ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 358

ΣΚΟΥΡΙΑ ΣΕ ΚΑΝΝΗ Μ2

Καλησπέρα σας αγόρασα καινουργια το καλοκαίρι μια benelli m2 comfort αριστερή. Από την πρώτη μέρα παρατήρησα στην κάννη ένα ίχνος σκουριάς που μόλις το πέρασα με λαδακι εξαφανίστηκε. Δύο μήνες μετά,τώρα δηλαδή, η κάννη έχει γεμίσει με πορτοκάλι-καφε σημάδια σκουριάς. Δεν έχει βραχεί ούτε λεπτό και στο μέρος που φυλάσσεται μέσα στην θήκη της είναι αλλα 2 όπλα τα οποία δεν έχουν κανένα θέμα. Τι συμβαίνει με αυτό το θέμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι περίεργο φαινόμενο καθώς οι κάννες είναι από κοινή πηγή, όλες κατασκευάζονται στην ίδια μηχανή από το ίδιο μέταλλο, περνουν από την ίδια βαφή, και δεν έχει εμφανιστεί πρόβλημα με τις κάννες της εταιρείας. Αν υπήρχε πρόβλημα λόγω διαδικασίας κατασκευής θα είχε πληξει και άλλα όπλα. Καλό είναι να πληροφορηθεί η αντιπροσωπεία για το φαινόμενο.

Λέτε ότι η κάννη φυλάσσεται μέσα στη θήκη της. Η σωστή φύλαξη όπλων απαιτεί να ΜΗΝ είναι μέσα σε θήκη αλλά σε ερμάριο ασφαλείας με ελεύθερη κίνηση αέρα γύρω από το όπλο, χωρίς δηλαδη΄επαφή με άλλα αντικείμενα.

Η σκουριά αδρανοποιείται με ζεστό νερό, όσο το δυνατό πιο κοντά στους 100 βαθμούς. Υπολείμματα σκουριάς φεύγουν με λάδι και πολύ λεπτό σύρμα.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΣΟΚ ΣΕ Β25

Κ. Κυπριδημε . Εκτιμώντας ιδιαίτερα τις γνώσεις σας θα ήθελα να ρωτήσω αν στα drowning b25 υπάρχει δυνατότητα μετατροπής των σταθερών στοκ.. Π.χ. Από 1-3 σε 4-2. Ευχαριστώ..

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ναι, είναι δυνατή η διαμόρφωση των τσοκ με το γνωστό κοπτικό εργαλείο που αποκαλείται αλεζουάρ. Η προτεινόμενη αλλαγή είναι διεύρυνση των τσοκ, δεν είναι εφικτή η στένωση εκτός και αν καταφύγουμε σε εναλλασσόμενα τσοκ. Από ότι φαίνεται εσείς θέλετε διεύρυνση.

Η διεύρυνση γίνεται ελεγχόμενα και δεν επηρεάζει την αξία του όπλου. Η διαμόρφωση του τσοκ και του κοντακιού στις ανάγκες του κατόχου είναι απόλυτα θεμιτή δουλειά σε ένα λειόκαννο.

Ισως θα ήταν φρόνιμη η σταδιαδή διεύρυνση και δοκιμή στον πίνακα αντί για άνοιγμα στο μέγιστο με τη μια. Ενδέχεται ένα μικρό άνοιγμα να δίνει την απαιτούμενη τουφεκιά στον πίνακα.

ΑΠΟ 302 ΣΕ MONTEFELFTRO

Κύριε Νικήτα, καλησπέρα σας. Και συγχαρητήρια για την δουλεία σας στο site. Κυνηγάω χρόνια με μια berreta 302 και τώρα σκέφτομαι να κάνω αγορά ενός νέου όπλου. Είμαι μεταξύ BREDA TITANO και BENELLI MONTEFELTRO. Κυνηγάω μπεκάτσα αλλά και τσίχλα. Είναι αλήθεια ότι η BREDA δεν έχει την αξιοπιστία της BENELLI? Έχουν αυτά τα δύο όπλα ακριβώς τον ίδιο μηχανισμό αδρανείας?
Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι μηχανισμοί αδρανείας είναι όμοιοι. Το θέμα είναι άλλο: η εγκατάλειψη της 302 που αποδείχτηκε ένα από τα καλύτερα αυτογεμή διαχρονικά. Δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τις δύο καραμπίνες που αναφέρετε. Αν δείχνει κάποια σημεία “κοπωσης” μια αλλαγή ελατηρίων θα την ανακαινίσει και θα της δώσει άλλα τόσα χρόνια ζωής.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΜΑΒ

Κυριε Νικητα καλησπερα!εχω μια καραμπινα αεριων MAB.στη βαση γραφει MAB_ITALY ενω στη κανει 3″ διανεμεται mab italy.mou espase o sidirodromos dyo fores otan ekleisa to kleistro!thelw na valw apo fabarm tha exw kapoio provlhma?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Καλό θα είναι να εξακριβωθεί το αίτιο του σπασίματος του σιδηρόδρομου. Κάτι προκαλεί το σπάσιμο και αυτό πρέπει να το εξετάσει οπλουργός.

Δεν γνωρίζων αν ο σιδηρόδρομος της Fabarm ταιριάζει στην ΜΑΒ. Και αυτό χρειάζεται εξέταση από κοντά από οπλουργό.

CRESCENT EMPIRE HAMMERLESS

Καλησπέρα,
Θα ήθελα να σας ρωτήσω για ένα πλαγιόκαννο που έχει στη κατοχή του κάποιος γνωστός μου. Τα στοιχεία του όπλου είναι τα εξής:
Α. Στη δεξιά φωτιά γράφει «Νο 60 Εmpire Hammerles»
Β. Στην αριστερή «Crescent Fire Arms Co Norwich, Conn USA»
Γ. Στη βάση του και στην κάτω πλευρά των καννών τον αριθμό «20836».

Το όπλο είναι με ολόκληρες φωτιές, απλούς εξολκείς. Το κλείδωμα των καννών στη βάση γίνεται με συρτάρι. Επίσης έχει και κάποιο είδος περαστού κλειδιού, αλλά δεν είναι τύπου Greener. Αυτό που με παραξενεύει στο όπλο αυτό είναι ότι έχει μόνο αυτά τα στοιχεία. Δεν αναγράφει δηλαδή ούτε μήκος καννών, ούτε τσοκάρισμα αλλά ούτε και πιέσεις δοκιμής. Επίσης, η πάπια του όπλου δεν διαθέτει κάποιο κουμπί απελευθέρωσης, απλά σφηνώνει στη θέση της.
Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διαθέσατε για να μου απαντήσετε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα όπλα Crescent κατασκευάζονταν στην Αμερική και επειδή εκεί δεν υπάρχει Τράπεζα Δοκιμών δεν φέρουν σφραγίδες δοκιμής.

Η πάπια με απλό ελατήριο και χωρίς κουμπιά είναι γνωστή και συναντάται σε πολλά δίκαννα. ειδικά παλαιότερα όπως το δικό σας.

Στις αρχές του 20ου αιώνα τα δίκαννα Crescent είχαν τιμή λιανικής γύρω στα 35 δολλάρια στην Αμερική. Σήμερα η αξία τους κυμαίνεται γύρω στα 200 δολλάρια μεταχειρισμένα.

Το βίντεο δείχνει την αποσυναρμολόγηση ενός Empire 60 και εκεί φαίνεται η απλή κατασκευή των φωτιών και η απλότητα του μηχανισμού γενικά.

ZOLI FELIX SARASQUETA

Καλησπέρα σας,
Θα ήθελα να μου δώσετε πληροφορίες για αυτό το όπλο, την αξια του Την ποιότητα του. ?

zoli felix sarasqueta eibar spain 16.0
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Προβληματίζει η ερώτηση σας. Η Zoli είναι ιταλική εταιρεία που κατασκευάζει όπλα με τη δική της υπογραφή καθώς και για λογαριασμό άλλων. Η Felix Sarasqueta ήταν ισπανική εταιρειά που κατασκεύαζε όπλα για λογαριασμό της. Η ύπαρξη των δύο ονομάτων στο όπλο προβληματίζει αν πρόκειται για όπλο που κατασκεύασε η Zoli για την Sarasqueta ή το ανάποδο.

Δεν είναι δυνατή η εξακρίβωση χωρίς φωτογραφίες των σφραγίδων δοκιμής του όπλου.

ΔΕΞΙΑ ΕΠΩΜΙΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΒΟΛΗ

ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΗΤΑ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ ΜΟΥ. ΕΠΩΜΙΖΩ ΔΕΞΙΑ ΜΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΜΑΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΣΕ ΔΟΚΙΜΕΣ ΜΕ ΕΠΩΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟ ΟΙ ΒΟΛΕΣ [5] ΠΗΓΑΝ ΟΛΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΣΤΟΧΟ 12 ΜΕΤΡΑ.ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΚΤΑ. ΨΥΛΛΟΙ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΟΥ ΜΠΗΚΑΝΕ ??ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝΕ ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ. ΦΟΥΛ ΤΣΟΚ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΙΣΟ ΜΕΤΑ ΤΑ ΙΔΙΑ.? ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ ΔΟΚΙΜΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΤΣΟΚ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ 12 ΚΑΙ 23 ΜΕΤΡΩΝ ΜΕ ΑΚΟΥΜΠΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΓΚΩΝΕΣ ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 12 cm ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ ΣΚΟΠΕΥΣΗΣ.? ΤΟΥ ΕΔΩΣΑ CAST OFF ΤΑ ΙΔΙΑ? ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΔΙΕΙΣΤΑΝΤΕ ΜΕ ΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΟΤΙ ΡΙΧΝΕΙ ΣΤΡΑΒΑ Η ΚΑΝΗ?. ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΝΗ ΣΕ ΚΑΘΕΤΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΚΙΑ. ΣΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ ΣΤΑΘΕΡΟ ΔΕΝ ΒΓΑΖΩ ΑΚΡΗ. Β Ο Η Θ Ε Ι Α???? ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΗΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΑΝ ΑΣΧΟΛΙΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ. ΕΧΩ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΩ ΓΙΑ ΚΥΝΗΓΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ.? ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ ΝΑ ΤΗΝ ΠΟΥΛΗΣΩ ΚΑΙ ΝΑΠΑΡΩ ΑΛΛΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΧΕΙ ΟΝΤΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΚΑΝΗ Δ Ε Ν ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ. ΜΕ ΕΚΤΙΜΙΣΗ ΜΑΝΟΛΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν ρίξατε βολές με σταθερή καραμπίνα και σκοπεύοντας με τεχνική ραβδωτού, και αυτό φαίνεται ότι κάνατε, και οι βολές πήγαν αριστερά και κάτω τότε φταίει το όπλο και όχι το κοντάκι.

Τα πιθανότερα αίτια είναι η στραβή κάννη ή το παράγωνα κομμένο σπείρωμα για τα τσοκάκια. Θα χρειαστεί οπωσδήποτε οπλουργό να το κοιτάξει. Ενας έμπειρος οπλουργός μπορεί να διακρίνει εύκολα ποιο από τα δύο φταίει.

Η στραβή κάννη διορθώνεται εύκολα αν και η διαδικασία είναι κάπως “μπρουτάλ” καθώς απαιτεί κτύπημα στο κρίσιμο σημείο της κάννης με μολυβένιο σφυρί ΠΟΤΕ ΑΤΣΑΛΙΝΟ.

Το σπείρωμα των τσοκ είναι πιο περίπλοκο και πιο δαπανηρό πρόβλημα. Ισως χρειαστεί νέο σπείρωμα και εξ αρχής εγκατάσταση των τσοκ. Αλλά ας γίνει πρώτα μια εξέταση για να εξακριβωθεί τι φταίει.

ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΑ Α-5

Καλησπερα σας. Νεος στο χωρο του κυνηγιου, κληρονομησα απο τον παππου την ανωτερω κυνηγετικη καραμπινα βελγικου τυπου κατασκευης 1974 αλλα μετα απο ψάξιμο στο ίντερνετ σχετικά με τη καραμπινα συνειδητοποιησα οτι επρεπε να εχει δαχτυλιδια μαζι με το ελατηριο ομως δυστυχως εμενα μαλλον εχουν χαθει μετα απο τοσα χρονια. Ηθελα να ρωτησω λοιπον ποσα είναι αυτα τα δαχτυλιδια που ψαχνω και που μπορω να τα βρω ωστε να γίνει λειτουργικη αυτη η θρυλική καραμπινα.Ευχαριστω εκ των προτερων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα δαχτυλίγια της Α-5 είναι ανταλλακτικό που βρίσκεται εύκολα.

Το κρίσιμο θέμα είναι να ΜΗΝ ΡΙΞΕΙ ουτε ένα φυσίγγι χωρίς τα δαχτυλίδια διότι κινδυνεύει να ραγίσει η βάση και να καταστραφεί η καραμπίνα.

Τα δαχτυλίδια είναι δύο κομμάτια, το φρένο και ένα πιο μικρό δαχτυλίδι με κωνική εσοχή από τη μια μεριά και επίπεδο από την άλλη. Είναι βέβαιο ότι θα τα έχει η αντιπροσωπεία ΜΕΤΠΛΑΣΤ ΑΕ.

ΣΚΥΛΙΑ ΤΑΧΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Γεια και χαρά φίλε Νικήτα.

α. Αναμφίβολα το 725 είναι καλό όπλο. Ίσως είναι καλύτερο και απ’ το 525, εάν μπορεί κάποιος να το αποδείξει. Όμως το 725 δεν είναι κλώνος του B25 με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

β. Στο κυνήγι πάμε για να ξεσκάσουμε. Να ξεφύγουμε λίγο απ’ το άγχος της καθημερινότητάς, το στρες του επαγγελματικού ανταγωνισμού κ.ο.κ.
Τα σκυλιά γιατί τα θέλουμε γρήγορα; μου λες;
Μέσα στα …τεχνικά χαρακτηριστικά των σκύλων, απολαμβάνει εξέχουσα θέση ο χαρακτηρισμός “γρήγορο”. Τα γρήγορα σκυλιά μας διώχνουν πιο γρήγορα το άγχος;
Ευχαριστώ άλλη μια φορά για το βήμα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ισως ο όρος “απόγονοι” είναι πιο δόκιμος καθώς κανένα ιαπωνικό Browning δεν είναι ακριβές αντίγραφο του Β25. Εχουν όμως μεγάλη ομοιότητα στα περισσότερα σημεία και για αυτό ίσως επικράτησε ο όρος “κλώνος”. Συμβαδίζει αλλωστε με την επιστημονική ειδησεογραφία!

Η ταχύτητα έρευνας φέρνει κάτι από ιπποδρομίες στο κυνήγι. Μαζί με την ταχύτητα ήταν φετίχ και η “μεγάλη” έρευνα, με την έννοια της εκτεταμένης έρευνας μακριά από τον κυνηγό. Ομως η αύξηση των λύκων έβαλε φρένο στην εκτίμηση της εκτεταμένης έρευνας που απομακρύνει το σκύλο από τον κυνηγό, τον μοναδικό προστάτη του αν εμφανιστεί λύκος

ΚΑΝΝΗ ARIES ΣΕ ALTAIR

Κύριε Νικίτα καλησπέρα και συγχαρητήρια σε ότι μας προσφέρετε τόσα χρόνια θα ήθελα να ρωτήσω το εξής είμαι κάτοχος μιας breda aries 2 και μιας breda altair special προσφατα μπορώ να χρησιμοποιήσω την κάννη της aries 2 που είναι 72.5 cm και magnum στην altair special ????

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ακόμη και αν ταιριάζει η κάννη, το γεγονός ότι είναι μάγκνουμ και θα μπει σε βάση με κανονική δοκιμή δείχνει ότι δεν είναι καλή ιδέα. Η βάση που δέχεται μάγκνουμ φυσίγγια έχει μεγελύτερη πύλη εξαγωγής για τα μακρύτερα φυσίγγια των 76 χιλιοστών.

ΔΙΚΑΝΝΟ SIEMENS

Δικανο μαρκας siemens απο κληρονομια με ολα τα χαρτια του αντικα αλλα δουλευει κανονικα

Παρακαλω θα ηθελα να ξερω τι αξια του οπλου γιατι θα ηθελα να το πουλησω λογου του οτο ειναι στο χωριο θα πρεπει να παω να βγαλω και τις απαραιτητες φωτο. Ειναι στην κατοχη μας απο 1 με 2 πολεμο μου το εδοσε ο παππους μου το οποιο και αφαιρεσε απο τους γερμανους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η σφραγίδα Siemens μάλλον αναφέρεται στο είδος ατσαλιού των καννών και όχι στο όπλο συνολικά. Η πλήρης ονομασία του ατσαλιού ήταν Siemens Martin και βρίσκεται σε πολλά δίκαννα τόσο γερμανικά όσο και άλλων χωρών.

Για να εξακριβωθεί η ακριβής προέλευση του δίκαννου σας καλό είναι να το δει κάποιος έμπειρος οπλουργός ή να μας στείλετε φωτογραφίες του όπλου και ειδικά των σφραγίδων που φέρει στις κάννες και στη βάση.