ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 394

ΕΡΜΗΝΕΙΑ SILVER PIGEON

Καλημέρα σας,
Εχω μια beretta silver pigeon με σταθερά τσοκ.
Παρακαλώ εξηγήστε μου τι σημαίνουν οι επιγραφές στις Κάννες.
Πάνω κάννη:
12 GA 2 3/4 and 3 in. Shot shells- 28 IN. IM. .
IM….
CAM 18.3 ( σφραγίδα)

Κάτω κάννη
Excelsior high strength allowed steel
KGI 340 18.3 (σφραγίδα)

Κάτω μερος κάτω κάννη
85545-6Μ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

18.3 είναι η διάμετρος του αυλού, 18,3 χιλιοστά σε ελληνική αριθμητική

2 3/4 και 3 είναι το μήκος των φυσιγγίων που δέχονται οι θαλάμες που είναι 76 χιλιοστών

28 ιντσες είναι το μήκος της κάννης

ΙΜ, Improved Modified είναι το τσοκάρισμα, δηλαδή τρία τέταρτα ή 2 άστρα

1340 είναί το βάρος των καννών σε γραμμάρια

Excelsior κλπ είναι ο τύπος ατσαλιού της κάννης και το τελευταίος αριθμός είναι ο σειριακός αριθμός του όπλου.

ΚΩΝΙΚΟΣ ΑΥΛΟΣ ΣΕ ΤΟΖ 34

κύριε Νικήτα καλησπέρα σας .
Διάβασα πρόσφατα την απάντηση σας σχετικά με ερώτημα για κωνικό αυλό σε κάννες κυνηγετικών όπλων.
Έτυχε να αποκτήσω ένα toz 34 σοβιετικό με χτυπημένο αυλό 18,5 .
Οταν έβαλα να μετρήσω τον αυλό του με ένα ερασιτεχνικό και φθηνό αυλόμετρο διαπίστωσα την κωνική κατασκευή της κάννης του !!
Μπορείτε να το δείτε στο βίντεο που τράβηξα ποιο κατω
Είδα οτι οταν περνάει τον κώνο του όπλου ο αυλός δείχνει να ειναι 18,6 και συγκλίνει προοδευτικά ..
μάλιστα έβαλα το αυλόμετρο και απο το στόμιο τις κάννης και συνέχισε να συγκλίνει μέχρι το 18,4 και πριν την στένωση του τσοκ η οποία δεν εχει παράλληλο τμήμα

Σίγουρα το εργαλείο μέτρησης δεν είναι επαγγελματικό αλά σε καμιά άλλη κάννη δεν έχω δει να συμβαίνει αυτό !
Σε όλες σταθεροποιείτε μετά τον κώνο .
*Εξαίρεση μια καραμπίνα ελατήριου ΤΟΖ και αυτή, της ίδιας εποχής και του ίδιου ιδιοκτήτη που απέκτησα το 34άρι ( νομίζω ακατάσκευη αρχές του 80)
Το ΤΟΖ μου έχει τραβήξει χρόνια το ενδιαφέρων λόγο της ιδιαίτερης κατασκευής του που έχετε αναφέρει και εσείς σε παλαιότερα άρθρα σας , επίσης είχα ακούσει οτι φημίζονται για την δύναμη της τουφεκιάς τους
αλλά δεν έχω βρει πουθενά κάποια αναφορά για αυτήν κατασκευή των καννών !
Αν βρεθεί ξανά στα χέρια σας ΤΟΖ 34 και έχετε πρόσβαση σε επαγγελματικό αυλόμετρο θα ήταν ευκαιρία αν βλέπαμε απο ποιο αξιόπιστο εργαλείο το αποτέλεσμα .
Σας ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτή η κωνικότητα παρατηρείται ίδια και στις δύο κάννες του ΤΟΖ σας; Αν ναι, είναι όμοια κωνικότητα, δηλαδή το βήμα κωνικότητας είναι ίδιο, πχ τόση στένωση ανά εκατοστό διαδρομής;

Τίθεται το ερώτημα διότι η δημιουργία βαθέων κωνικών οπών ταλανίζει μέχρι σήμερα τους εφευρέτες κοπτικών εργαλείων. Υπάρχουν αλεζουάρ (γλύφανα στην καθαρεύουσα) κωνικά βέβαια, αλλά είναι ακριβά εργαλεία, και η χρήση τους απαιτεί συχνό ακόνισμα, που αλλάζει την κωνικότητα αφού το ακόνισμα φθείρει τις κοπτικές επιφάνειες.

Η εφαρμογή αυτής της ακριβής κατασκευαστικής επιλογής στα σχετικά φτηνά ΤΟΖ μοιάζει με παράδοξο. Ομως υπάρχει μια άλλη πιθανότητα. Αν οι κάννες είναι σχηματισμένες με ψυχρή σφυρηλάτηση τότε υπάρχει το φαινόμενο της εσωτερικής κωνικότητας που προκύπτει από το τελικό ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ τορνίρισμα. Οταν μια σφυρηλατημένη κάννη τορνιριστεί εξωτερικά, η εσωτερικής της διάμετρος αλλάζει, μικραίνοντας όσο πιο πολύ λεπταίνει το τοίχωμα της κάννης! Το ακριβώς αντιθετεο συμβαίνει σε μια κάννη διαμορφωμένη με βαθύ τρύπημα, για αυτό και πολλά σκοπευτικά ραβδωτά έχουν ένα χοντρό εξωτερικό τμήμα στα στόμια των καννών που μένει ατορνίριστο. Αυτό ακούγεται παράδοξο είναι όμως γνωστό φαινόμενο στην ψυχρή σφυρηλάτηση και καταγραμμένο φαινόμενο σε άρθρα σε μηχανολογικές εκδόσεις. Η κάννη του λειόκαννου τορνίρεται εξωτερικά σε κωνικό σχήμα.

Εχοντας δε υπόψη ότι η ψυχρή σφυρηλάτηση προσφέρει σχετικά καλή ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ επιφάνεια, είναι πιθανό οι κάννες να μην υφίστανται εσωτερική λείανση μετά την σφυρηλάτηση, αλλά μόνο εξωτερικό τορνίρισμα που αφήνει κωνικό αυλό. Η εσωτερική λείανση σε κωνικό αυλό θα ήταν δύσκολη υπόθεση αφου απαιτεί ειδικές κεφαλές λείανσης.

Το πως ρεκτιφιάρονται οι κωνικές κάννες αν ποτέ υποστουν διάβρωση είναι το άλλο θέμα. Τοσο το παλιό σύστμα με το μολυβένιο βύσμα όσο και οι σύγχρονες μηχανές Honing δουλεύουν σε παράλληλους αυλόυς. Μια ματιά στους καταλόγους της εταιρείας Sunnen που ειδικεύεται στις λειαντικές κεφαλές είναι διαφωτιστική ως προς τό κόστος κωνικών λειαντικών κεφαλών.

Στην Ελλάδα η τοπική κυνηγετική μυθολογία θεωρεί τον κωνικό αυλό, ίσως επειδή είναι τόσο σπάνιο φαινόμενο, κάτι το θετικό. Σε άλλες χώρες με πιο ευρεία οπλοκατασκευαστική γνώση θεωρείται μειονέκτημα. Παλαιότερα σε ένα γαλλικό περιοδικό σε συζήτηση μεταξύ αναγνωστών και συντακτκών αναφέρθηκε η αύξηση πιέσεων κατά μήκος του κωνικού αυλού καθώς η γόμωση ταξιδευει σε μειουμενο χώρο. Η εκφραζόμενη άποψη ήταν ότι η κωνικότητα δεν είναι επιθυμιτό χαρακτηριστικό.

Οι Αγγλοι εφαρμόζουν την παραδοσιακή κοπή (Spillboring) αυλού με τετράγωνης διατομής κοπτικό εργαλείο. Η μέθοδος διαμορφώνει εξ ορισμού παράλληλο αυλό. Εξ ορισμού διότι ένα ορθογώνιο όργανο που περιστρέφεται κατά μήκους ενος αυλού παράγει παράλληλη κοπή. Αυτή είναι η μορφή των καννών των καλυτερων αγγλικών όπλων και ότι μοιάζει στα καλύτερα τους όπλα θεωρείται από την εκεί κυνηγετική κοινότητα καλό. Οτι αποκλίνει θεωρείται μειονεκτικό.

Το πρώτο βίντεο δείχνει τον εσωτερικό καθαρισμό κάννης με κοπτικό αλεζουάρ (όταν οι διαβρώσεις είναι βαθιές).

Το δεύτερο βίντεο δείχνει λείανση με παράλληλες κεφαλές με πέτρες.

ΔΙΚΑΝΝΟ BUHAG

Σας ευχαριστούμε πολύ για όλα αυτά που προσφέρεται για όλους εμάς
Θα ήθελα να σας ρωτήσω ενδιαφέρομαι για ένα όπλο πλαγιοκανο μάρκας BUHAG SUHL HANDWERKSARBEIT cal12 το οποίο το έχει φίλος πρώτα τα χαρακτηριστικά του αντοχή σε πίεση τσοκ και όσα περισσότερα γνωρίζετε επίσης και την τιμή του και πάλι σας ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Buhag ήταν η ονομασία κοινοπραξίας βιοτεχνών κατασκευής κυνηγετικών όπλων στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Η κοινοπραξία συστήθηκε μεταπολεμικά και σε αυτήν κυραρχούσε η Merkel, ως μεγαλύτερος κατασκευαστής και κύριος προμηθευτής ανταλλακτικών στις υπόλοιπες βιοτεχνίες. Τα όπλα σχεδόν όλων των μελών βασίζονταν σε τμήματα που παρείχε η Merkel, και μοιάζουν πολύ με Merkel.

Η αντοχή φαίνεται από τις σφραγίδες δοκιμής. Οι πιθανότητες είναι ότι το δίκαννο σας έχει δοκιμαστεί στι 900 πιέσεις, δέχεται κανονικά φυσίγγια, όχι μάγκνουμ. Τα τσοκ του αναγράφονται στις κάννες. Η αξία του είναι στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα μοντέλα της Merkel.

ΚΑΛΥΚΕΣ ΟΕΜ
Γεια σου φίλε Νικήτα. Από βίτσιο, τα τελευταία χρόνια επιδιώκω να χρησιμοποιώ φυσίγγια εργοστασίων. Δηλαδή βιομηχανιών που κατασκευάζουν οι ίδιοι τον κάλυκα, την πυρίτιδα, το βύσμα κλπ. Αποφεύγω τους βιοτέχνες οι οποίοι απλά αγοράζουν τα υλικά και κάνουν μόνο τη συναρμολόγηση. Θέλω η φίρμα των φυσιγγίων μου να αναγράφεται και στην πατούρα του κάλυκα. Μ’ ενοχλεί να διαβάζω στον κάλυκα π.χ. Fiocchi και στον πλαστικό σωλήνα Αλέκος…
Εάν δεν σου κάνει κόπο, κοινοποίησέ μας μια λίστα αυτών των εργοστασίων. Φαντάζομαι δεν θα είναι πολλά στην Ευρώπη.
Τα Saga είναι εργοστάσιο ή συναρμολογούν;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Stamatis Pella

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Original Equipment Manufacturer, ΕΟΜ, είναι κάτι που γίνεται ολοένα πιο απροσδιόριστο στην σύγχρονη αγορά. Είναι απόλυτα νόμιμο και θεμιτό να παραγγείλει ένας κατασκευαστής κάλυκες από άλλον και στον κάλυκα να σφραγίζεται το όνομα αυτόυ που έδωσε την παραγγελία και όχι αυτού που έκανε την κατασκευή. Αρα είναι δύσκολο να πούμε ότι ο κάλυκας όντως κατασκευάστηκε από τον Χ κατασκευαστή.

Είναι συνεπώς αδύνατο να δοθεί ακριβής απάντηση στο ερώτημα. Και αν υπήρχε τρόπος να απαντηθεί για φέτος, δεν υπάρχει εγγύηση ότι του χρόνου θα ισχύει η ίδια κατάσταση.

BAIKAL MP156

Γειά σας κ. Νικήτα
Μήπως γνωρίζετε κάτι σχετικά με την baikal mp 156? Πολλά ακούγονται με αποτέλεσμα να επικρατεί μια σύγχυση… Αρχικά, κατέφεραν οι ρώσοι να φτιάξουν ένα αυτόματο σύστημα αερίων? Αν ναί, είναι αξιόπιστο? Έχει βγεί στην παραγώγη? Ότι γνωρίζετε σχετικά με αυτό το όπλο θα μου ήταν χρήσιμο..
Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων, να είστε πάντα καλά!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σε ένα άρθρο του ρωωσικού περιοδικού Καλάσνικοβ, που δεν έχει καμία εμπορική σχέση με την ομώνυμη εταιρεία, αναφέρουν τις εμπειρίες τους με την δοκιμή του ΜΡ156, τη νέα καραμπίνα αδρανείας της Baikal.

Τα σχόλια δεν είναι καθόλου θετικά. Η καραμπίνα παρουσίασε 28 εμπλοκές σε 100 βολές, προβληματα με τα φινίρίσματα του μετάλλου, και άλλα. Η απάντηση της εταιρείας στο ρεπορτάζ ήταν ότι οι συντάκτες δεν κρατούσαν την καραμπίνα σωστά, και ότι για να δουλεψει η καραμπίνα θέλει στρώσιμο με βαριά φυσίγγια. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα από έναν μεγάλο κατασκευαστή.