ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 366

ΑΓΓΛΙΚΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΤΣΟΝΤΕΣ

Νικήτα γεια σου

Σε πρόσφατη επίσκεψή μου σε φίλο οπλουργό, έτυχε να συμπέσω με πελάτη που είχε φέρει ένα αγγλικό πλαγιόκαννο δίκαννο για να φέρει το κοντάκι στα μέτρα του. Το όπλο ήταν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και ο ευτυχής ιδιοκτήτης του, δεν μας έλεγε ούτε πόσο το αγόρασε , ούτε και από ποιόν. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να το πιάσω στα χέρια μου και γενικά δεν είχα εικόνα εξ επαφής με το όπλο αλλά, μετά την αποχώρηση του πελάτη, ο φίλος οπλουργός μου είπε ότι κατά την άποψή του το όπλο πρέπει να άξιζε πάνω από 10.000€.

Μου έκαναν εντύπωση όμως κάποια πράγματα που εκ των υστέρων μου δημιούργησαν κάποιες σκέψεις που παραθέτω.

Το όπλο στο κοντάκι είχε μία επέκταση – τσόντα. Προφανώς κάποιος παλαιός ιδιοκτήτης ήταν με πιο κοντά χέρια και ο επόμενος έβαλε την επέκταση και μάλιστα χωρίς προσπάθεια να κρυφτεί και ένα πέλμα κολλημένο με κόλλα στο κοντάκι. Είχε γίνει αξιόλογη προσπάθεια να ταιριάξουν τα νερά της τσόντας με αυτά του ξύλου του υπάρχοντος κοντακιού η βαφή ήταν ενιαία αλλά η γραμμή της τσόντας φαινόταν και ήταν προφανές ότι δεν ενοχλούσε και κανέναν που φαινόταν η επέκταση.

Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι ο εγγλέζος ιδιοκτήτης, δεν πτοήθηκε από το να τοποθετήσει μία εμφανή επέκταση στο κοντάκι προκειμένου να το έχει ένα κοντάκι στα μέτρα του έστω κι αν η κίνηση αυτή έριχνε την μεταπωλητική αξία του όπλου.

Η άλλη μου σκέψη είναι το ποια θα είναι η αξία του όπλου σε περίπτωση BREXIT και αν ο τωρινός ιδιοκτήτης σκέφτηκε περισσότερο σαν επενδυτής που ίσως θα ακριβοπουλήσει αργότερα το συγκεκριμένο αγγλικό όπλο. Γενικά μπορεί να προβλεφθεί τι θα γίνει με τα αγγλικά όπλα στην περίπτωση BREXIT; Ποια η άποψή σου;

Και μία ακόμα ερώτηση: Είδα πρόσφατα ( Ιανουάριος 2019) ένα άρθρο – παρουσίαση για το Browning Β525. Η πρώτη μου σκέψη, όντας κάτοχος του όπλου αυτού εδώ και 7 χρόνια, ήταν «τώρα το ανακάλυψαν;» . Μετά από προσεκτική ανάγνωση και διαπίστωση εκφράσεων όπως , το όπλο «λανσάρεται» , » έχει γίνει πολύ δουλειά στον μηχανισμό πυροδότησης», «οι ψάθες ξανασχεδιάστηκαν » κλπ αναρωτιέμαι αν έχει γίνει κάποιο face lift στο όπλο από την Browning. Εγω από τις φωτογραφίες που συνόδευαν το άρθρο δεν είδα διαφορά πέραν του ότι στο δικό μου γράφει Β525 ενώ στο όπλο του άρθρου γράφει σκέτο 525 ή Β525 sporter one .Εχεις κάτι υπ’ όψιν σου; έχουν γίνει επεμβάσεις; Και αν ναι που υπερέχουν τα νέα μοντέλα από αυτά τα όπλα που έχουμε εμείς οι προ 7ετίας αγοραστές;

Ευχαριστώ.

Δ.Κυρατζίδης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να τα πάρουμε τα θέματα με τη σειρά:

1- Η τσόντα στο κοντάκι είναι απόλυτα αποδεκτή σε ένα αγγλικό λειόκαννο. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των αγγλικών όπλων είναι ότι φτιάχνονται για ένα συγκεκριμένο άτομο, και αν αγοράζονται μεταχειρισμένα τότε μετατρέπονται για το νέο κάτοχο. Η επέμβαση στα τσοκ και στο κοντάκι είναι το μέσον με το οποίο γίνεται αυτό το ταίριαγμα ανθρώπου και όπλου. Στα αγγλικά ο όρος είναι bespoke.

Οι Αγγλοι δεν υπήρξαν συλλέκτες όπλων. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως αυτή του εκκεντρικού Γκόρντον, δεν αναφέρονται μεγάλοι Αγγλοι οπλοσυλλέκτες. Επειδή το κυνήγι ήταν μια κοινωνική δραστηριότητα σχεδόν υποχρεωτική για τους αστούς, παράγγελναν ένα ή ένα ζευγάρι δίκαννα και με αυτά πορεύονταν μια ζωή οι περισσότεροι, κάνοντας αλλαγές καθώς άλλαζαν οι σωματικές τους διαστάσεις με τα χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πιο μανιώδους ίσως κυνηγού της «Χρυσής Εποχής» του λειόκαννου, του Λόρδου Ρίπον με τα 550000 θηράματα στο ενεργητικό του, ο οποίος είχε μόλις πέντε δίκαννα. Η συλλεκτική μανία με την επιμονή ένα όπλο 100 χρονών να βρίσκεται άθικτο και σε εργοστασιακή κατάσταση είναι αμερικανικής προέλευσης.

2- Το Brexit θα αφαιρέσει από την Αγγλία την υπόσταση κράτους μέλους της ΕΕ. Τα αγγλικά όπλα υποθέτουμε ότι θα έχουν κάποιο τέλος εισαγωγής σε άλλες χώρες τις ΕΕ, που στους πελάτες καινούργιων αγγλικών όπλων μάλλον δεν θα κάνει καμία εντύπωση, τι 110 000 Ευρώ τι 120 000 Ευρώ!

3- Ούτε εγώ έχω αντιληφθεί κάποια αλλαγή στο 525. Αλλωστε το μοντέλο 725 καλύπτει το «μοντέρνο» σε ότι αφορά εμφάνιση, προφίλ κλπ και η Browning δεν έχει λόγο να πειράξει το 525, το πιο δημοφιλές της μοντέλο.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΛΕΙΟΚΑΝΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Φίλε Νικήτα. 1ο σε πωλήσεις στην Αγγλία το B525 βαθέως προφίλ; Στη χώρα που όρισε το ρηχό προφίλ ως το ομορφότερο για τα Superpose;
Ενώ στην ίδια ουσιαστικά τιμή βρίσκεται και το, αποδεδειγμένα αξιόπιστο, 686;
Μήπως το ρηχό προφίλ είναι εφεύρεση κάποιου marketer;
Σημείωση: είμαι κάτοχος και του B525 και του 690. Πέρα απ’ την αίσθηση ότι το Beretta δείχνει μισό μπροστά στο Browning, στο ρίξιμο εγώ προσωπικά δεν βρίσκω κάποια διαφορά στην αίσθηση.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δηλώνω κάθε φορά που γράφω για το θέμα, ότι είμαι επηρεασμένος από την πολύχρονη κατοχή ενός Browning Citori. Οπως και εσύ από την σχέση με το Β525.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για την θεωρητική τουλάχιστον υπεροχή του ρηχού προφίλ. Αλλά η εμπειρία συχνά νικά την θεωρία. Οπως έγραψε και ο Αμερικανός συνάδελφος Bruce Buck, η μεν θεωρία λέει ότι ένα όπλο βαθεώς προφίλ αντέχει λιγότερο κλπ. όμως το δικό του Β25 έριξε 500 000 βολές και ακόμα δεν κούνησε.

Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι στις αγγελίες μεταχειρισμένων στην Ελλάδα σπάνια προσφέρονται 325, 425 ή 525. Φαίνεται όσοι τα έχουν τα κρατούν σφιχτά!

ΕΠΙΛΟΓΗ SUPER POSE

Message Body:
Κύριε Νικήτα γεια σας! Θα ήθελα να με βοηθήσετε στην επιλογή ενός super pose.Βρισκομαι ανάμεσα σε δυο μοντέλα της εταιρίας lamber το 2087 hunter imperial και το 2077 hunter.θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας για τα όπλα αυτά,την ποιότητα κατασκευης,τυχόν δυσλειτουργειες ,σε σκανδάλη,εξωλκεις κτλ,την επάρκεια ανταλάκτικων,και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία νομίζετε.(διάβασα στο internet ότι το εργοστάσιο στην Ισπανία έχει κλείσει από το 13)το όπλο το θέλω για γενικό κυνήγι πιο πολύ όμως περπατητο·Δεν ξέρω αν επιλέγω σωστά γ?αυτο θα μου ήταν πολύ χρησιμο να μου προτείνετε κάποιο άλλο super pose αν κρίνεται ότι με τα LAMBER θα έχω πρόβλημα.το ποσό που διαθέτω είναι 1000€. Ευχαριστω εκ των προτέρων!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δοκίμασα διάφορα μοντέλα της Lanber και κατά τη δοκιμή αποσυναρμολόγησα τους μηχανισμούς. Πρόκειται για απλό, άρα γερό, μηχανισμό, με ελατήρια ελικοειδή και αυτόματη ανάσυρση της σφύρας. Η μονή σκανδάλη του Lanber έχει αποδείξει την αξιοπιστία της σε άλλες χώρες όπου το όπλο αυτό κυκλοφόρησε είχε πολλές χιλιάδες πωλήσεις.

ΑΠΟΧΡΩΜΙΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΤΙΝΓΚ

Κύριε Νικήτα
Πολλές φορες ακούμε για ορισμένες παρεμβάσεις σε κάννες όπως αποχρωμιωση – κώνο, διεύρυνση αυλού κλπ.
Οι καραμπίνες benelli εδώ και δεκαετίες έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους. Ορισμένοι κυνηγοί ( οι περισσότεροι που γνωρίζω είναι ιδιογομωτες) κάνουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις στα όπλα αυτής της εταιρίας.
Η ερώτηση μου είναι η εξής. Το μέταλλο που επιλέγεται για την κατασκευή μια αχρωμιωτες κάννη απ’ όσο γνωρίζω έχει μεγαλύτερη ελαστικότητα από τα μέταλλα που επιλέγονταν για την κατασκευή χρωμιωση να Καννών ( κυρίως για να υπάρχει αντιστοιχία στην σκληρότητα του χρωμίου.) Ένα τέτοιο μέταλλο λοιπόν , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αχρωμιωτο και λειασμενο σε μία κάννη ύστερα από κάποια επεξεργασία; Θα υπάρχει αντίστοιχη αντοχή στο χρόνο όσο αφορά φθορές κλπ; Τελικά αν θέλει κάποιος να κάνει κάτι τέτοιο, θα δει κάποια διαφορά;
Και τέλος κάτι ακόμα. Κατέχω ένα όπλο αερίων με αυλό 18,3 και κώνο γύρο 4εκ. Η μοναδική παρέμβαση που ίσως θα μπορούσα να κάνω θα ήταν ένα porting. Για το hyperporting έχουμε ακούσει πολύ καλές εντυπώσεις. Τελικά σε συγκεντρωση- κατανομή θα δω κάποια διαφορά ,πέρα από τη μείωση της αναπήδησης της κάννης;
Ευχαριστώ θερμα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η επιλογή μετάλλου για τις κάννες εξαρτάται πρωτίστως για την αντοχή (πρέπει να περνά δοκιμή!), την ευκολία κατεργασίας και κόστος.

Με την εξάπλωση της ψυχρής σφυρηλάτησης για την κατασκευή καννών, επιβάλλονται μέταλλα που είναι σχετικά μαλακά και «πλάθονται» με την σφυρηλάτηση πάνω στα αρσενικά καλούπια καννών.

Το χρώμιο πιάνει πάνω σε όλα τα σιδηρούχα κράματα. Ο λόγος που το χρησιμοποιούν στα φθηνότερα όπλα είναι για προστασία από οξείδωση σε όπλα που θα δουν μηδαμινή φροντίδα και καθάρισμα. Δεν αφορά τόσο πολύ την σκληρότητα. Η Remington σφυρηλατεί τις κάννες της, αλλά δεν τις χρωμιώνει, σε αντίθεση η Beretta που επίσης σφυρηλατεί κάννες τις χρωμιώνει.

Τα πιο ακριβά όπλα τείνουν να έχουν κάννες από πιο ακριβά ατσάλια με αυξημένα ποσοστά νικελίου στο μείγμα, άρα είναι λιγότερο ευάλωτα στην οξείδωση. Ενα συγκεκριμένη ακριβό ατσάλι, το Boehler, έχει ποσοστά νικελίου που πλησιάζουν αυτά του ανοξείδωτου ατσαλιού και είναι περίπου άτρωτο στην οξείδωση.

Οσοι επιλέγουν την αποχρωμίωση και λείανση καννών το κάνουν για να πετύχουν έναν αυλό που θεωρούν ιδανικό. Για παράδειγμα, ξεκινούν από το 18,4 και με την λείανση πάνε στο 18,6 που είναι η ακριβής διάμετρος του 12αριού (0,729 της ίντσας). Η προσδοκία είναι καλύτερη κατανομή και λιγότερο λάκτισμα. Αλλά, όσο καλά και λειανθεί μια κάννη, μετά την αποχρωμίωση θα χρειάζεται καθάρισμα μετά την τελευταία βολή της ημέρας. Δηλαδή αν ρίξουμε μια βολή, θα χρειαστεί καθάρισμα. Αν δεν καθαριστεί η κάννη, τα κατάλοπα θα προσελκύσουν υγρασία που θα αρχίσει να οξειδώνει το απροστάτευτο μέταλλο.

Το πόρτινγκ μειώνει το αισθητό κλώτσημα και την άνωση του στομίου. Σε δικές μου δοκιμές, κρίνοντας τις βολές οπτικά, χωρίς μέτρημα σκαγίων, βρήκα ότι δίνει μια ομαλή κατανομή σε μεγαλύτερη απόσταση από την ίδια κάννη πριν το πόρτινγκ.

Προσωπικά βρήκα ότι το σφύριγμα που έκανε η κάννη με το πόρτινγκ μου ήταν ενοχλητικό. Οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα. Αυτό το δηλώνω για να το έχετε υπόψη. Δοκιμάστε να ρίξετε με ένα όπλο που έχει πόρτινγκ, για να βεβαιθείτε ότι δεν σας ενοχλέι πριν αποφασίσετε να το κάνετε σε δικό σας όπλο.

ΘΑΜΠΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΝΗ

Nικήτα καλησπέρα! Να ‘σαι πάντα καλά!

Έχω ένα Beretta Perennia I, από τον Αύγουστο του ’13, αγορασμένο τότε καινούργιο…

Από τότε που το πήρα λοιπόν, μέχρι και τώρα (έχει κάψει περί τις 4 χιλιάδες φυσίγγια), παρατηρώ εσωτερικά της μίας κάννης του και περίπου στο μέσον αυτής, ένα τμήμα, το οποίο φαίνεται (κοιτώντας την κάννη εσωτερικά από τη θαλάμη προς την μπούκα) σαν μία «θολούρα» κάπως, σαν ένας λεκκές από «καπνιά»…! Όσο και να έχω προσπαθήσει, αυτό το πράγμα δεν καθαρίζει/φεύγει με τίποτα…!

Τι μπορεί να είναι αυτό, αγαπητέ μου Νικήτα…; Μήπως είναι κάποια (αρχόμενη) οξείδωση…; Μήπως κάποια αλλοίωση της επιμετάλλωσης χρωμίου…; Εμπνέει κάποια ανησυχία…;

Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι πιθανότητες είναι ότι η θολούρα είναι ένα στρώμα πλαστικού από τις τάπες. Κάποτε το πλαστικό γίνεται «πεισματικό» όταν κολλά σε μερικά μέρη και δεν φεύγει με το πέρασμα της ορειχάλκινης βούρτσας ούτε με τα συμβατικά καθαριστικά λάδια.

Πρώτο βήμα λοιπόν είναι να μπει ένα πανάκι που χωρά σφηνωτά στην κάννη ποτισμένο με ασετόν. Το ασετόν δεν επηρεάζει το μέταλλο ούτε την βαφή των καννών, διαλύει όμως το βερνίκι του ξυλου άρα πρέπει να γίνει η δουλειά χωρίς την πάπια στις κάννες.

Αφού μείνει το πανάκι με το ασετόν κανένα δεκάλεπτο και έχει μαλακώσει το πλαστικό περνάμε την ορειχάλκινη βούρτσα πέρα δώθε στο σημείο. Αν είναι πλαστικό θα φύγει.

Αν δεν είναι πλαστικό και είναι μια θαμπάδα του χρωμίου τότε λειαίνουμε την κάννη με αλοιφή λείανσης. Η αλοιφή Glanol προσφέρεται σε διάφορες βαθμίδες, η πιο φίνα είναι αρκετά καλή για αυτή τη δουλειά.

Βάζουλε λίγη αλοιφή σε ένα πανάκι, το τυλίγουμε πάνω στην ορειχάλκινη βούρτσα και περνάμε το επίμαχο σημείο αρκετές φορές πέρα δώθε. Η αλοιφή είναι τόσο φίνα που δεν μπορεί να κάνει ζημιά στην κάννη, συνεπώς του δίνουμε και καταλαβαίνει!

Μετά την αλοιφή περνάμε στεγνά πανάκια πάνω στη βούρτσα και καθαρίζουμε το λειαντικό υλικό. Αυτή η διαδικασία λειαίνει την επιφάνεια του μετάλλου, χρωμιωμένου ή αχρωμιωτου και έτσι θα φύγει η θαμπάδα.

Αν θέλουμε μπορούμε να λειάνουμε με τον ίδιο τρόπο όλο το μήκος της κάννης. Προσωπικά τό κάνω σε όλα μου τα όπλα και παρατηρώ ότι η λείανση τα καθιστά πιο εύκολα στο καθάρισμα, καθώς τα κατάλοπα φεύγουν εύκολα, και επίσης παρατηρώ (εντελώς υποκειμενικά και χωρίς να έχω καμία επιστημονικά βάσιμη απόδειξη) ότι μειώνεται το αισθητό κλώτσημα.

ΜΟΝΟΒΟΛΑ ΣΕ SPAS

Καληδπερα Κε Νικήτα .
Είμαι κάτοχος ενός Franchi spas 15 ,μεταξύ άλλων, και θα ήθελα να ρωτήσω ως προς τη χρήση μονοβόλων.
Έχω το italian svarogue καλούπι και φτιάχνω βολίδες αρκετό καιρό για τα μόνοβόλα μου και βρήκα ένα καλούπι για μόνοβόλα με διάμετρο 18,4 αναφέρει.
Θα μπορέσω να το χρησιμοποιήσω στο όπλο μου ????
Δεν γνωρίζω καθόλου την διάμετρο του αυλού του spas 15.
Ευχαριστώ πολύ .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θα βρείτε τον αυλό σφραγισμένο με τη μρφή πχ 18.4 δίπλα στις σφραγίδες δοκιμής στην κάννη, δίπλα δηλαδή από την σφραγίδα PSF και άλλες.

Τα περισσότερα ιταλικά αυτογεμή έχουν αυλό 18,4 και έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα μονόβολα σας.

Εφόσον τα μονόβολα είναι μολυβένια και δεν έχουν πυρήνα από άλλο πιο σκληρό μέταλλον δεν έχουν πρόβλημα να ριχτούν σε μια ελάχιστα πιο στενή κάννη, πχ μονόβολο 18,4 σε αυλό 18,3 καθώς το μολύβι είναι αρκετά ελαστικό ώστε να περάσει από τον κώνο προσαρμογής στον στενότερο αυλό.

ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΚΩΝΟΥ ΚΑΙ ΤΣΟΚΑΡΙΣΜΑ

Γεια σας κύριε Νικήτα …έχω στη κατοχή μου μια benelli comfort και πρόσφατα αγόρασα μια κάνη 66 εκατοστά crio με επιμήκυμενο κώνο…την κάνη την δούλεψα σε κυνήγι μπεκατσας και παρατήρησα πως με το 4* τσοκ έχω μια τουφεκιά στο πίνακα που θα ορκιζομουν πως είναι 3* …φοβερή κατανομή χωρίς καθόλου καινά δεν περνάει από μέσα ούτε σπίνος…στα 30 μέτρα είχα «σφηχτη» τουφέκια για 4* τσοκ…έβαλα το 3* και ξαναεριξα και η τουφέκια ήταν πολύ σφηχτη…έριξα με 33 γραμμάρια σκαγια νούμερο 9! Υπάρχει περίπτωση λόγω επιμήκυνσης κώνου τα εργοστασιακά τσοκ να «στενεψαν» ? Και επίσης ήθελα να ρωτήσω ισχύει πως για να έχω τα αποτελέσματα που υπόσχεται ο κώνος πρέπει να ρίχνω φυσίγγια από 32 γραμμάρια και πάνω ? Με 28 γραμμάρια στη τσιχλα πχ θα έχω καλά αποτελέσματα? Ευχαριστώ !με εκτίμηση Ηλίας από Σαλαμίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Λέγεται ότι η επιμήκυνση του κώνου μειώνει το ποσοστό σκαγίων που υφίστανται παραμόρφωση από το πέρασμα από τη θαλάμη στον αυλό, και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μια πιο πυκνή τουφεκιά. Τα παραμορφωμένα σκάγια χάνουν την σφαιρικότητα τους και εξωκλίνουν της πορείας τους, με τον μακρύ κώνο αυτό το φαινόμενο μειώνεται.

Τα παραπάνω θετικά φαινόμενα ισχύουν σε όλες τις γομώσεις, και όχι μόνο στις βαριές. Με τα 28 γραμμάρια στη τσίχλα θα έχετε τα ίδια φαινόμενα της αυξημένες συγκέντρωσης.