ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 392

ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΑΝΝΟΥ

Παρακαλώ έχω αυτό το δίκανο οποίαδηποτε πληροφορία για την κατασκευή του την προέλευση του την τιμή του θα ήταν χρυσιμη ευχάριστω εκ των πρωτερων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από τις σφραγίδες δοκιμής συμπεραίνεται ότι πρόκειται για βέλγικο κοκοροτούφεκο. Αυτό που το καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι η σφραγίδα με το ελληνικό όνομα Μαυρομμάτης. Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για το όνομα ιδιοκτήτη ή εμπορικού αντιπροσώπου. Από την τοποθεσία της σφραγίδας, στη βάση, φαίνεταιι ότι ήταν ο αντιπρόσωπος. Αν υπάρχει κάποιο ιστορικό ντκουμέντο για την επιχείρηση Μαυρομμάτη τότε το δίκαννο αυτό γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον και ενδεχομένως πολύτιμο, με την έννοια ότι αυξάνεται η τιμή του κατά κάποιο ποσοστό πάνω από το συνηθισμένο για όπλα αυτού του τύπου.

ΔΙΚΑΝΝΟ SCHULER

Γειά σας
Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με ένα δίκαννο που έχω. στην κάνη γράφει στην πάνω πλευρά Buhar. Suhl κοντάκι και στο κάτω μέρος γράφει August Schuler τι μάρκα είναι γιατί δεν την βρίσκω στο διαδίκτυο? Και αν είναι ποιοτικά καλά?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η οικογένεια Schuler είναι οπλοκατασκευαστές από το 1606 και φημίζονται για τα όπλα τους.

Στο Διαδίκτυο υπάρχει άφθονο υλικό για την οικογένεια και τα όπλα της καθώς για κάποια χρόνια προπολεμικά κατασκεύαζαν για λογαριασμό της αμερικανικής Charles Daly όπλα ύψιστης ποιότητας. Πρόκειται για τα γνωστά Charles Daly Prussian.

Μια καλή πηγή πλρηοφοριών είναι η ιστοσελίδα:

ΠΛΑΓΙΟΚΑΝΝΟ TOZ

Γειά σας κ. Νικήτα, έχω ένα πλαγιοκαννο tula toz διαμετρηματος 16 με κοκόρια, μπορώ επίσης να σου πω πως ψαχνωντας το στο ίντερνετ το βρήκα με την ονομασία BM 16. Μπορεις να μου πεις κατά πόσο είναι αξιόπιστο και γενικά κάποια εκτίμηση για τα δικανα της συγκεκριμένης εταιρείας? Ευχαριστώ και πάλι. ( μη μπορώντας να σου επισυνάψω φωτογραφίες, ψαχνωντας στο ίντερνετ bm 16 είναι αυτό με τον λαγο/σκίουρο αντίστοιχα από εκεί κ από εδώ στην πεταλουδα, το όπλο είναι σε αντίστοιχη κατάσταση της φωτογραφίας στο ίντερνετ.)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

τα κοκοροτούφεκα της ΤΟΖ είναι γνωστά στην Ελλάδα από πολύ παλιά και έχουν αποκτήσει καλή φήμη για την αντοχή τους και τα βλητικά τους χαρακτηριστικά.

Επειδή οι εισαγωγές γίνονταν κατά τις δεκαετίες 1960 και 70 όταν το διαμέτρημα 16 ήταν ακόμα δημοφιλές, πολλά είναι σε διαμέτρημα 16.

Είναι κοκοροτούφεκα ορθόδοξης κατασκευής με ελατήρια V, τρίτο κλειδί και μασσίφ βάση. Είναι γερά όπλα και αν είναι σε καλή μηχανική κατάσταση απόλυτα ικανά να συνεχίσουν στο κυνήγι για δεκαετίες.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΣΟΚ ΕΣΩ-ΕΞΩ

Κύριε νικήτα θα ήθελα να μου πείτε την σημασία των τσόκ έσω-έξω. Και θέλω να πώ το εξής, αφού το μέγεθος την κάννης δεν έχει κάποια διαφορά στην βλητική του όπλου,ακόμα και αν την αυξήσουμε κατά 10 πόντους με το τσόκ, και αν λάβουμε υπόψιν ότι ούτε η σκοπευτική γραμμή αλλάζει μιας και με τσόκ έσω- εξω 10 πόντους σε κάννη π.χ 61cm πάλι την σκοπευτική γραμμή των 61cm θα βλέπουμε λόγο της ρίγας που είναι πιο ψιλά από το τσόκ, πια η πραγματική τους σημασία;. Γιατί κάποιος να επιλέξει π.χ ένα τσόκ 3*** έσω-έξω και όχι ένα 3*** εσωτερικό;. Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το έτος 1993 έρριξα χιλάδες δοκιμαστικές βολές στον πίνακα, πολλές από αυτές για δοκιμή εναλλασσόμενων τσοκ. Τα επόμενα χρόνια έριχνα εκατοντάδες βολές, αλλά δεν έπιασα τις χιλιάδες του 1993. Μπορώ λοιπόν από εμπειρία να πω ότι δεν υπάρχει διαφορά στην βλητική απόδοση των τσοκ ανάλογα με τον τύπο τους. Οτι κάνει ένα τσοκ τεσσαρών άστρων πχ εσωτερικού τύπου το ίδιο κάνει και ένα στην ίδια σύσφιξη τύπου έσω-έξω.

Η διαφορά είναι στην κατασκευή, το έσω-έξω ενδέχεται να είναι κάπως πιο ανθεκτικό στην χρήση, αφού δεν έχει τα λεπτά χείλη και τις εγκοπές για το τσοκόκλειδο. Αυτή διαφορά ίσως να έχει σημασία για κάποιον που βάζει και βγάζει τα τσοκ τακτικά. Για τον μέσο κυνηγό και σκοπευτή που αφήνουν τα ίδια τσοκ στην κάννη για μήνες, κάποτε και χρόνια δεν παίζει κανένα ρόλο.

ΑΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΟ ΔΙΚΑΝΝΟ

Καλησπέρα κύριε Κυπρίδημε. Πρόσφατα ήρθε στη κατοχή μου ένα πλάγιο δίκαννο αγνώστου κατασκευαστεί. Όσο και αν έψαξα στις κάνες και στη βάση, εκτός από το διαμέτρημα (12), τον αυλό (18,3), τα τσοκαρίσματα, δύο αριθμούς “φ566” και “227”, το PV με ένα λιοντάρι δεν βρήκα πουθενά πιέσεις δοκιμής μήκος θαλάμης και κατασκευαστή. Θα μπορούσατε να με διαφωτίσετε σχετικά? Επίσης, μήπως γνωρίζεται γιατί πάνω στο “227” έχει χτυπηθεί το “111”? Πως μπορώ να εξακριβώσω αν το μήκος των θαλαμών είναι 65 ή 70 mm? Μπορείτε να μου συστήσετε κάποιον οπλουργό ικανό να επισκευάσει το κοντάκι, να μαζέψει τους λίγους τζόγους των κλειδιών και να μου κατασκευάσει εκ νέου την χαμένη κάμα του εξωλκέα από την πάπια?
Προαιρετικά, ζητώ συγνώμη για το πλήθος των μυνημάτων, αλλά κάθε φορά μου επιτρέπει να επισυνάψω μόνο μία φωτογραφία.
Ευχαριστώ για το χρόνο και τις απαντήσεις σας.
Κρόκος Γιάννης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Λίγο ύποπτη περίπτωση το δικαννου σας.

Πρώτο περίεργο σημείο είναι το μέγεθος των σφραγίδων δοκιμής. Η κάθε Τράπεζα Δοκιμής έχει στάνταρ σφραγίδες με τις οποίες σφραγίζει όλα τα όπλα που δοκιμάζονται εκεί, άρα όλα φέρουν αποτύπωμα ιδίου μεγέθους αφού σφραγίζονται με την ίδια σφραγίδα. Στο δικό σας όπλο οι σφραγίδες έχουν περίπου τριπλάσιο μέγεθος από το κανονικό.

Το όπλο φέρει σφραγίδες Βελγιου, ωστόσο η κατασκευή, για κάποιον που έχει επαφή με πολλά όπλα και έχει δει την τεχνοτροπία κάθε χώρας, λέει Ισπανία. Το σχήμα της βάσης, η κατασκευή των εσωτερκών μερών καθώς και η βαφή της βάσης με κυάνιο δείχνουν προς ισπανικό όπλο με μισές φωτιές μέτριας ποιότητας.

Πιο σημαντικό από τα παραπάνω όμως είναι η κατάσταση του κοντακιού, το οποίο είναι ραγισμένο στη σημείο που συναντά το μέταλλο της βάσης, και είναι και φαγωμένο, έχοντας έλλειμμά ξύλου περίπου δέκα χιλιοστών εκεί που συναντά τη βάση. Ακόμα και αν ξεχάσουμε τα προβλήματα με τις σφραγίδες, το κοντάκι αυτό δεν επισκευάζεται, απαιτείται νέο κοντάκι, άρα ένα έξοδο της τάξης των 400 έως 500 Ευρώ. Ομως, ακόμα και με νέο κοντάκι η αξία του όπλου δεν θα είναι πάνω από 400 Ευρώ λόγω της παραξενιάς των σφραγίδων του.

Ολοι οι οπλουργοί είναιικανοι να κάνουν τα όποια μαζέματα απαιτεί το συγκεκριμένο δίκαννο. ¨Οσο για τις θαλάμες αυτές μετριούνται με μια ειδική καλίμπρα θαλάμης που έχουν σχεδόν όλοι οι οπλουργοί.

ΚΟΝΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ, ΑΠΟΡΙΕΣ

Κυριε Νικητα και παλι να πουμε για το κοντακι. Ολοι ασχολούμαστε με την μεγαλη καθετη κλιση για να βαλουμε το ματι μας στην Ριγα. Δεν ξερουμε την σημασια της μικρης καθετης κλισης και πως την υπολογιζουμε.
Όταν για παράδειγμα εχουμε την μεγαλη πανω από 65 χιλιοστα πως αλλαζει η μικρη? Στα εργοστασιακα κοντακια είναι 36-40 χιλιοστα συνηθως. Μια αλλα ερωτηση μου αφορα την κλιση που θα εχει το πελμα.
Ολοι μας επωμιζουμε βαζοντας το οπλο σε οριζοντια θεση και το πιεζουμε σε μια καθετη επιφανεια και όταν η πιεση στον ωμο είναι ομοιομορφη τοτε λεμε ενταξει, αλλιως το ψάχνουμε. Όταν καποιος το οπλο το εχει για καρτερι και θα τουφεκα παντα ψηλα τοτε αυτή η διαδικασια δεν πρεπει να αλλαξει βαζοντας το οπλο λιγο ποιο ψηλα π.χ. 20-30 μοιρες ?? και να επιδιωξουμε την ομοιομορφη πιεση στον ωμο ?? Αλλωστε σκέφτομαι ετσι ψηλα ριχνουν και οι σκοπευτες. Πως ρυθμιζουν αυτοι την κλιση του πελματος?? Τα ρωταω αυτά γιατι υπαρχουν πολλα στερεοτυπα στους κυνηγους που δεν αλλαζουν. Αλλωστε σκέφτομαι πρόβλημα θα εχει καποιος που τουφεκαει μονο χαμηλα π.χ. λαγοκυνηγος, γουρουνας κ.λ. Για άλλη μια φορα ευχαριστω. Νικος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρώτο θέμα η μικρή, ή μπροστινή κλίση, Drop At Comb αγγλιστί. Αυτή είναι η πιο σημαντική κλίση καθώς αυτή είναι που βάζει το μάτι μας στη σωστή θέση, αφού αυτή είναι ακριβώς κάτω από το μάτι στο ύψος του ζυγωματικού. Πρώτα βρίσκουμε αυτήν και μετά την μεγάλη κλίση στο πίσω μέρος του κοντακιού, Drop At Heel.

Αν κατάλαβα σωστά αναφέρεστε στην αλλαγή κλίσεων που επέρχεται σε όπλα με φλάντζες ρύθμισης του κοντακιού. Αν αλλάξει φλάντζα για να αλλάξει η κλίση είναι προφανές ότι αλλάζει και η γωνία του πέλματος, το Pitch. Είναι θέμα γεωμετρίας. Η περιστροφή του κοντακιού γύρω από το σημείο επαφής ξύλου μετάλλου, εκεί που βρίσκεται η φλάντζα, αναγκαστικά μετακινεί και το πέλμα και αλλάζει τη γωνία του ως προς την ρίγα.

Την κλίση πέλματος την δοκιμάζουμε σε οριζόντια θέση. Αυτή η δοκιμή μας καλύπτει για βολές κάτω και πάνω από την οριζόντια θέση διότι η αλλαγή γωνίας κτά την σκόπευση δίνεται από τους γοφούς, και όχι από την απλή περιστροφή του όπλου στον ώμο. Δηλαδή, ο κορμός μένει σταθερός, κρατώντας το όπλο στην οριζόντια θέση, και αν θέλουμε να σκοπεύσουμε προς τα πάνω τότε το σώμα γέρνει πίσω από τους γοφούς. Σε αυτή την κίνηση παίζουν μεγάλο ρόλο και τα πόδια και η τοποθέτηση τους, για αυτό το λόγο οι Αγγλοι δάσκαλοι σκοποβολής λένε ότι η σωστή σκόπευση αρχίζει από τα πόδια.

Ενας τρόπος να γίνουν κατανοητά τα παραπάνω είναι να δουμε τον κορμό του σώματος στο ρόλο σταθερής βάσης του όπλου, κάτι σαν κιλλίβαντα πυροβόλου. Με τον κιλλίβανατα η σκόπευση αλλάζει από την αλλαγή θέσης των τροχών, στο ανθρώπινο σώμα αυτά είναι τα πόδια. Η αλλαγή με απλή κίνηση του όπλου στον ώμο χωρίς κίνηση στη μέση και στους γοφούς αλλάζει την σχέση ματιού-κάννης και χαλά την σκόπευση. Μερικές δοκιμαστικές επωμίσεις θα αποδείξουν τα παραπάνω.