπερποζέ σημαίνει αφαίρεση κάθε είδους ρίγας. Αυτό εξαρτάται από το είδος κόλλησης που έχουν οι ρίγες, σε μερικά σουπερποζέ είναι δύσκολη η αφαίρεση σε μερικά όχι. Αξίζει μια ματιά στα σουπερποζέ Baikal που βελτιώνει το οπλουργείο Ηφαιστος για να γίνει κατανοτή η απουσία ρίγας!

Η λείανση στη πρώην μαύρη βάση,  σκανδάλη (δεν ανέχομαι χρυσές σκανδάλες!), υποφυλακτήρα, πήρε ένα απόγευμα ήπιας προσπάθειας με ντουκόχαρτο 800. Βελτίωση δεν σημαίνει ντε και καλά πολύ κόπο!

Καθώς τα περισσότερα σύγχρονα σουπερποζέ έχουν τσοκάκια αυτό μάλλον δεν θα είναι θέμα. Σε περιπτώσεις σταθερών τσοκ αξίζει να γίνει διαπίστωση στον πίνακα πριν οποιαδήποτε αλλαγή καθώς ενδέχεται το όπλο να αποδίδει ήδη για τα κυνήγια που θα κάνει ο κάτοχος του. Αν χρειαστεί κάποια επέμβαση, άνοιγμα των τσοκ συνήθως, αυτό είναι πιο φτηνό από την εγκατάσταση εναλλασσόμενων.

Μετά έρχεται η αισθητική προσαρμογή στα γούστα του κατόχου. Εδώ οι επιλογές είναι θέμα υποκειμενικό. Μερικοί θέλουν βάση άσπρη, ματ, άλλη άσπρη λειασμένη, άλλοι μαύρη, άλλοι σκαλιστή. Εφόσον η όψη ευχαριστεί αυτόν που το έχει δεν πέφτει λόγος σε κανέναν άλλο.

Το κοντάκι του ΙΖ18 πήρε δύο εβδομάδες δουλειάς, όμως τα μεταλλικά μέρη μόλις μισή μέρα λείανσης με 800. Η λείανση στα κλειδιά ήταν απόλυτα επιφανειακή για να μην αλλάξουν οι διαστάσεις, διότι η ασφάλεια προέχει!

Τα βήματα βελτίωσης μπορούν να εφαρμοστούν σταδιακά ανάλογα με τα οικονομικά και την διάθεση του κατόχου. Στην περίπτωση των δικών μου δίκαννων πρώτα έγιναν τα εύκολα και γρήγορα, όπως λείανση κάννης και βάσης, που παίρνουν λίγες ώρες, ενώ το κοντάκι αφέθηκε τελευταίο. Ακόμα δεν έχω αποτολμήσει την αφαίρεση ριγών στο σουπερποζέ!

Οσο για βίντεο στο Youtube. Αυτό απαιτεί κάποια υποδομή και έναν τεχνικό λήψεων και μοντάζ. Προς το παρόν δεν υπάρχει αυτή η υποδομή. Ωστόσο αν κάποιος σκέφτεται σοβαρά παρόμοιες βελτιώσεις τότε μπορεί να οργανωθεί μια συνάντηση να δει τα δικά μου βελτιωμένα όπλα.