ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 389

ΚΑΝΝΗ ΓΙΑ 1100

εχω στην κατοχη μου μια remington 1100 αναγραφει στην καννη της 2 3/4 και ειναι 76cm full choke αρα δεχεται απλα και σεμι μαγνουμ φυσιγγια.
θελω να αγορασω μια δευτερη καννη magnum ιδια ακριβως με την πρωτη.
ο οπλουργος της περιοχης μου ισχυριζεται οτι δεν χρειαζεται τιποτα να αλλαχτει σε περιπτωση που παρω αλλη καννη.
τι γνωμη εχετε περι αυτου?
θα χρειαστει να αλλαξω και τιποτε αλλο εκτος της καννης?

ευχαριστω προκαταβολικα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το βασικό είναι να ελεγχθεί ότι η βάση είναι όμοια με την βάση μάγκνουμ σε ότι αφορά το μήκος της πύλης εξαγωγής και μπορεί να πάρει την μακρύτερο κάλυκα μάγκνουμ. Μια σύγκριση μήκους πύλης σε μια 1100 μάγκνουμ με μια απλή είναι αρκετή. Δεν γνωρίζω τις διαστάσεις ακριβώς για να το δηλώσω χωρίς έλεγχο.

ROBUST 222 ΚΑΙ 222L

1. τι διαφορά έχει το 222 με το 222L
2. Πληροφορίες για το 222L και τι.φυσιγγια έχουν την καλύτερη απόδοση στο συγκεκριμένο όπλο για το κυνήγι του λαγού το όπλο που θέλω να πάρω είναι 222L 76 cm κάνεις 18.3 αυλους 1* και 3* τσοκ
3. πόσο κυμαίνεται η τιμή του συγκεκριμένου όπλου .

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Βάρουχας Γιώργος από η Ηράκλειο Κρήτης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν αναφέρεστε στην καινούργια παραγωγή δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη διότι δεν έχω εξετάσει τα νέα Robust από κοντά.

Στην παλιά παραγωγή της Manufrance που σταμάτησε αρχές της δεκαετίας του 1980 το 222 είχε κάννες 70 εκατοστών και το 222L ήταν το μακρύκαννο μοντέλο με κάννες 76 εκατοστών.

Και τα δύο μοντέλα βρίσκονται μεταχειρισμένα σε τιμές που ποικίλλουν ανάλογα με την κατάστση τους. Ενα που είδα πρόσφατα στα 1200 Ευρώ ήταν σχεδόν καινούργιο.

Και τα δύο μοντέλα είναι δοκιμασμένα σε ανώτερη δοκιμή των 1200 bar. Δηλαδή είναι αρκετά ανθεκτικά για όλα τα φυσίγγια της αγοράς εφόσον βέβαια είναι στο κατάλληλο μήκος της θαλάμης. Συνεπώς αυτό που καθορίζει το είδος φυσιγγίου είναι το θήραμα, ο λαγός, και όχι το όπλο. Φυσίγγια με σκάγια νούμερο 5 ή 6, σε γομώσεις από 32 γραμμάρια σκάγια και πάνω, και καλύτερα τα 36 είναι ικανοποιητικά για το κυνήγι του λαγού.

ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΕ VINCI

Κύριε νικήτα έχω στην κατοχή μου εδώ και μερικούς μήνες την benelli vinci και μου παρουσιάζει το εξής πρόβλημα, μερικές φορές δεν ανεβάζει το δεύτερο φυσίγγι επάνω ενώ το πρώτο το πετάει
κανονικά ρίχνω με 32γρ ποιοτικά φυσίγγια και το όπλο ειναι καινούργιο, τι πιστεύετε οτι μπορεί να συμβαίνει; Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βεβαιωθείτε ότι όταν γεμίζετε πιέζετε τα φυσίγγια καλά στην αποθήκη και ότι πιάνονται από το στόπ της. Αν αυτό ήδη το κάνετε, τότε είναι θέμα που εμπίπτει στην εγγύηση και πρέπει να το δει η αντιπροσωπεία.

Το σύστημα αδρανείας της Benelli έχει αποδείξει την αξιοπιστία του και μάλλον το πρόβλημα είναι απλό.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ ΓΟΜΩΣΗΣ

Γειά σας κύριε Κυπρίδημε. Στίς απαντήσεις σας της 29ης -8-19 αρ.386 συνιστάτε γιά ελαφρά καλοκαιρινή γόμωση αυτή των 32 γραμμαριων και προφανώς καί ολιγοτέρων. Τό κακό ειναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πικοιλία φυσιγγίων με διαφορετικές πιέσεις αλλά τού ιδίου βάρους σκαγιών Εκανα ενα απλό πείραμα μέτό ιδιο όπλο να συγκρίνω το < εργο > της ανακρουσης διαφόρων φυσιγγίων .Αποτέλεσμα , μεγάλες διαφορές. Γιά παράδειγμα (ακραίο ) η ενόχλησή μου από τα σκοπευτικά φυσιγγια των 24 γραμ. πού ειναι τόσο εντονη οση από τα Αμερικανικά μάγκνουμ.!! Εχει ενδιαφέρον να ορισθεί γιά συγκεκριμένο βάρος οπλου (χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέριες πχ σωματική αντοχή,.ειδος πυρίτιδος, καψύλιο , καθαρή ή βρώμικη καννη, μορφή κοντακιού,θερμοκρασία ενδύματα κλπ κλπ ) ποιές ειναι οι ανεκτές κατα μέσον όρον πιέσεις.. Θα αντείπουν . Μειούμενες οι πιέσεις μειώνεται καί η αρχική ταχύτητα. Σύμφωνοι Ερώτημα δεύτερον : Σέ πόσο χρόνο φθάνει η γόμωση στά 36-37 μέτρα (γι’αυτήν την απόσταση ενδιαφερόμαστε κυρίως και οχι τόσο για τήν αρχική ) των υψηλων ταχυτήτων καί πιέσεων καί σέ πόσον χρόνο των χαμηλών ;; Ερώτημα τρίτον : Ποιά η κανικότητα καί η ποσοστιαία συγκέντρωση στά 37 μέτρα των φυσιγγίων χαμηλών καί υψηλών πιέσεων ;; Η επιλογή των παραμέτρων αυτών καθορίζει τί φυσίγγιο θέλουμεκαι αλλα καί τί ο καθένας ανέχεται. Παρά την εξέληξη της τεχνολογίας τέτοιες μετρήσεις δέν βλέπω..Θα συστήσω μόνον μιά απλή κατασκευή γιά τόν συγκριτικό ελεγχο ,τόν ποσοστιαίο, της ανάκρουσης μεταξύ φυσιγγίων διαφόρων κατασκευαστων γιατί ειναι πολύ αποκαλυπτικός. Σας ευχαριστω. Δημήτριος Καραγεώργος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πριν πολλά χρόνια σε μια συγκέντρωση στην Καλλιθέα με ομιλητή τον κύριο Μανή είχαμε μια συζήτηση επί του θέματος!

Μια ευρεία δοκιμή πολλών τύπων φυσιγγίων είναι δαπανηρή υπόθεση και για αυτό κανείς δεν την έχει αναλάβει! Χρειάζονται τουλάχιστον δέκα βολές από κάθε τύπου φυσιγγίου, σε μετροληπτικό κανονάκι δοκιμής για να βγει συμπέρασμα για πιέσεις, ταχύτητες και λοιπά στοιχεία.

Η πίεση εντός της κάννης σίγουρα δεν καθορίζει την ταχύτητα των σκαγίων. Αν ήταν έτσι το 36άρι με τις πιέσεις των 4 τόνων ανά τετραγωνική ίντσα θα έριχνε τα σκάγια ταχύτερα από το 12άρι που λειτουργεί στους 3 τόνους.

Ο χρόνος “άφιξης” στο στόχο, η παρατηρούμενη ταχύτητα, ορίζεται εν μέρει από την αρχική ταχύτητα των σκαγίων αλλά και από την επιβράδυνση τους. Και όπως μας λέει η Φυσική η επιβράδυνση βασίζεται στο τετράγωνο της ταχύτητας, άρα όσο πιο γρήγορα φεύγουν τόσο πιο γρήγορα επιβραδύνονται τα σκάγια, με αποτέλεσμα η τελική ταχύτητα πρόσκρουσης καθώς και ο συνολικός χρόνος να μην διαφέρει και πολύ μεταξύ απλών και “γρήγορων” φυσιγγίων.

Αναφέρω για παράδειγμα από τα δεδομένα της εταιρείας φυσιγγίων Eley μια σύγκριση. Σκαγια Νο 3 με αρχική ταχύτητα 325 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, στα 45 μέτρα έχουν ταχύτητα 188 μέτρα. Σκάγια πάλι Νο 3 με αρχική 340 μέτρα, στα 45 μέτρα “τρέχουν” με 195 μέτρα. Η διαφορά είναι πρακτικά αμελητέα.

ΙΝΕΣ ΣΕ ΚΑΝΝΗ ΑΕΡΟΒΟΛΟΥ

Νικήτα γεια σου και πάλι! Να είσαι πάντα γερός, να μάς διδάσκεις…!

Λοιπόν, έχω εδώ και κάτι μήνες ένα σπαστό αεροβόλο της Hatsan με έμβολο αερίου σε διαμέτρημα .30” παρακαλώ…! Η χρήση του για την ώρα μού είναι εντελώς απροβλημάτιστη… Αυτό το τουφέκι έχει από τη μάνα του έναν κάλυμμα που καλύπτει ολόκληρη την κάννη…
Ωστόσο, έχω προσέξει πως στο εσωτερικό του καλύλμματος και μετά το στόμιο της κάννης, φαίνεται κάτι σαν σκουπιδάκι, το οποίο παραπέμπει σε πάρα πολύ ψιλό χνούδι σαν π.χ. από μάλλινο πουλόβερ… Είναι πάρα πολύ μαλακό και δεν έχει φύγει εντελώς από τις αλλεπάλληλες βολές… Φαίνεται, έχει “γαντζωθεί” για τα καλά κάπου εκεί μέσα…

Αναρωτιέμαι εάν είναι ικανό αυτό το πολύ ψιλό, ανεπαίσθητο χνουδάκι εντός των κοιλοτήτων του σιγαστήρα να μού χαλάσει την ακρίβεια των βολίδων των 7,62 χιλιοστών(!) κατά τις βολές μου…

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Νικήτα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρόκειται για υλικό που χρησιμοποιείται για γεμιστικό στο κάλυμμα. Σιγά σιγά θα φύγει με τις βολές. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΝΝΗΣ

Γεια σου Νικήτα!

Κάποιες φορές, αναρωτιέμαι για το εξής: την ώρα της μάχης (π.χ. WWII) σε δύσκολο τερέν, όπως έντονη χιονόπτωση, λάσπη ή καταρρακτώδης βροχή, οι στρατιώτες καλούνται να καλυφθούν χάμω στο έδαφος, να κάνουν έρπειν κτλ. κρατώντας ταυτοχρόνως στα χέρια τους και το απαραίτητο τουφέκι τους και τουφεκώντας επί του εχθρού… Τα όπλα τους σε τέτοιες δύσκολες ώρες εν μέσω σφοδρών πυρών εκατέρωθεν, δεν κινδυνεύουν από έμφραξη στην κάννη από ξένο σώμα, όπως λάσπη, χιόνι, χαλίκι, βρόχινο νερό κτλ. με καταστροφικές συνέπειες…? Είναι συχνό ή σπάνιο φαινόμενο αυτό σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες…?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν ξέρω τι έκαναν σε προηγουμενους πολέμους, ωστόσο έχω μαρτυρίες από τρεις φίλους, δύο Αμερικανούς και έναν Αυστραλό, που πολέμησαν στο Βιετνάμ.

Ακουγεται παράξενο, αλλά και οι τρεις το ανέφεραν, άρα έχει βάση. Οι στρατιώτες διδάσκονταν να βάζουν… προφυλακτικό στην κάννη του Μ16 για προστασία από την είσοδο ξένων σωμάτων κατά την πορεία στη ζούγκλα.

ΔΙΚΑΝΝΑ MENDICUTE

Κύριε Νικήτα καλησπέρα σας.Προσφατα βρήκα δύο πανομοιότυπα όπλα m.mendicute αριθμημένα 1 και 2.οι κάννες είναι λίγο κάτω από 70cm με τσοκαρισματα 4-5 και τα δύο και ολόκληρες φωτιες.Ειναι σε ξύλινη θηκη και κατάσταση άριστη…
Ποια η αξία τους και αν μπορείτε να μου πείτε περαιτέρω λεπτομέρειες που αφορούν τα όπλα και τη χρήση τους…

Ευχαριστώ εκ των προτέρων…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο Mateo Medicute ήταν κατασκευστής που μεσουρανούσε στην εποχή του μεσοπολέμου στην Ισπανία. Οι Ισπανοί γνώστες έχουν τα όπλα του σε μεγάλη εκτίμηση για την ποιότητα τους και τις εφαρμογές τους.

Η σημερινή τους αξία είναι όμοια με αυτή των πιο γνωστών καλών ισπανικών όπλων όπως τα ΑΥΑ, Arrizabalaga, Arrieta, Garbi, και άλλα ποιοτικά όπλα. Για μια εκ του σύνεγγυς και οικονομικά σωστή αξιολόγηση καλό είναι να αποταθείτε στον κύριο Χατζιώτη στο 210-613 8049. Αυτό επειδή πρόκειται για ζευγάρι, σε εργοστασιακή θήκη, και υπάρχει συλλεκτική αξία που μόνο από κοντά μπορεί να αξιολογηθεί.

ΑΓΝΩΣΤΑ ΟΠΛΑ

Καλησπέρα, εχω στην κατοχη μου 2 οπλα απο τον πατερα μου που δεν ειναι πλεον εν ζωη. Θα ηθελα να τα πουλησω και θα ηθελα να σας ρωτησω τι τιμες μπορουν να πιασουν αν γνωριζεται. Ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Χωρίς καν όνομα κατασκευαστού πως να βγάλομε άκρη; Στείλτε μας στοιχεία και αν είναι δυνατόν φωτογραφίες για δούμε τι είναι αυτά τα δύο όπλα.

ΠΟΣΗ ΕΠΑΦΗ ΖΥΓΩΜΑΤΙΚΟΥ;

Νικήτα γεια σου μετά από πολύ καιρό.

Ενα θέμα που ανακάλυψα κάνοντας κάποιες πούλες στο σκοπευτήριο: φίλος που με παρακολουθούσε την ώρα που τουφεκούσα παρατήρησε ότι δεν κουμπώνω το κοντάκι κάτω από το οστό του ζυγωματικού αλλά λιγο παρακάτω – έναν με δύο πόντους – στο μάγουλο. Αυτό γίνεται ασυναίσθητα και όταν προσπάθησα να κουμπώσω ακριβώς στο κόκκαλο του ζυγωματικού και κάνοντας το κλασσικό κόλπο “ρουαγιάλ και κατεβάζω το όπλο λυγίζοντας την μέση” διαπίστωσα οτι βλέπω την πίσω πλευρά της κάννης εκεί που είναι η ασφάλεια και καθόλου ρίγα, σαν να ήμουν τυφλός. Δοκίμασα με όλα μου τα όπλα να επωμίσω κουμπώνοντας στο ζυγωματικό και με όλα έχω το ίδιο πρόβλημα. Είμαι χαμηλά και βλέπω την πίσω πλευρά της βάσης. Για να καταλάβεις όλα μου τα κοντάκια για να κουμπώσουν στο ζυγωματικό μου και να βλέπω όπως βλέπω με τον τρόπο που επωμίζω τώρα, θα έπρεπε να είναι Μοντε Κάρλο. Σημειώνω οτι εκτός από το καστ οφ δεν έχω πειράξει τα κοντάκια μου στο ύψος τους.

Για να είμαι ειλικρινής δεν θα το χαρακτήριζα πρόβλημα γιατί και με τον τρόπο που επωμίζω τώρα και σταθερή επώμιση έχω και δεν τα πάω άσχημα και στα πιάτα και στο κυνήγι, αλλά θα ήθελα την άποψή σου αν είναι πράγματι λάθος. Αλλωστε το κούμπωμα στο ζυγωματικό, θεωρώ οτι θα μου έδινε λίγο πιο σταθερή επώμιση που και τώρα δεν μου λείπει.

Γενικά είμαι πολύ μεγάλος (59) και κυρίως έχω αμέτρητες ώρες και βολές που δημιούργησαν πλέον ακατανίκητη συνήθεια, για να αλλάξω τρόπο επώμισης. Ναι είμαι γέρικος σκύλος για νέα κόλπα και δεν βλέπω να αλλάζω, αλλά θα ήθελα την άποψή σου αν πραγματικά είναι λάθος ο τρόπος που επωμίζω.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Δημήτρης Κυρατζίδης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σίγουρα θα έχεις ακούσει την αγγλική ρήση If it works leave it alone, αν δουλεύει άσε το ήσυχο! Εφόσον η επίδοση είναι καλή με την χαλαρή επαφή ζυγωματικού και κοντακιου τότε αυτό είναι ένδειξη ότι αυτή η επαφή βολεύει εσέναν. Και επειδή έχει δημιοιυργηθεί και συνήθεια, και από ότι φαίνεται δεν είναι κακή συνήθεια αφού φέρνει καλό σκορ, ασε το ήσυχο!

Αν προσπαθίσεις τώρα να αλλάξεις θα πρέπει να θυμάσαι να κουμπώνεις το ζυγωματικό σφιχτά με κάθε βολή, και η εστίαση στο στόχο θα πάει περίπατο.

ΑΓΝΩΣΤΟ BETTINSOLI

Καλημερα σας και πάλι σας ξαναστελνω την ερωτηση προσπαθωντας να σας στείλω φωτογραφίες από ένα σούπερ ποζε 12 cal το οποίο προσφατα απόκτησα είναι μάρκας BETTIZOLI Armi με μήκος οπλου 115 μήκος κανης 71 εχει αυλους 18.4 και kG 1,600 έχει πέντε εσωτερικα τσοκ αυτό που δεν αναγράφει όσο και αν έψαξα είναι το μοντέλο του ούτε και στο διαδίκτυο κατάφερα να βρω παρόμοιο bettinsoli με τέτοιο κλειδιά .Το ερώτημα μου είναι αν μπορειται να αναγνωρισεται ποιο μοντέλο είναι και την τιμή που κοστολογείται δεδομένου ότι είναι σε κατάσταση βητρινας .τα ξύλα του είναι άριστα κάθε άλλη πληροφορία θα ήταν πολύ χρήσιμη για εμένα .σας ευχαριστώ για την βοήθεια σας , αλλά δεν μπορώ να στηλω την φωτογραφία αυτό που κατάφερα να βρω είναι ότι κατασκεβαστηκε το 1986 και έχει δίπλα κλειδιά απο πανω σαν τα Merkel τύπου purdey ευχαριστώ και συγνώμη για την επανάληψη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δυστυχώς οι φωτογραφίες δεν έφτασαν άρα δεν έχουμε οπτικό υλικό για να δούμε τι είναι τα κλειδιά αυτά. Μια αναδρομή σε παλιούς καταλόγους της Bettinsoli δείχνει μόνο σουπερποζέ με κλείδωμα τύπου Brescia, δηλαδή πίρους και συρταρωτό κάτω κλειδί. Δεν φαίνεται κανένα σουπερποζέ με κλειδιά τύπου Κέρστεν όπως στα Merkel.

Δοκιμάστε να ξαναστείλετε τις φωτογραφίες για να δούμε το μοντέλο και τις σφραγίδες δοκιμής που αυτό έχει, ίσως να υπάρχει και οικόσημο του αρχικού κατασκευαστή που μπορεί να κατασκεύασε τέτοια όπλα για λογαριασμό της Bettinsoli.

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙ ΑΕΡΟΒΟΛΩΝ

Κύριε νικήτα για σας, θα ήθελα να μάθω εαν υπάρχει ξεκάθαρη νομοθέσια για την κατοχή αεροβόλου, τα κλασικά με την μια βολίδα 4,5. ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο νόμος περί όπλων 2168/93 περιέχει τις διατάξεις για τα αεροβόλα. Επίσης μερικά θέματα περί αεροβόλων υπάρχουν και στην διυπουργική απόφαση για την σκοποβολή.

ΒΡΕΓΕΜΕΝΣ ΚΑΝΝΕΣ

Καλημέρα σας
Καθάρισα με πράσινο σαπούνι ξέπλυνα με χλιαρό νερό
Τις κάνες και στη συνέχεια τις βουτιξα και άφησα 15 λεπτά Σέ μια λεκάνη με βραστό νερό με αποτέλεσμα να εισέλθει νερό και στην τρυπουλα της κάτω ρίγας. Στέγνωσα τις κάνες καλά χρησιμοποιώντας και μπιστολακι.Αφησα ακόμη 3 μέρες τις κάνες σε δωμάτιο λαδωμένεs μόνο εξωτερικά με break free και τις έβαλα στη θήκη
Τι να βάλω στην τρυπουλα αυτή για να είμαι σίγουρος ότι έφυγε η υγρασία;
Αν θυμάμαι σε παλαιότερη συνομιλία μας μου είχατε αναφέρει για καθαρό οινόπνευμα και wd40 η break free και σε τι ποσότητα.
Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το οινόπνευμα διώχνει το νερό αυτό είναι γνωστό. Ομως έχετε πάρει τα απαιτούμενα μέτρα με το πιστολάκι και δεν χρειάζεται τίποτε άλλο.

Υγρασία πάντα θα περνά ανάμεσα στις κάννες των δίκαννων όπλων διότι πάντα υπάρχει κάποια τρυπούλα που μπαίνει στη φάση της κατσκευής για την εκτόνωση του αέρα κατά την κόλληση, αλλιώτικα ο διογκούμενος θερμός αέρας στην κόλληση θα “έδιωχνε” τίς ρίγες από τις κάννες. Αυτή την υγρασία την διώχνουμε με θερμό αέρα, είτε με πιστολάκι είτε αφήνοντας τις κάννες κοντά σε σώμα καλοριφέρ, μετά το καθάρισμα. Δεν χρειάζεται υψηλή θερμοκρασία, κάτι γύρω στους 35 βαθμούς είναι αρκετό για να φύγει η υγρασία και να στεγνώσει το διάκενο μεταξύ των ριγών.