ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 373

ΚΟΝΤΑΚΙ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΚΑΣΤ ΟΦ

Διαβάζω συχνά σε ερωτήσεις απαντήσεις σε διάφορα περιοδικά να λένε ως λύση σε αριστερόχειρες όπλα με μηδενική απόκλιση στο κοντάκι ,κυρίως Αμερικανικής προέλευσης ή στιλ.
Θα ήθελα να μάθω ποιό είναι αυτό το όπλο με το ίσιο κοντάκι.Μάρκα,μοντέλλο κλπ.
Οσα οπλα βρήκα.Browning,Winchester,Skb,Ruger.Ολα είχαν κλίση για δεξιο εωμίζοντες.
Ευχαριστώ απο Κύπρο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στην Κύπρο δεν επιτρέπεται η καραμπίνα, μόνο δίκαννα και μονόκαννα και έτσι δεν έχετε επαφή με καραμπίνες, ειδικά παλαιότερες, που έχουν ίσια κοντάκια. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί δίκαννο, σουπερποζέ ή πλαγιόκαννο χωρίς πλάγια κλίση.

Σήμερα είναι δυνατή η αλλαγή κλίσεων κοντακιού με τη μέθοδο της θέρμανσης του ξύλου και σταδιακής μετατόπισης. θα υπάρχει κάποιος οπλουργός στην Κύπρο που μπορεί να μετατρέψει ένα κοντάκι.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΧΕΙΛΟΥΣ ΚΑΝΝΗΣ

Καλησπερα σας… εχω μια benelli super nova super magnum επαναληπτικη.. την εστειλα για καποια επισκευη μεσω ταχυδρομειου και οταν την επεστρεψαν παρατηρησα οτι στην κανη στο τελος ( εκει που μπαινει το τσοκ) εχει λιγο το χειλος της χτυπηθει …το τσοκ βεβαια βιδωνει κανονικα με το χερι χωρις κανενα προβλημα.. αυτο επιδιωρθωνεται?>>> η δεν υπαρχει λογος να ανησυχω,.. απλως ειναι καινουργιο το οπλο και εχω στραβωσει ασχημα …

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα χείλη καννών με τσοκάκια είναι σχετικά λεπτά και τραυματίζονται εύκολα. Εφόσον χωρά το τσοκάκι παρά το στράβωμα αυτό δείχνει ότι δεν είναι σοβαρό και βέβαια δείχνει ότι είναι ασφαλές το όπλο σας.

Η επισκευή είναι εύκολη όταν ο μάστορας ξέρει πόσο εύκολη είναι και δεν καταφύγει σε σφυριά, πένσες και παρόμοια μέσα. Η επισκευή απαιτεί έναν ορειχάλκινο δίσκο στην διάμετρο του στομίου και πάχους αρκετού ώστε να χωρά αρκετά βαθιά, πχ 15 χιλιοστά. Στο δίσκο αυτό κόβεται το σημείο που αντιστοιχεί στο τραύμα. Ο δίσκος μπαίνει στο στόμιο με την εγκοπή στο τραύμα, και μετά γυρνά μισή στροφή ώστε να έλθει η ακέραια περίμετρος κάτω από το στράβωμα και να το ισιώσει. Χωρίς σφυριά, χωρίς φλόγες, χωρίς δράμα. Εχω επίσης δει επισκευή να γίνεται με κωνικό τσοκόμετρο, που μπήκε στην κάννη και περιστράφηκε φέρνοντας τα στραβά χείλη στην ευθεία. Δεν είναι η καλύτερη μέθος αλλά δούλεψε. Τα κωνικά εργαλεία θέλουν προσχή για να μην μπουν βαθιά στο στόμιο και το σκίσουν.

BENELLI SUPERSPORT

Κύριε Κυπριδημο καλησπέρα σας.
Πρόσφατα μετά από κάποιες συγκυρίες ήρθε στα χέρια μου όπως βλέπετε και από τον τίτλο ένα benelli supersport το οποίο είχε “βελτιωμένο” κώνο προσαρμογής στα 6,5cm δίχως να το γνωριζω.
Πάνω σε αυτό θα ήθελα την δικη σας θέση στο κατά πόσο είναι ασφαλές στη χρήση το όπλο αυτό και δευτερευόντως αν πρέπει να γίνει από κάποιον ειδικό έλεγχος και τι επιμερους λεπτομέρειες περιλαμβάνει η διαδικασία ελέγχου ?
Με εκτίμηση,Νάνος Δημητριος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η εμβάθυνση του κώνου είναι συχνή επέμβαση. Δεν επηρεάζει την ασφάλεια της κάννης εφόσον δεν θα αφαιρέσει μέταλλο από την κάννη σε σημείο που να την καθιστά αδύναμη. Στις καραμπίνες οι κάννες είναι αρκετά χοντρές και αυτό δεν συμβαίνει. Μι μέτρηςη πάχους τοιχωμάτων στο σημείο που η θαλάμη συναντά των κώνο προσαρμογής θα δείξει το πάχος και θα σας επιβεβαιώσει. Το ελάχιστο πάχος σε αυτό το σημείο είναι 2,5 χιλιοστά περίπου για μια κάννη κατασκευασμένη από σύγχρονα ατσάλια όπως η δική σας.

ΙΖ 27 ΕΚΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟΜΙΟ

Μετά από 50 χρόνια κυνηγός έρχομαι να ζητήσω τις πολύτιμες συμβουλές και απαντήσεις σας.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ:

Ένας φίλος έχει ένα Ρωσικό δίκανο (φωτό 5 σας στέλνω).Αρχικα ήταν 71,5 πόντους κάνη με σταθερά Τσόκ 1+3.Κοπηκαν οι κάνες και έγιναν 62,5 πόντους.Οταν τελείωσαν την εργασία φάνηκε το εξής παράδοξο.Η κάτω κάνη στην αριστερή πλευρά της είναι το μέταλλο ποιο λεπτο(2 φωτό με κύκλο).και οι δυο κάνες θα μείνουν κύλινδρος.ΕΡΩΤΗΣΗ:1)Υπάρχει πρόβλημα από άποψη ασφαλείας όταν θα ρίχνει;2)Ρίξαμε μόνο Βόλο+δράμια και πάνε 5-7 πόντους πάνω αριστερά στον στόχο.Μαλλον θέλει τροποποίηση το κοντάκι στα μέτρα του;;3)τι λέει ποιοτικά σαν δίκανο;Για βοήθεια σας μήπως δεν φαίνονται οι φωτό: Γράφει:65MPa-*70 και εντός παραλλήλου FKC.18.2F(1,0)-18.2M(0,5) Και από κάτω N(ανάποδο)Χ(με κάθετο)-27-10 MADE IN USSR.Ευχαριστω και ζήτω συγνώμη για τα πολλά ερωτήματα.Ακολουθουν φωτό.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το εκκεντρικό στόμιο είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε όπλα μεσαίας ποιότητας. Δεν είναι επικίνδυνο καθώς στο στόμιο οι πιέσεις έχουν πέσει σε σημείο που δεν επηρεάζουν την αντοχή του μετάλλου.

Αν οι βολές με όλα τα φυσίγγια τείνουν να πάνε πάνω αριστερά τότε θέλει γύρισμα το κοντάκι προς τα δεξιά και κάτω.

Το ΙΖ27 είναι δίκαννο που έχει δείξει την αξιοπιστία και την αντοχή του σε χέρια κυνηγών σε όλο τον πλανήτη. Ειναι βασισμένο στο σύστημα Browning και σωστά κατασκευασμένο.

WINCHESTER 6000

Καλησπέρα σας! Θα ήθελα κάποιες πληροφορίες για το συγκεκριμένο pose. Είναι το Winchester 6000 made in Japan. Το έχω βρει με ασημένια βάση σε εξαιρετική κατάσταση στα 1000. Αξίζει η αγορά; Τι θα πρέπει να ξέρω? Ευχαριστώ πολύ. Οι πληροφορίες θα με βοηθήσουν πολύ εφόσον δεν βρίσκω αρκετές πληροφορίες στο Ίντερνετ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το μοντέλο 6000 κατασκευαζόταν στην Ιαπωνία από την Κοντένσα. Εχει μηχανισμό όμοιο με το μεταγενέστερο μοντέλο 101 δηλαδή τύπου Browning με περαστό πίρο καννών και πυροδοτικό μηχανισμό στην πλάκα της σκανδάλης. Ποιοτικά είναι πάνω από το μέσο όρο. Στα 1000 Ευρώ είναι μια καλή αγορά αν η κατάσταση του είναι πραγματικά εξαιρετική όπως λέτε.

ΚΟΝΤΑΚΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Κύριε Νικήτα γεια σας. Πληροφορήθηκα πως στην έκθεση υπάρχει κάποιος κοντακας αλλα μένω επαρχία και δεν μπορούσα να έρθω. Αν μπορούσατε πείτε μας κάποιο τηλέφωνο, γιατί όπως ξέρετε είναι μεγάλο θέμα το κοντακι στην Ελλάδα. Ευχαριστώ γεια σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Επισκέφθηκα την έκθεση και παρέμεινα αρκετή ώρα αλλά δεν είδα κανένα περίπτερο με κοντάκια ή κάποιον κοντακά. Αυτό δεν σημαίνει ότι σίγουρα δεν υπήρχε. Ενα τηλεφώνημα στις εκδόσεις Α-Ω που διοργάνωσαν την έκθεση θα δείξει αν υπήρχε κοντακάς.