ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 372

AFTER MARKET ΤΣΟΚΑΚΙΑ

Γειά σας.Βρήκα ενα δίκανο μπερέττα σε ενα μαγαζί.Το όπλο ήταν με σταθερά chokes και το έκανε ενας οπλουργός με εναλλασόμενα τσοκάκια.Θα ήθελα την γνώμη σας για μια τέτοια αγορα.Η δουλειά μου φάνηκε πολύ καλή αλλά θα ήθελα και τη δική σας γνώμη αν ήταν καλύτερη η αγορά άλλου όπλου που δεν έχει επεμβάσεις.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εφόσον η δουλειά έγινε σωστά και τα τσοκάκια είναι ομόκεντρα με την κάννη και βιδώνουν-ξεβιδώνουν σωστά, τότε η εγκατάσταση τους αυξάνει την χρηστικότητα και την αξία του όπλου.

Σε λειόκαννα όπου η βλητική απόδοση και η εφαρμογή στο σώμα του κατόχου είναι κυρίαρχα στοιχεία, είναι απόλυτα θεμιτές επεμβάσεις στα τσοκ και στο κοντάκι, εφόσον γίνονται σωστά.

BENELLI M1 SUPER 90

Καλησπέρα κύριε Νικήτα και συγχαρητήρια για το έργο και την βοήθεια σας . Αυτό το διάστημα τρέχει μια προσφορά που έχει βγάλει η benelli για την m1 super 90 στα 790 ευρώ. Το όπλο το είδα από κοντά σε κατάστημα μπορώ να πω από αυτά που μου άρεσαν ήταν η γραμμή του όπλου και τα έξτρα που έχει (τσοκ-φλαντσες κλίσεων) αυτό που δεν μου άρεσε βαφή κάνης και πλαστικά (κοντακι-παπια). πολύ λένε πως δεν μοιάζει καθόλου με την παλιά.θα ήθελα καί την γνώμη σας αν γνωρίζετε για το συγκεκριμένο όπλο και αν ναι αν αξίζει μια τέτοια αγορά.ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Benelli, όπως και άλλες μεγάλες εταιρείες, εφαρμόζει την συστημική παραγωγή, όπου κοινά εξαρτήματα υπάρχουν σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων. Μηχανικά το λιτό μοντέλο είναι όμοιο με τα πιο λουσάτα. Οι διαφορές είναι επιδερμικές και αφορούν κυρίως την εξωτερική εμφάνιση.

Το πλαστικό κοντάκι και η ματ βαφή είναι τα μέσα που εφάρμοσε οι κατασκευαστής για να μειώσει το κόστος. Δεν επηρεάζουν λειτουργικά το όπλο. Ο μηχανισμός παραμένει όμοιος. Εν κατακλείδι είναι μια συμφέρουσα αγορά.

ΤΣΟΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΣΟΚΑΡΙΣΜΑ

Κύριε Νικήτα μόλις πρόσθεσα στη συλλογή μου τη benelli sl80 pasion με 71cm κάνη και επιλεγμένα ξύλα ανάμεσα σε 10 όπλα pasion.
Το όπλο είναι πολύ καλά φινιρισμενο και στα μεταλλικά σημεία και στα ξύλα.
Το βάρος σε ηλεκτρονική ζυγαριά με την 71 κάνη είναι 3124.
Το ερώτημα μου είναι στα τσοκ του όπλου τα οποία είναι εσωτερικά 70 χιλιοστών αλλά οι συσφιξεις δεν είναι οι πραγματικές. Αν θεωρήσουμε τον αναγραφόμενο αυλό στην κάνη σωστό που είναι το 18.4 τότε τα τσοκ μετρημένα με ηλεκτρονικό παχυμετρο έχουν ως εξής :
5. 18.53 σύσφιξη – 0.13 καμπάνα
4. 18.28 σύσφιξη 0.12 skeet
3. 18.03 σύσφιξη 0.37 LM
2. 17.91 σύσφιξη 0.49 3 άστρα
1. 17.62 σύσφιξη 0.78 2 άστρα
Η μεγάλη διαφορά είναι στο 3 και το 2 γιατί με το 2 μπορούμε να ρίξουμε και ατσάλινα στο βάλτο και το 3 μπορεί να παίξει και στα κοντινά.
Βέβαια θα κάνω μέτρηση τον αυλό σε οπλουργο για ποιο ξεκάθαρη μέτρηση.
Γιατί τα κάνουν αυτό οι εταιρείες; οκ μια διαφορά λογικό είναι να υπάρχει όπως συμβαίνει και στον αυλό αλλά τα 2 άστρα να είναι 0.49 σύσφιξη είναι τεράστια διαφορά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το θέμα προκύπτει από τότε που πήγαμε στα ονομαστικά τσοκ που κρίνονται και ονομάζονται βάσει μετρήσεων, αντί για την παλιά τακτική που βασιζόταν στην καταμέτρηση σκαγίων στον πίνακα.

Η αλλαγή όμως έγινε και πρέπει να την υποστούμε. Οι διάμετροι που παραθέτετε δίνουν πάνω κάτω τα σωστά τσοκαρίσμα, δηλαδή, το 2, με 0,49 είναι σχεδόν μισό χιλιοστό πο σφιχτό από τον αυλό και ονομάζεται μισό τσοκ ή 3 άστρα. Το 0,78 είναι κοντά στα 3/4 του χιλιοστού και είναι δύο άστρα.

Το γιατί δεν είναι επακριβώς όπως λένε τα βιβλία οφείλεται το γεγονός ότι τα τσοκάκια μάλλον κατασκευάζονται εξωτερικά. Οι κάννες σφυρηλατούνται μεν όλες από τα ίδια μηχανήματα αλλά πάντα υπάρχουν μικροδιαφορές στον αυλό και στην Τράπεζα Δοκιμών σφραγίζονται με την καλίμπρα που δέχτηκαν αμέσως μετά τη δοκιμή. Οι διαστάσεις αυλού για το διαμέτρημα 12 είναι από 18,2 έως 18,9 χιλιοστά. Σε αυτούς τους αυλούς ταιριάζουν τα τσοκάκια που έρχονται από τον προμηθευτή και το αποτέλεσμα είναι ότι τα πραγματικά μετρήσιμα τσοκαρίσματα είναι λίγο έξω από τα ονομαστικά.

Για τα ατσάλινα σκάγια το θέμα αγγίζει την ασφάλεια μας και την ακεραιότητα του όπλου και οι πιο σίγουρες συμβουλές έρχονται από Αμερική όπου έχουν την μεγαλύτερη πείρα με τα ατσάλινα. Οι Αμερικάνοι συστήνουν μισό τσοκ για τα ατσάλινα σκάγια. Οτιδήποτε πιο σφιχτό βάζει σε κίνδυνο την κάννη.

ΠΟΙΟ ROBUST

Κ. Κυπρίδημε γεια,

Έχω ένα robust 222 1200 bar αυλούς 18.40 και ένα 221 900 bar αυλούς 18.40 ( λίγη χρήση , σχολαστική συντήρηση , άριστη κατάσταση ) χρησιμοποιώ συνήθως φυσίγγια 28-32 gr , ενίοτε χρησιμοποιώ και B&P 34gr η DORKAS R12 34 gr , είναι επιτρεπτό ? Το 221 με βολεύει στην πέρδικα , τα LABRO FELTRO μπορεί να τα ρίχνει?

Ευχαριστώ

Δ.Τ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το Robust με τη δοκιμή στα 900 bar δεν έχει πρόβλημα με τη γόμωση των 34 γραμμαρίων αλλά και των 36 γραμμαρίων αν αυτές οι γομώσεις αναπτύσσουν λιγότερες από 740 πιέσεις. Σύμφωνα με τους κανοισμούς της CIP τα κανονικά, μη μάγκνουμ φυσίγγια, δεν πρέπει να υπερβαίνουν αυτό το όριο. Για απόλυτη σιγουριά μπορείτε να ρωτήσετε τους κατασκευαστές να σας δηλώσουν πόσες πιέσεις έχουν καταγράψει στις δοκιμές των φυσιγγίων τους.