ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 382

ΛΑΙΜΟ ΚΥΚΝΟΥ ΣΤΑ ΚΟΝΤΑΚΙΑ

Νικητα γεια σας για βοηθειστε με τις γνωσεις σας γιατι οι δικες μου ερευνες σε βιβλιογραφιες ειναι φτωχες εως ανυπαρκτες στο internet. Mηπως ξερετε ποια ειναι η χρησιμοτητα του λαιμου κυκνου στα κοντακια ,σε ποια κατηγοριας οπλα και ποιας προελευσης ειναι θεμιτα; Καμια φοτο θα βοηθουσε διοτι ακουω και διαβαζω ερμηνειες διαφορες
ευχαριστω πολυ
Γιωργος – Θεσσαλονικη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το κοντάκι “λαιμός κύκνου” προσπαθεί να κατεβάσει με ένα σμπάρο δυό τρυγόνια: να έχει την λιτή σιλουέτα του αγγλέ και ταυτόχρονα τον έλεγχο του ντεμί πιστολέ.

Εχω ρίξει με Browning B25 με τέτοιο κοντάκι και δεν το βρίσκω πιο εύχρηστο από το κλασσικό αγγλέ, και σίγουρα δεν είχα την αίσθηση ελέγχου που δίνει ένα ντεμί πιστολέ.

Στην φωτογραφία από κατάλογο της Browning φαίνονται όλα τα είδη λαβής κοντακιου, ανάμεσα τους και ο λαιμός του κύκνου κάτω δεξιά. Συγκρινόμενο με το αγγλέ και το ντεμί πιστολέ δείχνει την προσπάθεια που έγινε για να συνδυαστουν τα δύο. Δειχνει επίσης και την αισθητική του εγχειρήματος, που είναι μάλλον αμφίβολης κομψότητας!

ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΕΛΑΦΡΥΩΝ ΠΟΖΕ

BERETTA ULTRA LIGHT S.P. 686 DELUXE V.S CEASAR GUERINI TEMPIO LIGHT. ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ . ΠΟΙΟ ΥΠΕΡΕΧΕΙ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Και τα δύο έχουν βάση από Εργκάλ και έτσι ζυγίζουν κάτω από 3 κιλά. Προορίζονται για κυνηγους που περπατούν πολύ και τουφεκάνε λίγο, δηλαδή μπεκατσάδες, ορτυκάδες και περδικάδες.

Οπως όλα τα ποζέ με βάση απο΄Εργκάλ, το βάρος που λείπει έχει αφαιρεθεί τη βάση, δηλαδή το κέντρο του όπλου. Αυτή η αφαίρεση μειώνει το συνολικό βάρος, αλλά δεν προσφέρει και ανάλογο ζύγισμα καθώς τα άκρα παραμένουν σχετικά βαριά.

Από τα δύο το Beretta είναι το πιο παλιό άρα πιο δοκιμασμένο στα χέρια πολλών κυνηγών. Ωστόσο το Guerini έχει τον μηχανισμό Tempio που είναι σύγχρονης σχεδίασης και αξιόπιστος. Και τα δύο έχουν ατσάλινα κρίσιμα σημεία (πίρους καννών και κλειδιά), και τα δύο έχουν πυροδοτικό μηχανισμό στην πλάκα της σκανδάλης.

Τεχνικά λοιπόν δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο. Αισθητικά το Beretta έχει ένα ιδιόμορφο σκάλισμα σε αντίθεση με το πιο παραδοσιακό Tempio.

Οταν δύο όπλα ισοβαθμούν στα τεχνικά η λύση για την επιλογή βασίζεται στην αίσθηση που δίνουν στα χέρια. Αν μπορείτενα βρετεί κατάστημα που έχει και τα δύο και να κάνετε μια σύγκριση κρατήματος, τότε θα καταλήξετε σε αυτό που βολεύει εσάς.