ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 379

FEG MONTE CARLO

Καλημέρα κ. Νικήτα.
Έχω στην κατοχή μου ένα δίκαννο monte carlo της FEG. Πριν κάποιους μήνες πρόσεξα ότι έχει ξεκολλήσει η σκοπευτική ρίγα στην μέση και προκειμένου να το επισκευάσω επικοινώνησα τηλεφωνικά με οπλουργό στην Αθήνα (στο site του είδα ότι έχει ένα τέτοιο όπλο) και όταν του είπα το πρόβλημα, μου είπε ότι δεν επισκευάζεται αυτό. Του είχα ζητήσει να την ξεκολλήσει, να βάψει τις κάννες και να την ξανακολλήσει Δεν θυμάμαι το λόγο που ανέφερε (μάλλον ήταν θέμα υλικού). Θα ήθελα την άποψη σας αν γνωρίζετε.
Σας στέλνω και μια φωτογραφία από τις κάννες, αν μπορείτε να μου πείτε τι σημαίνουν όλα αυτά τα νούμερα.

Συγχαρητήρια για την δουλεία που κάνετε
φιλικά ΚΔ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ολα εξαρτώνται από το είδος κόλλησης της ρίγας που έγινε στο εργοστάσιο. Μερικά εργοστάσια χρησιμοποιούν χαμηλών θερμοκρασιών κόλληση κασσίτερου, άλλα ασημοκόλληση και άλλα μπρουντζοκόλληση. Η ασημοκόλληση και η μπρουντζοκόλληση είναι υψηλών θερμοκρασιών κολλήσεις που φτάνουν κοντά το κρίσιμο όριο του ατσαλιού, δηλαδή τους 550-600 βαθμούς. Επίσης σε αυτό το όριο επηρεάζεται και η συγκόλληση των καννών μεταξύ τους και συνήθως στο εργοστάσιο συγκολλούνται ρίγες και κάννες στην ίδια φάση κατασκευής. Την ίδια θερμοκρασία απαιτεί και το ξεκόλλημα της ρίγας και για αυτό δεν το αναλαμβάνουν οι οπλουργοί. Δεν θέλουν να μπλέξουν με πιθανή αποκόλληση των δύο καννών στα κλειδιά.

Στη φωτογραφία διακρίνονται οι σφραγίδες δοκιμής της Ουγγρικής Τράπεζας Δοκιμών στα 900 bar, το μήκος θαλάμης 70 χιλιοστών, το διαμέτρημα 12, και η χρονολογία κατασκευής 1972. Τα τσοκαρίσματα, δηλαδή η διάμετροι των στομίων είναι 17,8 και 17,3, που δείχνουν ντεμί και φουλ.

Επίσης διακρίνεται η κόλληση μεταξύ των καννών που είναι ντεμιμπλόκ και μάλιστα με χελιδονοουρά που συρταρώνει την μια κάννη στην άλλη.

MAROCCHI ΧΩΡΙΣ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ

Γειά σας και πάλι κ. Νικήτα, έχω στη κατοχή μου ένα δίκαννο σούπερ ποζε marocchi 12αρι χωρίς τσοκ , όμως το μόνο που αναγράφεται πάνω στην κάνη ειναι τα εξής : Marocchi Spa Italy, αν μπορείτε να μου πείτε αν γνωρίζετε κάτι για το συγκεκριμένο όπλο (πιέσεις, αυλους, τσοκ κτλπ) Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι παράξενο να μην υπάρχουν σφραγίδες δοκιμής σε ιταλικό όπλο. Στα κάτω μέρος των καννών καθώς και στη βάση μάλλον υπάρχουν σφραγίδες και δεν τις έχετε παρατηρήσει. Οι σφραγίδες δίνουν το διαμέτρημα πχ 12, το μήκος θαλάμης, πχ 70 ή 76, και υπάρχει μια σφραγίδα με μια ασπίδα και από πάνω ένα ή δύο άστρα και τη λέξη Finito. Το ένα άστρο δείχνει δοκιμή στα 900 bar και τα δύο άστρα στα 1200.