MONTEFELTRO Ή RAFAELLO;


Benelli Montefeltro σε φάση αποσυναρμολόγησης.

Γεια σου φίλε Νικήτα. Κυνηγώ με Superpose. Φέτος όντας προσκεκλημένος, χρειάστηκε να κυνηγήσω μπεκάτσα, με ψιλόβροχο. Δε μου άρεσε καθόλου η ταλαιπωρία που υπέστει το δίκαννό μου, καθώς μόνος δε θά ‘βγαινα για κυνήγι υπό αυτές τις συνθήκες. Αποφάσισα να ψωνίσω μια καραμπίνα all weather, για τέτοιες περιπτώσεις. Έπειτα από έρευνα τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε κυνηγομάγαζα, κατέληξα σε μια Benelli Montefeltro Synthetic Comfort. Συγκεκριμένα σε δύο ίδιες, καθώς και ο κουμπάρος μου έχει ακριβώς την ίδια ανάγκη.


Η Rafaello με το αφαιρούμενο καπάκι.

Η ερώτησή μου έχει να κάνει, στο εάν το μοντέλο των δύο τεμαχίων (Rafaello) της Benelli, έχει κάποιο ακόμη πλεονέκτημα, πέρα απ’ τον ευκολότερο καθαρισμό, σε σύγκριση με το ενός τεμαχίου (Montefeltro) που επέλεξα. Ρωτάω διότι, η φθηνότερη δύο τεμαχίων Benelli με συνθετικά αντί ξύλινα μέρη, είναι κατά πολύ ακριβότερη. Επίσης θα ήθελα να σχολιάσεις την αξία της ανέμελης χρήσης ενός τέτοιου όπλου, όταν, λόγω ψόνιου, το να ταλαιπωρείς το όμορφο και ακριβό σου δίκαννο σε αγχώνει.

Φιλικά, Σταμάτης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ερώτηση δίνει βάση στην αντιπάθεια μου για τις ρίγες στα δίκαννα.

Ενα σύγχρονο δίκαννο με τζαβέτα στο κοντάκι μπορεί να λυθεί και να καθαριστεί σωστά μετά από έκθεση στη βροχή, αλλά πάντα θα υπάρχει το απρόσιτο σημείο μεταξύ των καννών που κρύβεται από τις ρίγες. Εκεί μπορεί να αρχίσει η σκουριά να δουλεύει αόρατη και απρόσιτη σε καθαριστικά και λάδια.


Η σκουριά δάγκωσε στο τυφλό σημείο μεταξύ των καννών σε βαθμό που αδυνάτισε τη μια κάννη που έσκασε. Το σκάσιμο άφησε αέρια να εισχωρήσουν ανάμεσα στις ρίγες και να τις ξεκολλήσουν βίαια.

Στα δίκαννα με βίδες αντί τζαβέτα στο κοντάκι δεν υπάρχει η πιθανότητα αφαίρεσης του κοντακιού από ερασιτέχνη που δεν διαθέτει τα κατάλληλα κατσαβίδια και την ανάλογη γνώση και πείρα.

Στις καραμπίνες είναι εφικτό το πλήρες λύσιμο, κυριολεκτικά στα «εξ ών συνετέθει» η καραμπίνα χωρίς κανένα εργαλείο. Οσο νερό και αν έχει δεχτεί το όπλο, όταν λυθεί θα καθαριστεί και θα φύγει. Η μόνη ίσως επιφύλαξη είναι στο ελατήριο επανάταξης στο κοντάκι, αλλά αυτό λιπαίνεται με γράσσο που προσφέρει προστασία ακόμα και αν το νερό φτάσει μέχρι εκεί.

Η διαφορά μεταξύ Rafaello και Montefeltro είναι αμελητέα. Τα μηχανικά μέρη είναι όμοια εκτός από το αφαιρούμενο καπάκι της Rafaello. Αυτό δεν είναι ουσιώδες, καθώς η ενιαία βάση της Montefeltro είναι αφενός από Εργκάλ που δεν σκουριάζει, και αφετέρου όταν βγει η σκανδαλοθήκη είναι προσβάσιμο το εσωτερικό για καθάρισμα.

Τα δε συνθετικά κοντάκια είναι απόλυτα αδιάβροχα και όσο νερό και αν δεχτούν μένουν άθικτα. Δεν σκευρώνουν, δεν αλλάζουν διαστάσεις, δεν χάνουν τη λάμψη του φινιρίσματος.

Ειναι δύσκολο να αγνοήσει κανείς τα παραπάνω χαρακτηριστικά και την ευκολία που προσφέρουν στον κυνηγό. Ειδικά στον άπειρο που δεν έχει την πείρα και τα εργαλεία να λύσει ένα δίκαννο. Η συνήθης απάντηση σε αυτό το επιχείρημα είναι ότι οι Αγγλοι που εξέλιξαν τα δίκαννα έχουν βροχή 200 μέρες το χρόνο και δεν σταματούν το κυνήγι. Ναι, αλλά όταν δούμε τις τιμές για ένα πλήρες σέρβις όπλων, σε παλιές διαφημίσεις της «Χρυσής Εποχής» του λειόκαννου, βλέπουμε ότι το κόστος ήταν αμελητέο. Το λύσιμο, έλεγχος, καθάρισμα και επανασυναρμολόγηση ενός δίκαννου με ολόκληρες φωτιές ήταν μόλις 30 σελίνια, δηλαδή δύο Ευρώ σημερινά. Σήμερα το σέρβις ενός δίκαννου στην Αγγλία κοστίζει δυακόσες λίρες όταν η αγορά μιας καραμπίνας κοστίζει χίλιες λίρες!

 


Μονόκαννο Baikal, ανήκει σε φίλο φωτογράφο, (φαίνεται και από την ποιότητα της φωτογραφίας!). Το εργοστασιακό κοντάκι διαμορφώθηκε στα γούστα του με κυρτή λαβή, η κάννη απέκτησε τσοκάκια, και το όπλο εκτελεί δύσκολες αποστολές με μηδαμινό κόστος.

Υπάρχει και μια άλλη λύση για όπλα που προορίζονται να ταλαιπωρηθούν, το φτηνό μονόκαννο. Είναι η λύση που επέλεξα καθώς βολεύομαι πιο καλά με σπαστό όπλο παρά με καραμπίνες. Δεν άντεξα βέβαια στο πειρασμό και έριξα μπόλικο customising στο μονόκαννο. Ωστόσο παραμένει ένα σκληροτράχειλο όπλο χωρίς καμία ρίγα, με σχετικά χοντρά τοιχώματα κάννης, με κοντάκι που αφαιρείται με ένα απλό κλειδί και έτσι δίνει πρόσβαση στον μηχανισμό. Λείπει βέβαια η δεύτερη βολή, αλλά αυτό αντισταθμίζεται από την μείωση κόστους, και βάρους.