ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 367

ΠΑΛΙΟ ΔΙΚΑΝΝΟ

Καλησπέρα κύριε Κυπριδήμο. Έχω στην κατοχή μου το 16άρι δίκανο που φαίνεται στις φωτογραφίες το οποίο κληρονόμησα από τον παππού μου.Πριν μια δεκαετία το όπλο είχε δωθεί για συντήρηση σε οπλουργο μιας και ήταν αρκετά οξυδωμενο και γενικά ταλαιπωρημένο.Βεβαια θεωρώ ότι η ολική μαύρη βαφή αλλοίωσε αρκετά την εικόνα του όπλου καθώς αρχικά η βάση και οι φωτιές δεν ήταν μαύρα.Οι μόνες σφραγίδες που φαίνονται είναι αυτές οι δύο στη βάση και στις Κάννες αντίστοιχα. Καμία άλλη επιγραφή. Οι κάννες εσωτερικά δεν είναι σε καλή κατάσταση και το όπλο έχει κούνημα.Θα ήθελα σας παρακαλώ να με πληροφορησετε εάν γνωρίζετε για τη μάρκα και προέλευση του όπλου. Αντιλαμβανομαι ότι δεν έχει μεγάλη χρηματική αξία αλλά έχει υψηλή συναισθηματική αξία για μένα. Για το λόγο αυτό σκοπεύω να το δώσω σε αξιόλογο οπλουργο για ολική επισκευή. Πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει λειτουργικά αξιόπιστο και ασφαλές? Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

Με τιμή
Γιώργος Παππάς

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρώτη και επείγουσα παρατήρηση: ΤΟ ΟΠΛΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ!!!!

Είναι παλιό βελγικό δίκαννο μαύρης πυρίτιδας, με λεπτή βάση χωρίς επίπεδα και  κάννες, επίσης χωρίς επίπεδα. Κατασκευάστηκε για χρήση με μαύρη πυρίτιδα, άρα δεν είναι ασφαλές με άκαπνή, και δεν θα ήταν ασφαλές ακόμη και αν ήταν καινούργιο του κουτιού!

Οι κάννες δεν έχουν τα γνωστά επίπεδα γύρω από τα κλειδιά, τα δε κλειδιά είναι μικρά και ταλαιπωρημένα με ίχνη κάποις κόλλησης στο μπροστινό κλειδί.

Το σχήμα της βάσης, με το κενό αντί για εσοχές κλειδιών, τα κυρτά τοιχώματα στα πλάγια, χωρίς ράδιο στην γωνία της βάσης του καθρέφτη, είναι όλα στοιχεία της πρώιμης βελγικής παραγωγής όπλων μαύρης πυρίτιδας.

Η λεπτή βάση κάτω από τις κάννες δεν θα αντέξει γομώσεις άκαπνης!!! Αυτό το όπλο δεν πρέπει να ρίξει.

Δεν θα κερδίσετε τίποτε προβαίνοντας σε ανακαίνιση. Καμία ανακαίνιση δεν μπορεί να το καταστήσει ασφαλές. Συνεπώς είναι καλύτερα να το αφήσετε όπως είναι και να το αντιμετωπίζετε σαν κειμήλιο ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΑΝ ΚΕΙΜΗΛΙΟ. Μην ρίξετε κανένα φυσίγγι με αυτό το όπλο!

ΠΛΑΓΙΑ ΚΛΙΣΗ ΣΕ VINCI

Κυριε νικητα για σας, θα ηθελα να μαθω εαν υπαρχει η δυνατοτητα αλλαγης του cast σε benelli vinci. οι φλαντζες που παρεχονται ειναι οι DX A B C Z που αν δεν κανω λαθος ρυθμιζουν το drop ευχαριστω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα κολλάρα της Vinci ήδη παρέχουν ένα βαθμό πλάγιας κλίσης, cast off. Από ότι λέει η Benelli ο βαθμός της πλάγιας κλίσης είναι ίδιος σε όλα τα κολλάρα. Αν κατάλαβα καλά τις οδηγίες της εταιρείας το ίδιο cast off δίνει κάθε κολλάρο και δεν υπάρχουν εταιρικά κολλάρα που μπορούν να μεταβάλουν την πλάγια κλίση. Τα κολλάρα αυτά βέβαια αυξάνουν την κάθετη κλίση διατηρώντας το ίδιο cast off.

Αν είναι αναγκαία πρόσθετη πλάγια μετατόπιση τότε ίσως κάποιος εφευρετικός οπλουργός να μπορεί να φτιάξει κολλάρα που την προσφέρουν κατά παραγγελία.

ARMI GALESI BRESCIA KAI FUSIL ROBUST BREVETE 234

Καλησπέρα κύριε Κυπρίδημε. Πριν μερικά χρόνια ήρθαν στην κατοχή μου δυο διαφορετικά πλαγιόκανα, ένα από τον παππού μου και ένα από τον πεθερό μου. Είναι: 1)Armi Galesi Brescia και 2)Fusil Robust Brevete 234.
Επειδή δεν είμαι πολύ καλός γνώστης του αντικειμένου θα ήθελα να μου πείτε δυο λόγια για το κάθε όπλο και την τιμή του καθενός κατά προσέγγιση. Και τα δυο είναι σε πολύ καλή κατάσταση χωρίς σκουριές ή σπασίματα. Το Brescia, εν τω μεταξύ, δεν έχει ρείξει πάνω από 100-150 φυσίγγια.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ιταλική εταιρεια Armi Galesi ήταν πγνωστή για τα πιστόλια της, ενώ το όνομα Galesi είναι από τα μεγάλα ονόματα της ιταλικής οπλοβιομηχανίας, καθώς ένας από τους Galesi ίδρυσε την γνωστή εταιρεία Fabarm. Χωρίς φωτογραφίες του συγκεκριμένου όπλου δεν βγαίνει συμπέρασμα για την ποιότητα του και την αξία του.

Το Robust 234 είναι μοντέλο του γνωστού γαλλικού Robust. Το μοντέλο 234 ήταν στη μέση περίπου των βαθμίδων ποιότητας που άρχιζαν από το βασικό μοντέλο 222 και έφταναν στο ολοσκάλιστο 254. Υπολογίστε την αξία του γύρω στα 1500 Ευρώ.

ΠΡΟΦΙΛ ΣΟΥΠΕΡ ΠΟΖΕ

Κύριε κυπρίδημε, συγχαρητήρια κατ αρχάς για τίς συμβουλές σας και για τα πολλά επίκαιρα και ενδιαφέροντα θέματα που θίγετε, θα ήθελα να σας ερωτήσω εάν τα σουπερποζέ υψηλού προφίλ έχουν το πλεονέκτημα της καθετοποίησης των καννών λόγω χαμηλού κέντρου βάρους, ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το κέντρο βάρους στα σουπερποζέ χαμηλού προφίλ συγκεντρώνεται στη βάση και λόγω του πιο συμπαγούς σχήματος τείνουν να έχουν και πιο συγκεντρωμένο βάρος. Σε αυτό υπάρχουν εξαιρέσεις, καθώς δύο τουλάχιστον μάρκες ψηλού προφίλ, τα Merkel και τα Browning B25, είναι ανάμεσα στα πιο καλοζυγισμένα σουπερποζέ που έχουν ποτέ φτιαχτεί.

ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ ΚΟΝΤΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΙΑΣ

Κύριε Νικήτα καλημέρα.
Έχω μια beretta a300 outlander αναβαθμισμενη με κώνο πορτινγκ κλπ θέλω να αναβαθμίσω τα ξύλα της με λινελαιο άλλα θέλω να είναι και σαν έπιπλο. Αν και πιάνουν τα χέρια μου δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ έχεις να μου προτείνεις κάποιον; τα ξύλα είναι σε άριστη κατάσταση αλλά δεν μου αρέσει η μουνταδα που έχει το ξύλο.
Σε ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είχαμε φτιάξει ένα βίντεο με την Χρήστο Χατζιώτη για την γρήγορη αναβάθμιση καινούργιου κοντακιού με λινέλαιο. Πρόκειται για σύντομη δουλειά που δεν απαιτεί αφαίρεση του υπάρχοντος φινιρίσματος. Το βίντεο αυτο πωλείται στο Gun and Knife Classics. Την ίδια διαδικασία θα βρείτε, στα αγγλικά όμως, στο βιβλίο μου Linseed Oil Finish στην Amazon.

Αν όμως επιθυμείτε συνολικά νέο φινίρισμα, τότε για λινέλαιο η πιο καλή πηγή είναι το οπλουργείο Ηφαιστος, τηλ. 210 6445581.

ΚΑΤΣΑΒΙΔΙΑ ΓΙΑ ΟΠΛΑ

για σου κ.Νικητα, μηπως ξερεις αν υπαρχουν μητες για κατσαβιδια στην Αμερικη και ειδικα ποια
μαρκα να ζητησω?

Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παλιά όταν δεν υπήρχαν κατσαβίδια με εναλλάξιμες μύτες, αγοράζαμε ειδικά κατσαβίδια από οίκους όπως οι Brownells. Τώρα με τα νέα κατσαβίδια το μόνο που χρειάζεται είναι να τροχιστεί η μύτη ώστε να ταιριάζει απόλυτα στην σχισμή της βίδας. Αρκεί οι μύτες των κατσαβιδιών να είναι από καλό ατσάλι και όχι μαλακό σίδερο που στραβώνει μόλις δεχτεί πίεση. Καλά κατσαβίδια είναι ως συνήθως αυτά που κατασκευάζονται σε χώρες με σοβαρή βιομηχανική παράδοση, δηλαδή Γερμανία, ΗΠΑ, Σουηδία και άλλες. Τέτοιες καλές μύτες έχουν τα σοβαρά καταστήματα βιομηχανικών ειδών στην Ελλάδα.

ΠΕΡΙ Β525

Αγαπητέ Νικήτα. Θα ήθελα να ενημερώσω τον συνάδελφο κυνηγό κ.Κυρατζίδη, ο οποίος στις ερωτήσεις απαντήσεις 366 στις 2/2/19, ρωτάει για αλλαγές στο B525. Στις αρχές της κυκλοφορίας του διέθετε κάνες 18,4mm και τσοκ inventor μήκους 5cm. Μετέπειτα οι κάνες του διευρύνθηκαν στα 18,7mm (back bore) και τα τσοκ του μεγάλωσαν στα 7 cm και πλέον ονομάζονται invector plus. Το πρώτο μου B525 ήταν με 66cm κάνες και ήταν πιο βαριές απ’ του νέου μου B525 που διαθέτει κάνες 71cm. Ο ένας λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι διότι στο νέο version οι πλαϊνές ρίγες λείπουν απ’ το τμήμα των κανών που καλύπτει η πάπια. Επίσης τώρα τελευταία έχουν αντικαταστήσει το κοίλο βακελιτένιο πέλμα με ένα ίσιο απορροφητικό. Το όνομά του πλέον είναι B525 Game One. Πάντως οι αλλαγές δεν έγιναν όλες μαζί. Στο δικό μου, μοντέλο 2013, ακόμη δεν είχαν αλλάξει το πέλμα, είχαν αλλάξει μόνο τις κάνες και το όνομα.

ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΠΑΒΛΟΦ!

Κύριε Κυπρίδημε επείγον. Κάνουμε προσπαθειες να ξεπεράσουμε το πρόβλημα πού μας συνέβη με αυτά πού διαβάσαμε σέ εντυπο τού χώρου μας. Οπλα αξίας 200.000, 300.000, 500.000 και βάλε !!! Με τόσα λεφτα πρέπει να σκοτώνουν μόνα τους . Τί τήν θέλουν τήν σκανδάλη ;; Καί όμως , 285 ημέρες επταώρου εργασίας γιά την κατασκευή μηχανισμού σκανδάλης σέ σουπερποζε της Peter Hofer ! 285 ημερες εργασίας από εμπειρους τεχνίτες;;; Ετσι που μας τα λένε μόνο γιά σκανδάλη, τότε τό όπλο ολόκληρο θα το
παραγγελνει στό εργοστάσιο στόν πατερα θα πεθαίνει ο πατερας καί ειναι ζήτημα αν θα το εχει τελειώσει ο γυιός. Βρέ τί ειναι αυτοί ;;; Ολες τίς μα’ι’μούδες της ζούγλας να ξεψυρίζαν γρηγορότερα θα τέλειωναν . Να τα γύρναγαν καθε σαάντα μερες από εκκλησία σε εκκλησία γιά διάβασμα θα τέλειωναν και θα μυριζαν και λιβανι γιά πάντα. Αλλοι υποπτεύοντε , γιά Βουντού στην Α’ι’τη . Τα πάνε εκεί αλλά λόγω πνευματικής εργασίας και διατυπώσεων καθυστερούν οί παραδόσεις. Με το πού
διαβάσαμε οτι κάνουν 500.000 ευρω καί βάλε πάθαμε μιά σιελόρροια ανευ προηγουμένου. Ακατασχετη. Και δεν εχουμε και τόν Παυλώφ να μας την σταματήσει. Φαντάζεστε πόσο θα είχε προοδεύσει η ψυχιατρική αν αντι να δείχνει ο Παυλώφ κόκαλα μπροστα στούς σκύλους να κούναγε μπροστά στούς δυστυχείς χαχόλους ενα Peter Hofer ;; Τι ασφαλή συμπεράσματα θα ειχαν εξαχθεί γιά τήν ανθρώπινη λιγούρα;;; Κύριε Κυπρίδημε εσπευσμένα ζητούμε την συμβουλή σας γιατί από τα φτωχά μονόκανα να πηγαίνουμε
σε αυτά τών 500.000 ευρώ ,προβλέπω ότι δέν θα αργήσουμε καί εμείς να τήν ψωνίσουμε. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αναγνώστες εξοικοιωμένοι με το πνεύμα της γραφής μου έχουν διακρίνει μιαν ειρωνική διάθεση για το «ακριβό» λειόκαννο, το οποίο διαχωρίζεται από το καλό.

Τιμές των δεκάδων χιλιάδων, ενίοτε εκατοντάδων χιλιάδων, Ευρώ δείχνουν ότι το λειόκαννο αυτής της κατηγορίας είναι έξοχο κυνηγετικό μέσο όταν το θήραμα είναι το πορτοφόλι του πελάτη. Εχοντας δε υπόψη ότι αυτού του «διαμετρήματος» πελάτες είναι οι ίδιοι που ξοδεύουν εκατομμύρια το χρόνο για συντήρηση, δεν μιλάμε για αγορά που κοστίζει άπειρα περισσότερα, σκαφών που δεν χρησιμοποιούν, πολυτελών σπιτιών που δεν κατοικούν και άλλων τινών, τότε γίνεται κατανοητή η φάμπρικα. Από μιαν άποψη δεν είναι κακό να υπάρχουν τέτοια βαλάντια που, επιμένοντας στην απόκτηση ειδών υπερπολυτελείας, εργοδοτούν χιλιάδες τεχνίτες.

Από την άλλη, υπάρχει η αποδοχή της άποψης ότι επειδή κόστισε τόσο είναι και καλό.

Στο λειόκαννο το καλό κρίνεται στον πίνακα και στο σκοπευτήριο. Ακόμα δεν έχω δει ακριβό που βγάζει τουφεκιές που διακρίνονται ως τόσο καλές που να κάνουν τον παρατηρητή να αναφωνεί: «αυτή είναι τουφεκιά από Χ ακριβό χειροποίητο». Οσο για την αντοχή σε σκοπευτική δοκιμασία, δείτε ποια όπλα συνόδευσαν νικητές σε Ολυμπιακά και διεθνή πρωταθλήματα και θα διαπιστώσετε την παντελή απουσία όλων των μεγάλων ονομάτων.

Και μια τελευταία παρατήρηση, που έχει δημοσιευθεί σε παλαιότερο άρθρο. Στην «Χρυσή Εποχή» των ακριβών όπλων, από το 1880 έως το 1915, τα ακριβά δεν ήταν ακριβά. Ενα κορυφαίο δίκαννο κόστιζε το ένα τέταρτο του ετήσιου μισθού Αγγλου αξιωματικού. Σήμερα η αναλογία έχει αντιστραφει και το ίδιο όπλο, φτιαγμένο με οικονομικότερα μέσα, κοστίζει έξη φορές τον ετήσιο μισθό του ίδιου βαθμού αξιωματικού. Αυτά επιβάλλει η εκμετάλλευση ενός πολύτιμου Brand Name.

Η άλλη όψη είναι ότι η μανία με τα ακριβά ανοίγει ευκαιρίες (για τους σκεπτόμενους) σε όπλα καλά που δεν πιάνονται από τα ραντάρ των κροίσων. Παράδειγμα χαρακτηριστικό οι τιμές των Β25 στις ΗΠΑ. Επειδή τα Β25 σνομπάρονται από τους «γνώστες» συχνά πωλούνται κάτω από 1000 δολλάρια.