ΠΑΤΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΝΗ

Καλησπερα σας κ Νικητα!
Θα ηθελα την αποψη σας σχετικα με μια νεα remington v3 που αγορασα. Πως πρεπει να καθαριζω σωστα την καννη για να αποκτησει πατινα και να μην δημιουργηθει ζημια στην λειανση?
Μεχρι τωρα χρησιμοποιω break free και περναω την μαλλινη βουρτσα με πανι αρκετες φορες.Να παρω μια βουρτσα τυπου bisley; Ποιες βουρτσες να αποφυγω ωστε να μην «γδαρω» το εσωτερικο της καννης?
Να σαι γερός!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το καθάρισμα είναι απλή υπόθεση.

Πρώτο στάδιο είναι να «αγριέψουμε» τα κατάλοιπα που έχουν μείνει στην κάννη- πυρίτιδα, μολυβδώσεις και πλαστικό- ώστε να αυξηθει η επιφάνεια τους και να απορροφήσει το καθαριστικό λάδι. Αυτό γίνεται με την ορειχάλκινη βούρτσα.

Στη συνέχεια ψεκάζουμε λάδι στην κάννη, ή αν το λάδι μας δεν έχει ψεκαστικό στόμιο ρίχνουμε μερικές σταγόνες λάδι και το απλώνουμε σε όλη την κάννη με την ορειχάλκινη βούρτσα.

Αφήνουμε το λάδι να διεισδύσει στα κατάλοιπα για μερικά λεπά. Μετά τυλίγουμε πανάκια βαμβακερά ή χαρτί κουζίνας στη βούρτσα ώστε να εφαρμόζουν σφιχτά στην κάννη και τα περνάμε από τη θαλάμη προς το στόμιο. Αλλάζουμε πανάκι ή χαρτί και επαναλαμβάνουμε μέχρι τα χαρτιά να βγαίνουν καθαρά.

Η κάννη τώρα είναι καθαρή και το μέταλλο εκτεθειμένο στον αέρα. Για προστασία βάζουμε λίγες σταγόνες λάδι σε ένα πανάκι ή χαρτί και περνάμε την κάννη για προστασία.

Τα παραπάνω καθαρίζουν και προστατεύτουν την κάννη. Η πατίνα θα δημιουργηθεί με το καιρό. Αλλά, αν θέλουμε να επισπεύσουμε την πατίνα τότε υπάρχει η δυνατότητα λείανσης της κάννης μετά το καθάρισμα και πριν το λάδωμα. Σε πανί ή χαρτί κουζίνας τυλιγμένο στην ορειχάλκινη βούρτσα βάζουμε λίγη λειαντική αλοιφή. Η αλοιφή Glanol είναι εξαιρετικά καλή και πωλείται σε λογική τιμή σε χρωματοπωλεία και σε καταστήματα εργαλείων.

Περνάμε τη βούρτσα κατά μήκος της κάννης αρκετές φορές. Αλλάζουμε πανάκι και επαναλαμβάνουμε την κίνηση κατά μήκος της κάννης. Θα εκπλαγείτε με το τι βγάζει στο πανάκι μια καθαρή κάννη! Επαναλαμβάνουμε μέχρι να βγαίνουν τα πανάκια καθαρά και μετά λαδώνουμε όπως περιγράφεται πιο πάνω.

Η αλοιφή δεν είναι σμυρίδγι, είναι πολύ απαλή λειαντική αλοιφή και στρώνει την εξωτερική επιφάνεια του μετάλλου, δεν το φθείρει. Η λείανση της κάννης μειώνει την επικάθιση καταλοίπων και κάνει κάθε νέο καθάρισμα πιο εύκολο. Λείανση χρειάζεται μια δυό φορές κατά την κυνηγετική περίοδο, δεν είναι κάτι που πρέπει να γίνεται όπως το καθάρισμα μετά κάθε χρήση του όπλου.

Απόλυτα εμπειρικά, το τονίζω διότι δεν έχω μετρήσιμα στοιχεία, η λείανση μειώνει (τουλάχιστον στα δικά μου όπλα!) το αισθητό κλώτσημα. Αυτό το έχουν διαπιστώσει και συνεργάτες σε δοκιμές στον πίνακα.

Η επιλογή καθαριστικών είναι εύκολη. Χρειάζεται μια σταθερή βέργα, ξύλινη ή αλουμινένια που δεν θα γδάρει την κάννη αν την ακουμπίσει. η οεριχάλκινη βούρτσα είναι το μόνο εργαλείο που χρειάζεται και για αυτό αξίζει να επιλέξουμε μια που είναι αρκετά πυκνή και καλοφτιαγμένη ώστε να μην μαδάει σύρματα. Το πρόβλημα με τις ορειχάλκινες βούρτσες είναι ότι ο κάθε κατασκευαστής θέλει να οδηγήσει τον πελάτη στα δικά του προϊόντα υιοθετώντας ειδικά σπειρώματα στη βούρτσα για να ταιριάζει μόνο στις δικές του βέργες. Οταν λοιπόν αγοράζετε βουρτσα έχετε μαζί τη βέργα για να είστε βέβαιος ότι ταιριάζει.

Οι βούρτσες της Briley είναι καλές αλλά από ότι βλέπω η ίδια αντιπροσωπεία, η Τουρής ΑΕ έχει και τις πυκνές βούρτσες Napier που είναι μεν 19 Ευρώ, αλλά κάνουν καλή δουλειά, αν βεβαια έχουν κατάλληλο σπείρωμα για τη βέργα σας.

Φωτογραφία: Ιδιοκατασκευή: σετ καθαρισμού με ελαφρυά αλουμινένια σπαστή βέργα που λύνεται σε τέσσερα κομμάτια για να χωρά στο γιλέκο, και μια βούρτσα εμπορίου ανώνυμη. Η εύκολη μεταφορά έχει «σώσει» καταστάσεις!