ΘΡΑΥΣΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ FRANCHI, BENELLI, BERETTA


Σχεδιάγραμμα της 620 δείχνει το σχήμα του σιδηρόδρομου που βασικά αποτελείται από δύο βραχίονες συγκολλημένους σε κλείστρο και πιστόνι αερίων. Η εικόνα θα διευκολύνει την κατανοόηση του προβληματος. Η επίμαχη υποσυσκευή είναι αυτή που δείχνεται με τον αριθμό 11 και περιλαμβάνει κλείστρο, βραχίονες και χιτώνιο πιστονιού αερίων.

 

Καλησπέρα κύριε Κυπρίδημε. Ζητώ συγγνώμη πού σας κουράζω με τίς ερωτήσεις μου αλλά δεν επιχειρώ να τίς θέσω αλλού καθότι το πλήθος των “” forum “” λειτουργεί μέ τά χαρακτηριστηκά των εν Ελλάδι καφενείων ,οι δέ απαντήσεις από τούς επα’ί’οντες δίδοντε εις τα Σουαχίλι τα οποία δυστυχώς αδυνατώ να κατανοήσω.

Μήπως μπορείτε να κάνετε αναφορά εδώ ή στό ” Δημοκρατία Κυνήγι ” ( επειδή απασχολεί πολλούς κατόχους οπλων ) γιά τό πρόβλημα των θραυσεων των αξόνων πού πιέζουν τόν φορέα
τού κλείστρου στά Franchi 612 & 620 (;) καί στό Breda Mira ; Εσείς καί οι οπλουργοί τί γνώμη έχετε γιά τήν αιτία των θραύσεων καί επίσης τί προτείνετε γιά τήν θεραπεία τους ; Τί γνώμη έχετε επ’αυτού όπως σάς έγραψα σε ερώτημά μου γιά τό θέμα αυτό στίς 5/4/2018 ; Πιστεύω οτι η θραυση οφείλεται σε εφελκυσμό τού υλικού. Αιτία η κακή σχεδίαση καί η επιλογή των μικρών διατομών των ράβδων , αλλά καί είσοδος μεγάλης ποσότητας αερίων. Αφορμή δέ , το εξασσθενημένο ελατήριο αποθήκης πού δεν περιορίζει
τό βίαιο άνοιγμα τού κλείστρου . Η συγκόληση δεν θα ήταν ανθεκτικότερη αν γινόταν με TIG ;; Ο οπλουργός πρέπει να κάνει τήν εφαρμογή αλλά να τό δίδει σέ ειδικό συγκολητή . Τί γνώμη έχετε αν μειωθή η διαμετρος τού δακτυλίου τού εμβόλου πού κάνει την εμφραξη των αερίων καί εφαρμόζει μέσα στό ποτήρι της εξόδου των αερίων από τήν κάννη ωστε να μην οπισθοχωρεί τόσο απότομα ; Πού θά βρώ ενα τέτοιο εμβολο γιά να κάνω δοκιμή μειόνοντας τήν διάμετρό του ; Η περίπτωσις αυτή ειναι παρόμοια μέ
τίς θραυσεις των κλείστρων στά οπλα Beretta πού προλαμβάνεται μέ ισχυρότερο ελατήριο επανάταξης. Συγκολόνται μέ TIG ραγισμένα στό πίσω μέρος κλείστρα Beretta ; Προφανώς μετά απαιτείται επαναφορά. Σας ευχαριστώ γιά τήν απάντηση. Δημήτριος Καραγεώργος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Jambo, mouzouri sana! Δεν μπορούσα να αντισταθώ στον πειρασμό να χρησιμοπιήσω τα ελάχιστα Σουαχίλι που ξέρω. Ελπίζω ότι ακολουθεί να είναι πιο γνώριμο. Η φράση σημαίνει Καλημέρα, όλα καλά.

Το φαινόμενο πρωτοφάνηκε στην παλιά Franchi Asso όπου αποκολλούνταν οι ράβδοι του σιδηρόδρομου από το κλείστρο. Ο οπλουργός Κώστας Κουρουνιώτης είχε λύσει το πρόβλημα με μια κόλληση που είχε επιννοήσει και δεν έλεγε σε κανέναν τι ήταν.

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε καραμπίνες που έχουν κυλινδρικούς μακρυούς πίρους που συνδέουν το ποτηράκι αερίων με το κλείστρο και είναι κολλημένοι στο ποτηράκι αερίων και στο κλείστρο. Σε αυτές τις καραμπίνες το ελατήριο επανάταξης είναι μπροστά, γύρω από την αποθήκη.

Ιδια διάταξη έχει και η Franchi Affinity, με μια διαφορά όμως, αντί για μακρυούς πίρους έχει μια μονομπλόκ κατασκευή σιδηρόδρομου χωρίς κολλήσεις. Επίσης η Affinity είναι αδρανείας και όχι αερίων και αυτό είναι σημαντικό.

Πως επιδρούν αυτά τα χαρακτηριστικά για να παράξουν το πρόβλημα;

Ας δούμε λίγο την κατασκευή των πίρων αυτών. Στις απολήξεις τους,εκεί που εφαρμόζουν στο κλείστρο και στο ποτηράκι αερίων, έχουν μια πιο λεπτή διατομή για να ταιριάξουν στην αντίστοιχη εσοχή σε κάθε εξάρτημα, κλείστρο και ποτηράκι.

Στη μηχανική είναι γνωστό ότι οι απότομες αλλαγές διατομής συγκεντρώνουν τις καταπονήσεις.

Επίσης οι καραμπίνες που αναφέρετε έχουν σύστημα αερίων. Με τη βολή το σύστημα διοχετεύει αέρια στο πιστόνι το οποίο κάνει μια απότομη κίνηση προς τα πίσω, συμπιέζοντας τους πίρους. Πιστεύω ότι αν είχαμε μια ταχυφωτογράφιση αυτής της φάσης θα βλέπαμε και μια κάμψη των βραχιόνων με αναπόφευτκη καταπόνηση του σημείου επαφής με το ποτηράκι. Αμέσως μετά εκκινεί το κλείστρο προς τα πίσω, βάζοντας τους πίρους σε τάση. Εχουμε δηλαδή το φαινόμενο της απότομης μεταβολής των δυνάμεων, που και αυτό όπως λέει η μηχανική οδηγεί σε αυξημένη καταπόνηση.

Στην Affinity δεν υπάρχει η αρχική συμπίεση αφού είναι σύστημα αδρανείας. Το κλείστρο τραβά προς τα πίσω μόνο και έτσι δεν υπάρχουν οι απότομες μεταβολές δυνάμεων. Υπάρχει μεν η πίεση του ελατηρίου επανάταξης, αλλά αυτή η πίεση είναι μηδαμινή συγκρινόμενη με την απότομη πίεση από το σύστημα αερίων και τον εφελκυσμό από το κλείστρο.

Σχεδιαστικά, η επιλογή των βραχιόνων αποσκοπεί στην αποφυγή κατασκευής ξεχωριστού μεταφορέα κλείστρου. Οι δύο κυλινδρικοί βραχίονες αντικαθιστούν τον μεταφορέα. Το ίδιο κάνει και ο σιδηρόδρομος της Affinity, αλλά λόγω μονομπλόκ κατασκευής και συστήματος αδρανείας το καταφέρνει κάπως καλύτερα.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε πιθανή αδυναμία υλικού, πχ λόγω αδύναμου τύπου ατσαλιού, καθώς και άγνωστη θερμική επεξεργασία, τότε κατανοούμε γιατί σε αυτά τα συστήματα λειτουργείας βλέπουμε το πρόβλημα της αποκοπής των βραχιόνων.

Η συγκόλληση πρόσωπο με πρόσωπο των κομμένων βραχιόνων δεν προσφέρει πολλά. Η πιο σωστή επισκευή είναι η αφαίρεση των βραχιόνων, η κατασκευή νέων από πιστοποιμένο ατσάλι μεγάλης αντοχής, με κατάλληλη θερμική επεξεργασία, και μετά η κόλληση με TIG σε διάφορσ σημεία ακτινωτά αθώς και στο τέρμα όπου οι βραχίονες εξέχουν του κλείστρου και του πιστονιού.

Η κατάλληλη θερμικη επεξεργασία ίσως να περιλαμβάνει και κρυογονική επεξεργασία σε ειδικευμένα κέντρα. Εχουμε δύο τρία στην Αττική.

Τελικά θα έλεγα ότι ίσως να ήταν χρήσιμη και μια επανασχεδίαση των βραχιόνων ώστε να αποκτήσουν περισσότερο υλκό στα επίμαχα σημεία.

Η συγκόλληση TIG είναι ισχυρή αλλά δεν αποτελεί πανάκεια για κάθε ζημιά. Ειδικά σε ραγισμένο κλείστρο δεν θα την επέλεγα, καθώς κάθε κόλληση, ακόμα και με TIG, έχει μια ζώνη γύρω της που επηρεάζεται από την θερμοκρασία κόλλησης, την λεγόμενη HAZ, Heat Affected Zone, που επιφέρει μια εξασθένηση, κάτι ανεπιθύμιτο σε κλείστρα. Η συγκόλληση των βραχιόνων είναι διαφορετική υπόθεση καθώς οι κολλήσεις γίνονται στην έξω μεριά του κλείστρου, στα χείλη των εσοχών και δεν επηρεάζουν το κυρίως σώμα του κλείστρου.

Η κόλληση TIG είναι εξειδικευμένη δουλειά, που απαιτεί και τεχνική και πείρα. Ναι, είναι φαινομενικά εύκολη όταν την βλέπει κανείς, αλλά έχει τα μυστικά της και καλύτερα είναι να την αναλαμβάνουν έμπειροι εξειδικευμένοι τεχνίτες.

Το βίντεο δείχνει την αποσυναρμολόγηση μιας Affinity και φαίνεται καθαρά η διαφορά του σχήματος του σιδηρόδρομου από αυτού των 612 και 620 και άλλων.