ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ

Τα βιολογικά προϊόντα είναι αντιοικολογικά λόγω της αναποτελεσματικής χρήσης γης της βιολογικής καλλιέργειας, αυτά λέει πρόσφατη έρευνα πανεπιστημίου.

“Η μεγαλύτερη έκταση που χρειάζεται η βιολογική καλλιέργεια για την ίδια ποσότητα προϊόντος σε σύγκριση με την συμβατική σημαίνει μεγαλύτερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα λόγω της αποδάσωσης που επιφέρει η μεγαλύτερη έκταση” δήλωσε ο Stefan Wirsenius, Σουηδός επιστήμονας που εργάστηκε στην διεθνή αυτή έρευνα που δημοσιεύεται στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Η έρευνα προστίθεται σε πρόσφατες έρευνες που έγιναν για τη σύγκριση θρεπτικών ουσιών στα βιολογικά και συμβατικά προϊόντα. Οταν οι επιστήμονες δήλωσαν ότι δεν βρήκαν καμία ουσιαστική διαφορά μεταξύ βιολογικών και συμβατικών προϊόντων έγινε το σώσε. Ποιος είδε την Greenpeace και δεν την φοβήθηκε!

Η νέα έρευνα ενισχύει τα ευρήματα προγενέστερης έρευνας που δημοσιεύθηκε στις αρχές του 2018. Σε εκείνη την έρευνα ο διευθύνων την ερευνητική ομάδα Andrew Balmford είχει δηλώσει:

“Η έρευνα μας δείχνει ότι η σύγχρονη καλλιέργεια υψηλών αποδόσεων μπορεί να επιστρατευθει για να ανταποκριθει στην αυξημενη ζήτηση για τρόφιμα χωρίς να καταστρέφει περισσότερη γη. Αν θέλουμε να αποφύγουμε την εξαφάνιση ειδών της πανίδας είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε αποτελεσματικές μεθόδους καλλιέργειας που δεν βάζουν παρθένα γη κάτω από το υνί.”

Τώρα η νέα έρευνα δίνει πρόσθετα μετρήσιμα αποτελέσματα που δείχνουν ότι η βιολογική καλλιέργεια συμβάλλει περισσότερο από την συμβατική στην κλιματική αλλαγή. Τώρα θα δείτε κλωτσοπατινάδα μεταξύ οικολόγων.

Είναι μεγάλα τα συμφέροντα των “πιστοποιητών” για τα βιολογικά προϊόντα. Στην σοφία τους οι πολιτικοί ανέθεσαν την πιστοποίηση, με το αζημίωτο, των βιολογικών προϊόντων σε “οικολογικούς φορείς” και αυτοί τώρα έχουν το διπλό βάρος των ερευνών εναντίον τους. Από τη μια την έρευνα για την διατροφική αξία, από την άλλη την έρευνα για την κλιματική αλλαγή.

Υπάρχει κάπου και μια έρευνα μεταξύ καταναλωτών για την γευστική ποιότητα προϊόντων. Αν θυμάμαι καλά σε εκείνη την έρευνα κρίθηκαν ως πιο γευστικά τα λαχανικά υδροπονικής καλλιέργειας, ειδικά τα αγγούρια.