ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 391

MASQUARM ΔΙΚΑΝΝΟ

Παρακαλώ εάν μπορείτε να μου δώσετε οποιαδήποτε πληροφορία(τεχνικά χαρακτηριστικά ,αξία μεταπώλησης κλπ) για το όπλο που φαίνεται στις φωτογραφίες που σας στέλνω.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Παναγιώτης Σταυρόπουλος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η σφραγίδα με το όνομα Masquarms θυμίζει, ίσως λίγο πονηρά, την παλιά και φημισμένη μάρκα Masqulier. Ωστόσο το όνομα Masquarm δεν εμφανίζεται σε κανέναν οδηγό ή στο Διαδίκτυο άρα προχωράμε με το τι βλέπουμε στις φωτογραφίες. Πρόκειται για δίκαννο με μισές φωτιές, μέτριας ποιότητας κρίνοντας από την ποιότητα ξύλου και φινιρίσματος επιφανειών μετάλλου και ξύλου. Η ποιότητα κατασκευής είναι στα ίδια επίπεδα με ένα Robust. Η αξία του βέβαια ξαρτάται, όπως πάντα στα όπλα, από την κατάσταση του, αν δηλαδή διατηρεί γερό κλείδωμα χωρίς κουνήματα και δεν έχει οξειδώσεις στις κάννες. Αν είναι σε καλή κατάσταση η αξία του, κρίνοντας πάντα από τις φωτογραφίες, κυμαίνεται γύρω στα 800 Ευρώ.

ΓΡΗΓΟΡΟ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ ΚΟΝΤΑΚΙΟΥ ΜΕ ΛΑΔΙ

Κυριε Νικητα γεια σας. Πρόκειται να δωσω για κατασκευη ένα κοντακι και δεν ξερω με τι λαδι πρεπει να περαστει. Δεν θελω πολλα-πολλα. Ενας φιλος μου ειπε για το Gun Stock Sealer and Filler σε συνδιασμο με το
Tru-Oil της εταιριας BIRCHWOOD CASEY. Εγω το θεμα δεν το γνωρίζω και θα ηθελα την γνωμη σας για το τι πρεπει να χρησιμοποιησω. Ευχαριστω Νικος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν η ταχύτητα και η πρακτικότητα είναι το κύριο κριτήριο, και όχι η ομορφιά, τότε το πιο πρακτικό λάδι είναι το Teak Oil. Πρόκειται για λάδι που προσφέρει αυξημένη προστασία, στεγνώνει γρήγορα, μπορεί να πάρει ένα σατινάτο φινίρισμα που συμβάλλει στην εμφάνιση του κοντακιού και είναι φθηνό. Επειδή είναι σχεδόν άχρωμο ίσως χρειαστεί κάποια βαφή του ξύλου πριν το λάδωμα.

Το True Oil είναι καλό λάδι, αλλά θέλει τον τρόπο του και τον χρόνο του για να στεγνώσει σωστά και να δώσει κατάλληλο φινίρισμα. Θα δώσει όμως ένα βαθύ καφέ χρώμα που είναι σαφώς πιο όμορφο από το Teak Oil, αλλά πιο αργά και συνεπώς πιο ακριβά.

ΔΙΚΑΝΝΟ CASTELLANI

Γειά σας έχω στην κατοχή μου ένα δικανο Castellani de MONSIEWE τι πιέσεις έχει και αν είναι καλό.. Ευχαριστώ..!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η βιοτεχνία Castellani ιδρύθηκε από τον Bruno Castellani και συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 από τον γιό Fabbio Castellani.

Η εταιρεία κατασκεύαζε πλαγιόκαννα και σουπερποζέ μέτριας ποιότητας και λίγα όπλα ύψιστης ποιότητας κατά παραγγελία. Επειδή το μοντέλο de Monsiewe δεν φαίνεται στις παλιές μπροσούρες της εταιρείας ίσως με μια φωτογραφία να βγεί κάποιο συμπέρασμα για την ποιότητα.

Τα περισσότερα παλιά Castellani, επί εποχής Bruno, είχαν θαλάμες 70 χιλιοστών και δοκιμή στα 900 bar. Αυτό θα φανεί από την σφραγίδα δοκιμής δίπλα στη λέξη Finito, αν έχει μια κορώνα τότε είναι 900 bar.

ΠΑΛΙΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΚΟΚΟΡΟΤΟΥΦΕΚΟ

Παρακαλώ εάν έχετε την καλοσύνη,να μου δώσετε οποιαδήποτε πληροφορία για το δίκαννο που φαίνεται
στις συνημμένες φωτογραφίες.(Ετος κατασκευής ,τεχνικά χαρακτηριστικά,σημερινή αξία εάν είναι δυνατόν
και ότι άλλο εσείς κρίνετε).

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Σταυρόπουλος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι φωτογραφίες δείχνουν ένα παλιό και αρκετά ταλαιπωρημένο βελγικό κοκοροτούφεκο. Στο προφίλ φαίνεται και κάποιο κενό μεταξύ καρέφτη και καννών και αυτό δείχνει ότι οι κάννες μάλλον θα έχουν κάποιο κούνημα. Επειδή στα όπλα το κύριο κριτήριο είναι η κατάσταση το δίκαννο αυτό χάνει αξία από την κατάσταση του.

ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΜΕ ΔΥΟ ΝΟΥΜΕΡΑ ΣΚΑΓΙΑ

Γεια – χαρά σου αγαπητέ μου Νικήτα!

Βλέπω πως τα τελευταία χρόνια μερικοί επώνυμοι κατασκευαστές φυσιγγίων παράγουν και κάποια φυσίγγια τα οποία συμπεριλαμβάνουν στη γόμωσή τους σκάγια με δύο διαφορετικά νούμερα σκαγιών…! Τα διαφορετικής διαμέτρου αυτά σκάγια, άλλοτε είναι εντελώς ανάκατα μεταξύ τους μέσα στη γόμωση, και άλλοτε τοποθετούνται σε σειρά: συνήθως τα χονδρά στο εμπρός τμήμα της γόμωσης, τα δε ψιλότερα στο πίσω μέρος της στήλης…

Τελικά Νικήτα, αυτή η «συνταγή» των δύο διαφορετικών νούμερων σκαγιών μέσα στο ίδιο φυσίγγι, βελτιώνει κάτι στο βλητικό κομμάτι ή όχι…? Επίσης, ποια είναι τελικά η ορθότερη διάταξη αυτών των διαφορετικών σκαγιών μέσα στη γόμωση: εντελώς ανακατεμμένα μεταξύ τους, δηλ. «χαρμάνι» ή στοιβαγμένα σε σειρά με βάση τη διάμετρό τους (πάνω χοντρά, κάτω ψιλά)…?

Σ’ ευχαριστώ πολύ, να είσαι πάντα καλά…!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θα σε βάλω να ψάξεις! Βάλε το όνομα Τζοουνς στο ψαχτήρι της Οπλογνωσίας και στα άρθρα που θα εμφανιστουν λύνεται το μυστήριο. Ο Τζόουνς κατέγραψε με υπολογιστή και ειδικό λογισμικό ανάλυσης των βολών 2500 τουφεκιές. Το συμπέρασμα: όλες οι βολές, σε όλες τις αποστάσεις, με όλα τα τσοκ, όλα τα σκάγια, παρουσιάζουν την ίδια μορφή κατανομής. Περίπου τα δύο τρίτα των σκαγίων συγκεντρώνεται στο κεντρικό τρίτο του συνολικού ανοίγματος της τουφεκιάς. Το ίδιο μάλλον θα συμβαλινει και με τα διπλά νούμερα σε ένα φυσίγγι.

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι ότι τα μεγάλα σκάγια εκτοπίζουν περισσότερα μικρά και έτσι φτωχαίνουν την συνολική πυκνότητα και κατανομή. Αρα ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης τους;

ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΩΝΟΣ

Κύριε Νικήτα καλησπέρα σας.
Πρόσφατα σε μια δοκιμή διάτρησης σε κατάλογο με δύο καννες benelli προέκυψε ένας προβληματισμός.
Η μία κάννη είναι εργοστασιακή με 18.3 αυλό και η άλλη είναι με 18.4 και έχει aftermarket επιμήκυνση κώνου.
Τυχαίο γεγονός η όντως διάφορα διάτρησης???Υπάρχει κάποια άλλη απλή δοκιμή που να με βοηθήσει να βγάλω ασφαλές συμπέρασμα???
Με ίδιο φυσίγγι νο7 η πρώτη κάννη διαπέρασε είκοσι σελίδες περισσότερες από το την δεύτερη!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Για να βγεί κάποιο συμπέρασμα από δοκιμές φυσιγγίων πρέπει να δοκιμαστούν αρκετά φυσίγγια, στίς ίδιες συνθήκες. Αρκετά σημαίνει όσα χρειάζονται για να μην υπάρχει πιθανότητα στατιστικού λάθους. Για παράδειγμα η Τράπεζα Δοκιμών του Μπέρμιγχαμ θεωρεί πως δέκα φυσίγγια είναι ικανοποιητικός αριθμός για να μην υπάρξει σταστιστικό λάθος σε μια δοκιμή φυσιγγίων.

Να έχουμε υπόψη επίσης ότι μέσα στα δέκα αυτά φυσίγγια από ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΟΥΤΙ!!! οι διαφορές ταχυτήτων συχνά είναι μεγαλύτερες από 50 μέτρα ανά δευτερόλεπτο από βολή σε βολή! Αρα είναι απόλυτα πιθανό ένα φυσίγγι, από το ίδιο κουτί, να πάρουσιάσει μεγαλύτερη διάτρηση με το ένα ή το άλλο τουφέκι.