ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ 3D

Πριν καιρό είχε γραφτεί στην Οπλογνωσία η περίπτωση κατασκευής εξαρτημάτων με την χρήση σύγχρονων μηχανών σάρωσης και κατεργασίας. Αυτό υλοποίηθηκε από έναν Αμερικανο΄συνάδελφο κυνηγό στην αντιγραφή και κατασκευή ενός κόκορα δίκαννου.

Καθώς έλειπε ο ένας κόκορας ο συνάδελφος σάρωσε τον εναπομείναντα κόκορα σε μηχανή τρισδιάστατης σάρωσης. Μετά, στο σχεδιαστικό πρόγραμμα, “φλίπαρε” το σχέδιο και από αριστερό, έκανε τον κόκορα δεξιό. Κωλοτούμπα, αλλά μηχανουργική!

Αρχή της δουλειάς στη φρέζα. Φωτο Bouldersmith.

Στη συνέχεια το σχέδιο μετατράπηκε σε κωδικό G και πέρασε στην φρέζα CNC όπου και φτιάχτηκε ο νέος κόκορας.

Ο συνάδελφος, που αναρτά με το όνομα Bouldersmith, μου έδωσε την άδεια χρήσης των φωτογραφιών που συνοδεύουν την ανάρτηση. Δεν είναι επαγγελματίας οπλουργός, έχει όμως μεγάλη πείρα από εργαλειομηχανές.

Η δουλειά προχωρά και έχει σχεδόν ξεχοντριστεί το τρισδιάστατο σχήμα του κόκορα. Φωτο Bouldersmith.

Μια παρατήρηση εδώ, σχετικά με την δυνατότητα χρήσης αυτού του τρόπου κατασκευής σε άλλα τμήματα του κυνηγετικού όπλου. Ο κόκορας είναι, γεωμετρικά, πιο περίπλο σχήμα από άλλα, όπως πχ ένα μνομπλόκ καννών. Συνεπώς δεν υπάρχει πρόβλημα σχεδιαστικό στην εφαρμογή της μεθόδου. Φαίνεται υπάρχει άλλο απροσδιόριστο πρόβλημα. Ισως για αυτό η κατασκευή ενός νέου ζευγαριού καννών για ένα αγγλικό δίκαννο (στην Αγγλία) φτάνει τις 10 000 Ευρώ με την δικαιολογία ότι απαιτείται ακριβής αντιγραφή των διαστάσεων των παλιών καννών και άλλα παρόμοια. Αν η αντιγραφή μπορεί να γίνει με ακρίβεια μικρού τότε χάνεται τι κασέ της υψηλής οπλουργικής και ένα σημαντικό ποσοστό των 10 000.

Στην αρχική φωτογραφία η φρέζα CNC έχει σχηματίσει τον πλήρη κόκορα από το μασσίφ κομμάτι ατσαλιού.