ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 393

ΜΟΝΟΚΑΝΝΟ INGRAM

καλησπέρα σας στέλνω και το σώμα του μονόκαννου . Η αστυνομία μου έγραψε στην άδεια ότι είναι ingram Υπάρχει περίπτωση να είναι άλλο το σώμα του ντουφεκιού και άλλη κανη .Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι μάλλον απίθανο κάποιος να έκανε “μαϊμουδια” σε ένα φτηνό μονόκαννο. Δεν αξίζει τον κόπο. Η ονομασία Ingram είναι γνωστή στον κόσμο των όπλων καθώς υπήρχε μια καλή σκοτσέζικη φίρμα με αυτό το όνομα και ίσως να το αντέγραφαν άλλοι κατασκευαστές με σκοπό να καπηλευθούν την φήμη. Οι σφραγίδες είναι ισπανικού μονόκαννου, τύπου που πρόσφεραν αρκετοί Ισπανοί με σφραγισμέη την φίρμα τους. Από το κοινό σχήμα αυτών των μονόκαννων είναι προφανές ότι είναι από ένα εργοστάσιο και οι άλλοι απλά σφράγιζαν την φίρμα τους, και αυτό είναι θεμιτό, γινόταν σε όλες σχεδόν τις οπλοκατασκευαστικές χώρες.

ΔΙΚΑΝΝΟ ERBI

Κύριε Νικήτα καλησπέρα,
έχω στην κατοχή μου (κληρονομιά από παππού-πατέρα) ένα ισπανικό πλαγιόκανο δίκανο του εργοστασίου ARMAS ERBI και επειδή δεν γνωρίζω τίποτα από κυνηγετικά όπλα, ούτε ασχολούμαι με το κυνήγι, θα ήθελα να σας ρωτήσω κάποια πράγματα.Βρίσκομαι στην Λαμία και αφού πήγα το όπλο σε κάποιο μαγαζί για να το ταυτοποιήσω μου είπαν τα εξής : 1. Έχει την ένδειξη 12 76 που σημαίνει διαμέτρημα 12 και ότι με το 76 δηλώνει ότι είναι magnum, 2. Δεν έχει κάποια ένδειξη εμφανή (αστέρια) για το chock και κατόπιν μέτρησης των κανών μου είπαν ότι είναι 2 chock και οι δύο κάνες, 3. Είναι δοκιμασμένο σε πίεση 1200 και θεωρείτε υψηλής αντοχής, 4. Οι κάνες έχουν μήκος 70,7cm. Σας στέλνω φωτογραφίες και θα ήθελα να ρωτήσω αν ισχύουν αυτά που μου είπαν, αν θα πρέπει να γνωρίζω κάτι περισσότερο για αυτό το όπλο και ποια είναι η εκτιμώμενη τιμή του στην αγορά;
Ευχαριστώ προκαταβολικά,
Γιώργος Σταμοκώστας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι πληροφορίες που σας έδωσαν είναι ακριβείς και τεχνικά σωστές.

Ως δίκαννο με μισές φωτιές ισπανικό, το δίκαννο σας έχει αξία ίση με άλλα δίκαννα μεσαίων ισπανικών εταιρειών όπως πχ Arizaga, Zabala, EGO, και άλλα. Η αξία του, αν είναι σε καλή κατάσταση χωρίς διαβρώσεις και κουνήματα, είναι γύρω στα 450 Ευρώ.

ΜΟΝΟΒΟΛΑ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΠΙΕΣΕΩΝ

Καλησπέρα σας θα ήθελα να μου προτείνετε μονόβολα τα οποία είναι δοκιμασμένα μέχρι 900 πιέσεις για μια παλιά καραμπίνα διαμετρήματος 12 με 70άρα θαλάμη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οσα μονόβολα έχουν μήκος μέχρι 70 χιλιοστά, ΟΧΙ πιο μακρυά, και ΔΕΝ φέρουν την ένδειξη 1050 bar στον κάλυκα, παράγουν πιέσεις κάτω από 740 bar. Υπάρχουν και μερικά με ακόμη χαμηλότερες πιέσεις. Η ΛΑΜΠΡΟ καθώς και η ΔΟΡΚΑΣ παράγουν μονόβολα χαμηλών πιέσεων, το ίδιο και αρκετές ξένες εταιρίες όπως η Baschieri Pellagri, Remington, Federal και άλλες.

ΠΟΙΟ ΣΚΥΛΟ ΓΙΑ ΛΑΓΟ ΚΑΙ ΓΟΥΡΟΥΝΙ

Καλημερα κύριε Νικήτα με λένε Ηλία Τριανταφύλλου και είμαι από την Φλώρινα πριν από μια βδομάδα έδωσα εξετάσεις για άδεια θήρας και πέρασα επιτυχώς ήθελα να σας ρωτήσω μιας και είμαι νέος κυνηγός χωρίς πολλες εμπειρίες σε κυνήγια λαγού ή αγριογούρουνου θέλω τι γνώμη σας τι ράτσα σκύλου να πάρω ρωτάω εσάς γτ κάτι παραπάνω θα γνωρίζετε.
Σας ευχαριστώ πολύ
Με εκτίμηση:Ηλίας Τριανταφύλλου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν είναι η ειδικότης μου τα σκυλιά. Τα δύο θηράματα που αναφέρετε απαιτούν σκύλο ιχνηλάτη, όμως στο κυνήγι του αγριόχοιρου γίνεται χρήση των σκύλων σε παγάνα και εκτός από ιχνηλασία απαιτείται και θάρρος από το σκύλο, κάτι που δεν χρειάζεται στο λαγό.

Αν αφήσουμε το κυνήγι αγριόχοιρου και επικεντρωθουμε στον λαγό, υπάρχουν αρκετές φυλές, ελληνικές (Γκέκας) και ξένες (Σεγκουτζιο, Σαιντονζουά, Γασκώνης, Γιούρα) που μπορούν να δουλέψουν ικανοποιητικά. Να έχετε όμως υπόψη ότι όποια φυλή επιλεγεί, θα χρειαστεί εκπαίδευση και προπόνηση και αυτά μαθαίνονται από έμπειρους κυναγωγούς και κυνόφιλους. Υπάρχουν εξειδικευμένες και οργανωμένες ομάδες κυνόφιλων της κάθε φυλής που μπορούν σα δώσουν πληροφορίες και βοήθεια.

ΤΟ 34 ΚΑΙ ΧΑΛΑΡΕΣ ΚΑΝΝΕΣ

Κύριε Κυπρίδιμε καλημέρα σας! Κράτησα πρίν λίγες ημέρες στα χέρια μου, πρώτη φορά, την υπέροχη σιλουέτα ενός toz 34! Ομολογουμένως πολύ προσεγμένου, με καθαρό καθρέφτη κι αγρατζούνιστα ξύλα. Ωστόσο, στο άνοιγμα του όπλου, σε μια ενδιάμεση θέση, πρίν ανοίξει πλήρως ώστε να βάλει κανείς φυσίγγι στην κάτω θαλάμη, οι σπάνιες ημικυκλικές ράγες εμφανίζουν σημαντικό τζόγο (περιστρέφοντας τον άξονα των καννών δεξιά – αριστερά) τόσο που ακούγεται κιόλας! Κλείνοντάς το, χρηματοκιβώτιο! Είναι έτσι από την κατασκευή τους τα όπλα αυτά ή τι θα μπορούσε να συμβαίνει ; Αξίζει κανείς να επενδύσει σ’αυτό το όπλο; ευχαριστώ πολύ για τις γνώσεις που μας μεταδίδετε!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχετε αγγίξει ένα μεγάλο θέμα που έχει προξενήσει πολλές συζητήσεις και καυγάδες μεταξύ των οπλόφιλων. Αν δηλαδή η καλή εφαρμογή στα σπαστό όπλα κρίνεται στο κλείδωμα ή σε όλη την κίνηση ενός όπλου.

Μερικά μεγάλα όπλα, όπως πχ το Browning B25, που δεν αμφιβάλλει κανείς για την ποιότητα του, έχουν άνετη κίνηση σε όλη την ακτίνα ανοίγματος και κλείνουν εφαρμοστά μόνο όταν τα κλειδιά των καννών αγγίξουν την αντίστοιχη εσοχή στη βάση.

Μερικά άλλα καλά όπλα πχ Merkel, είναι σφιχτά σε όλη την διαδρομή των καννών.

Η εφαρμογή που μετρά στην αντοχή του όπλου είναι η τελική εφαρμογή όταν τα κλειδιά κλειδώσουν. Η χαλαρότητα πριν αυτό το σημείο δεν είναι κακή ένδειξη, απλά ίσως να ξενίζει όσους έχουν αντίθετη άποψη για το τι είναι καλη εφαρμογή.

Το φαινόμενο λοιπόν που παρατηρήσατε στο ΤΟΖ 34 που αντί πίρους έχει σιδηρόδρομο, είναι φυσιολογικό. Είναι δύσκολο να πετύχει μια τέλεια εφαρμογή μταξύ καννών και ημικυκλικού σιδηρόδρομου και έτσι αφήνεται κάπως χαλαρή η επαφή σε αυτό το σημείο. Οταν όμως κλειδώσουν οι κάννες τότε αναλαμβάνουν το κλείδωμα το συρταρωτό κλειδί συν η εξοχή κάτω από τις κάννες που δένει με την εσοχή στη βάση, καθώς και ο καθρέφτης που είναι βιδωτός και μετακινήσιμος αν ποτέ κουνήσει το ΤΟΖ.

Η εφαρμογή φαίνεται στην φωτογραφία ενός αποσυναρμολογημένου ΤΟΖ34

ΠΟΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ

Καλησπερα κ.Νικητα! Βρισκομαι σε φαση αγορας νέου οπλου και θα ηθελα τη γνωμη σας. Κυνηγαω τσιχλα και μπεκατσα και θεκω ενα οπλο αντοχης στο χρονο μιας και εχω σκοπο να το κρατησω αρκετα χρονια και οσο το δυνατον πιο κομψο σε τιμη απο 700-1000€. Μου εχουν τραβηξει το ενδιαφερον η Franchi afinity, η beretta al391 teknys optima και η benelli montefeltro comfort. Ολες με 66cm καννη. Τι γνωμη εχετε για αυτα τα οπλα και εχετε να μου προτεινεται κτ εσεις με την εμπειρια σας? Να προτιμησω μηχανισμο αδρανειας η αεριων? Εχω ακουσει οτι οπλο αδρανειας στο περπατητο της τσιχλας που ριχνουμε πολλα φυσίγγια κουραζουν οι τουφεκιες του. Ισχυει?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρώτο θέμα: αν υπάρχει ευαισθησία στο κλώτσημα νικά η καραμπίνα αερίων, εκεί θα πρόσθετα στα υποψήφια όπλα και την Α300 Outlander λόγω απλής κατασκευής.

Η Affinity και η Montefeltro μοιράζονται το ίδιο κελίστρο Benelli με την περιστροφική κεφαλή. Η Affinity όμως έχει το ελατήριο επαναφοράς μπροστά, (αγκαλιάζει την αποθήκη), και είναι κάπως πιο εύχρηστη στα χέρια. Την έχω δοκιμάσει αρκετές φορές και την βρήκα πιο μανατζέβελη από άλλες καραμπίνες.

ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΑΝΝΟΥ

Καλησπέρα, έχω ένα δίκανο και ενδιαφέρομαι για πληροφορίες σχετικά με την προέλευηση, κατασκευή, τιμή κ.τ.λ. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας είναι βελγικό κατασκευασμένο από την Κοινοπραξία Οπλουργών της Λιέγης. Είναι ποιοτικό δίκαννο μεμισές φωτιές ισάξιο των αγγλικών όπλων με ίδιο μηχανισμό, όπως πχ τα Webley and Scott. Δυστυχώς οι φωτογραφίες ήταν σε φάκελλο PDF που δεν μετατρέπεται σε φωτογραφίες της ιστοσελίδας αυτής.

Οι κάννες έχουν αυλούς 18,4 και ασυνήθιστα ποιοτικήκατασκευή που φαίνεται από την καθαρότητα της δουλειάς στο γάντζο των καννών, στις κολλήσεις στις ρίγες καθώς και στις επιφάνειες των κλειδιών. Υπολογίστε την αξία του μεταξύ 1500 και 2000 Ευρώ ανάλογα με την εσωτερική κατάσταση των καννών του.

ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΔΙΚΑΝΝΟΥ

θαθελα μερικεσ πληροφοριεσ για το οπκο που σασ στελνχω ,απο τι σκαγια μεχρι κ μια εκτιμηση ,επισησ κ να μου πειτε ποιος επισκευαζει
κοντακια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας είναι αγγλικό, με σφραγίδες δοκιμής του Μπέρμιγχηαμ και προορίζεται για φυσίγγια με γόμωση μέχρι 32 γραμμάρια σκάγια. Η βάση του δείχνει ένα όπλο με ολόκληρες φωτιές και με βάση οπυ δεν φτάνει μέχρι τα ημικύκλια των καννών (not stocked to the fences). Αυτό το σχήμα βάσης εφαρμοζόταν στα καλά όπλα τα οποία όμως δεν ήταν πρώτης ποιότητας, δηλαδή δεν ήταν των πρώτων δέκα κατασκευαστών. Δεν βγαίνει συμπέρασμα για τον κατασκευαστή του όπλου από τις φωτογραφίες. Πάντως είναι ένα αξιόλογο αγγλικό όπλο με ολόκληρες φωτιές και η τιμή του εξαρτάται από την κατάσταση του, πχ διάμετρο κάννης, κλειδιά και άλλα. Παρόμοια όπλα σε άριστη κατάσταση και χωρίς φθορά στις κάννες πιάνουν γύρω στα 1500 με 2000 Ευρώ.

ΚΑΝΝΗ 1200F ΣΕ SUPER 90

Έχω ένα 1200f και μια benellis90magnum θα ήθελα να ρωτήσω εάν μπορώ να βάλω την κάννη την magnumαπό την s90 στην κάσα τηςberetta.Γνωρίζω ότι υπήρχε και η1200fpπου ήταν φαινομενικά είναι ίδια η βαση με αυτή της 1200 ευχαριστώ εκ των πρωτερον

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Φαινομενικά τα δύο όπλα που αναφέρετε έχουν ίδιες κάννες. Ωστόσο μια έστω και μικρή διαφορά στην απόσταση μεταξύ θαλάμης και δαχτυλιδιού κάννης μπορεί να καθιστά την κάννη του ενός μη εφαρμόσιμη στο άλλο. Μια εξέταση από οπλουργό που γνωρίζει τις δύο μάρκες θα δείξει αν πραγματικά ταιριάζουν.

Κοντάκια κατασκευάζει και επισκευάζει ο κύριος Σκριβάνος στην Θεσσαλονίκη.

ΚΟΝΤΑΚΙ ΜΟΝΤΕ ΚΑΡΛΟ

Καλησπέρα κυριε Νικητα. Εδώ και δυο χρονια μετα από αρθρο σας εχω την επιθυμια, περιεργεια, να δω από κοντα ένα κοντακι Μοντε Καρλο, αλλα δεν συνεβη. Εχω όμως μια απορια εάν αυτό το κοντακι πρεπει να είναι παντα ισιο, η” μπορει να εχει πλαγια κλιση όπως τα αλλα κοντακια. Ευχαριστω και Καληνύχτα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ισως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα κοντακιού Μόντε Κάρλο σε εργοστασιακό όπλο να είναι αυτό που “φορά” η Benelli Slug σε διαμέτρημα 20. Επίσης τέτοια κοντάκια έχουν πολλά Τραποτούφεκα.

ΟΠΛΟ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ

Κύριε Κυπριδημε θα ήθελα τις γνώσεις σας για το αντίκα όπλο Saint Etienne μπαστούνι 36 Cal που έχω σε τέλεια λειτουργική κατάσταση Σας στέλνω φωτογραφίες θα το εκτιμούσα να μου απαντούσατε. Επίσης έχω ένα peper μαύρο καβαλάρης με κοκορια12cal σε άψογη κατάσταση και ένα homo 38 cal με κοκόρια λειοκανο το Σας ευχαριστώ πολύ Θεόδωρος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Επειδή και τα τρία όπλα που αναφέρετε ενδέχεται να έχουν συλλεκτική αξία καλό είναι να τα δει από κοντά τεχνικός που ξέρει τις αντίκες. Αποταθείτε στον κύριο Παπατσαρούχα στο τηλέφωνο 210-6445581.

BROWNING B80

Γειά σας κύριε Νικήτα.Ειναι η πρώτη φορά που σας γράφω αν και σας διαβάζω προσεκτικά και με ενδιαφέρον πολύ καιρό.
Μεταξύ άλλων έχω στην κατοχή μου και μία Β-80 αλουμινίου από το 1990 με 71 πόντους καννη και invector chokes.
Μέσα σε όλα τα “γνωστά” σύμβολα και σφραγίδες που έχει πχ(psf**)κλπ έχει και το γράμμα”S”όπως φαίνεται στην φωτό.Είχα και μία ατσάλινη την οποία πούλησα (76άρα) και στο ίδιο σημείο είχε το γράμμα “U”.Τό S το είδα και πρόσφατα σε ατσαλινη 76άρα καθώς και σε μία 301 με 71 πόντους καννη.Οπου και να έψαξα δεν μπορώ να μάθω τι σημαίνει το “S”.Σε άλλες κάννες πχ 302-303κλπ στο σημείο αυτό έχουν νούμερα.
Αλλοι λένε για σουηδικό ανώτερης ποιότητας ατσάλι, και άλλοι για δοκιμή magnum..Μήπως γνωρίζεται τι σημαίνει αυτό?
Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια
γισ τις γνώσεις που μοιράζεστε μαζί μας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το κεφαλαίο S δεν είναι μέρος των σφραγίδων δοκιμής, είναι κάποια εργοστασιακή ένδειξη. Η μέχρι τώρα έρευνα μου τείνει να δείξει ότι πρόκειται για κάννες που συνόδευαν το μοντέλο Extra Light με την βάση Εργκάλ.

Επίσης είναι απίθανο να αφορά την ποιότητα του ατσαλιού καθώς οι κάννες κατασκευάζονταν σε μηχανές ψυχρής σφυρηλάτησης από ποιοτικό ατσάλι. Η σφυρηλάτηση απαιτεί καλό ατσάλι λόγω της φύσης της κατασκευής. Δεν μπορεί να γίνει με δεύτερης ποιότητας ατσάλια.

ΕΝΔΕΙΞΗ 1050

Κύριε Νικήτα Καλησπέρα σας .
Τα φώτα σας και πάλι.
Πρίν μερικές μέρες αγόρασα μερικά κουτιά φυσίγγια απο κατάστημα της πόλης μου τής Θεσσαλονίκης , για το κυνήγι της τσίχλας. Πήρα , μετά και απο παρότρυνση του πωλητή , τα GM3- BIO σε 31 γρ. τής Ιταλικής NSI. Οταν έφθασα στό σπίτι μου και άνοιξα ένα απο τα κουτιά τους , είδα με λύπη μου νά γράφει επάνω στο φυσίγγι ΜΑΧ 1050 BAR. Είναι δυνατόν σκέφθηκα ; Σε 31 γρ. φυσίγγι ; Ρώτησα στο τηλ. την επόμενη μέρα τον ίδιο πωλητή , και μου ορκιζόταν οτι πλέον έτσι γράφουν επάνω τους πολλά Ιταλικά φυσίγγια χωρίς…….λόγο , ενώ οι πιέσεις τους είναι γύρω στα 500 BAR, αλλά χωρίς να το γράφουν πουθενά . Τότε ποιός ο λόγος να γράφουν 1050 BAR; Μήπως για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο , μήπως τους ξεφύγει κάποιο σε αυτές τις ατμόσφαιρες ;
Κάτι ανάλογο είχα δεί και πέρυσι , σε φυσίγγια που αγόρασα , σε 36 γρ. της BASCHIERI & PELLAGRI σε Νο 7 τα TRICOLOR. Γράφουν και αυτά επάνω τους MAX 1050 BAR. Σε τηλεφώνημα που είχα κάνει τότε στόν εισαγωγέα καί του είπα οτι το όπλο που θα τα έριχνε ήταν μια παλιά Α 303 με 70άρα θαλάμη με απέτρεψε απο το να τα χρησιμοποιήσω . Σημειωτέο οτι , η ιστοσελίδα της ίδιας εταιρείας τα συγκεκριμένα φισίγγια τα δίνει με πιέσεις στα 750 BAR.
Δέν βγαίνει τελικά άκρη !!!!!!!
Υ.Γ. Μήπως θά πρέπει τελικά να δίνουμε την μερίδα του ΄λέοντος στις Ελληνικές εταιρείες κατασκευής φισιγγιών , γιατί πολλές από αυτές γράφουν υπεύθυνα και τίς πιέσεις τους , επάνω στό προιόν τους ;
Φιλικά και με σεβασμό.
Γιωργος . ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κάτι απλό το έκαναν περίπλοκο!

Τα κανονικά φυσίγγια παράγουν πιέσεις έως 740 bar σύμφωνα με την CIP.

Τα μάγκνουμ παράγουν έως 1050 bar.

Τα κανονικά φυσίγγια χωράνε σε όλα τα όπλα με θαλάμες 70 και 76 χιλιοστών. Τα μάγκνουμ φυσίγγια χωράνε μόνο σε κάννες με θαλάμες 76 χιλιοστων που αναγκαστικά έχουν περάσει δοκιμή στα 1340 bar. Ολες οι κάννες με θαλάμες 76 χιλιοστών αναγκαστικά περνούν μάγκνουμ δοκιμή.

Επειδή όμως υπάρχουν φυσίγγια 70 χιλιοστών που ξεπερνούν το όριο των 740 bar, η CIP απαιτεί αυτά τα φυσίγγια να έχουν ένδειξη ότι παράγουν 1050 bar, αυτή η ένδειξη να είναι στον κάλυκα, ωστε να ξέρουν οι αγοραστές ότι προορίζονται για όπλα με μάγκνουμ δοκιμή. Δηλαδή όπλα που έχουν είτε θαλάμη 76 χιλιοστών, είτε 70 χιλιοστών αλλά με δοκιμή στα 1340 bar.

Το γιατί μερικοί κατασκευαστές τοποθετούν την σφραγίδα 1050 σε κανονικά φυσίγγια που δεν παράγουν αυτές τις πιέσεις είναι άγνωστο. Ωστόσο καλό είναι να επιλέγουμε την πιο ασφαλή οδό και να βασιζόμαστε στην ανώτερη ένδειξη πιέσεων, δηλαδή το 1050 που είναι στον κάλυκα και όχι ότι λένε στα προσπέκτους και ιστοσελίδες. Αν γίνει η ζημιά να είστε σίγουρος ότι η εκάστοτε εταιρεία θα επικαλεστεί την σφραγίδα στον κάλυκα.

Και ναι, έχουμε καλά ελληνικά φυσίγγια που εδώ και κάποια χρόνια αναφέρουν τις πιέσεις που παράγουν.