ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 375

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΑΓΓΛΕ ΣΕ ΠΙΣΤΟΛΕ

θελω να σε ρωτησω αν και πως γινεται μετατροπη απο αγγλε σε πιστολε κοντακι.
ευχαριστω, καλη Ανασταση και καλο Πασχα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ενδιαφέρουσα περίπτωση, αντίστροφη της συνηθισμένης μετατροπής από πιστολέ σε αγγλέ!

Δύο πιθανές δίοδοι ανοίγονται με αυτή την μετατροπή και εξαρτώνται από το πόσο «αόρατη» θέλουμε να είναι η μετατροπή καθώς αυτή περιλαμβάνει την πρόσθεση υλικού στο κοντάκι.

Η μια επιλογή είναι με το ξύσιμο της λαβής, την κόλληση πρόσθετου ξύλου, και την διαμόρφωση του κοντακιού ώστε να σχηματιστεί η λαβή πιστολέ. Ακολουθεί προσεκτικός χρωματισμός του νέου ξύλου ώστε να «δέσει» χρωματικά με το υπόλοιπο κοντάκι και συνολικό φινίρισμα του κοντακιού.

Η άλλη επιλογή ακολουθεί την γερμανική τακτική της πρόσθεσης ενός τμήματος στο κάτω μέρος της λαβής που δίνει το κράτημα του πιστολέ. Το πρόσθετο αυτό κομμάτι στα γερμανικά όπλα ήταν συνήθως από κέρατο ή έβενο, άρα δεν υπάρχει θέμα καμουφλαρίσματος, είναι απόλυτα ορατό. Μια τέτοια πρόσθετη λαβή φαίνεται στην φωτογραφία παραπάνω. Εννοείται ότι είναι παλιό όπλο με περίτεχνο υποφυλακτήρα, δεν υπάρχει θέμα αντιγραφής του  υποφυλακτήρα φυσικά! Μιλάμε αποκλειστικά για τη λαβή πίσω από τον υποφυλακτήρα!

Το πλεονέκτημα της γερμανικής επιλογής είναι ότι είναι πιο εύκολη, πιο πρακτική, και αν γίνει με κατάλληλο τρόπο μπορεί να αφαιρεθεί. Αν δηλαδή, το πρόσθετο κομμάτι εφαρμοστεί ώστε να συγκρατείται από τις δύο ξυλόβιδες του υποφυλακτήρα (σε δίκαννο) μπορεί να αφαιρεθεί όταν έλθει η ώρα πώλησης κλπ. Χρειάζεται βέβαια προσεκτική εφαρμογή του νέου τμήματος στο κοντάκι αλλά αυτό είναι πολύ πιο εύκολο από τις κολλήσεις, χρωματισμούς και άλλα βήματα της πρώτης επιλογής.

ΚΑΝΝΗ Α-5 ΜΕ ΟΞΕΙΔΩΣΕΙΣ

Καλησπέρα σας καί Χριστός Ανέστη θα ήθελα νά σάς κάνω δύο ερωτήσεις.Ειμαι κάτοχος μιας Α5 light twelve ελατηρίου με κανη με προχωρημένη οξυδωση στην θαλάμη αλλά καί στο υπόλοιπο μήκος της.Ολοι μου λένε ότι δεν έχει θέμα, αλλά εγώ δεν την δοκίμασα για νά μήν μας βρει κάνα κακό.Ξερετε αν ταιριάζει κανη από κάποιο άλλο όπλο ελατηρίου ούτως ώστε νά μήν είναι τό όπλο επικίνδυνο, μιας και στο σύνολο τής είναι σε αρκετά καλή κατάσταση.
Η δεύτερη ερώτηση αφορά μία Franchi 610 στην οποία λείπει το μπουτον απελευθέρωσης καί τό σύστημα λαμακι πυρος, ελατήριο.Ρωτησαμε στην αντιπροσωπεία καί μας είπαν ότι δεν υπάρχει τίποτα από αυτό το μοντέλο.Ξερεται αν μπορούμε να βρούμε κάπου αλλού;αν έχετε κάποια πληροφορία θά είμαστε ευγνώμονες.Ευχαριστω πολύ για τόν χρόνο σάς.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αληθώς Ανέστη.

Η επιλογή σας για εφαρμογή κάννης από άλλο όπλο είναι μάλλον ανέφικτη. Είναι απίθανο να βρεθεί κάννη από άλλη καραμπίνα ελατηρίου, πχ Franchi Al48, που θα ταιριάξει στην Α-5. Ας δούμε λοιπόν τις άλλες επιλογές.

Η πρώτη και ίσως ιδανική είναι η καινούργια κάννη, αν βέβαια υπάρχει ως ανταλλακτικό και το κοστος είναι λογικό.

Η δεύτερη επιλογή είναι η εσωτερική λείανση από το οπλουργείο Ηφαιστος. Αναφέρεται το συγκεκριμένο οπλουργείο διότι είναι το μοναδικό που έχει μηχανή εσωτερικής λείανσης καννών με απόλυτα ελεγχόμενη λείανση. Δεν είναι δηλαδή παλαιού τύπου λείανση με σμυρίγδια και μολυβένιους κυλίνδρους. Η κάννη μετριέται πριν τη λείανση και υπολογίζεται το πάχους μετάλλου που θα αφαιρεθεί και γίνεται εκτίμηση της ασφάλειας της λειασμένης κάννης.

Από το προσωπικό μου Citori αφαιρέθηκε ένα δέκατο του χιλιοστού σε κάθε κάννη με αυτό το μηχάνημα και σώθηκαν οι κάννες του. Το κόστος λείανσης είναι λογικό.

Για εξαρτήματα παλαιών Franchi θα χρειαστεί ψάξιμο. Ο παλιος οπλουργός Σπύρος Κούτρας είχε ένα μεγάλο στοκ ανταλλακτικών. Ακουσα ότι μερικά από αυτά κατέληξαν στο κατάστημα του κυρίου Μαρτίνη στην οδό Αριστείδου στην Αθήνα. Ισως εκεί βρεθούν αυτά που ψάχνετε. Εκεί κοντά είναι και το οπλουργείο του κυρίου Παπαϊωάννου, στην οδό Καϊρη και μπορεί να έχει αυτά τα ανταλλακτικά που ψάχνετε.

BENELLI 828 ‘H VERNEY CARRON BILLEBAUDE

γεια σασ κυριε νικητα. θα ηθελα τα φωτα των γνωσεων σασ κ να κανετε αν μπορειτε ενα συγκριτικο αναμεσα στο benelli 828u beccaccia (το οποιο τωρα βγαινει στην αγορα αλλα σαν οπλο υπαρχει με μακρυτερεσ κανεσ) , και στο verney carron la billebaude.ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Και τα δύο σουπερποζέ είναι «αιρετικά» με την έννοια ότι ξεφεύγουν από τα συνήθη συστήματα πυροδότησης με τις σφύρες στη πλάκα της σκανδάλους που έχουν τα περισσότερα σουπερποζέ της αγοράς.

Το μεν Verney Carron έχει μηχανισμό με έμβολα στη βάση, το δε 828 έχει αποσπώμενο μηχανισμό και εξολκείς που ενεργοποιούνται από την διόγκωση του κάλυκα στη θαλάμη.

Εχω λύσει και τα δύο και έχω μελετήσει τους μηχανισμούς. Είναι και τα δύο καλά αλλά το Verney Carron, ως το παλαιότερο των δύο, έχει περάσει μια πολύχρονη δοκιμασία στα χέρια χιλιάδων κυνηγών και έχει αποδείξει τα θετικά του.

Το μοντέλο BIllebaude έχει βάση από σφυρήλατο Εργκάλ και συνολικό βάρος 2,5 κιλά. Υπάρχει και το μοντέλο με ατσάλινη βάση που είναι λίγο πιο βαρύ και αξίζει να συμμετέχει στις επιλογές σας. Οτι πληρώνετε σε πρόσθετο βάρος (ελάχιστο) θα κερδίσετε σε μείωση αισθητού λακτίσματος.

ΜΕΙΩΤΗΡΑΣ ΛΑΚΤΙΣΜΑΤΟΣ

Κυριε Κυπριδιμε θα ηθελα να με ενημερωσετε σχετικα με την τοποθετηση αντισταθμιστη υδραργυρου σε κοντακι δικανου….εκτος απο αυξηση βαρους κατα ποσο βοηθαει στο λακτισμα….τα μετρα ειναι τα σωστα για τον σωματοτυπο μου..ευχαριστω πολυ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν εχω προσωπική εμπειρία με τη συγκεκριμένη συσκευή. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν σκοπευτές στο Διαδίκτυο λειτουργεί αρκετά καλά ώστε να μειώσει το αισθητό λάκτισμα και να το καταστήσει ανεκτό. Η αρχή λειτουργείας των συσκευών αυτών βασίζεται στην απορρόφηση μέρους της ενέργειας του λακτίσματος με ένα εσωτερικό πιστόνι που δουλεύει σε παχύρεσυτο υγρό, όπως πχ υδράργυρο. Και βέβαια με το βάρος τους αυξάνουν τη συνολική μάζα του όπλου, μειώνοντας έτσι την ταχύτητα της οπισθοδρόμησης.