Ιδεοληψία , προπαγάνδα ή κάτι χειρότερο;

Τετράδιο Εργασιών Γλώσσας , τεύχος δεύτερο, Α΄ Δημοτικού ,σελίδα 52… Μιλάει λοιπόν το χελιδόνι στους φίλους του και τους αναφέρει οτι ΄΄λατρεύει τα ταξίδια αν και κινδυνεύει από τους κυνηγούς΄΄.
Το χελιδόνι, που δεν είναι στα θηρεύσιμα είδη και ταξιδεύει την άνοιξη, εποχή όπου κατ΄εξοχήν στην Ελλάδα απαγορεύεται η θήρα, κινδυνεύει από τους κυνηγούς.Εσείς το ξέρατε αυτό;Μάθετέ το λοιπόν…
Τι καλούμαι να εξηγήσω στην εξάχρονη κόρη μου;Τα αυτονόητα; Τρίπλαρα λέγοντας οτι λέγοντας ΄΄κυνηγούς΄΄ το χελιδόνι αναφέρεται σε άλλους θηρευτές όπως τα γεράκια,οι αετοί, κ.ά αρπαχτικά πουλιά και όχι στον κακό μπαμπά της και τους ομοίους του, που κυνηγάνε τα χελιδόνια (!!!) Ως πότε θα λουζόμαστε τις επικίνδυνες ιδεοληψίες του κάθε άσχετου (στην καλύτερη ) ή του κάθε κακοπροαίρετου (στην χειρότερη αλλά δυστυχώς συνήθη περίπτωση)! Έλεος πια!

K.M>

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ετυχε αυτές τις μέρες να διαβάζω το δοκίμιο του οικονομολόγου Carlo Cipolla με τίτλο “Οι Βασικοί Νόμοι της Ανθρώπινης Βλακείας” και θα αντλήσω από εκεί την απάντηση.

Μεταφράζω από το κείμενο του καθηγητή:

“Βλάκας είναι το άτομο που προξενεί ζημιά σε άλλα άτομα ή σε ομάδες ατόμων ενώ ο ίδιος δεν λαμβάνει καμία ωφέλεια από αυτή του την πράξη, ή ακόμα και όταν ο ίδιος παθαίνει ζημιά από την πράξη του.”

Και πως τελειώνει η ιστορία όταν επικρατούν οι βλάκες σε μια κοινωνία και επιδίδονται σε πράξεις ζημιογόνες για τους ίδιους και άλλους; Για παράδειγμα μια κοινωνία όπου οι βλάκες έχουν πάρει το πάνω χέρι και επιβάλλουν τις απόψεις τους σε σχολικά βιβλία, δημόσια πολιτική, νομοθετική εξουσία και άλλα; Προφανώς και η αναφορά στο βιβλίο ειναιβλακεία καθότι δεν αφορά καμία πραγματικότητα, ούτε καν αυτή του χειρότερου λαθροθήρα. Αλλά πέρασε αφου οι ελεγκτές ήταν απαθείς.

“Σε μια χώρα που έχει πάρει την κατιούσα, το ποσοστό των βλακών είναι το ίδιο, αλλά στον υπόλοιπο πληθυσμό παρατηρεί κανείς μια άνοδο των κλεφτών και μια απάθεια των υπολοίπων η οποία αυξάνει τη δύναμη των βλακών. Και η χώρα αυτή πάει στο διάολο.”

Αποκλείεται ο Carlo Cipolla να αναφερόταν σε εμάς καθώς πέθανε το 2000, πριν μπούμε στην κατιούσα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις…. Πάντως η απάντηση στο ερώτημα είναι ότι είναι κάτι χειρότερο από προπαγάνδα ή ιδεοληψία. Είναι απέραντη βλακεία.