ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 390

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΟΝΟΚΑΝΝΟΥ

Kύριε Νικήτα Καλημέρα έχω στην κατοχή μου το παρακάτω μονόκαννο όπλο. Μπορείτε να μου δώσετε κάποιες πληροφορίες για το όπλο αυτό (παραθέτω πιο κάτω τις φώτο Ευχαριστώ εκ τον προτέρων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η φωτογραφία δείχνει μέρος των σφραγίδων της Ισπανικής Τράπεζας Δοκιμών, άρα το όπλο είναι ισπανικό. Δεν φαίνονται άλλα μέρη του όπλου για να βγει συμπέρασμα ως προς τον κατασκευαστή.

Μονόκαννα μέτριας ποιότητας παρήγαγαν αρκετοί Ισπανοί κατσκευαστές στο παρελθόν. Το πιο γνωστό ισπανικό μονόκαννο ήταν το ΑΥΑ, και ακολουθούσαν μονόκαννα άλλων εταιρειών, όπως EGO, Manitua και άλλα. Τα περισσότερα είναι στο ίδιο μοτίβο: άνοιγμα με πεταλούδα, κόκορα στη μέση της ουράς της βάσης και απλό εξολκέα. Ολα είναι στιβαρά όπλα με χοντρά τοιχώματα κάννης.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ ΕΩΣ 850 ΕΥΡΩ

Θα ήθελα την γνώμη σας για ποιά από τις καραμπίνες θα προτείνατε για γενικό κυνήγι από τις ακόλουθες: 1) franchi affinity, 2) fabarm h4, 3)benelli m1 super 90

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχω δοκιμάσει και τις τρεις καραμπίνες που αναφέρετε και μπορώ να πω ότι και οι τρείς είναι ποιοτικά αυτογεμή όπλα.

Εντελώς υποκειμενικά ξεχωρίζω την Affinity διότι το συνθετικό κοντάκι της έχει διαστάσεις που με βολεύουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα βολέψουν όλο τον κόσμο!

Δεύτερο σημείο είναι το σύστημα λειτουργείας. Η Fabarm είναι αερίων και οι άλλες δύο αδρανείας. Τα αέρια παρέχουν μειωμένη αίσθηση λακτίσματος, αλλά μεταφέρουν περισσότερα κατάλοιπα στο εσωτερικο΄της βάσης. Η αδράνεια είναι πιο “καθαρή” αλλά το κλώτσημα είναι πιο αισθητό. Αυτά είναι σημεία σημαντικά για πολλούς αγοραστές.

Ο μηχανισμός της Affinity και της Super 90 έχουν αρκετά όμοια στοιχεια (άλλωστε είναι και οι δύο εταιρείες μέλη του ομίλου Beretta). Η διαφορά είναι ότι η μεν Affinity έχει το ελατήριο επανάταξης μπροστά, γύρω από την αποθήκη ενώ η Super 90 το έχει στο κοντάκι. Αυτή η διαφορά δίνει το πλεονέκτημα ζυγίσματος στην Affinity αλλά πρόκειται για ισχνό πλεονέκτημα και όχι κάτι δραματικό.

Στην τελική ανάλυση η συμβουλή είναι να διαλέξετε την καραμπίνα που σας έρχεται καλύτερα, διοτι σε όλα τα άλλα είναι όλες στο ίδιο επίπεδο.

BENELLI 121 SL80

Γεια σας θα ήθελα να ρωτήσω για το συγκεκριμένο όπλο αν μπορω να ρίξω φυσιγγια μέχρι 36 gr .και αν ξέρετε τεχνικά χαρακτηριστικά του μιας και το είχε ο πατέρας και τωρα εγω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μπορείτε να ρίξετε φυσίγγια 36 γραμμαρίων στην καραμπίνα σας. Τα φυσίγγια 36 γραμμαρίων ανήκουν στην κατηγορία των κανονικών φυσιγίων, και όχι στα σεμί μάγκνουμ ή μάγκνουμ. Οι πιέσεις τους είναι μέσα στα όρια των κανονικών, δηλαδή κάτω από 740 bar.

Το μοντέλο SL80 γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα, και όταν εμφανίστηκε είχε και διαφήμιση στην τηλεόραση με σλόγκαν “πέντε τουφεκιές σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο”.

Η SL 80 έχει κάννη και βάση μόνιμα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Η βασή είναι ατσάλινη και το κλειδί του κλείστρου κλειδώνει πάνω στη βάση με μια κάθετη κίνηση προς τα κάτω. Η βασική διαφορά από τις σημερινές Benelli είναι ότι οι μοντέρνες έχουν περιστροφικο κλειδί που δένει στην κάννη. Οι θιασώτες της SL80 λένε ότι το κλείδί καθιστά την καραμπίνα πιο “γρήγορη”.

Η πολύχρονη και απροβλημάτιση επιβίωση του μοντέλου δείχνει ότι τόσο η σχεδίαση όσο και η ποιότητα κατασκευής ήταν καλές.

ΚΥΝΗΓΙ ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΟ

Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να μάθω εάν είναι εφικτό, τι ισχύει για το κυνήγι χωρίς όπλο.
Υπάρχει άδεια που υφίσταται να κυνηγά κάποιος μόνο με το σκύλο του.
Έχω εκπαιδεύσει έναν σκύλο να μου φέρνει ζωντανό τον λαγό στα χέρια μου χωρίς αίμα, τους σπάει τα πίσω πόδια. Δεν βγαίνω τις Τετάρτες και Σαββατοκύριακα , πάω μια φορά τον μήνα την περίοδο του λαγού και μόλις πιάσει έναν φεύγουμε, δεν κάνουμε ζημιά. Φοβάμαι να βγαίνω τις ημέρες του κυνηγιού γιατί ίσως με περάσουν εμένα η τον σύντροφο σκύλο μου, για θήραμα και μας γεμίσουν σκάγια. Είναι και η ζήλια ένας παράγοντας που έχω λάβει σοβαρά υπόψιν μου. Είμαι στην Ανατολική Κρήτη, έχω έναν ΒΕΚ Κρητικό Λαγωνικό αρσενικό τριών χρόνων. Είχα εκπαιδεύσει και ένα γεράκι και μας ακολουθούσε στις εξορμήσεις μας, το οποίο βέβαια δεν το είχα σε κλουβί, και καθώς μεγάλωσε έφυγε. Κάποιες φορές το συναντάμε και μας βοηθάει όπως το είχα μάθει, να μας δείχνει με τον τρόπο του. Δεν είχα άδεια ιερακοθηρίας διότι δεν είχε κλουβί ήταν ελεύθερο όπως είναι ακόμη, απλά το είχα βρει τραυματισμένο μικρό έπειτα από επίθεση αγριογατας και το περιεθαλψα.
Γνωρίζεται εάν χρειάζεται να βγάλω άδεια για τέτοιου είδους κυνήγι , χωρίς όπλο μόνο με έναν σκύλο.
Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βασικο σημείο εκκίνησης είναι ο Δασικος Κώδικας που ορίζει ότι τα μόνα επιτρεπόμενα μέσα θήρας είναι το επωμιζόμενο λειόκαννο οπλο, το μαχαίρι και το τόξο. Μετά ήλθε η υπουργική απόφαση του 1985 που ενσωμάτωνε την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το κυνήγι πτηνών και περιόρισε το κυνήγι ΠΤΗΝΩΝ πάντα, στο λειόκαννο. Εν συνεχεία είχαμε το νόμο 2168/93 περί όπλων που περιόρισε τη χρήση μαχαιριού και τόξου και έτσι το μόνο επιτρεπόμενο μέο θήρας είναι το επωμιζόμενο λειόκαννο όπλο με μέγιστη χωρητικότητα στα τρία φυσίγγια.

Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι κάθε άλλος τρόπος κυνηγίου, όσο αθλητικός και όσο επιλεκτικός και αν είναι, δεν επιτρέπεται.

Και πάμε τώρα στις “γκρίζες ζώνες”. Τι γίνεται αν σε κυνήγι με όπλο, με άδεια, και όλα τα νομικώς απαιτούμενα σε τέλεια κατάσταση, το θήραμα το πιάνει ο σκύλος μας πριν το τουφεκίσουμε;

Αφήνω το ερώτημα να πλανάται για τους μάχιμους δικηγόρους να το απαντήσουν.

Θα είναι μεν κυνήγι ΜΕ ΟΠΛΟ αλλά χωρίς πυρά.

Τι γίνεται σε ένα κυνήγι, με όπλο πάντα, όπου το θήραμα πέφτει τραυματισμένο και το βρίσκει και το απετελειώνει ο σκύλος μας πριν το απόρτ;

Αυτό που ΣΙΓΟΥΡΑ απαγορεύεται είναι κυνήγι εκτός των επιτρεπομένων ημερών. Εκεί δεν έχει γκρίζες ζώνες.