ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 361

BAIKAL 155 ΕΚΠΥΡΣΟΚΡΟΤΕΙ

Καλησπέρα κυριε Νικητα εχω στην κατοχη μου εδω και 4 χρόνια μια καραμπινα baikal mp 155 η οποια εχει ριξει γυρω στα 30 φυσίγγια η καραμπίνα παρουσιαζε καπου καπου το εξης θεμα ενω ηταν αδεια τραβούσα το κλειστρο το απελευθερωνα και παταγα τη σκανδαλη για να χτυπησει η βελονα μερικες φορες ομως ενω απελευθερωνα το κλειστο παταγα σκανδαλη και δεν εκανε τιποτα και αναγκαζομουν να ξανατραβηξω το κλειστο πολλες φορες μεχρι να χτυπησε η βελονα ..Πριν λιγο πηρα την καραμπινα για να την δοκιμασω γεματη οπλιζω ολα καλα αρχισα να ριχνω στον αερα στο πρωτο και δευτερο φυσίγγι ολα οκ και ενω ειχε παρει στην θαλαμη και το τριτο φυσίγγι πατησα την σκανδαλη και δεν εκανε τιποτα δεν χτυπησε βελονα αμεσως παω να τραβηξω το κλειστρο για να βγαλω το φυσίγγι απο την θαλαμη και με το που βαζω το δαχτυλο στο κλειστό και ασκω πιεση για να το τραβηξω προς τα πισω εκπυρσοκροτει μονο του και μου φευγει η καραμπίνα απο τα χερια παλι καλα που την ειχα γυρισμενη σε ασφαλες σημειο τι μπορει να φταιει? Ευχαριστώ εκ των προτέρων…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Επειγόντως σε οπλουργό! Πρόκειται για πρόβλημα ασφάλειας που δεν χωρά αναβολή!

Τεχνικά δεν είναι σοβαρό ή μεγάλο πρόβλημα, αλλά αφορά την δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια όσων βρίσκονται κοντά σας και πρέπει να εξεταστεί άμεσα.

Το αίτιο βρίσκεται πιθανότατα στον μηχανισμό σκανδάλης. Κάτι δεν αφήνει την σφύρα να πέσει όταν πιεστεί η σκανδάλη. Ομως η σφύρα παραμένει οπλισμένη και πέφτει με την παραμικρή πίεση ή κραδασμό.

Τι μπορεί να φταίει; Πηγμένα λάδια ή γράσσα στον πυροδοτικό μηχανισμό, κάποιο γρέζι, φθορά στη σχαστηρία ή στην σφύρα. Ολα τα αίτια είναι απλά και επισκευάζονται γρήγορα και οικονομικά. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος για αναβολή της επισκευής. Μέχρι να γίνει η επισκευή ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟ ΟΠΛΟ!

ΧΡΟΝΟΛOΓΗΣΗ BROWNING A5

Κύριε Νικήτα, έχω στην κατοχή μου μια Browning auto 5 κατασκευασμένη στο Βέλγιο. Θα σας παρακαλούσα πολύ βασιζόμενος στον σειριακό αριθμό που φαίνεται στην συνημμένη φωτογραφία να μου πείτε την χρονολογία κατασκευής του συγκεκριμένου όπλου.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Βασίλειος Μακρυνιώτης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Browning έχει ένα δαιδαλώδες σύστημα σειριακών αριθμών και αν αυτό δεν αρκεί, μέρος της παραγωγής φέρει το σύστημα αρίθμησης της Fabrique National του Βελγίου. Η δική σας προφανώς ακολουθεί το δεύτερο σύστημα, το βελγικό για το οποίο δεν βρίσκω βιβλιογραφία. Υποθέτω ότι το 64, σε μικρότερους χαρακτήρες από το κύριο σώμα του αριθμού αναφέρεται στην χρονολογία, αλλά αυτό με πάσα επιφύλαξη.

ΚΑΝΝΗ ΜΟΝΟΚΑΝΝΟΥ

καλησπέρα σας,είχα αγοράσει ένα μονόκανο πριν από 20 χρόνια και το βρήκα πρόσφατα σε μια αποθήκη.Δυστυχώς ήταν πλακωμένο με πολύ βαριά αντικείμενα και τσαλακώθηκε η κάννη του.Αλλάζει και αν ναι συμφαίρει.
Σας ευχαριστώ πολυ για το χρόνο σας.
Με τιμή Μιχάλης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το κόστος αγοράς ενός καινούργιου μονόκαννου είναι άπειρα μικρότερο από το κόστος αγοράς και εφαρμογής μιας νέας κάννης για μονόκαννο. Επιπλέον οι περισσότεροι εισαγωγείς μονόκαννων δεν φέρνουν κάννες ως ανταλλακτικά. Η λύση που συμέρει είναι η αγορά ενός νέου μονόκαννου και παράδοση του παλιού για να ακυρωθεί η άδεια και να ξεχρεωθεί το όπλο από τον φάκελλο σας.

ΠΑΛΙΟ ΕΜΠΡΟΣΘΟΓΕΜΕΣ

Καλημέρα
Θα ήθελα να μάθω γι’αυτό το όπλο τι είναι
Σε ένα σημείο γράφει επάνω London
Ευχαριστώ πολύ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η λέξη London δείχνει κατασκευή στο Λονδίνο. Επίσης αγγλική κατασκευή δείχνει και το σχήμα του υποφυλακτήρα. Αν η κατσκευή μπορεί να αποδοθεί σε έναν από τους μεγάλους Αγγλους κατασκευαστές τότε το εμπροσθογεμές σας αποκτά κάποια συλλεκτική αξία. Δυστυχώς η κατάσταση του δεν θα το αφήσει να πιάσει την αξία που θα είχε αν δεν ήταν τόσο ταλαιπωρημένο. Πάντως αξίζει να το δει από κοντά ο κύριος Παπατσαρούχας για μια αξιολόγηση.