ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ

 

Σύμφωνα με τα χθεσινά δελτία ειδήσεων κλέφτες που μπήκαν σε σπίτι αστυνομικών αφαίρεσαν πακτωμένο χρηματοκιβώτιο που περιείχε δύο υπηρεσιακά πιστόλια, επτά γεμιστήρες και χρήματα.

Εγινε δικογραφία εναντίον των νόμιμων κατόχων των πιστολιών και αφέθηκαν ελεύθεροι, λενε τα δελτία.

Που σημαίνει ότι θα πάνε σε δικάσιμο, θα πληρώσουν έξοδα δικηγόρου, για να αποδείξουν τι ακριβώς; Οτι έλαβαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα φύλαξης των πιστολιών τους. Γιατί αυτό δεν μπορεί να εξεταστεί πριν συνταχθεί εναντίον τους δικογραφία και υποβληθούν σε αχρείαστα έξοδα; Αλλωστε είναι υποχρέωση του κατήγορου να αποδείξει την αμελή ή πλημμελή φύλαξη και όχι του κατηγορούμενου να αποδείξει το οτιδήποτε.

Θα πρυτανεύσει η κοινή λογική σε πριπτώσεις διάρρηξης μας έλεγε ο υποστράτηγος Δελλής στις διαβουλεύσεις όταν προετοιμαζόταν ο νόμος 2168/1993 περί όπλων. Και σε αυτή την δήλωση περί κοινής λογικής συμφωνούσε το τότε προεδρείο της ΠΕΒΕΚΕ. Η κοινή λογική όπως φαίνεται είναι η αυτόματη δίωξη των θυμάτων διάρρηξης. Αυτόματη αφού το μόνο αποδεικτικό στοιχείο είναι η διάρρηξη καθ’αυτή και όχι η επάρκεια ή μη των μέτρων φύλαξης.

Το θέμα αγγίζει όλους τους πολίτες νόμιμους κατόχους όπλων. Οταν η δίωξη γίνεται αυτόματα, άσχετα με το αν ο κατηγορούμενος εφάρμοσε τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας, τότε έχουμε ένα νομικό παράδοξο: η πολιτεία, δια μέσου των διωκτικών αρχών, ουσιαστικά επιβάλλει ένα κριτήριο ασφαλούς φύλαξης που είναι ακατόρθωτο. Πρόκειται για κριτήριο που η ίδια η πολιτεία δεν μπορεί να εφαρμόσει σε δικές της εγκαταστάσεις, λόγου χάριν στρατώνες, αστυνομικά τμήματα και λιμεναρχεία.

Για να λυθεί το παράδοξο και να αποφεχθούν άδικα έξοδα και ταλαιπωρία, κυριολεκτικά άδικα, ας απαιτήσει η ΠΕΒΕΚΕ να δωθούν ΕΓΓΡΑΦΩΣ οι οδηγίες εγκατάστασης και προδιαγραφές ερμαρίων ασφαλείας που θεωρεί η πολιτεία επαρκή μέτρα φύλαξης. Δηλαδή να γίνει αυτό που ζητήθηκε το 1992 στις διαβουλεύσεις και όλοι το απέφυγαν διακωμωδώντας την επιμονή του ενός για αντιγραφή όσων ισχύουν σε άλλες πολιτισμένες χώρες. Διότι η αυτόματη εξ αντανακλαστικών δίωξη πολιτών που έκαναν όσα τους ζητήθηκαν δεν είναι δείγμα γραφής πολιτισμένης χώρας.