ROUND BODY OVER UNDER H ΣΟΥΠΕΡ ΠΟΖΕ

 

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ
ΘΑ ΖΗΤΗΣΩ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ROUND BODY ΑΛΛΗΛΕΠΙΘΕΤΟΥ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΑΛΛΗΛΕΠΙΘΕΤΟΥ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΣΤΕΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΣΕ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΑΛΛΗΛΕΠΙΘΕΤΟ.

ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ Η ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΠΩΜΙΣΗΣ Η ΣΤΟ ΖΥΓΙΣΜΑ??.
ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Η ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΚ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΙΜΗΜΑ ΑΣΦΑΛΩΣ.

ΜΦΧ
ΦΙΛΑΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η κυρτή βάση δεν είναι κάτι καινούργιο. Την βλέπουμε από τα πρώτα βήματα του λειόκαννου οπισθογεμούς με κοκόρια και φωτιές τύπου back action.

Το 1883 η εταιρεία John Dickson υιοθέτησε την κυρτή βάση στο διάσημο Dickson Round Action που είχε τον πυροδοτικό μηχανισμό στην πλάκα της σκανδάλης. Με τον μηχανισμό πίσω, στην πλάκα της σκανδάλης, όπως και στα κοκοροτούφεκα back action, ήταν δυνατή η κύρτωση της βάσης αφού δεν στέγαζε τίποτε που επέβαλλε επίπεδες εξωτερικές επιφάνειες (πχ φωτιές ή πλάκες φωτιών).

Η κυρτή βάση αρχικά ήταν αποτέλεσμα των τεχνικών επιλογών. Ταυτόχρονα όμως έδινε μια αρμονική γραμμή στο δίκαννο και σε αυτό συμφωνούν πολλοί γνώστες. Η ζήτηση για κυρτή βάση αυξήθηκε και τελικά, κάπου γύρω στην δεκαετία του 1980 άρχισαν μερικοί κατασκευαστές να προσφέρουν πλαγιόκαννα με κυρτωμένη βάση παρόλο σε μηχανισμό Ανσον-Ντήλυ, πχ η Famars, η Ferlib και σύντομα ακολούθησαν και κατασκευαστές βιομηχανοποιημένων δίκαννων όπως η τούρκικη Aku.

Στο σουπερποζέ η ιδέα ακολούθησε μια παρόμοια πορεία. Πρώτος ήταν ο Σκωτσέζος κατασκευαστής David MacKay Brown που παράγει σουπερποζέ με μηχανισμό στην πλάκα της σκανδάλης παρόμοιο με αυτόν του πλαγιόκαννου Dickson.

Μπορούμε να πούμε ότι η επιλογή του Brown ήταν λογική εξέλιξη αφού το σουπερποζέ του είναι όντως Round Action όπως και τα πλαγιόκαννα του. Δεν ήταν κάτι που έγινε για οπτικό εφφέ και μόνο. Ωστόσο η ομορφιά του αποτελέσματος δεν πέρασε απαρατήρητη. Σύντομα κατασκευαστές φθηνότερων σουπερποζέ κατάλαβαν ότι μπορούσαν να υιοθετήσουν την κυρτή βάση στα δικά τους όπλα και έτσι άρχισε η προσφορά σουπερποζέ, που είναι μεν μηχανικά όμοια με τα «τετράγωνα» αλλά έχουν κυρτωμένη βάση. Να τονιστεί εδώ ότι η μεταφορά της κυρτής βάσης βασίζεται μεν στην πρωτοπορία του Brown ωστόσι παρουσιάζει κάποιες σημαντικές διαφορές ειδικά στο πίσω μέρος της βάσης, εκεί που το κοντάκι εφάπτεται στη βάση. Οι μεσαίοι δεν ακολύθησαν την ίσια ένωση του Brown, προτίμησαν την βάση με εσοχές για τα «αυτιά» του κοντακιού, αποφεύγοντας έτσι την περίπλοκη κατασκευή κοντακιού με εσωτερικά «αυτιά» και τις αντίστοιχες εσωτερικές εσοχές στη βάση.

Η κύρτωση της βάσης επιβάλλει κάποιες μικρές σχεδιαστικές αλλαγές από το βασικό «τετράγωνο» σχήμα. Ομως αυτές οι αλλαγές δεν είναι τόσο μεγάλες ώστε να διακιολογούν, κατά την άποψη μου, την σημαντικά αυξημένη τιμή των κυρτών μοντέλων. Ειδικά όταν λείπει το βασικό αισθητικό στοιχείο που είναι η γραμμή μεταξύ βάσης και κοντακιού!

Κυρτή βάση σε Rizzini, παρατηρήστε την γραμμή όπου βάση συναντά το κοντάκι.

Ανάμεσα στους πρώτους κατασκευαστές μεσαίας κατηγορίας σουπερποζέ που πρόσφεραν κυρτή βάση ήταν η Battista Rizzini. Σύντομα ακολούθησαν οι FAIR και άλλοι Ιταλοί. Στην Αγγλία βγήκαν μοντέλα αό διάφορους κατασκευαστές, μερικά από τα οποία ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας αγγλικών και ιταλικών εταιρειών. Η αμερικανική CSMC έβγαλε το δικό της μοντέλο Inverness, όνομα σκωτσέζικης πόλης που προδίδει και την πηγή της έμπνευσης.

Το προσωπικό σουπερποζέ του Dick Casleton, πρώην διευθυντή παραγωγής της Holland and Holland, δείτε και εδώ την επαφή κοντακιού και βάσης και συγκρίνετε με το Rizzini.

Ενα ποζέ με κυρτή βάση αξίζει ιδιαίτερης μελέτης, είναι το προσωπικό όπλο του κυρίου Casleton που υπήρξε διεθυντής παραγωγής στην Holland and Holland. Ξεκίνησε με βάση ένα απλό Beretta Essential και έφτιαξε το όπλο που φαίνεται στη φωτογραφία. Οντας γνώστης και άριστος τεχνίτης ο Casleton δεν αρκέστηκε στο αρχικό σχήμα της βάσης Beretta και ίσιωσε τη γραμμή απαφής βάσης-κοντακιού. Εσωτερικά το σουπερποζέ αυτό παραμένει ένα κανονικό Beretta Essential και αυτό απαντά και στο ερώτημα περί τεχνικής υπεροχής ή όχι της κυρτής βάσης: όχι δεν επηρεάζεται η μηχανική λειτουργία του σουπερποζε θετικά ή αρνητικά από την κύρτωση της βάσης. Λειτουργικά το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι το κυρτό σχήμα καθιστά το σουπερποζέ πιο απαλό στο κράτημα και στη μεταφορά.

Αρχική φωτογραφία: David MacKay Brown σουπερποζέ με κυρτή βάση και μηχανισμό όμοιο με του πλαγιόκαννου Dickson. Ισως να είναι το πρώτο κυρτό σουπερποζέ.