ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΥΝΗΓΩΝ

Η λέξη στα αγγλικά είναι microbiome. Σχεδόν καθημερινά αναφέρεται μια καινούργια επιστημονική έρευνα για τον ρόλο του microbiome στην ανθρώπινη υγεία.

Η μετάφραση του microbiome είναι εντερική χλωρίδα, αλλά μάλλον θα δούμε κάποια άλλη λέξη να φιγουράρει στα ΜΜΕ. Κάτι πιο σύντομο και πιο πιασάρικο καθώς η έρευνα για τον ρόλο της χλωρίδας δείχνει την πολύπλευρη της επίδραση. Πρόσφατα μια έρευνα ανέφερε ότι τα μικρόβια του εντέρου παράγουν ουσίες που επιδρούν στην κατάθλιψη. Μερικοί επιστήμονες έχουν εκφράσει την άποψη ότι η εντερική χλωρίδα, αποτελούμενη από δισεκατομμύρια μικρόβια σε συμβιωτική σχέση με τον άνθρωπο ξενιστή, θα πρέπει να θεωρείται ξεχωριστό όργανο.

Σε αυτό το επιστημονικό σκηνικό όπου η εντερική μας χλωρίδα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη επιστημονική αξία, έρχεται μια έρευνα που αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές μεταξύ της χλωρίδας γεωργών και κυνηγών. Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου Στάνφορντ, δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PLOS Biology και εστιάστηκε σε τέσσερις κοινότητες του Νεπάλ, μια σταθερή καλλιεργητικη, μια κοινότητα κυνηγών-τροφοσυλλεκτών και δύο κοινότητες νομάδων.

Η ερευνητές βρήκαν ότι η εντερική χλωρίδα των ατόμων της κάθε κοινότητα διαφέρει ανάλογα με την δίαιτα της.

“Η έρευνα μας δείχνει ότι η ανθρώπινη εντερική χλωρίδα άλλαξε σταδιακά καθώς άλλαξε ο τρόπος ζωής του ανθρώπου, και επίσης δείχνει πως αυτή η αλλαγή μπορεί νε επέλθει στη διάρκεια μιας ανθρώπινης ζωής” είπε ο επικεφαλής της ομάδας Αασίς Τζά.

Μια αυθαίρετη σκέψη μπορεί να γίνει βάσει αυτών και άλλων μελετών. Αν η χλωρίδα έχει επίδραση σε όλο το σώμα καθώς και στην ψυχολογία του ανθρώπου, και αν υπάρχει διαφορά στην πανίδα θηρευτών και καλλιεργητών, τότε ίσως, λέμε ίσως, να υπάρχει βιολογικό υπόβαθρο στην διαφορετική συμπεριφορά της κάθε ομάδας.

Και για όσους βιάζονται να αποδώσουν επιθετικότητα στους κυνηγούς, να τονίσουμε ότι άλλες μελέτες, αρχαιολογικές αυτή τη φορά, δείχνουν ότι ο πόλεμος, η δουλεία, η δουλοπαροικία, ήταν άγνωστα πράγματα στην κυνηγετική εποχή. Αυτα ήλθαν πακέτο με την γεωργία και αφού πάψαμε το κυνήγι. Και γεννάται η απορία αν αυτή η συμπεριφορά έχει βιολογικο υπόβαθρο στο….. υπογάστριο των καλλιεργητών.

Ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς!