ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 362

ΤΡΙΑ ΟΠΛΑ

Αγαπητέ Κε Κυπριδήμο

Κατ’ αρχάς Χρόνια Πολλά και καλά Χριστούγεννα.

Θα ήθελα να με ενημερώσετε για δύο πράγματα.

1)Ο πατέρας μου παλαιός κυνηγός έχει στην κατοχή του 3 όπλα.

α)Καραμπίνα πεντάσφαιρη Benelli Italy
Μοντέλο:123
Διαμέτρημα:cal 12
Συνοδεύεται από τα choc

Β) Δίκανο super pose Mirrokou Japan
Διαμέτρημα:cal 12
Έξοδος κάνης 1* & 4*
Μήκος κάνης: 71εκ
Αυτόματοι εξολκείς

γ)Δίκανο πλαγιόκανο Wichester Japan
Μοντέλο 23xtr
Διαμέτρημα:cal 12
Έξοδος κάνης 1* & 3*
Μήκος κάνης: 71εκ

Όλα έχουν ενεργή άδεια.

Είναι αυτοσυντηρημένα και σκέφτομαι να τα πουλήσω διότι ούτε εγώ ούτε ο υιός μου ασχολείται με το κυνήγι. Σίγουρα με την πώληση θα έχουν οι γονείς μου ένα ποσόν από το να είναι σε ακινησία.

Χρειάζομαι την εκτίμηση σας έστω και από μακριά για την αξία αυτών.

2) Την διαδικασία μεταβίβασης από πατέρα σε υιό επειδή δεν μπορεί ο πατέρας μου να το τρέξει.

Επισυνάπτω φωτο και ευχαριστώ εκ των προτέρων για κάθε βοήθεια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Και τα τρία όπλα είναι αξιόλογα, και τα τρία καλοσυντηρημένα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.

Θα τα αξιολογούσα ως εξής:

Η καραμπίνα 700 Ευρώ
Το Winchester 1500 Ευρώ
Το Miroku 1000 Ευρώ.

Η μεταβίβαση μπορεί να γίνει με υπογραφή των εντύπων κατ’οίκον, δεν χρειάζεται παρουσία του πωλητή στο τμήμα. Αλλά ακόμα και αν χρειαστεί λόγω επιμονής κάποιου αρμοδίου τότε υποχρεούται το τμήμα να στείλει όργανο στο σπίτι για να πιστοποιήσει την υπογραφή του πωλητή αν αυτός δεν δύναται να μετακινηθεί.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ BROWNING 525

Αγαπητέ Κύριε Κυπριδήμο,
Θα ήθελα τη γνώμη σας για το Browning B525,
Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να δηλώσω εξ΄αρχής μια πιθανή μεροληψία, κυνηγώ από το 1985 σχεδόν αποκλειστικά με ένα Browning Citori 20άρι.

Η σειρά Β καθώς και τα Citori μοιράζονται τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά ου αρχικού σχεδίου του John Moses Browning που ενσωματώνει το μοντέλο Β25. Με άλλα λόγια είναι εξαιρετικά καλά σουπερποζέ με μηχανισμό που έχει αποδείξει την αξιοπιστία και την αντοχή του σε κάθε είδους κυνηγετική και σκοπευτική χρήση.

Η κατασκευή των Β525 όπως και των Citori γίνεται από την Miroku στην Ιαπωνία και κάθε σημείο τους είναι ιδιαίτερα προσεγμένο. Είναι καλά όπλα.

ΠΟΙΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟ

Γειά σας.Έχω 2 καραμπίνες μια Browning Gold Hunter 66 πόντους με τσοκάκια και μια synthetic Beretta ES100 VITORIA 61 πόντους με τσοκάκια.Θέλω να κυνηγήσω αγριογούρουνο και θα ήθελα να μου προτείνετε φυσίγγια μονόβολα και 9άβολα και με τι τσόκ (άστρα *)για την κάθε μια ξεχωριστά….
Σας ευχαριστώ.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Και οι δύο καραμπίνες είναι εξίσου καλές για αγριόχοιρο και χρήση μονόβολων και 9βολων. Μια παρατήρηση όμως: αν θα ρίχνετε μονόβολα τότε θα πρέπει να βάλετε κάποιο σκοπευτικό σύστημα στην καραμπίνα και να έχετε τσοκ κύλινδρο ή τέσσερα άστρα που δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα με μονοβόλο. Το πιθανό πρόβλημα είναι ότι η χρήση 9βολων στην ανοικτή κάννη δεν προσφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Το 9βολο θέλει κάποιο βαθμό τσοκαρίσματος πιο σφιχτό από τέσσερα ή πέντε άστρα.

Το καλύτερο τσοκάρισμα για 9βολα είναι αυτό που δίνει κάποια σύσφιξη όχι όμως υπερβολική σε σημείο που παραμοργώνει τα σφαιρίδια. Σε δοκιμές που έκανα βρήκα ότι τα τρία και δύο άστρα, δηλαδή τα 3/4 ή 1/2 τσοκ έδωσαν τις καλύτερες κατανομές με 9βολα και άλλα χοντρά σφαιρίδια.

Από φυσίγγια, όλα τα φυσίγγια καλών κατασκευαστών είναι καλά. Το θέμα είναι να κάνετε δοκιμές και να δείτε ποιο φυσίγγι δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα με τις καραμπίνες σας. Το πρόβλημα είναι ότι οι δοκιμές με μονόβολα γίνονται υπερβολικά ακριβές λόγω του κόστους φυσιγγίων.

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΕΛΜΑΤΟΣ

Κυριε Νικητα χρονια πολλα.
Σκέφτομαι να φτιαξω ένα κοντακι φυσικα όχι εγω. Ειμαι μετριου αναστήματος. 1,67 υψος και και 71 κιλα βαρος. Με απασχολει ποσο μηκος και πλατος πρεπει να εχει το πελμα ?? Γιατι πιστευω πως δεν μπορω να εχω το ιδιο με έναν ψηλο και ευσωμο αντρα. Επισης καποτε ειπατε για καποιον κοντακα στην Κορινθο και ότι θα επαναλθετε στο θεμα με ονομα αλλα δεν εχω διαβασει τιποτα σχετικα με αυτό. Παντως το κοντακι είναι Μυστηριο ειδος στην Ελλαδα και δεν ξερουμε ποιοι φτιαχνουν οι ιδιοι και δεν τα δινουν σε αλλους για κατασκευή.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το πέλμα συνήθως έχει μήκος, από φτέρνα σε μύτη, γύρω στα 13 εκατοστά. Αυτή είναι η διάσταση των περισσότερων εργοστστασιακών πελμάτων. Αυτό το μήκος προορίζεται για την επώμιση που αφήνει κάποιο μέρος του πέλματος, γύρω στα δύο εκατοστά, αν εξέχει πάνω από την κλείδα όταν το όπλο είναι επωμισμένο. Αυτή είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος επώμισης.

Υπάρχει όμως και η άλλη σχολή που θέλει όλο το πέλμα να μένει κάτω από την κλείδα, και σε αυτή την επιλογή το πέλμα είναι ανάλογα πιο κοντό.

Το πλάτος του πέλματος επηρεάζει την αίσθηση του λακτίσματος. Οσο πιο πλατύ είναι ένα πέλμα τόσο λιγότερο είναι το αισθητό κλώτσημα. Ενα πλάτος γύρω στα 4,5 εκατοστά είναι το πιο συχνό και πιο πρακτικό.

ΟΠΛΟ ΓΙΑ ΥΔΡΟΒΙΑ

Για σας κύριε Νικήτα χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία.μπηκα στην διαδικασία αγοράς όπλου για υδρόβια και θέλω την δικιά σας γνώμη για μια καλύτερη απόφαση θα ήθελα ένα όπλο για τον βάλτο με ανώτερο μπάτζετ 1000 ευρώ τη επιλογές έχω κατά την γνώμη σας. Και ένα άλλο δίλημμα 71 η 76 εκατοστά κάνης ευχαριστώ πολύ για ακόμα μια φορά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μια από τις λιτές καραμπίνες από έναν γνωστό κατασκευστή, με συνθετικό κοντάκι είναι μια καλή επιλογη΄. Σήμερα όλοι σχεδόν οι γνωστοί κατασκευαστές προσφέρουν καραμπίνες με λιτό φινίρισμα, συνθετικά κοντάκια και εναλλασσόμενα τσοκ κάτω των 1000 Ευρώ. Μοντέλα όπως η Beretta A300 Outlander, Franchi Infinity και άλλα είναι κατάλληλα για βάλτο.

Το μήκος κάννης δεν επηρεάζει την βλητική απόδοση, επηρεάζει όμως την σκοπευτική εικόνα, και ειδικά στο βάλτο όπου η εκτίμηση απόστασης είναι δύσκολη, η μακρύτερη κάννη βοηθά. Αυτή η επιλογή όμως θα επηρεάσει την χρήση του όπλου σε άλλα κυνήγια, εκτός βάλτου, και είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείτε αν η καραμπίνα θα χρησιμοποιηθεί σε κυνήγια με πολύ περπάτημα.