ΑΝΤΟΧΗ, ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΟΖΕ

Εκατόμβη τρυγονιών στην Αργεντινή. Πόσα τρυγόνια θα πάρει στπίτι του ο κυνηγός;  Τέτοια κραιπάλη απαιτεί γερό στομάχι, και γερό όπλο. Φωτό από το τουριστικό γραφείο Cordoba Outfitters.

Γεια σου Νικήτα. Σε ένα άρθρο σου έγραψες για την αντοχή των αυτογεμών στα τρυγόνια στην Αργεντινή. Θα μπορούσε ν’ αντέξει ένα Browning B525 1.000.000 φυσίγγια, όπως η Benelli Montefeltro;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η σύντομη απάντηση είναι ναι, μπορεί το 525 να αντέξει 1000 000 φυσίγγια. Ομως χρειάζεται μια επεξήγηση.

Οπως διάβασα σε περιγραφές αυτών που έχουν πάει στην Αργεντινή, μετά από κάθε κυνήγι οι καραμπίνες λύνονται στα εξ ών συνετέθησαν, ακόμα και το ελατήριο επανάταξης βγαίνει, καθαρίζονται με πετρέλαιο, λιπαίνονται και συναρμολογούντα έτοιμες για την επόμενη μέρα. Επίσης αναφέρουν ότι ρίχνουν όλοι τα ίδια εγχώρια φυσίγγια, προφανώς με ήπιες γομώσεις για να αντέχουν το κλώτσημα χιλιάδων βολών.

Πάμε τώρα στο 525. Αν καθαρίζεται σωστά μετά από κάθε έξοδο, δηλαδή να βγαίνει το παλιό γράσσο από τα σημεία καταπόνησης- πίρος καννών, συρτάρι, σίδερο πάπιας- και μπαίνει νέο γράσσο, αν ρίχνει ήπιες γομώσεις. Τότε ναι, ένα σύγχρονο σουπερποζέ καλής κατασκευής όπως το 525 αντέχει ένα εκατομμύριο βολές.

Γνωστό δείγμα τέτοιας αντοχής είναι το Perazzi MX12 της Αμερικανίδας πρωταθλήτριας Σκητ Kim Rhode που έριξε καταμετρημένες 1 100 000 βολές χωρίς να χρειαστεί αλλαγή κανενός τμήματος.

Μια υποσημείωση για το τρυγόνι στην Αργεντινή. Οι τεράστιες φυτείες σόγια (οι μεγαλύτερες του  κόσμου) προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για την αύξηση του τρυγονιού σε σημείο που θεωρείται επιβλαβές και έχει στηθεί μια βιομηχανία για ξένους κυνηγούς που πάνε Αργεντινή (κυρίς Αμερικάνοι) για το τίρο στα τρυγόνια. Αλλά όσο επιβλαβές και αν είναι ένα θήραμα, προσωπικά δεν κατανοώ ένα κυνήγι όπου ο κυνηγός παίρνει χιλιάδες θηράματα και δεν τρώει ούτε ένα  καθώς απαγορεύεται η εισαγωγή του στην πατρίδα του. Αν δεν το τρως γιατί το σκοτώνεις;