ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 364

ΦΥΣΙΓΓΙ ΚΟΝΤΟ ΣΕ ΜΑΚΡΥΑ ΘΑΛΑΜΗ

Γεια σου Νικήτα και Καλή Χρονιά…!!!

Τα φυσιγγάκια 67 και 65 χιλιοστών ρίχνονται κανονικά από μάγκνουμ θαλάμες (76 χιλ.) ή και σούπερ μάγκνουμ (89 χιλ.)…;

Και δεν αναφέρομαι, φυσικά, στο θέμα της ασφάλειας…! Αναφέρομαι στην ποιότητα της κατανομής… Μήπως υπάρχει κάποια… «έκπτωση» στο τελικό βλητικό αποτέλεσμα…;

Πάντως, είχα διαβάσει στο παρελθόν σε ένα άρθρο σου, πως τα 70άρια φυσίγγια όταν ρίχνονται από 76άρες θαλάμες τείνουν να βγάζουν μεγαλύτερη συγκέντρωση στο κύκλο των 76 εκατοστών, περί το 3% αυξημένη, σε σχέση με το να ρίχνονταν από απλή, 70άρα θαλάμη…!

Ισχύει κάτι αντίστοιχο και όταν ρίχνουμε 65άρια ή 67άρια φυσιγγάκια από τις μάγκνουμ θαλάμες των 76 χιλιοστών…;

Ευχαριστώ πολύ Νικήτα! Καλή Χρονιά και πάντα με υγεία…!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δύο πτυχές εδώ: η ασφάλεια και η κατανομή, και οι δύο εξαρτώνται από την βυσμάτωση.

Παλιά, όταν τα περισσότερα φυσίγγια είχαν μάλλινες τάπες, η χρήση κοντών φυσιγγίων σε μακρυά θαλάμη εμφάνιζε το ενδεχόμενο τα αέρια να
να περάσουν στα σκάγια, να τα λιώσουν και να τα συγκολλήσουν μεταξύ τους. Αυτό το φαινόμενο έχει σχεδόν εκλείψει με τους πλαστικούς συγκεντρωτήρες που περιβάλλουν συνολικά τα σκάγια.

Η μεν συσσωμάτωση αποτελεί κίνδυνο διότι συγκολλά πολλά σκάγια μαζί και έτσι φτιάχνει «μίνι μονόβολα» που διατηρούν την κινητική τους ενέργεια σε αποστάσεις πολύ μεγαλύτερες από τα μεμονωμένα σκάγια. Είναι προφανής ο κίνδυνος τραυματισμού από αυτές τις συσσωματώσεις!

Βλητικά, η αφαίρεση σκαγίων από το σύνολο, διότι όταν συσσωματώνονται σκάγια τότε αφαιρούνται από την συνολική κατανομή, σραιώνει την τουφεκιά.

Οι ερευνητές Oberfell και Thompson βρήκαν ότι οι βολές τους παρουσίαζαν μια αύξηση συγκέντρωσης όταν έριχναν φυσίγγια 70άρια από θαλάμες 76άρες. Είναι πιθανό οτι ίδια αποτελέσματα θα έχουμε και με πιο κοντά φυσίγγια. Αλλά η αυξημένη συγκέντρωση δεν είναι εξ ορισμού βελτίωση, αφού πολλοί από εμάς ψάχνουμε για μια ομαλή και όχι μια υπερσυγκεντρωμένη τουφεκιά.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΛΙΣΗΣ ΚΟΝΤΑΚΙΟΥ ΣΕ BROWNING

Κυριε Νικητα Καλη Χρονια.
Βλέποντας την ιστοσελιδα της Browning ειδα ότι η καθετη κλιση στα Σουπερ Ποζε είναι 56mm και στις Καραμπινες 51mm. Στα κυνηγετικα μοντελα. Σημαινει αυτό ότι αλλαζουν οι κλισεις από τα Σουπερποζε στις καραμπινες για τον ιδιο ανθρωπο ?? Δηλαδη αν καποιος τον βολευει η κλιση 56mm του Σουπερποζε στην καραμπινα πρεπει να είναι 51mm ?? Η ετσι αυθαιρετα τα βγαζει η εταιρια ??
Ευχαριστω Νικος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι καραμπίνες έχουν κολλάρα ρύθμισης των κλίσεων. Μάλλον πρόκειται για επιλογή της εταιρείας να δηλώνει την μέση κλίση που επιτρέπουν τα κολλάρα στις καραμπίνες, αφού ο κάτοχος έχει την επιλογή να αλλάξει την κλίση προς τα πάνω ή κάτω επιλέγοντας το κατάλληλο κολλάρο.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ ΛΟΓΩ ΛΕΙΑΝΣΗΣ

Κύριε Νικήτα καλησπέρα και χρόνια πολλά με υγεία. Θα ήθελα να μου πείτε σε μια κάνη πχ καραμπίνας αερίων μήκους 66cm με πραγματικό αυλό 18.3 αν κάνουμε αποχρωμειωση και διεύρυνση σε 18.5 πόσο βάρος μπορεί να φύγει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι υπλογισμοί μου δείχνουν ότι η αφαίρεση δύο δεκάτων στην διάμετρο κάννης 66 εκατοστών, αν υποθέσουμε ότι η λείανση γίνεται στα 60 εκατοστά αφού αφήνει έξω θαλάμη και τσοκ, θα μειώσει το βάρος κατά 50 γραμμάρια περίπου.

ΣΠΑΝΙΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΟΠΛΟ

Έχω ένα όπλο εγγλέζικο με birmiham κάννες Holan&holan μεγάλης αξίας αντίκα . Σε παρακαλώ αν ενδιαφέρεσαι κ υπάρχει κάποιος που είναι συλλέκτης αυτών των όπλων εποικοινωνησε μαζί μου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι καλή ιδέα τα ακριβά χειροποίητα όπλα να εκτιμώνται από ειδικούς πριν την πώληση τους, έτσι ώστε να εντοπίζεται η αντικειμενική τους αξία. Δύο ειδικοί ικανοί να εκτιμήσουν τέτοια όπλα είναι οι κύριοι Παπατσαρούχας τηλέφωνο 210-6445581, και Χατζιωτης 210-6138049.