ΚΩΝΙΚΟΣ ΑΥΛΟΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ;

Η ερώτηση του αναγνώστη αγγίζει ένα θέμα που ακούγεται εδώ και δεκαετίες για κωνικούς αυλούς. Επειδή στέκει ως θέμα παρουσιάζεται ξεχωριστά από τις Ερωτήσεις-Απαντήσεις.

“Κύριε Νικήτα καλησπέρα σας.
Αρχικά να σας ευχαριστήσω που είστε παρών σε κάθε προβληματισμό μας και μας βοηθάτε με τις γνώσεις σας.
Μέρες τώρα ακούω και διαβάζω για την γεωμετρία κάννης, αυλούς,κώνους συναρμογής και την επίδραση τους στην βλητική.
Τα ευρείας παραγωγής εμπορικά όπλα(όχι πχ merkel που όντως έχουν προοδευτικη στένωση σε όλο το μήκος της κάννης) κυρίως αυτογεμη παρουσιάζουν κάποια ιδιαίτερη γεωμετρία ως προς την κάννη τους???
Πχ μια επέμβαση προσθήκης thinwall η εξωτερικού τσοκ,η μία aftermarket επιμήκυνση κώνου η οποιαδήποτε επέμβαση που αφορά την κάννη διαταράσσει αυτή την εργοστασιακή γεωμετρία???”

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Προοδευτική στένωση σε όλο το μήκος της κάννης, είναι κάτι που έχω ακούσει πολλές φορές αλλά δεν έχω δει ποτέ μου, παρότι έχω εξετάσει χιλιάδες κάννες και έχω μετρήσει με όργανα ακριβείας εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες.

Η ερώτηση θυμίζει ένα στιγμιότυπο στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής όταν ακόμα γίνονταν εκεί αγώνες Σκητ και Τραπ. Ενας πανελλαδικά γνωστός ειδικός κοίταξε τις κάννες ενός Darne V19 και αποφάνθηκε ότι είχαν κωνικό αυλό. Εξήγησε δε στους εμβρόντητους παριστάμενους ότι όλα τα καλά όπλα έχουν κωνικό αυλό.

Τι είναι κωνικός αυλός; Αυλός που στενεύει προοδευτικά από το τέλος του κώνου προσαρμογής έως τον κώνο του τσοκ. Σύμφωνα με αυτή την άποψη ο αυλός αρχίζει πχ στα 18,6 χιλιοστά μετά τον κώνο της θαλάμης και στενεύει προοδευτικά στα πχ 18,3 πριν τον κώνο του τσοκ.

Πίσω στο Darne V19 τώρα. Το ίδιο ακριβώς όπλο έτυχε να έλθει στο οπλουργείο Ηφαιστος όταν ήμουν εκεί για μια δουλειά. Μετρήθηκε ο αυλός του με μετροληπτικό ακριβείας και ήταν 18,4 ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ σε όλο το μήκος του. Δεν υπήρχε ίχνος κωνικότητας πουθενά!

Και αρχίζουν οι σκέψεις. Γιατί να γίνεται κωνικός ο αυλός; Τι κερδίζει βλητικά ένα όπλο με κωνικό αυλό; Ας μας απαντήσουν το ερώτημα αυτοί που μιλού για κωνικούς αυλούς. Οι μέχρι σήμερα επιστημονικές έρευνες επί του τσοκ λένε ότι το τσοκ και η επίδραση του στην βολή είναι θέμα του στομίου και μόνο. Αυτό που παίζει ρόλο είναι η σύσφιξη επί του αυλού, έτσι δημιουργείται το τσοκ. Η όποια κωνικότητα του συνολικού αυλού δεν παίζει ρόλο στην βλητική απόδοση.

Πιο σημαντιό ερώτημα είναι το κατασκευαστικό και επισκευαστικό. Πως διαμορφώνεται ένα κωνικός αυλός; Οι συνηθέστερες σύγχρονες μέθοδοι κατασκευής καννών είναι το βαθύ τρυπάνισμα (Gun Drilling) και η ψυχρή σφυρηλάτηση (Cold Hammer Forgind). Και οι δύο μέθοδοι αποδίδουν παράλληλους κώνους.

Το βίντεο αυτό δείχνει την κατασκευή ραβδωτών καννών με τρύπημα. Δεν διαφέρει από την κατασκευή λείων καννών.

Μπορεί κάποιες ΔΑΜΑΣΚΗΝΕΣ κάννες που κατασκευάζονταν με θερμή σφυρηλάτηση να έχουν κωνικό αυλό, ωστόσο όσες έχω μετρήσει είχαν παράλληλο και αυτό μάλλον διότι στο μετέπειτα στάδιο της λείανσης όποια κωνικότητα έφυγε και ο αυλός διαμορφώθηκε παράλληλος. Η λείανση των καννών παλιά γινόταν με μολυβένιο κύλινδρο και σμυρίδι και περιστροφική κίνηση κατά μήκος της κάννης, κάτι που ΔΕΝ μπορεί να γίνει σε κωνικό αυλό!

 

Σε αυτό το βίντεο γίνεται λείανση με το χέρι, αλλά με την ίδια μέθοδο που εφαρμόζεται σε εργοστάσια. Η κίνηση της λειαντικής κεφαλής είναι κατά μήκος, κάτι που δεν μπορεί να γίνει εύκολα σε κωνικό αυλό.

Ποια μέθοδος τρυπήματος μπορεί να δώσει έναν κωνικό αυλό δεν ξέρω. Ακόμα και αν μπορεί να γίνει αυτό το κωνικό τρύπημα, πως γίνεται η μετέπεια λείανση ενός κωνικού αυλού με τρόπου που να διατηρεί την κωνικότητα; Ενας τρόπος που μπορώ να σκεφτώ είναι η κατασκευή ειδικής αρθρωτής κεφαλής που επιτρέπει ανεξάρτητη γωνία επαφής σε κάθε πέτρα λείανσης. Δεν έχω δει τέτοια κεφαλή. Ας πούμε ότι υπάρχει σε κάποια εργοστάσιο. Τότε κάθε μελλοντικό ρεκτιφιάρισμα αυτών των καννών θα πρέπει να γίνεται από το ίδιο το εργοστάσιο σε αυτή την μοναδική μηχανή!

Πάμε τώρα στην επισκευή μιας κάννης που έχει υποστεί στένωση ή διόγκωση. Η επισκευή γίνεται με το πέρασμα μιας ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ καλίμπρας που φτάνει στο σημείο της ζημιάς και ακολουθείται από σφυρηλάτηση εξωτερικά με μπρούτζινο ή μολυβένιο σφυρί. Σε μια κωνική κάννη, αν υπάρχει, θα χρειαστεί να κτασκευαστεί κωνική καλίμπρα, στις διαστάσεις του συγκεκριμένου σημείου της κάννης όπου υπάρχει ζημιά. Πρόκειται για θέμα στοιχειώδους γεωμετρίας καθώς ο κώνος έχει διαφορετική διάμετρο σε κάθε του σημείο. Σκεφτείτε το λίγο αυτό το πρόβλημα και αναλογιστείτε το κόστος κατασκευής ειδικής καλίμπρας για κάθε κάννη που φτάνει σε ένα οπλουργείο για επισκευή!

Και φτάνουμε στο θέμα δοκιμή σε Τράπεζα Δοκιμών. Μετά την επιτυχή δοκιμή το όπλο σφραγίζεται με την διάσταση του αυλού, πχ 18,4 κλπ. Σε μια κωνική κάννη τι διάσταση πρέπει να σφραγίσει μια Τράπεζα Δοκιμών; Την αρχική διάμετρο κοντά στη θαλάμη, την μεσαία ή την ακρινή κοντά στο τσοκ;

Μετά από τα παραπάνω η περίπτωση του κωνικού αυλού μοιάζει πιο πολύ με μύθο παρά πραγματικότητα. Μάλλον ανήκει στην συνωμοταξία των αγγλικών καννών από καρφιά πετάλου, και τις μυστικές συνταγές με παλιές μετζοσόλες παπουτσιών στην σκλήρυνση.

Παραμένω όμως ανοικτόμυαλος και περιμένω να δω και να μετρήσω μια τέτοια κωνική κάννη. Στα όπλα ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει.

Οι επεμβάσεις στον κώνο προσαρμογής γίνονται κυρίως για μείωση της παραμόρφωσης στα σκάγια και μια πιο ομαλή μετάβαση από την θαλάμη στον αυλό. Είναι κάτι παρόμοιο με τη ράμπα σε ένα πεζοδρόμιο. Μια μακρυά ράμπα επιτρέπει πιο ομαλή κύληση των τροχών των αυτοκινήτων από μια κοντή και απότομη. Ο μακρύς κώνος αυτό κάνει και έτσι σώζει μερικά σκάγια από παραμόρφωση και πολλοί θιασώτες λένε ότι μειώνει το αισθητό κλώτσημα. Το μετρήσιμο κλώτσημα παραμένει το ίδιο καθώς ακολουθεί το νόμο της Φυσικής που λέει ότι κάθε δράση έχει μια ίση και αντίθετη αντίδραση. Η δράση αυτή έχει ήδη ολοκληρωθεί με την πυροδότηση του φυσιγγίου στη θαλάμη, ο κώνος δεν την αλλάζει.

Το είδος του τσοκ, λεπτών ή χοντρών τοιχωμάτων κλπ, δεν επηρεάζει την βλητική απόδοση. Επηρεάζει την αντοχή των τσοκ σε πολύχρονη χρήση, αλλά όχι την απόδοση στον πίνακα και τις πυκνότητες της τουφεκιάς. Αυτά παραμένουν θέματα του στομίου και αυτό το έχει αποδείξει η έρευνα των Ζουρνέ, Λάουρι και Τζόουνς. Εχουμε αρκετές αναφορές στην Οπλογνωσία για την δουλειά του Dr Jones, όπως θα δείξει μια έρευνα στο “ψαχτήρι” της ιστοσελίδας.