ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 378

BAIKAL 20άρι

Νικητα γεια σας
Ευχαριστω εκ των προτερων για την καλη διαθεση πληροφορησης.Εχει πεσει στα χερια μου ενα εικοσαρακι με σκαφτη ριγα baikal του 1959 και εχει ηδη ξεκινησει η αναπαλαιωση σε οπλουργο.
Εχει πεσει στην αντιληψη σας το συγκεγκριμενο η κατι αναλογο και τι γνωριζεται ισως;
Να σας πω οτι εχω ξαναδει ενα ιδιο πριν 18 χρονια με μαγουλο στο κοντακι(σας το επισυναπτω και αυτο σε φοτο αλλα δεν ειναι το δικο μου).
Σας ευχαριστω θερμα
Γιωργος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Προφανώς είναι το μοντέλο ΙΖ58, παρόμοιο με το 43 αλλά με τρίτο κλειδί.

Αυτό που είναι εκπληκτικό σε αυτό το δίκαννο είναι η φαρδιά ρίγα. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια ρίγα που να επεκτείνεται τόσο πολύ πάνω από τις κάννες. Πιθανολογώ ότι το πλάτος δόθηκε για μεγαλύτερη επαφή και συνεπώς καλύτερη κόλληση στις κάννες. Αυτή η ρίγα είναι εργοστασιακή, δεν κολλήθηκε αργότερα και α υτό φαίνεται από την φαρμογή της στο μονομπλόκ των καννών. Η ρίγα καθιστά το συγκεκριμένο όπλο κάπως σπάνιο.

Οι φωτογραφίες δείχνουν ένα ταλαιπωρημένο όπλο, ειδικά στην εξωτερική επιφάνεια των καννών. Ενα σκουπισμα με λαδωμένο πανί που και που θα έσωνε τις κάννες από τον οξείδωση, προφανώς ο κάτοχος του δεν ήθελε να κάνει ούτε αυτό το απλό πράγμα.

ΣΤΙΓΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΜΕΣ

Γεια σας
έχω ένα δίκαννο μπερέτα του 1981 και βλέπω ότι στις θαλάμες του έχει 2-3 μικρές τελείες στην αρχή λίγο κάτω από τούς εξωλκείς , βάζοντας το νύχι μου βρίσκω σαν γρατζουνιές που έχουν μια μικρή αντίσταση σε σχέση με το υπόλοιπο λείο μέρος της θαλάμης που είναι σαν καθρέφτης.Θα ήθελα να μάθω πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό και αν υπάρχει τρόπος να διορθωθεί.
ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα στίγματα μπορεί να είναι οξείδωση, όμως μπορεί να είναι και “εντυπώσεις” από ξένα σώματα που κόλλησαν πάνω στα φυσίγγια και με την πίεση άφησαν ίχνη στο ατσάλι.

Το σημείο που βρίσκονται είναι το πιο χοντρό σημείο μια κάννης. Μάλλον δεν επηρεάζουν την ασφάλεια του όπλου σας αλλά καλό είναι να τα δει οπλουργός για να είστε απόλυτα βέβαιος.

ΒΕΛΓΙΚΟ MASQUELIER

Γεια σας κε ΝΙΚΗΤΑ .Εχω στη κατοχη μου ενα πλαγιοκαννο κατα παραγγελια του Νεστωρα Τελλογλου(Δωρητη του μουσειου τεχνης στην Θεσσαλονικη).Γνωριζω οτι την εποχη της δεκαετιας του 50-60 ηταν αντιπροσωπος της ΠΙΤΣΟΣ (ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ )και τοτε εκαναν και εισαγωγη /πωληση οπλα .Εαν εχει πεσει στην αντιληψη σας κατι παρομοιο και μια αξιολογηση απο τις γνωσεις σας θα με φωτιζε περισσοτερο.ευχαριστω πολυ
Γιωργος θεσσαλονικη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας είναι ένα πολύ καλής ποιότητας Masquelier βελγική κατασκευής. Οπως σε άλλα όπλα παραγγελίας αναγράφεται στις κάννες το όνομα του κατασκευαστή αλλά και του πελάτη για να φαίνεται ότι πρόκειται για όπλο κατά παραγγελίαν.

Μια ιδιαιτερότητα που έχει είναι το τρίτο κλειδί πο συνδυάζει το περαστό σύστημα Greener, με την “κεφαλή κούκλας” της Westley Richard.

Επίσης φέρει κάννες από ατσάλι της Andrew & Co Ltd που ειδικευόταν σε ατσάλια προηγμένου τύπου για απαιτητικές κατασκευές.

Η ποιότητα του και η ιστορία του το καθιστούν ιδιαίτερα συλλεκτικό στην Ελλάδα αφού συνδέεται με γνωστή προσωπικότητα της Θεσσαλονίκης.

Τα Masquelier είναι γνωστά και καλά όπλα. Η ιστορία του συγκεκριμένου προσδίδει κάτι παραπάνω και αυξάνει την αξία του. Στην οικονομική στενότητα που περνούμε τα συλλεκτικά όπλα δύσκολα πιάνουν την πραγματική τους αξία.

BERETTA A400 UPLAND

Γειά σας κ. Νικήτα, θα ήθελα να μάθω αν γνωρίζετε πότε περίπου θα έρθει Ελλάδα ή Beretta A400 Upland. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δυστυχώς δεν έχουμε ενημέρωση από τους αντιπροσώπους για την άφιξη νέων μοντέλων, ούτε βέβαια και για τις τιμές. Υποθέτω ότι όταν φτάσει στην Ελλάδα θα το ανακοινώσουν στην ιστοσελίδα της αντιπροσωπείας.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΝΟΚΑΝΝΟ 16

Καλημέρα
είμαι κάτοχος ενός μονόκαννου όπλου διαμετρήματος 16 όπου το είχε φτιάξει ο παππούς μου το 1955 περίπου
σε οπλουργό κ θέλω να μάθω την αξία του.Μπορείτε να με βοηθήσετε??
Σας ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μεταπολεμικά και μέχρι περίπου το 1970 υπήρχαν βιοτεχνίες που κατασκεύαζαν μονόκαννα κυνηγετικά όπλα στην Ελλάδα. Ολα αυτά τα ελληνικά μονόκαννα θεωρούνται συλλεκτικά και πιάνουν τιμές πάνω από το μέσο όρο για μονόκαννα.

Αν όμως το δικό σας παρουσιάζει ειδικά χαρακτηριστικά, που το πάνε πέρα από τον μέσο όρο αυτό θα ανεβάσει την αξία του. Χωρίς φωτογραφίες όμως δεν μπορεί να βγει κανένα συμπέρασμα.