KRAL VOLT, ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΟΥΠΕΡΠΟΖΕ

Το ηλεκτρικό σουπερποζέ της τουρκικής εταιρείας Kral Arms είναι γεγονός. Εμφανίστηκε στην έκθεση της Νυρεμβέργης και τώρα διαφημίζεται σε κυνηγετικά έντυπα σε διάφορες χώρες.

Δεν είναι το πρώτο ηλεκτρικό κυνηγετικό όπλο. Δεκαετίες πριν εμφανίστηκε το γαλλικό δίκαννο Ρουμπί Μοντυκλάρ. Ομως το γαλλικό πυροδοτόυσε ηλεκτρικά τα φυσίγγια και ήθελε ειδικά πυρομαχικά. Το Kral Volt χρησιμποιεί κοινά φυσίγγια.

Ούτε είναι το Volt μια μεταφορά στο λειόκαννο της γνωστής ηλεκτρονικής σκανδάλης που βλέπουμε σε σκοπευτικά όπλα, αεροβόλα και πυροβόλα. Πρόκειται για σύστημα που πυροδοτεί ηλεκτρομηχανικά το φυσίγγι.

Γαλλικό ηλεκτρικό όπλο το οποίο όμως απαιτούσε ειδικά φυσίγγια.

Δυστυχώς η Kral έχει ένα κάπως μουγγό σάιτ στο διαδίκτυο που δεν δίνει αρκετές πληροφορίες για τα μοντέλα της. Αναγκαστικά θα κάνουμε μια κατά προσέγγιση παρουσίαση για το πως δουλεύει ο μηχανισμός.

Προφανώς μέσα στη βάση έχει υποδοχές για δύο σωληνοειδή στοιχεία. Στο κοντάκι είναι η μπαταρία που φορτίζεται σε λίγα λεπτά και προσφέρει αρκετή ενέργεια για 500 βολές. Επίσης στο κοντάκι είναι ο γενικός διακόπτης του κυκλώματος που παίζει ρόλο και ασφάλειας του συνολικού ηλεκτρικού συστήματος. Το κουμπί της ασφάλειας δρα σαν επιλογέας για ποια κάννη θα πυροδοτήσει η μονή σκανδάλη.

Από ότι φαίνεται η πίεση της σκανδάλης ενεργοποιεί το σωληνοειδές και αυτό κινείται με ορμή προς το καψύλι, προφανώς έχει βελόνα μπροστά και πυροδοτεί το φυσίγγι όπως ακριβώς κάνουν και οι συμβατικοί πυροδοτικοί μηχανισμοί.

Σωληνοειδή στοιχεία υπάρχουν στη μίζα των αυτοκινήτων. Είναι οι μηχανισμοί που “πρεσάρουν” το γρανάζι της μίζας για να πιάσει στα δόντια και να γυρίσει τη μηχανή. Δεν είναι κάτι το εξωτικό!

Η βάση του Volt είναι ενιαία, κατανοητή επιλογή αφού είναι πιο εύκολη η διάτρηση ενός ενιαίου κομματιού υλικού για να στεγάσει τα δύο σωληνοειδή στοιχεία. Εξωτερικά το σχήμα μοιάζει με άλλες ενιαίες βάσεις όπως αυτή του Benelli 828, Ljutic, Ego 200 και άλλα. Αλλά υπάρχει μια διαφορά από τα άλλα σουπερποζέ με ενιαία μονοκόκ βάση: η “ουρίτσα” που εξέχει από το πίσω μέρος της βάσης και στην οποία στηρίζεται το κοντάκι. Είναι κατανοητή αυτή η επιλογή, αφού επιτρέπει μια πιο σίγουρη στήριξη του κοντακιού. Ωστόσο η παρουσία της δεν επιτρέπει την χρήση κολλάρων ρύθμισης των κλίσεων του κοντακιού όπως γίνεται πχ στο Benelli 828.

Οπως φαίνεται και στη φωτογραφία, το κλείδωμα του Volt είναι το γνωστό κλείδωμα του συστήματος Brescia. Εχει διακεκομμένους πίρους καννών και συρταρωτό κλειδί. Αυτό το κλείδωμα εφαρμόζεται σε όλα σχεδόν τα σουπερποζέ μεσαία κατηγορίας και έχει αποδείξει την αξιοπιστία του.

Τι κερδίζει και τι χάνει ένα ηλεκτρικό σουπερποζέ σε σύγκριση με ένα συμβατικό;

Τα κέρδη είναι πολλά και καθόλου ευκαταφρόνητα! Φεύγει το μηχανικό σύστημα και έτσι δεν υπάρχουν τα προβλήματα συντονισμού και εφαρμογών που διακρίνουν τα μηχανικά συστήματα. Το σύστημα δεν οπλίζει με την κινση των καννών, ούτε με μοχλό, και έτσι δεν υπάρχει η χρονοβόρα διαδικασία εφαρμογής και συντονισμού αλληλένδετων μηχανικών υποσυστημάτων.

Καθώς το Volt οπλίζει χωρίς κίνηση από τις κάννες, μάλλον θα προσφέρει και πολύ πιο εύκολο και άνετο άνοιγμα, θα είναι δηλαδή Easy Opener. Η εταιρεία δεν δίνει πληροφορίες για τους εξολκείς, αν αυτοί είναι ηλεκτρικοί ή μηχανικοί και πως ενεργοποιούνται.

Επιπλέον δεν υπάρχει θέμα με τα βάρη της σκανδάλης, ούτε με την αντοχή ελατηρίων. Οταν κάποτε αδυνατίσει ένα από τα σωληνοειδή στοιχεία αυτό αλλάζει με καινούργιο και η λειτουργεία επανέρχεται πλήρως. Εχοντας υπόψη ότι τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά ανταλλακτικά είναι πάμφθηνα γινεται κατανοητή η ευκολία που παρέχει ένα ηλεκτρομηχανικό σύστημα.

Στα θεωρητικά μείον είναι η έλλειψη αυτονομίας, αφού κάθε 500 φυσίγγια πρέπει να επαναφροτίζεται το σύστημα. Ενα μηχανικό σύστημα αντλεί ενέργεια από τον χειριστή και δεν έχει τέτοια ανάγκη. Επίσης είναι το θέμα υγρασίας, που είναι μεγάλος εχθρός όλων των ηλεκτρικών συστημάτων, αλλά αυτό παρακάμπεται εύκολα. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν φακοί θαλάσσης που λειτουργούν αξιόπιστα σε μεγάλα βάθη.

Η σημασία του Volt στη σχεδίαση του λειόκαννου είναι διπλή. Είναι μια εξέλιξη του ηλεκτρομηχανικού συστήματος, χωρίς την περιπλοκή των ειδικών φυσιγγίων, και μάλλον θα προσελκύσει την προσοχή άλλων κατασκευαστών.

Πιο σημαντική όμως είναι η επιλογή της μονοκόκ βάσης που προσφέρει πλεονεκτήματα σε συμβατικά και όχι μόνο σε ηλεκτρικά όπλα. Αλλωστε η μονοκόκ βάση δεν αλλάζει ριζικά τον μηχανισμό, όπως είδαμε τα κλειδιά είναι από το γνωστό και δοκιμασμένο σύστημα Brescia. Ισως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μονοκόκ βάσης είναι η δυνατότητα ρύθμισης του κοντακιού με κολλάρα, ή ακόμα και η δυνατότητα γρήγορης αλλαγής του κοντακιού χωρίς την αντίστοιχη δαπάνη του συμβατικού σχήματος βάσης με ουρά. Η αυξηση των όπλων που υιοθετούν τη βάση μονοκόκ προσφέρει “κρίσιμη μάζα” σε άλλους σχεδιαστές και υπερβαίνει την αντίσταση του κοινού προς αυτό το σχήμα. Η αντίσταση βέβαια θα καμφθεί και από την τιμή, αν το Volt προσφερθεί σε τιμές ανάλογες των άλλων ποζέ της εταιρείας, δηλαδή κάτω από 1000 Ευρώ.

Δείτε επίσης και παλαιότερες αναρτήσεις για τη βάση μονοκόκ εδώ: