ΠΟΙΑ ΟΠΛΑ ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΑΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΤΟ 2018

Το βίντεο θα αποδειχθεί διαφωτιστικό για τους επαγγελματίες του χώρου μας καθώς δηλώνει πως στην Αγγλία, με την αφθονία ενδημικού θηράματος, ο κυριότερος αγοραστής όπλων δεν είναι ο κυνηγός αλλά ο περιστασιακός σκοπευτής.

Αξίζει να θυμόμαστε ότι στην Αγγλία τα σκοπευτήρια είναι στην συντριπτική πλειονότητα ιδιωτικά. Η εκεί σκοπευτική ομποσπονδία που καλύπτει το λειόκαννο ασκεί την εποπτεία λειτουργείας των σκοπευτηρίων, δεν είναι ιδιοκτήτρια τους. Θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα πιο κάτω.

Οι 800 000 περίπου ασχολούμενοι με το κυνήγι και την σκοποβολή κινούμενου στόχου στην Αγγλία πέρυσι αγόρασαν 25000 περίπου καινούργια λειόκαννα.

Τα πρωτεία στις πώλήσεις έχουν οι Browning και Beretta. H Browning με πωλήσεις 11500 όπλων και η Beretta με 9500 όπλα είναι στην κορυφή. Η πρωτιά εναλλάσσεται από χρόνο σε χρόνο αλλά οι δύο πρώτες θέσεις παραμένουν στα χέρια τους.

Τα υπόλοιπα 4500 περίπου λειόκαννα προέρχονται από όλους τους υπόλοιπους κατασκευαστές, Ιταλούς, Τούρκους, Ισπανούς, Αμερικανούς και άλλους.

Τα έξη πρώτα σε πωλήσεις λειόκαννα είναι όλα σουπερποζέ και παρατίθενται μαζί με τις τιμές λιανικής σε λίρες Αγγλίας:

1- Browning 525, 1500
2-Beretta 686, 1550
3-Miroku, 1500
4-Browning 725, 2000
5-Yildiz, 750
6-ATA, 600

Στην Ελλάδα δεν έχουμε αριθμούς, ή αν έχουμε δεν τους φανερώνουν ούτε οι αρχές ούτε η ΠΕΒΕΚΕ. Αυτό που δημοσιοποιείται και παρερμηνεύεται είναι το ετήσιο σύνολο ανανεώσεων αδειών και από εκεί οι συνάδελφοι του ημερήσιου τύπου βγάζουν αυθαίρετα συμπεράσματα περί πωλήσεων 38000 νέων όπλων και άλλα φαιδρά.

Οσο για το θέμα των σκοπευτηρίων και η σχέση του με τις πωλήσεις όπλων και αξεσουάρ.

Τα ρημάδια τα όπλα είναι προϊόντα διαρκείας. Για να βγουν στην αγορά πρέπει να περάσουν δοκιμή ασφαλείας, για να περάσουν δοκιμή πρέπει να κατασκευαστούν σε ένα ελάχιστο επίπεδο αντοχής και ποιότητας και έτσι δεν χαλάνε. Δεν είναι δηλαδή όπως άλλα καταναλωτικά αγαθά που κυκλοφορούν με εσωματωμένη ημερομηνία λήξης.

Για να χαλάσει ένα όπλο και να χρειαστεί αλλαγή, επισκευή, ανταλλακτικά, ανακαίνιση και ότι άλλο δημιουργεί τζίρο, πρέπει να χρησιμοποιείται, και μάλιστα βαριά.

Το κυνήγι με τις μερικές εκατοντάδες (για τους πολύ τυχερούς!!!) βολές το χρόνο δεν χαλά τα όπλα. Τα όπλα αναλίσκονται στα σκοπευτήρια, ιδίως τα σκοπευτήρια που προσελκύουν τον περιστασιακό σκοπευτή που πάει για να ΨΥΧΑΓΩΓΗΘΕΙ. Ο πρωταθλητής ρίχνει μεν πολλά φυσίγγια αλλά ανήκει σε ένα μικροσκοπικό κλάσμα του συνόλου δυνητικών σκοπευτών.

Αν λοιπόν θέλουμε να βγούμε από την κρίση, ως κλάδος, και να ανοίξουν οι δουλειές ας φτιάξουμε σκοπευτήρια που ΨΥΧΑΓΩΓΟΥΝ! Αυτό κάνουν οι Αγγλοι και σε περίοδο κρίσης πουλούν 25000 λειόκαννα.