ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 395

ΣΠΑΣΙΜΟ ΠΑΠΙΑΣ

Κύριε Νικήτα καλησπέρα σας,
Το μεράκι μου πάντοτε ήταν να αποκτήσω ένα όμορφο και αξιόπιστο πλαγιόκαννο. Πέρυσι έκανα αυτό το βήμα και αγόρασα μια πανέμορφη FABARM CLASSIS 12 με αγγλέ κοντάκι.
Την προπερασμένη Κυριακή όμως, εκεί που περπατούσα, βλέπω τον πίρο την πάπιας να εξέχει!! Ξεκουμπώνω και βλέπω το ξύλο της πάπιας σπασμένο στο σημείο του πίρου, ο πίρος να έχει βγει από τη θέση του που κρατιέται από μια βίδα και ένα σκάψιμο στο σημείο που εφάπτεται με τη βάση.
Δεν μου έκανε ποτέ εμπλοκή, δεν μου έπεσε ποτέ από τα χέρια, οι εξώλκεις λειτουργούσαν και λειτουργούν κανονικά και τα φυσίγγια που χρησιμοποιώ είναι έως 32γρ. και επώνυμα (NSI και LAMBRO)
Και η ερώτηση είναι απλή “τις πταίει’’
Είμαι αρκετά επιμελής χρήστης των όπλων μου.
Όπως φαίνεται, το πρόβλημα προκλήθηκε από το χτύπημα του πίρου της βάσης στο μέταλλο της πάπιας. Πως έγινε αυτό? Πρέπει να προσέξω κάτι?
Μέσα στις μέρες που πέρασαν πήγα το όπλο στον έμπορο να το εξετάσει, και μαζί του στείλαμε φωτογραφίες στην αντιπροσωπία όπου μας είπαν ότι στα ξύλα δεν υπάρχει εγγύηση και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την χρήση του όπλου.
Ο έμπορος με παρέπεμψε σε οπλουργό της περιοχής για να διορθώσουμε το σπάσιμο όπου και αυτός το θεώρησε πταίσμα. Τελικά κόλλησα μόνος μου τα ξύλα και κυνήγησα και πάλι χωρίς πρόβλημα.
Ως αναφορά για το CLASSIS 12g έχω να πω ότι είναι ένα όμορφο, ελαφρύ(ελάχιστα εμπροστοβαρές με 71cm κάννες), και εύχρηστο όπλο που ελπίζω να γεράσω μαζί του.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την αναφορά και για τις γνώσεις που μας παρέχετε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δύο παράγοντες δρουν εδώ, η φύση του ξύλου και η αδράνεια της πάπιας κατά την βολή.

Το ξύλο είναι “ζωντανό” υλικό, βρίσκεται σε μια συνεχή κατάσταση διόγκωσης-συρρίκνωσης καθώς χάνει ή παίρνει υγρασία από το περιβάλλον. Μια παροδική διόγκωση είναι αρκετή για να φέρει ένα ράγισμα.

Κατά την βολή η πάπια δέχεται δυνάμεις. Με το κλώτσημα του όπλου σύρεται βίαια πίσω και το ξύλο δέχεται πίεση από τα μεταλλικά μέρη. Με το φρενάρισμα του όπλου στον ώμο οι δυνάμεις αλλάζουν κατεύθυνση, και η πάπια θέλει να συνεχίσει την κίνηση προς τα πίσω αλλά συγκρατείται πάλι από την βάση του όπλου. Αυτή είναι η αδράνεια που μάθαμε στην Φυσική. Αν υπάρχει οποιοδήποτε μπόσικο σε βίδες της πάπιας τότε αυτό επιτρέπει την επιταχύνση του ξύλου το οποίο κτυπιέται από τα μεταλλικά μέρη. Εστω και μικρά μπόσικα επιφέρουν σημαντικό σφυροκόπημα στο ξύλο.

Αυτή είναι η εξήγηση των πιθανών αιτίων της ζημιάς. Το θέμα τώρα είναι να μην ξαναγίνει.

Το πιο απλό και εύκολο βήμα είναι να βερνικωθουν οι εσωτερικές επιφάνειες της πάπιας με αραιωμένο βερνίκι που θα φράξει πιθανή διείσδυση υγρασίας μέσα στο ξύλο από τις τώρα γυμνές επιφάνειες. Το αραιωμένο βερνίκι ποτίζει στο ξύλο και δεν αλλάζει τις διαστάσεις και τις εφαρμογές.

Το δεύτερο βήμα είναι να ελεγχθουν οι εφαρμογές των μεταλλικών μερών της πάπιας στο ξύλο για τυχόν σημεία πίεσης και να διορθωθούν. Χρειάζεται ελάχιστο τρίψιμο με γυαλόχαρτο για να εξαλειφθουν σημεία κακής εφαρμογής. Επίσης καλό είναι να ελέγχεται κάθε βίδα στην πάπια για τυχόν χαλάρωση.

Το τρίτο και πιο περίπλοκο μέτρο είναι η εφαρμογή με εποξική ρητίνη, το γνωστό glass bedding. Πρόκειται για απαιτητική δουλειά που δεν συνιστάται σε άτομα που δεν έχουν πείρα με εποξικές ρητίνες. Ενα λάθος αρκεί για να κολλήσουν μόνιμα τα ξύλα με τα μέταλλα!

ΣΟΥΠΕΡΠΟΖΕ FARA

ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΟΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΔΙΚΑΝΟ. ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΤΡΑΠΟΤΟΥΦΕΚΟ ΟΠΩΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 70-80 ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΓΓΕΝΗ. ΔΕ ΜΠΟΡΕΣΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΝΑ ΒΡΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ. ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ ΟΠΛΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΕ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙ ΑΥΤΟ. ΤΟ ΚΟΙΤΑΖΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΑΝΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ.ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΞΑΝΑΔΕΙ. ΕΧΕΙ 74 ΠΟΝΤΟΥΣ ΚΑΝΝΕΣ ΜΕ ΤΣΟΚΑΡΙΣΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟ 2 ΚΑΙ 1 ΑΣΤΡΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΑ. ΡΙΧΝΕΙ ΠΡΩΤΑ ΤΗ ΚΑΤΩ. 18.4 ΑΥΛΟΥΣ . ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΗΣΚΑΝΔΑΛΗ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΔΕΞΙ ΦΑΛΤΣΟ. FARA – GARDONE V.T.=ITALY. ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ SPECIAL NICKEL CHROME STEEL NITRO PROVED ΚΑΙ CANNE INTER. TF CROMATF. ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΕ ΔΙΑΦΩΤΙΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΦΕΚΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΑΓΑΠΩ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Μ ΑΥΤΟ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΩ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν βρέθηκε καμία αναφορά στη μάρκα FARA. Εχουμε μόνο την φωτογραφία μέρους της βάσης και από αυτή φαίνεται ένα σουπερποζέ με κλειδιά τύπου Kersten. Μια εταιρεία που κατασκεύαζε σουπερποζέ σκοπευτικά στην δεκαετία του 1980 με τέτοια κλειδιά ήταν η Fratelli Gamba.

Μερικές πιο λεπτομερείς φωτογραφίες που δείχνουν ολόκληρη τη βάση, καθώς και τις σφραγίδες δοκιμής στις κάννες ίσως δώσουν καλύτερο προσανατολισμό για τον αρχικό κατασκευαστή.

BREDA ALTAIR SPECIAL

Χαίρετε κ. Νικήτα, θα μπορούσατε να μου δώσετε κάποιες πληροφορίες για το συγκεκριμένο όπλο? Είναι όπλο αξιόπιστο? Η μεγαλη ομοιότητα με την beretta a302 και το σύστημα αερίων του που είναι beretta, προέκυψε από κάποια είδους συνεργασία? Και τέλος, με θαλαμη 70 χιλιοστών ρίχνει άφοβα φυσίγγια semi magnum και αυτά που αναγράφουν 1050 bar όπως το palla της Lambro?

Συγνώμη αν σας κούρασα με τα ερωτήματα μου, για άλλη μια φορά σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ταυτόχρονα με την Α302 η Beretta κατασκεύαζε, με τον ίδιο μηχανισμό, την Breda Altair καθώς και την Browning B80. Εσωτερικά τα τρία μοντέλα είναι όμοια, εξωτερικά έχουν εμφανισιακές διαφορές. Η Β80 είχε το σκαλί στη βάση που θύμιζε την Α-5, η δε Breda Altair είχε βάση με ασημί πλαϊνά.

Η αξιοπιστία της 302 και βέβαια των άλλων δύο, της Β80 και της Altair, είναι γνωστή. Το σύστημα αερίων της 302 παραμένει σημείο αναφοράς στις καραμπίνες αερίων παγκόσμια.

Μπορείτε να βάζετε φυσίγγια 1050 bar καθώς η δοκιμή της καραμπίνας είναι στα 1200 bar. Ωστόσο δεν συνιστάται η χρήση τους διότι θα επιταχύνει την φθορά, ειδικά στο πίσω μέρος της βάσης όπου σταματά το κλείστρο.

Τα φυσίγγια με 1050 bar δεν προσφέρουν κανένα βλητικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με φυσίγγια κανονικών πιέσεων, δηλαδή 740 bar, ή πιο κάτω. Αυτό δείχνουν μετρήσεις ταχύτητας σκαγίων σε Τράπεζες Δοκιμών.

Αγαπητέ και σεβαστέ μας Δάσκαλε Νικήτα, που μπορούμε να βρούμε παλιά σας άρθρα του έθνος -κυνήγι, σε ηλεκτρονική μορφή;
Να είστε πάντα καλά, να μας μεταδίδετε τις γνώσεις σας,
Με απεριόριστη εκτίμηση,
ο παλιός συνδρομητής του Κυνήγι – Σκοποβολή Μάριος -Prowler R